Vi har jättebra stöd av regeringen, säger Svenskt Näringslivs ordförande Carola Lämne. Det gäller frihandelsavtalet med USA - avtalet som bland annat innefattar att företag skall få utökad rätt att dra länder inför domstol.
Miljöpartiet säger sig ha stora invändningar mot delar av avtalet.Vilket tydligen inte kommit Carola Lämne till del eftersom hon hyllar regeringen för att de har samma lidelse som hon själv - det nya avtalet är en räkmacka, berättar hon här (efter drygt fyra minuter in i intervjun).
Undrar vad de mer gröna miljöpartisterna i riksdagsgruppen säger om det, ska man svälja ett avtal som urholkar demokratin för människor men ökar makten för företag? Vad är viktigast: frihet för människor eller frihet för kapital?
Jill Stein, som ställer upp för De gröna i det amerikanska presidentvalet 2016, berättar förresten så här.
PS!
I det planerade frihandelsavtalet ingår det som kallas Investor-State Dispute Settlements (ISDS), som ger bolag möjlighet att driva rättsprocess mot ett land där de investerat utan att landets egna domstolar och rättssystem är inblandat. Bolaget kan helt enkelt stämma landet i en domstol som står ovanför landets egna domstolar och rättssystem. Demokratiskt fattade beslut, framdrivna genom t ex en valrörelse, kan därmed överprövas. Det är detta som är en räkmacka, enligt Carola Lämne.
Endast investeraren kan väcka talan i domstolen. Staten kan inte väcka talan mot investeraren. Utrymmet för kapitalägare ökar på bekostnad av medborgarnas demokratiska möjligheter att förändra sitt samhälle och därmed sina liv. Exempel på detta är att den kanadensiska staten stämts på 1,6 miljarder kronor för att delstaten Quebec införde ett tillfälligt förbud mot fracking.
I ett brev till bland andra amerikanska kongressledamöter skriver över hundra professorer att ISDS hotar den nationella suveräniteten och försvagar rättsstaten genom att "ge företag extraordinära juridiska rättigheter med vilka de kan passera nationella rättssystem". Man menar att detta exemplifierats av de senaste årens ökade antal stämningar där företag utmanat hälso- och miljöskyddslagar. Vilket ju för den cyniske kan betraktas som en räkmacka - Svenskt Näringslivs (och dess föregångare) har i stort sett alltid motsatt sig hårdare utsläppskrav, hårdare arbetsmiljökrav, avveckling av asbest etc etc.
Och mycket riktigt meddelar man på sin hemsida att den uppfattning man har är att "regleringar aldrig kan bana väg för det som gör miljön bättre". Sålunda: införandet av katalytisk avgasrening, striktare regler för kloranvändning, fiskekvoter, förbud mot allt från asbest och DDT till generell skogsbesprutning är sådant som inte banat vägen för bättre miljö enligt Svenskt Näringsliv. Tack och lov finns det företagare som inte delar den uppfattningen. Allt medan Carola Lämne seglar fram på sin räkmacka med en månadslön på 490 000.
Det ryker ur öronen på mig!! Och vilken jävla lön!! Birger dra ihop en debatt med den där miljöförpestande parasitkvinnan så drar jag ihop en rejäl demonstration till samma tillfälle. Så här kan vi fan inte fortsätta att ha det!
SvaraRaderaFrihet för människor eller frihet för kapital? Så kan man naturligtvis ställa frågan. Men så svart-vit är ju inte du, Birger. Även du vet ju att i länder där frihet för kapital undertrycks, finns inte heller någon frihet för människor. Din fråga förutsätter således en verklighet som inte finns. Tillvaron är inte så enkel. Handlar det inte i stället nästan alltid om att man måste försöka uppnå balans mellan olika synsätt och intressen?
SvaraRaderaPer. helt rätt förstås, frågan är bara var balansen uppstår... om kapitalintressen äter sig in för att minska demokratins grundbultar är det lika illa som när staten gör motsvarande. En röd planekonomi var inte rolig, en blå är det inte heller.
SvaraRaderaISDS blir ungefär som en europadomstol för företag och jag ser inget problem med det. Men det är inte heller angeläget. Sverige är vänligt mot utländska företag och det är ett resultat av överbefolkningen och handelsberoendet. Den dag utlandet stoppar leveranserna så dras pluggen på det fina folkhemmet, med eller utan TTIP. Mer viktigt vore en liknande domstol för svenskar mot inkompetenta, korrupta och moraliserande svenska makthavare.
