torsdag 4 juni 2015

Sista chansen att se två världsbilder krocka i Runda Bordet

Roland Paulsen har fått Johan Hansson priset och figurerar snart sagt överallt. En snabb och mycket välförtjänt mediekarriär...

Idag, torsdag, är sista dagen att se två världsbilder mötas i Runda Bordet. Förutom Roland medverkar jag, avdankat politiker, samt Monica Lindstedt, grundare hemserviceföretaget Hemfrid, Danica Kragic, professor i robotik och Angeles Bermudez Svankvist, f.d. generaldirektör Arbetsförmedlingen.

Klicka på bilden.

http://www.svtplay.se/video/2526322/runda-bordet/runda-bordet-arbete-sasong-1-avsnitt-4


20 kommentarer:

  1. Ang. "se två världsbilder krocka": Nja jag vet inte, snarare några tänkande människors världsbild kontra ett stort tomrum. Nästan lite taskigt av programmakarna att rada upp Schlaug och Paulsen tillsammans med övriga deltagare. Får väl hoppas att programmet fick någon fler att börja tänka lite mer kritiskt kring frågan om arbete. Eller möjligtvis kan det bidra till insikt om just hur illa det är ställt med svensk politisk diskurs.

    "Livslånga nio till fem-jobb kommer vi att ta del av på museum." hälsar Per Schlingmann i Dagens Nyheter, elfte Maj 2015. Nu finns det i stället nya lögner och svada att sprida. Och etablissemanget bara lapar i sig. Vilket pinsamt decennium det har varit vad gäller politik. Man blir desto mer tacksam för ljusglimtar som Schlaug och Paulsen som använder sin tid till att tänka, tänka mer och sedan formulera sig väl.

    SvaraRadera
  2. Anonym, Ja är väldigt imponerad av Schlaug och Paulsen. Vi behöver inte fler kvinnor i debatten och politiken utan rätt kvinna och man på rätt plats. Man placerade dessa herrar kontra "ett stort tomrum"... Det är taskigt mot kvinnorna och männen. Myten kan leva vidare.

    Schlingmann sprider myten att alla vill egentligen bo i stora städer. Människor lapar i sig och tycker det är okej att makten, politiken, ekonomin är koncentrerad till storstäder.
    De (en del) på landet blir sura och arga när en del när journalister säger sanningar. Kom inte och snacka skit om oss. Ni från stan vet väl inget. Berättelsen om att makten, politiken, ekonomin tagits ifrån dem på landet når verkligen inte allas medvetanden.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  3. Det stora tomrummet vill och kan nu allt fler kvinnor fylla. De håller på att gå om männen.

    Elin Wägner, "Den öppna dörren är då inte en utgång till friheten, utan en ingång till katten" Ett skifte ser vi. Men är det något skifte? Egentligen så vill alltfler kvinnor ta över manlig rationalitet och det som betraktas som styrka och handlingskraft.

    Schlingmann talar om kvinnor i storstäder, välutbildade kvinnor. Det är så sorgligt, varför inte hoppa över denna samhällsevolution och gå rakt på det faktum, att det fodras rätt person på rätt plats?
    Det finns säkert många kvinnor som inte känner igen sig i dessa välutbildade kvinnors sätt att resonera. Men de flesta är tysta. För "ingen" är hårdare mot kvinnor än kvinnorna själva. Ska vara maktens män då... Om en kvinna säger vi hör inte barnens gråt när de lämnas blir hon hårt kritiserad av feminister. Betraktad som en svikare.

    Kvinnor tvingas vara tuffare och hårdare än männen för att nå makt. Men makt handlar egentligen om kunskap. Kunskap är makt om den ger förmåga, Tyvärr finns det förmåga utan kunskap och den missbrukar makt. Nästa steg i samhällsevolutionen... kvinnor som saknar förmåga ger män som har makt förmågan att behålla makten?

    För den yttersta makten lär de inte nå.

    SvaraRadera
  4. Kvinnor som saknar kunskap ska det givetvis vara.

    SvaraRadera
  5. En exponentiell ålderdom tycks de flesta vara överens om. Många ja allt fler av oss blir sjuka i sjukdomar där känslighet för buller och ljus finns med som ett symtom. Dessa sjukdomar ökar drastiskt. Det finns t.om. dem som har så låg tolerans för ljus och ljud att de lever sina liv i mörka rum som levande döda. Detta har en del politiker fått upp ögonen för. Det gäller samtliga partier.

    Vi har haft ekonomisk tillväxt, vi har blivit allt äldre. men allt har sin smärtgräns och sedan vänder det. Kan delvis vara människors rädsla för döden som gör att vi talar som om att vi blir allt äldre i en evighet.

