torsdag 19 mars 2015

"Hade det varit för några decennier sedan hade man kunnat tro att det handlade om aktiekurser..."

Min inledare i gårdagens Fria Tidningen avslutas så här: "Varför inte låta varslen i Eriksson och Sony vara utgångspunkt för en sådan omskapelse. Något parti som vågar?"

Vad då för omskapelse kanske du undrar... Och varför omskapelse? Om du undrar så finns svaret här.

23 kommentarer:

  1. Alla som bosätter sig på landsbygden ska få friår med möjlighet till förlängning?

    SvaraRadera
  2. ballahu, friår innebär att någon som är arbetslös tar det jobb man har, att arbetsgivaren tycker det är OK, att den som får friåret får 90 procent av a-kassan och att det offentliga inte förlorar ett öre.

    SvaraRadera
  3. Snyggt! Men du "glömde" som vanligt ytterligare en parameter som omöjliggör ekvationen. Att landet växer snabbt. Med ny lågutbildad/outbildad underklass. Framtiden blir en dans på rosor, men på den taggiga delen.

    SvaraRadera
  4. Att Sony avskedar beror på att de går med förlust på mobiltelefonerna, de uppnår inte sas kritisk massa. Ericsson har ungefär lika många anställda idag som i början av 2000-talet (110000) men 27000 jobb har försvunnit från Sverige.

    SvaraRadera
  5. Niklas Wahllöf i DN:

    "Just den här generationen, tillräckligt gammal för att veta något, ung nog att orka göra något, borde om inte helt omförhandla vår livsstil så åtminstone vara sysselsatt med att fundera på framtiden. Hur vi ska hantera finanskraschen 2016. Hur vi gör bäst för att skala ned energiåtgången? Hur ska civilisationen ta hand om sina människor efter att skapa jobb-charaden, arbetslinjen, slutgiltigt spruckit, avslöjats, lagts ned. Vi borde lyfta fram nya filosofer, bidra något till att tänka framåt, lära oss leva på ett nytt sätt (som kan vara ett mycket gammalt sätt)."

    SvaraRadera
  6. Dåtidens industriarbetare, är dagens kontorsmaskiner. Administrationen gör sig av med produktionspersonal, sedan man ökat produktiviteten och standardiserat förfaranden. Det finns gott om fett kvar att skära i, problemet är att de som blir ständiga halvtidskonsulter inkallade vid graviditeter eller VAB inte kommer att vilja skaffa barn, vilket minskar antalet framtida konsumter, vilket sänker tillväxten, vilket gör att offentlig sektor inte kan räkna på att låna till kapacitetsökande investeringar utan behöver investera i effektiviseringar vid lägre volymer.

    Här inspiration för den som vill, en liten täppa på Hawaii, med ägarens filosofi i förgrunden.
    https://www.youtube.com/watch?v=wxGr9uloL9k

    SvaraRadera
  7. Beslutsfattarnas ideologier om tillväxt och arbete håller på och totalhavererar och de manövrerar intensivt och på allt knasigare sätt för att vidmakthålla illusionen om att politiken de för har någon chans att fungera.

    Det är tid för en global och snabbarbetande kommission för införande av intelligent utformade medborgarlöner i alla länder, alternativt andra åtgärder för att människor skall ha en chans att överleva även om de inte hittar ett heltidsarbete.

    Inga politiker eller riksbankschefer som fipplar med minusräntor eller något liknande för att få igång en tillväxt som skall skaffa människor jobb har någon trovärdighet. Det är dags att sluta föra låtsaspolitik!

    SvaraRadera
  8. Nä ingen varken vill eller vågar, & då får det vara! Fast (s) uppvisar ett mycket intressant "dubbeltänk" när man öppet avfärdar alla farhågor om arbetslivets robotisering SAMTIDIGT som utredningsgrupp om detta tillsätts som tydligen lär ha ganska "fritt spelrum" när det gäller slutsatser. Men den som sitter & lider pga evigt obetalt utanförskap ska nog bara hoppas på "det lilla" så denne slipper bli besviken. Och man kan undra om inte (V) kommer stoppa allt som inte handlar om att en Arbetare Arbetar? (V) är fint i många sammanhang, men inte i detta. Där är man den konservativa röda motsvarigheten till "grevar på punsch-verandan"..

    SvaraRadera
  9. Sammanbrottsregeringen fortsätter även idag att levererar Sveriges sammanbrott. Nu vägras svenskar affärsvisum i ett annat land, tack vare denna regeringen. Du Birger Schlaug må i det närmaste hata Carl Bildt, men han visste hur man tog till vara svenska intressen!

    SvaraRadera
  10. Hans i Viken Svenska intressen?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  11. Lisbeth, ja att svenska staten agerar på ett sätt så att företag verksamma i Sverige kan upprätthålla affärsförbindelser med andra länder det är i enligt mig svenska intressen. Kan bara konstatera att du verkar vara av uppfattningen att desto mer isolerat Sverige blir desto bättre.

    PS. Är det någon som seriöst tror att pga av att svensk utrikespolitik numera styrs av Valter Mutt kommer förre människor dödas i Saudi Arabien? DS.