SvaraRaderaSå om domstolen försvenskas och tar upp allt som har att göra med pengar mellan staten och den som klagar och fick behålla namnet ISDS av Inte Så Dumt System så får den godkänt.
SvaraRaderaMed tiden kan ISDS utvecklas så att den politiska och demokratiska grenen med folkvalda baseras på rösträtt från allt färre. I val efter val minkar man då deltagandet med högre krav på inkomst och förmögenhet. När samhälle kollapsar så kollapsar förstås även ISDS.
SvaraRaderaDe rika kommer att ta för sig och samtidigt försvinner många. Det finns redan liknande system inom myndigheter i främst Stockholm. Där finns kunniga, oberoende och inflytelserika byråkrater, som med ISDS kan spela mer juridiskt.
Hon är även styrelseordförande över Uppsala Universitet.
SvaraRaderaJag förundras över tystnaden. Inte många protester och demonstrationer nu inte. Det verkar så tyst numera i folkhavet.
SvaraRaderaDet är så tys...t
Olle
SvaraRaderaHåller med, var är V & MP som annars kritiserade saker som dessa?
Finns det något parti som idag är i opposition ö.h.t? Suck..
Ang. frihet för kapital, så är det väl inte även förenat med frihet för människor, om ett holländskt försäkringsbolag stämmer Slovakien, när de vill införa regler för vinstintresset i sjukförsäkringen.
SvaraRaderaÄr det frihet för människor när Philip Morris stämmer Australien för regler på cigarett förpackningar?
Eller är det frihet för människor som gjorde att svenska vattenfall stämde Tyskland?
Finns det någon balans i dessa tre exempel?
Finns det något som säger att den svenska regeringen inte bör göra allt, för att företag inte ska kunna stämma stater, som tar beslut för att minska företagets vinst? Möjligheten finns redan i en del frihandelsavtal. Men utnyttjandet har ökat och vad säger att det inte är vår tur nästa gång? Att något land stämmer oss om vi vill gå före.
Risken för en sämre miljö och sämre folkhälsa är stor. Att vi som land blir stämda gynnar kanske vissa t.ex. advokater. Finns inget balanstänk i detta överhuvudtaget. Bara vinstintresse. Samt kanske en önskan om evig ekonomisk tillväxt.
Brukar också tala om balans. Ofta. Men balansen verkar redan ha tippat över. Utnyttjandet sägs ha ökat. Men svenska politiker är väl stolta över Malmström och deltar i denna politiska såpa. Svenska medier har inte gjort någon stor sak av hennes makt. Katrine Marcal däremot verkar ha större koll. "Malmström med i politisk såpa"
Marcal konstaterar också att det kan vara svårt att tänka på annat när man jagar U-båtar.
Vi har en svensk eu kommissionär som fått en av EU:s tyngsta portföljer. De politikerna är väl stolta. Men V och även MP har kritiserat detta. Folket kanske också är upptagna med att läsa om ryska U-båtar.
Lisbeth
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinemarcal/article19755773.ab
SvaraRaderaStater och "länder" är företag sedan en tid tillbaka. De tjänar sina ägare, vilka inte är folket. Alla företag lyder under UCC. Hur och varför det blev så, och att det inte vilar på de flesta länders s.k. grundlagar är ett annat kapitel. Våra länder som är förtäckta företag, lyder redan under handelslagar och har gjort så länge. Alla politiska beslut som ger folket frihet och välstånd straffar "länderna" på olika sätt så att politikerna sedan länge tvingas tjäna "marknaden". TTIP gör det bara ännu enklare för "länder" och stater att tjäna sina herrar.
SvaraRadera(mp) kanske säger till sina medlemmar, utåt, att de har massor med invändningar mot både det ena & det andra. Fast i de beslutande rummen kanske man har en betydligt mera "vuxen attityd"?
SvaraRaderaMärkligt att en stat kan stämmas för att en delstat inför ett tillfälligt förbud mot fracking. Istället borde alla stater som inte inför förbud stämmas, det eftersom man nu misstänker att fracking kan orsaka jordskalv.
SvaraRaderaMen balansen ligger väl i att folk utbildas i hur de på bästa sätt ska skydda sig vid en jordbävning. Vi fixar eventuellt jordbävning och skyddar er mot jordbävning enligt försiktighetsprincipen. Allt för balansens skull.
