Vi går med vinst, för sjätte kvartalet i rad. Meddelade moderata SvD:s chefredaktör Fredric Karén stolt för ett tag sedan. Men glömmer att meddela att SvD får 47 900 000 i statligt bidrag. För att kunna gå med "vinst". En mer socialistisk finansierad tidning än moderata SvD finns inte.
Bidrag är annars ingenting som SvD gillar, man ogillar att sjuka och arbetslösa får drägligare bidrag med den nya regeringen. Däremot är bidrag till löner för välbetalda moderata chefredaktörer och ledarskribenter helt i sin ordning...
Detta var ett ämne som inte kom upp i gårdagens nyhetspanel.
Vi är många som frossar i känslors fantasikonstruktioner, det gör att vi vandrar i okunnighetens mörker.
SvaraRaderaDet är lätt att i sin "godhet" ställa krav på andra där man i sin egoism har fräckheten att lämna fältet öppet för cyanismen och utnyttjandet.
Christer
Angående videon.
SvaraRadera1) Det kostar att ha tillgång till hiss i huset där man bor. Man betalar finessen via hyran.
2) Kommunalt är det lättare för olika partipolitiker att samarbeta. Detta bl.a. p.g.a. närheten till varandra. Man kanske är grannar, eller med i samma golfklubb, Rotary osv.
I S&M-fallet är det dessutom en likhet nära nog till förväxling.
Båda verkar gilla Nato, stordrift, kärnkraft mm. Det sistnämnda kanske mest gäller LO-delen inom S.
Gt
Tycker nog att det blir rent känslotänkande när panelen inte frågar sig hur ser det ut inom EU. När man inte sätter prisbilden i ett internationellt perspektiv. I EU parlamentet har frågan tagits upp flera gånger. Skulle vi ändra alltför mycket får det naturligtvis konsekvenser.
SvaraRaderaJämför man med övriga tjänster och varor så har prisutvecklingen i kollektivtrafiken varit högre. Vilket gör att det kollektiva resandet utgör en större del av resenärernas samlade utgifter.
Retade mig på tal om överkonsumtion av kollektivtrafik.
Samt på att panelens svar "alltid" ska utgå från hur ser ni på saken och inte först till hur verkligheten ser ut och sedan vad tycker ni i panelen.
MEN frågan var väl denna gång om gratis kollektivtrafik dröm eller verklighet. Oavsett vad vi personligen tycker så är det väl en dröm i nuläget. Min dröm ser ut så här. Håller med Christer vi är många som vandrar i känslors fantasikonstruktioner. Men samtidigt är fantasin något att utveckla. Får oss att vilja skapa annat något bättre.
Priserna ökar och att åka kollektivt äter upp en stor del av lönen för många.
Lisbeth
Varför skall inte resande vara en del av privatekonomin? I kollektivtrafik ingår för övrigt, enligt svensk skattelagstiftning, även taxi. Att just Stockholm blir föremål för denna diskussion är jättelustigt. I Malmö kostar månadskortet 1500 kronor och i Stockholm skall det eventuellt gå upp till 890 kronor som ger tillgång till ett helt enormt stor område med massor med linjer. Det är faktiskt billigt. Skolbarn åker gratis. Pensionärers kort kostar bara hälften. Är stockholmare inte lite väl gnälliga?? med Pagrotskys avgiftsfinansiering skulle cykelreparatören, skomakaren och reparationer i allmänhet beskattas mer genom att avgiften på arbetstid ytterligare skulle öka.
SvaraRaderaPanelen krävs på snabba svar i för många ämnen. Man kan inte bli annat än besviken. Varje fredag. Inte på dig personligen Schlaug men på själva upplägget. Är personligen övertygad om att jag inte svarat bättre. Det är ju rena hönshuset.
SvaraRaderaDet är naturligtvis inte så enkelt att diskussionen inte uppkommit, om inte S och M varit överens om Förbifart Stockholm. Även om det är en del i att den uppkommit. Denna del diskuterar högern, vänstern och de gröna ivrigt. Under tiden höjs priserna och alla har inte förmåga eller kapacitet att cykla eller råd med bil.
Lisbeth
Det kanske ska vara en del av privatekonomin men inte så stor del? Nej Stockholmare är inte gnälliga. Alla trängs snart ihop i storstäder då räcker inte det argumentet. Anonym det vore bättre om du ifrågasatte varför det kostar så mycket i Malmö.
SvaraRaderaKan moderaterna få 50 mille för sin skitblaska så kan kollektivtrafiken vara gratis. Kare'n bör bli piskad på torget
SvaraRaderaSvD har iaf. tidigare sagt på ledarplats att de är emot presstödet.