    Samhället robotiseras visserligen, men människor är inga robotar. De kan dö av andlig svält också. Vi riskerar en för tidig död. Detta med att vi "kanske" är andliga människor kan vi hoppa över.
    Vi spelar teater om så mycket. Även om det inte är fastställt enligt vetenskapen att vi är andliga varelser, så kan vi tänka som att vi är det. De flesta talar om själen, att vi behöver må själsligt bra. Men få definierar vad själen är.
    Att dö en för tidig död av andlig svält eller leva som levande döda vem vill det?

    SvaraRadera
  6. Folk kan inte bara sluta arbeta pga de då inte ingår i ett socialt sammanhang! Är detta inte den värsta "ångande hundskiten" i debatten i ämnet? Det återkommer även som regerings-argument, att FAS3 inte bara kan läggas ner pga man då "lämnar folk vid vägkanten"! Man vill inte prata om slavar som ska exploateras på plantagen, man pratar "varm gemenskap" & hur otroligt omtänksam man är.

    SvaraRadera
  7. Har sett programmet när det gick, nu lyssnade jag på det när jag åkte till jobbet. Jag visste vad som skulle komma, men det var värre än jag minns. Milda makter, det är som man skäms för att tillhöra kvinnosläktet... Tröstar mig med att robotforskaren också var kvinna, hon sa inte mycket men tycktes hålla med de två männen.
    L.

    SvaraRadera
  8. Fast det har inte du... fått Johan Hansson priset alltså! Tycker personligen att du har förtjänat det.... efter allt slit! Liksom många andra har förtjänat detta pris. Snabbt har det gått och han syns överallt! Ja! överallt har jag inte sett honom, men fort har det gått! definitivt! och han uppmärksammas och syns. Samt jag lyssnar gärna!

    "Många vill bryta formen" som Paulsen! och har ändå inte fått priset! och somliga syns inte alls! Eller har fått några angenäma fördelar i livet överhuvud taget. Eller väldigt få fördelar. Skriver det som ett krasst konstaterande.


    Tänker inte att du Schlaug är avundsjuk eller missunnsam, utan att du konstaterar att det gått fort och att han syns överallt... Att du funderar lite över det. Över att vissa syns och andra inte. I Paulsons fall tycker jag det är bra. Men det är väl för att jag delar det mesta av han säger... Hade jag inte det, hade jag förmodligen tyckt att det var dåligt. Tills jag tänkt efter lite. Vad Paulson vidare gör är upp till Paulson... Hur han sår och hur skörden blir. Kan bli god skörd kan bli "dålig" för både egen del och kollektivets.

    Förtjäna är ett lustigt ord! som vi använder oss av mycket. Jag eller den förtjänar detta... För-tjäna något för att få fördelar...Bbra eller mindre bra eller riktigt "dåliga". Huvva! det tycker vi inte att vi är förtjänta av? Nej, nej det är bara det bra och angenäma som räknas. Det som vi upplever som dåligt utvecklas vi inte av?

    Är det så du menar? EU fick ganska nyligen fredspriset! förtjänar EU det? Livet är orättvist är det så du menar? Pris delas ut lite av en slump. Du brukar påstå att livet är orättvist och att slumpen avgör...
    Det är inte säkert att fördelar alltid är fördelar. Att ständigt synas är förenat även med nackdelar. Även om man inte fått Johan Hansson priset. Må han förvalta det lika väl i framtiden. För det är dags att vi utvecklas i glädje och lycka. Livet behöver inte vara som en finne i baken för att vara utvecklande. Ha en skön sommar Schlaug tillsammans med lommen. Hoppas du och lommen slipper vattenskotrar!


    Lisbeth

    SvaraRadera
  9. Neoliberal Agendators juni 04, 02:44:00 em

    Det kryllar av arbeten, t.ex. så behövs det mer bostäder och fler händer i äldrevården.

    Vad vi behöver är avregleringar, så arbetstagare och arbetsgivare lättare kan mötas. Behoven finns.

    Danmark har enligt Världsbankens Doing Business index världens fjärde bästa företagsklimat och en arbetslöshet som nästan är hälften av våran. Och i Danmark lever inte pensionärer i pappkartonger efter motorvägarna, eller vad det nu är man oroar sig för i ett mer avreglerat Sverige.

    Kom igen, hur farligt ska det vara?

    SvaraRadera
  10. "Vad vi behöver är avregleringar" Liberaliseringen har gått snabbast i Sverige... Så skriver du Neoliberal Agenda att vi behöver mer.
    Fort ska det gå. Ogenomtänkt är det. Nej vi behöver inte fler avregleringer, vi behöver återregleringar av järnvägen t.ex.

    Då blir det lättare för arbetstagare och arbetsgivare att mötas.

    SvaraRadera
  11. Neoliberal Agenda, Danmark har en arbetslöshet (april 2015) på 6,2 procent enligt Eurostat. Sverige 7,9. Gott "företagsklimat" säger mycket lite om människors möjlighet att försörja sig på en anständig nivå - USA har enligt företagsklimatbarometrar bättre företagsklimat än Sverige. Ett skäl: USA är det enda västland som inte har något lagstadgad semester, åtskilliga medborgare får ut en vecka som mest.