Allt går enligt plan. Först överlämnar tidigare nationalstater sina suveräniteter till ett överstatligt organ, som i sin tur överlämnar sin rätt till handelsjurister via ytterligare traktat. Handel står över alla andra värden och därför måste denna särregleras och överställas alla andra hänsyn.
SvaraRaderaNej, krig kommer ej att ske mellan demokratiska stater, däremot kommer jättelika företag kriga mot demokratiska stater. På så sätt kan alla etablerade politiker fortsatt proklamera att krig aldrig skett och aldrig kommer att ske mellan demokratiska stater.
Det hela kommer att motiveras från sossehåll (eller motsvarande i andra länder) med att jobb behövs. I vilken stat gjorde människor endast sitt arbete, med fasansfulla konsekvenser?
Lite svårt att se att det finns någon "frihet" för kapital när 85% av världshandeln sker i dollar och varje land som inte använder dollar bombas sönder och samman (Libyen, Irak, Somalia etc hade alla det gemensamt st de slutade använda dollar) eller, om det är för stora sanktioneras (t.ex Iran och Ryssland). USA har fått en enorm "free ride" av denna sk "frihandel" - USA har bara behöver skapa dollar för ingenting och har kunnat köpa vad det ville.
SvaraRaderaSkrivs nästan inte ett ord om detta i vår "fria" media. Den enda artikel som tar upp dollarhegemonin i svensk media är den här:
http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/article1010801/EU-goumlr-vad-USA-ber-dem-att-goumlra.html
TTPP är till för att se till dollarhegemonin stärks när Kina skapa ett eget SWIFT kallat CIPS och en Kina har skapat en bank AIIB som ska konkurrera med IMF och världsbanken (som varit helt USA-dominerade).
Beskrev det nya vägnätet som Kineserna bygger som kringgår dollarn här:
http://tinyurl.com/oa8nz7k
Företag ska inte vara personer. Företagen i 1800-talets USA var reglerade av en massa regler och fick charter för en viss tid att utföra ett arbete, sedan dödades företaget när uppdraget var uppfyllt. Här är en del av reglerna:
The states also imposed conditions (some of which remain on the books, though unused) like these:
* Corporate charters (licenses to exist) were granted for a limited time and could be revoked promptly for violating laws.
* Corporations could engage only in activities necessary to fulfill their chartered purpose.
* Corporations could not own stock in other corporations nor own any property that was not essential to fulfilling their chartered purpose.
* Corporations were often terminated if they exceeded their authority or caused public harm.
* Owners and managers were responsible for criminal acts committed on the job.
* Corporations could not make any political or charitable contributions nor spend money to influence law-making.
http://reclaimdemocracy.org/corporate_accountability/history_corporations_us.html
Men 1886 förfalskade de mäktiga ett domslut: ”Santa Clara County v. Southern Pacific Railroad”. De åberopade en ny lag som kom efter inbördeskriget som garanterade Afroamerikaner i USA samma rätt att ses som personer som vita (14th Amendment) . Genom förfalskningen av domslutet blev också företag personer – de vill säga de fick mänskliga rättigheter. De gavs bl.a rätt till att vara tyst när de åtalades (Ni vet det där – ”You have the right to remain silent” som de säger i alla filmer), företags gavs rätt att föra politik och köra med lobbying etc
Men företag är inte människor
1) Storföretag dör inte fastän de är en plåga för många och gör mer onytta än nytta för världen
2) Företag kan bli extremt stora och innefatta andras (riktiga människors) liv
3) Storföretag har ingen geografisk begränsning
4) Storföretag saknar moral, samvete och etisk förmåga som normala människor har (det är säkert en av anledningarna till att det kryllar av psykopater, enligt psykopatexperten Professor Robert Hare, inom storföretag)
5) Storföretag är med andra ord ”supermänniskor” (eller snarare Lex Luthor)
Så jag vill ha mer vilda västern! Stoppa storföretagen från att vara personer, ta ned dom till jorden till oss vanliga dödliga och sätt tvångströjor på dem. Vi kan börja med finansen och bankerna – de är ju inte ens företag.
Företagen kan ses som personer. Men som personer agerar de inte själva utan genom representanter. Det är representanterna som handlar, det vill säga människor av kött och blod - hur mycket juristerna (som oftast är människor, långt mer sällan Borgs) än fantiserar sig bort.
SvaraRaderaPå samma sätt agerar inte stater, utan människor som anser sig representera stater.
Detta i sig är problematiskt eftersom de som handlar för staters räkningar oftast är immuna enligt lagstiftning.