SvaraRaderaEn intressant aspekt av presstödet är att det ska motverka att en tidning får en för dominerande ställning. Annonsörer betalar mer för få vara i den tidning som har flest läsare, vilket gör att tidningen kan ha lägre pris eller högre kvalité, vilket lockar till sig ännu fler läsare, mer intäkter…
Kan nog stämma, en del skulle kalla det ett marknadsmisslyckande, men sanningen är att folk inte prioriterar diversitet. Skulle man sänka skatterna generellt, t.ex. minska arbetsgivaravgifterna, moms, bolagsskatt mm, så SvD fick behålla 48 miljoner mer, så skulle ett avskaffande ändå inte hjälpa mot det "problemet".
Ser man till överlevnad i en digital värld, så tror jag tidningsbranschen måste ta fram en annan betalningsmodell. Alla större tidningar skulle behöva gå samman och utveckla en plug-in man kan ha i sin webbläsare. Man betalar en månadsavgift, som för Spotify, och sen får tidningen betalt per sida man läser. Folk är villiga att betala för nyheter, men de vill inte ha det på papper och det måste vara bekvämt. Ingen som vill logga in eller skaffa abonnemang för varje "musikartist" de vill lyssna på.
För att få folk att installera pluginen så tror jag att man även där måste anamma Spotifys strategi. Har man pluginen får man samma gratisutbud som idag men med reklam, ha ingen begränsning av antal artiklar med cookies. Det skrämmer bara bort folk från sajten. Har man inte pluginen får man bara läsa de första 45 minutrarna i varje heltimma. Kommer man en annan tid, dyker en skylt upp som som visar en nedräkning tills nästa 45 minuters fönster och med en text som säger att det tar 30 sekunder att installera pluginen. Helt centralt att inte vara för girig mot gratisläsarna. Är man det så slutar de att besöka sajten och då kommer de aldrig installera betallösningen eller ge reklamintäkter.
Fel Pagrotsky säger låt arbetsgivare och butiker betala. Små butiker tvingas slå igen. Bl.a. en äldre dam (SVT). Små arbetsgivare har det svårt. Stora arbetsgivare och stora butikskedjor däremot gör vinst.
SvaraRaderaSå låt dem betala.
Skomakaren, cykelreparatören är ett utdöende släkte.
Lisbeth
Lisbeth, EU tillåter skattefinansierad kollektivtrafik, som Birger nämnde finns det i Fagersta.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaFler arbetslösa och fler anställda är mumma för Socialdemokratin om man vill vara cynisk. Anställda innebär i allmänhet facklig anslutning, vilket innebär Socialdemokratisk dito. Arbetslösa fångas upp av partistrategerna, eftersom rött värnar de i utanförskap.
SvaraRaderaSmåföretagande har traditionellt varit mer borgerligt.
Ju fler detaljregler det finns i skattelagstiftning och annat, desto mer tid måste läggas på att hantera denna administration istället för att sköta den egentliga funktionen, såsom skomakare eller reparatör. Ju mer avancerade regler, desto fler uttolkare i offentlig förvaltning måste till för att kontrollera om det som inkommer är korrekt. Det blir en form av omvänd Fordism. Allt fler sysselsättningar hittas på, bara för att.
Ibland blir kockarna så många att de trillar över varandra.
http://www.gp.se/nyheter/ledare/ledarkronika/1.2723223-alice-teodorescu-ogenomtankt-kring-inseminering-av-singelkvinnor
Anonym, Ja det finns på fler ställen? Man vill dessutom göra försök i stad nära landsbygd och sedan utvärdera. Att EU tillåter det nu eller rättare sagt är försiktiga betyder det att det alltid kommer att tillåtas?
SvaraRaderaI en allt högre grad dessutom.
Enligt Buss Magasinet så ska man (kommissionen) göra en undersökning inom medlemsländerna. Man kan väl inte alltid endast förlita sig på Birger. Utan söka svar även själv.
Men det kanske är oförskämt?
Lisbeth
Bidrag kan vara bra om det är övergående och inte är till för att driva någon form av "privat" agenda.
SvaraRaderaMen att gynna gammelmedia som försöker jaga in politikerna i den riktning dom själva gynnas av är helt uppåt väggarna.
Det skulle vara trevligt med någon media som i alla fall försöker vara objektiva.
Avskaffa presstödet!
Bidragsberonde privat ägd media monopol - samma SvD klagar över bidragsberoendets synder. tärande demokrati Made by Sweden. Frederic Karén får lönebidrag i sin roll som är en förvaltare av 50 miljoner kronors bidrag till sin arbetsgivare.
SvaraRaderaBehöver vi inte rädda lokaljournalistiken? Det är väl bra om det går att göra förändringar. Utvärdering av dem kan man väl endast göra i efterhand.
SvaraRaderaJournalisten, "Det förslag som regeringen sänt till EU-kommissionen riskerar att få nobben och en alternativ plan saknas befarar Journalist förbundet.