    SvaraRadera
  12. Paulsen krockar inte bara med dessa kvinnor utan även en annan kvinna. Birgitta Ohlsson (Fp) är enligt DN Kultur kritisk mot Paulsen.
    Det därför att han anser att "varje gång en ungdom väljer bort ett reklamjobb är det ett framsteg för hela mänskligheten". Jämförelsen med "de osynliga migranterna" gillar hon tydligen inte. De som slavar för oss. Men det är en utmärkt jämförelse för vi är många av oss slavar under reklamen. Så jämförelsen håller väldigt bra.
    Varje gång en ungdom väljer bort ett reklamjobb så är det alltså en framgång för alla. Även "De osynliga migranterna". För de tillhör sannerligen också mänskligheten.

    SvaraRadera
  13. I landet avlång kommer nog alltid robotisering vara en "rent teoretisk fråga", det är inget som antas drabba någon "på gatan". I landet avlång "väntar allmogen på (s) arbetslöshetsmål". När dessa faller, sätts nya upp och gissa vad allmogen då förväntas sitta & vänta på. Just det. Det finns ingen "bortre parentes" för sådan väntan: nytt mål i framtiden & så väntan. Har ju bara pågått i drygt 20 år för närvarande & det kommer nog historieböckerna beskriva som "den yngre väntans-åldern, som senare följdes av flera århundraden av väntan & som till sist utvecklades till "stora stiltjen", en period då all väntan förlamat de flestas sinnen & allt enbart stod still, likt fotografier i 3D".

    SvaraRadera
  14. Lisbeth, med att Roland förtjänar att ha slagit igenom menar jag just att han förtjänar det. Han har länge, och konsekvent, drivit sin uppfattning, baserad på den forskning han gjort, mot vad man egentligen får säga. Han har uppenbarligen inte varit ute efter karriär, tvärtom har han vågat säga det som snarast kunde innebär att han åkt ut från akademien. Jag är djupt imponerad av Rolands mod och konsekvens.

    SvaraRadera
  15. Tack för svaret.
    När jag lyssnade till "Arbetet och själadöden" så tyckte jag att han talar om det som många länge väntat på nämligen om vår andliga svält och att han därmed erkänner, att människan är en andlig varelse i första hand. Han tillför den andliga aspekten. Det är mod. Såvida han inte endast talar om själen ur en slags poetisk synvinkel som de flesta och slänger in ordet för att det låter fint.

    Det gillas och ogillas. Att han dessutom baserar det han säger utifrån forskning är inte sämre. De som talar utifrån forskning och vågar blanda in själen riskerar få sota för det och betala ett högt pris. Får en flumstämpel. Samt riskerar att mista jobbet fast de kan skilja på saker och ting dvs egen livsåskådning och var forskningen för närvarande står. Är också imponerad av människor som riskerar att åka ut. Men de flesta saknar mod konsekvens inte minst hos våra politiker som trycker "i mitten". Så det lönar sig i längden att vara konsekvent.

    Det vet väl du.

    Vill minnas att en MP politiker som nu sitter i regeringen, förut talat om tidigare liv och fick ta tillbaka det hon sagt, då hon kom med i regeringen. Det eftersom hon blev väldigt hånad. Hoppas innerligt att hon gjorde det av egen övertygelse och inte kände sig tvingad.

    Det är möjligt att jag övertolkar Paulsen. Men längtar så efter att vi ska börja tala om, vad är egentligen själen? och varför talar vi så ofta om den i olika sammanhang, om vi egentligen inte tror att vi alla är andliga varelser. Det verkar ju onekligen ganska korkat att göra så.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  16. Mindes nog fel. Inte konstigt! Vi har ju enligt forskning inte mycket bättre minne än en guldfisk... Framtidsministern är sosse inte miljöpartist. En framtidsminister utan dåtid, vill de som hånat henne ha.

    SvaraRadera
  17. Neoliberal Agendators juni 04, 11:29:00 em

    "Danmark har en arbetslöshet (april 2015) på 6,2 procent enligt Eurostat. Sverige 7,9. "

    Jag utgick från trading economics siffror, där har de 4.8% resp. 8.3%

    SvaraRadera
  18. Se där...Vi har siffrorna som Paulsen säger....
    Låt oss fortsätta att slå varandra i huvudet med dem. Medan själa döden fortskrider dvs. vår medvetenhet krymper istället för växer.


    Lisbeth

    SvaraRadera
  19. I juryn (Johan Hansson priset) satt Lena Anderson samma Lena? som riktade "kritik" mot boken?

    SvaraRadera
  20. Vill inte uppmuntra till fildelning, men om man vill ta hem programmet till sin egen dator och titta senare kan man använda denna. http://pirateplay.se/pirateplayer/
    Ungefär som att spela in ett program på videon.

    /Johan

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.