Det finns således ett rättsligt vacuum, där makten är som störst. Där det kan göras som mest skada finns som minst ansvar.
Jag skulle vilja påstå att det är oskäligt.
Däremot förstår jag de psykologiska mekanismerna bakom. Tänk så härligt att ha en massa makt, men där inget ansvar kan utkrävas.
Löfven verkar lika besatt av TTIP/ISDS som Obama nu är att få igenom TPP/ISDS och går ut hårt mot Demokrater som är emot. En sak mot som kan få fotfäste i USA är att som det verkar skulle en ISDS dom kunna döma i valfri internationellt gångbar valuta och inte nödvändigtvis i landets valuta.
SvaraRaderaEtt perspektiv från andra sidan Atlanten.
SvaraRaderahttps://www.youtube.com/watch?v=UgGnBCDfCLM
courtesy tin foil hat Tyler Durden et al.
Vänsterpartiet är emot TTIP. Mp är väl emot, även om man aldrig kan vara säker med deras ledning. Socialdemokraterna vet jag inte, men tyvärr är väl Löfven ganska okritisk mot TTIP.
SvaraRaderaHur mycket svenska (Fp)Cecilia Malmström får betalt som eukommissionär, för att lobba för det här frihandels(avreglerings)avtalet, vet jag inte. Det Malmström säger, hänger inte ihop. Hon slänger ur sig floskler, och tomt prat, hela tiden.
Genmodifierade grödor(GMO) är en stor risk att vi kan få in i Europa, om TTIP skulle införas. Monsanto är väl med i förhandlingarna, antar jag.
/Bella
Intressanta kommentarer. Tack Lincoln för länken. Lägger in den igen eftersom den inte kommenterats.
SvaraRaderahttp://www.kristianstadsbladet.se/kultur/eu-gor-vad-usa-ber-dem-att-gora/
Undrar om inte mycket handlar om rädsla från EU:s sida. En rädsla som förenar världen är rädslan för kärnvapen. Men ingen vill gå före och avveckla. Utan sneglar på andra. För det handlar ju inte bara om rädsla utan även om makt.
Frihandelsavtal och tal om frihet till trots. En del säger, det handlar inte om frihandel trots att våra (de flesta) politiker vill få oss att tro det. Eller så tror de det. Vad är värst? Medvetna eller omedvetna politiker/människor?
Ekonomisk tillväxt behöver ersättas av medvetenhetens tillväxt. Det är den enda hållbara tillväxten och vår chans till att bevara denna planet beboelig.
Margot Wallström har sagt att det är mänsklighetens uppgift att avveckla kärnvapen. Såg henne även i TV svara på frågan om hur EU ser ut om 20 år. Hon svarade fritt från kärnvapen. Det är min dröm och hopp. Men då får hon nog ändra åsikt kring ekonomisk tillväxt och att det är hållbart.
Det är synd att viktiga länkar försvinner och vi trampar på i våra egna tankesystem, utan att avbryta. Svensk media försöker ju ibland. Politiker också. Men få ser det. Ger dem bara skit. Så jag tackar igen och hoppas att din länk nu kommenteras av fler.
Det är mitt hopp. Mitt hopp är att vår medvetenhet växer och att vi kan se igenom komplexa system. För jag personligen är övertygad om att mänskligheten har en uppgift och att den bl.a. är att bevara denna planet. Det finns ingen/inget annan som gör det åt oss.
Lisbeth
Men Lincoln till skillnad från dig vill jag inte ha mer "vilda västern" eller tvångströjor, utan mindre och mer ro. Inga fler resande teatersällskap dvs. politiker, utan medvetna erkännanden från medvetna/omedvetna lakejer dvs. oss alla. Tror att en teaterpjäs om Juholt S och svenska politiker kan vara en bra början på hemmaplan. Kultur... medvetenhetens kultur. Den kan leda till rena vilda västern eller mer kunskap och förändring. Vi väljer.
SvaraRaderaLisbeth
Dagens Arena skriver om trolig riksdagsomröstning, kring EU:s handelsavtal med den kontroversiella tvistlösningsmekanismen, som innebär att företag kan stämma stater. De skriver också om en enkät med partiernas svar. Så ansvar kring detta kan utkrävas av folket. Partier innehåller människor och politiker har ansvar. Folk får väl hålla koll på när denna riksdagsomröstning eventuellt sker. Samt sätta sig in lite frågan, det är det minsta man kan begära.
