Republikanska föreningen
håller kongress lördagen den 18 april.
Seminarium om hur vi skall kunna slopa monarkin hålls 12.30-13.30
Medverkande:
Birger Schlaug, samhällsdebattör.
Johan Åsard, journalist.
Lisa Bjurwald, författare.
Moderator: Ursula Berge.
Pelarsalen, Norra Latin, Drottninggatan 71 B, Stockholm.
Seminariet öppet för allmänheten.
Nu när det är gott om plats ...
SvaraRaderaPå annan plats har jag nämnt dig.
Om inte religiöst så med lite
andligt stuk. Men för att Du nu
ska veta vad jag säger bakom ryggen på dig, så kommer det här:
Jag såg Gunilla Karlsson i soffan, tala i förbigående om vår arbetslinje.
Birger Schlaug, tittade på henne, men sade nu inget, om detta.
Det var en gång en man som hade med sig ekologiskt vin till soffan.
Han fyllde sina damers bägare till bredden och han tänkte att de
skulle bjuda allt folket på detta efter att seansen var slut.
Strax innan slutet så bad Birger sina kvinnor att visa upp
sina tillbringare. Så gjordes. Den ena bringaren var halvtom
och den andra bringaren var halvfull. Kvinnorna hade svalt
hälften var. Mannen rynkade på ett ögonbryn och frågade,
Hur har ni tänkt det nu då?
Flickorna svarade i kör: "Vi fyller på med hälften vatten !!"
Som i livets villervalla: "Ömsom vin ömsom vatten !"
Tips: Varför inte gå rojalisterna halvvägs tillmötes?
SvaraRaderaÅterinför valmonarkin, så som den var före Gustav Vasa, fast bättre. Fyra år i taget som statschef kanske vore lagom. Statschefsvalen kan kombineras med riksdagsvalen. Och statslön endast till honom/henne, inte till släkten.
Gt
Gt, valmonarki räknas nog som republik rent statsvetenskapligt.
SvaraRaderaGt, Tror du att republikanska föreningen vill gå halvvägs? Statschefen ska tillsättas av lag punkt. Inte samlag! Av folket! Lite storebrorskomplex kanske? USA:s president tillsätts av folket. Eller inte. Två dynastier som slåss Clinton och Bush folket verkar ha ledsnat. Vi har också ledsnat (en del). Vill väl bli moderna;) Clinton och Bush de har inte blivit till genom samlag?
SvaraRaderaMan vet vad man har men inte vad man får? Hur du Schlaug och andra vet hur vi ska kunna stoppa monarkin är intressant. Men "härta" (lugna er) lite. Personligen tycker jag den kan bero ett tag tills vi förstår lite mer om naturens lagar. Dessutom gillar Vickan. Rätt dam på rätt plats!
Eftersom jag tänker att vi föds där vi utvecklas som mest, så tänker jag också, att vi föds i det land och av de föräldrar som bäst gynnar vår fortsatta utveckling. Det går inte att ändra på slumpen som inte existerar. Men visst det går att ändra på mänskliga lagar och statsskick.
Klasskillnader som vi de flesta ser som orättvisor, får en annan innebörd om man tänker på det viset.
Rättviseproblemet och klassproblemet hör samman. Till demokratins problem hör många problem samman. Man kan se demokratin som ett skenproblem och det gör jag. Det kan omöjligtvis finnas ett rättvist samhälle. Det därför att det omöjliggöres av naturens skenbara orättvisor. Klasstillhörigheten är en naturens ordning.
Om man föredrar tanken på evolutionen, så borde det vara en grön tanke att individens förmågor, kvalitet, kapacitet, kaliber ska få utgöra var man verkar. Oberoende av tillfällen till uppfostran och utbildning. Vickan vår blivande drottning verkar vara en dam av rätt kaliber för sitt uppdrag. Uppdraget att representera Sverige på ett trevligt sätt utåt sköter hon bra.
Tänk om alla var lika bra på sina uppdrag. Självpåtagna eller inte.
Lisbeth
Finns det inga viktigare frågor i Sverige som samhällsdebattörer kan ta tag i, och belysa än ett avskaffande av en uråldrig svensk tradition?
SvaraRaderaI och med Torekov uppgörelsen från 70-talet är frågan om monarkins varande eller icke varande helt ointressant.
Bästa chansen att avskaffa monarkin var nog vid författningsändringen 1974, men sossarna fegade ur. Inte heller liberalt sinnade på den borgerliga sidan vågade. Lär ha varit då monarkin hade sin svagaste ställning under 1900-talet. Sen dessa har kungahuset skickligt stärkt sin ställning oerhört mycket med konsekvent marknadsföring. Undrar om den lågadlige reservofficern personligen hade velat avskaffa monarkin när möjligheten fanns.
SvaraRaderaÄr det någon demokrati som utan extraordinära omständigheter avskaffat sin monarki?
I Grekland var det juntan som i praktiken demonterade monarkin (kungafamiljen hade flytt efter att ha försökt sig på en misslyckad kupp mot juntan), skattebefrielsen drogs in och bilder på mynt och sedlar togs bort och media fick inte publicera något om kungahuset. Sen när juntan fallit hölls folkomröstning och 70% sa nej till monarkin. Men Konstantin vägrade att acceptera detta och verkar fortfarande kallas kung av Grekland i en del media. Det tycker väl att deras position är av Gud given.
Hade vi haft som i många demokratiska länder möjlighet för undersåtarna att genom namninsamling driva fram folkomröstning hade det nog funnits en god möjlighet att införa republik och konvertera svensken från undersåte till medborgare. div opinionsundersökningar i vad som är en ickefråga är inte det samma som en seriös debatt och möjlighet att ta ett konkret beslut. Fast frågan är om svensken inte känner sig tryggare med att vara undersåte, det är ju förfärligt ansvarsfullt att vara medborgare.
Man kan bara tänka sig vilken ångest en folkomröstning framkallat hos etablerade politiker, vilken sida skulle de stå på för att inte hamna fel.
Anonym 11.36 - jo, det är väl därför den debatten bara tar en liten del av samhällsdebattörernas tid, så det inlägg är minst sagt konstigt...
SvaraRadera