SvaraRaderaFrågan är väl hur man definierar bidrag. Om "bidragsberoende" är så skadligt för individens karaktär borde det då inte vara generellt? Om bidrag är en destruktiv drog som fördärvar människor till att bli slöa och lata - borde det inte vara en lag som gäller för alla, oavsett samhällsskikt?
SvaraRaderaFör om det nu är så fördärvligt med bidrag borde inte vi då inte ha en extrem arvskatt så att inte generation efter generation rika lever på vad föregående generation bidrog med? Borde vi inte rädda också de rika från bidragsberoendets "fasansfulla2 konsekvenser?
Men att röra arvsskatten och förmögenhetsskatten är frihetsberövande då det kränker den obegränsade äganderätten.
Så logiken blir:
1) Om du är fattig är det fördärvligt på alla plan att hamna i "bidragsberoende" (typ medborgarlön)
men om du
2)Är rik så är det frihetsberövande att föröka "rädda" dessa förtappade varelser från bidragsberoendet.
Faktum är väl egentligen precis tvärtom. Infördes en moderat arvskatt och förmögenhetsskatt för de som ärvt sitt bidragsberoende skulle säkerligen inte deras frihet inskränkas så mycket. Kanske skulle de t.o.m kunna bli lite friare genom att bli av sitt "bidragsberoende" som de fick genom navelsträngen när de föddes.
Infördes däremot en moderat medborgarlön skulle nog de flesta fattiga se det som en enorm frigörelse och öka deras frihetsgrader.
Det är troligen så att skitsnacket om "bidragsberoende" mest är till för att makten är rädda att folk ska bli frihetsberoende.
Klassklyftorna växer under tiden med det alltmer tilltagande hyckleriet.
Tack Birger, har länge funderat på att lägga ner läsandet av SVD och DN , blaskor som gärna lovprisar kapitalism och arbetslinje. Det är inte värt att ta sådana "sannings sägare" som någonslags sannings rapportörer när dom inte lever som dom lär,att tvinga på andra människor ideal som dom själva inte lever kallar jag för att pervertera andra människors liv och varför skulle min syn på Sverige och världen styras av dom.
SvaraRaderaLars
Lars, nu är det väl så förstås att SvD:s Näringslivsbilaga är av en kaliber som får t ex Dagens Industri att framstå som en usel supporterblaska till näringslivet. Goda journalister, tar ingen hänsyn till någon utan avslöjar ständigt hur banker, storföretag och VD:ar bär sig åt.
SvaraRaderaFör övrigt: jag har inget emot presstöd, och en del av förändringarna av dessa verkar helt rimliga. Dock infinner sig ett ideologiskt problem för MP, eftersom miljöpartiets ledamot i riksdagens KU plötsligt verkar intresserad av att "se över rekalmskatten", vilket knappast är i linje med MPs ideologiska hållning vad gäller köpt livsstilsreklam och konsumtionsvurm.
SvaraRaderaJag citerar en DN rubrik:
SvaraRadera"Reklamen ska krossa normer"
"jag har ingenting emot presstöd, och en del av förändringarna av dessa verkar helt rimliga"
SvaraRaderaAlice B K säger att det handlar mer om demokrati än det stålbad som medierna nu går igenom.
Har ingenting emot demokrati...?
Sedan så handlar det väl även om att det svenska pressödet snedvrider konkurrensen. Om fyra punkter från kommissionens håll. Svensk media har skrivit om fyra punkter bl.a. kontrollmekanism för hur stödet används samt årlig rapportering till EU kommissionen. Även om tidsbegränsning samt ordentlig översyn
Konstigt om inte ideologiska problem MP infinner sig för MP:)
De gillar väl varken kontrollmekanismer eller översyn egentligen. Men de säger sig gilla demokrati.
Lisbeth
"jag har ingenting emot presstöd, och en del av förändringarna av dessa verkar helt rimliga"
SvaraRaderaAlice B K säger att det handlar mer om demokrati än det stålbad som medierna nu går igenom.
Har ingenting emot demokrati...?
Sedan så handlar det väl även om att det svenska pressödet snedvrider konkurrensen. Om fyra punkter från kommissionens håll. Svensk media har skrivit om fyra punkter bl.a. kontrollmekanism för hur stödet används samt årlig rapportering till EU kommissionen. Även om tidsbegränsning samt ordentlig översyn
Konstigt om inte ideologiska problem MP infinner sig för MP:)
De gillar väl varken kontrollmekanismer eller översyn egentligen. Men de säger sig gilla demokrati.
Lisbeth
Ursäkta dubbelt men vad gör man inte för "demokratin"
SvaraRaderaJaha, kan inte samhället "ompröva" sin allmose-inställning i frågan då & meddela att pengarna behövs till annat? Lär väl inte bli någon kritik då eftersom ju "bidragstagar-andan" är så avskydd i blå medier?
SvaraRaderaVad är sämst dålig media med stora brister eller ingen media alls.
SvaraRadera