SvaraRadera"TISA-avtalet: Storföretag tar makten över offentliga tjänster
SvaraRaderaPublicerad 20 november 2013
Ett nytt globalt handelsavtal, TISA (Trade In Services Agreement), förhandlas just nu i det tysta. Det väntas öppna upp för avregleringar av offentliga tjänster i en omfattning som vi aldrig tidigare sett.
2012 lanserade femtiotalet länder i Världshandelsorganisationen (WTO), däribland USA och EU-länderna, hemliga samtal om ett avtal om utökad avreglering av handel inom alla tjänstesektorer, inklusive offentliga tjänster som sjukvård, vatten- och energiförsörjning, utbildning, miljöskydd med mera.
TISA-avtalet väntas minska regeringarnas möjligheter att reglera, upphandla och erbjuda tjänster och begränsa de politiska möjligheterna att verka för sociala, ekonomiska och miljörelaterade mål.
Enligt WTO:s Allmänna tjänstehandelsavtal (GATS) kan länderna välja vilka tjänster man vill avreglera. Enligt förslaget till TISA-avtal kommer länderna åta sig att avreglera upp till 90 procent av alla tjänstesektorer.
– Avtalet kommer att medföra lagändringar som styr alla typer av tjänster från målet att tjäna medborgarnas intressen till att tjäna privata utländska företags vinstintressen, säger Rosa Pavanelli, generalsekreterare för det globala facket för offentliganställda, PSI (Public Services International).
Det föreslagna avtalet är ett direkt resultat av ett lobbyarbete som utförts av transnationella koncerner inom bank, energi, försäkring, telekommunikationer, transport, vatten och andra tjänstesektorer.
Det kompakta hemlighetsmakeriet kring förhandlingarna är något som starkt kritiserats av PSI, som menar att storföretagen däremot kan fastställa dagordningen och får tillgång till möteshandlingarna.
– Vi är starkt kritiska mot dessa hemliga förhandlingar som syftar till att öka globala storföretags kontroll över offentliga tjänster och hindra de nationella regeringarnas möjligheter att reglera dessa, säger Rosa Pavanelli, PSI:s generalsekreterare.
I Sverige riktar Miljöpartiets EU-parlamentariker Carl Schlyter stark kritik mot att den svenska regeringen bidrar till hemlighetsmakeriet.
– Vi anser att förhandlingarna borde avbrytas omedelbart och börja om igen med ett nytt förhandlingsmandat. TISA ligger i linje med industrins strategi att via internationella handelsavtal underminera framtida möjligheter till avreglering på nationell nivå, säger Carl Schlyter till ECT Stockholm."
Anonym sön maj 10, 08:31:00 fm
SvaraRadera"Samt sätta sig in lite frågan, det är det minsta man kan begära."
"Det kompakta hemlighetsmakeriet kring förhandlingarna är något som starkt kritiserats av PSI, som menar att storföretagen däremot kan fastställa dagordningen och får tillgång till möteshandlingarna."
Anonym. sön maj 10, 08:31:00 fm
Har du en källa som har koll på hemlighetsmakeriet bakom stängda dörrar? Om så är fallet borde du delge källan.
Signe H/
@Lisbeth
SvaraRaderaHåller med - det är genom information och utbildning som folk borde kunna påverka. Men den information som vi får genom median ägs av storföretag och banker och är ju medvetet riktad.
Om man går tillbaka till 1800-talet såg man ingen större skillnad mellan löneslaveri och vanligt slaveri. Det var t.ex republikanska partiet åsikt i USA. Faktiskt avskaffades det vanliga slaveriet till förmån för löneslaveriet. Slavägaren var tvungen att ta hand om familjer även när de var för gamla eller sjuka för att producera något, slavägaren måste se till att slavarna hade någonstans att bo etc.. Med löneslaveriet måste löneslaven fixa bostad själv och behövde inte försörjas om han blev sjuk etc. (bland annat Chomsky och John Taylor Gatto har skrivit omfattande om löneslaveriets tillkomst i USA)
Genom att ha ett penningsystem där privata banker skapar "pengar" genom skuldsättning band man fast löneslavarna som blev tvungna att löneslava för att kunna betala av de påhittade skulderna. Genom att ta ifrån staten rätt att skapa skuldfria pengar band man fast staten så att staten genom skatten fick folk att bli lönelavar.
Det är vad jag ser som grunden för dagens system - löneslaveriet är tvångströjan hela samhället har på sig.
När företag har blivit så stora att deras makt är större än enskilda stater så finns till slut inget skydd alls kvar för individen. Staten är varken ond eller god i sig själv -den blir vad vi gör den till. Och det är ju inget tvivel om att storföretagen samt banksystemet gör allt för att ta över staten och använda den för att inskränka friheterna än mer.
Det är genom ökad demokrati som vi kan ta v oss löneslaveriets tvångströja och sätta begränsningar på storföretag och bankerna. Men kanske inte det största hoppet ligger i att folk blir mer upplysta" av den media som ägs av den som tjänar på löneslaveriet. Kanske kommer löneslaveriets sammanbrott som en följd av den teknikutveckling som sker där riktiga arbeten försvinner i allt snabbare takt. Idiotin i alla de nyskapade "jobben" kanske till slut gör folk medvetna om att de lever i ett system grundat på löneslaveri. För det är ju så att lögnen att "alla måste jobba" har sitt grund i att upprätthålla systemet med löneslaveriet.
Läste förresten en avhandling om penningsystemet som var riktigt bra av Isac Boman. Boman beskriver systemet med talyysticks i England på 1400-talet. Tallysticks var skuldfria pengar som staten gav ut (ingen bra grund för skuld/löne-slaverie mao):
“Enligt Thorold Rogers, ekonomisk historiker på 1800-talet från Oxford, kunde en vanlig bonde eller arbetare i renässansens England i slutet av 1400-talet försörja sin familj med mat i ett år genom att arbeta mellan 10 och 15 veckor. En sådan siffra talar för att det samtida ekonomiska systemet var välfungerande för de breda folklagren, vilket åtminstone delvis bör kunna tillskrivas tallyvalutan. “
Man kan ladda ned avhandlingen här, riktigt bra (enda felet med den är att Isac använder multiplikatormodellen - men det är lite överkurs här tror jag)
http://tinyurl.com/oak7sba
10 08:31:00
SvaraRaderaVad har det för betydelse vad olika riksdagsledamöter tycker och tänker, partiledningarna bestämmer. Har partiledningen bestämt så kommer kommer ledamöterna att rösta så.
10 08:36:00
Jordbruket har rationaliserats så det sysselsätter få och maten blivit en mindre andel av folks kostnader, liknande har skett med varor från industrin, det är i den som andel av konsumtionen den växande tjänstesektorn som det finns pengar att göra. Detta har kapitalet varit medvetna om länge, det är därför det har varit en intensiv kampanj för privatiseringar av offentlig tjänstesektor. De tjänster som är mest nödvändiga och folk är villiga att betala för och i en del fall måste köpa till vilket pris som helst. Nu har man också alltmer insett att det är bra för dem själva att betalningen går via skattsedeln, marknaden för tjänsterna blir troligen större då.
Jag har sett i en lokaltidning här för ett tag sedan att en insändare ansåg att Carola Lämne är bra. Hon är värd sin lön eftersom hon ordnar jobb. Jag undrar om hon inte är medskyldig till att det finns allt färre humlor och bin. Det kommer inte att hjälpa att ha arbete med lön om det inte fins mat att äta för djur och människor. För vilka människor ska Birger hålla föredrag? Vilka är det som snabbt kan ändra aktiebolagslagen som tydligen är en stor orsak till den makt företag har över politiken. Borde inte paragrafen som innebär att bolag ska gå med vinst tas bort? Eller förbjud aktiebolag helt. Då skulle vissa banker försvinna och utlänska energibolagen som finns i här i Sverige. Varför får de finnas? Varför fick Vattenfall ge sig ut och köpa kolbolag och andra energibolag utomlands? Sverige måste sälja vapen för att ha råd att ha vapen för att kunna försvara sig, påstås det! Varför måste Sverige sälja energi utomlands när vi har egen energi? Vad jag förstår så har alla länder avtal säljer man något så måste man också köpa något. Finns det alltid komperativa fördelar i handel? Ska vi förhindra katastrofer måste det jobbas förebyggande. Handel mellan länder är inte räddningen. Varje land måste ha möjlighet att göra så mycket pengar som behövs för det egna landets hushållning. Även ett land med skulder måste ha tillgångar och de kan öka sina tillgångar med att bygga mer järnvägar, skolor, sjukhus och bibihålla sin jorbruksmark bördig. Lån från andra länder eller banker är inte räddningen, det gynnar bara vissa mycket få redan rika personer. Jag har också motionerat till MP kongress om att MP behöver en lärobok i de ekonomiska teoriernas histori och varför det finns medlemmar som fortfarande vill ha pengar utan ränta. Gammal MP
SvaraRadera