    SvaraRadera
  12. Nu var det väl ändå så, Hans, även tre borgerliga partier krävde att avtalet skulle sägas upp.

    SvaraRadera
  13. Hans i Viken, Bildt är väldigt tydlig, tydlighet uppskattar jag och det har vår nya utrikesminister också varit. Måste erkänna att jag föredrar tydlighet angående Sveriges ståndpunkt kring mänskliga rättigheter. Inte Bildts tydlighet kring att Saudiarabien nu inte litar på Sverige. Även om det får stora konsekvenser. Marknaden ska inte få styra allt. Inte få politiker att inte våga höja rösten. Sedan så kan man ju undra över, om inte politiker i varje land borde koncentrera sig på uppdragsgivarna folket i det egna landet i första hand. Man behöver inte isolera landet för det. I demokratier är politiker tillsatta av folket. Valter Mutt skulle nog klara sig lite bättre som utrikesminister i ett land, där kvinnor inte ens får köra bil. Men nej, jag tror inte att färre människor kommer att dödas oavsett vilken utrikesminister vi har. Den utrikespolitiker som är tyst eller tassar på tå arbetar inte för mänskliga rättigheter. Den arbetar för något annat. Är otydlig med sina motiv. Det är bra att kunna skilja på frihet för människor och frihet för kapital. Eller göra ett försök. Finns många "fula" fiskar i Viken som inte vill det. En verkar heta Hans.

    Är det bättre eller sämre att vara ett föredöme och säga ifrån än att jamsa med? Läste en artikel av Stina O. Om att säga ifrån och sedan gå ut i solen...
    Med gott samvete... Samvetet bör styra.
    Det hoppas jag vår nya utrikesminister gör. Går ut i solen istället för att fjäska för näringslivstoppar och be om ursäkt. Det är synd att när någon politiker säger ifrån när det gäller, så stöttar inte många dem. Det är lätt att hamna med näsan i den egna plånboken. Aj fan kommer detta att drabba mig.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  14. Men frågan handlar inte om de enskilda besluten utan om hur sammanbrottsregeringen har hanterar frågan. Se på Tyskland. Där har den Merkel-ledda regeringen både avslutat ett vapenavtal och kritiserat landet för att man piskar bloggare utan att det resulterat i saudierna tagit hem sin Berlinambassadör eller nekat tyskar affärsvisum.

    Där är skillnaden. Det är frågan. Firma Wallström/Mutt är ansvariga för detta kaos.

    SvaraRadera
  15. Hans i Viken, Precis. Det finns en skillnad mellan Tyskland och Sverige. Det verkar inte svenska politiker vilja erkänna. Tyskland har stor röststyrka i EU. Sveriges är en piss i havet. Oavsett "sammanbrottsregeringar" så är det så. Firma Wallström är ansvariga i den mån de tror att Sverige har stor makt. Det är firma Bildt också. Måhända vill vi vara bäst i klassen men omvärlden verkar inte tycka det.
    Men det betyder inte att man inte ska säga vad man anser och sedan gå ut i solen med gott samvete.
    Samvetsregeringar må leda till sammanbrottsregeringar. Men de är ändå att föredra. Alla partier har långt till att samvetet styr. Vi också. Fundera på detta när du lurar i Viken. Fundera på om det handlar om höger eller vänster.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  16. Instämmer, så satans bra av Wallström!! Och tecken på människans ruttenhet ATT KRITISERA DEN SOM STÅR UPP FÖR EN PISKAD MÄNNISKA. Hur störda är vi inte då!!?? Och hur stört är det inte att relatera en piskad människas helvete till kronor och ören!?

    SvaraRadera
  17. Svenskt medielandskap tycker (s) är "barnsligt" utrikespolitiskt, man hör det på tonen som "åklagarna" (de politiska månglar-murvlarna) använder. Risker finns nog. Tänker på en tidigare (s)-härva som aldrig tog slut. Till slut fanns det få alternativ kvar. För medierna hade beslutat sig för att "ändra sakernas tillstånd" genom att aldrig sluta med sina drev. Och det fanns inga "backar" i försvarsområdet. "De egna" var i själva verket "andras"..

    SvaraRadera
  18. Var det gnostikerna som sade att vägen upp och vägen ner är densamma?
    Ledarsidorna.se skriver att Margots utspel öppnat falluckor. Faller det uppåt eller nedåt?

    SvaraRadera
  19. Anonym,06:14:00 En "uppförsbacke" och en "nedförsbacke" är samma väg. Margots utspel kan jämföras med en nedförsbacke. Nu faller vi nedåt. Lyckas regeringen med diplomati övertyga (släta över) så tar vi oss uppåt för att sedan falla nedåt igen.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  20. Hej Lisbeth. Kan man inte föreställa sig att det finns massor med berg och dalar. Berg och dalar av olika värderingar, berg och dalar av olika logik. Man kan vandra ner för ett berg, för att klättra upp för ett annat. Vissa försöker gränsla alla berg samtidigt.

    Sveriges företrädare (jag kan ju inte som Wallström säga vilken befolkningens allmänna inställning är) försöker gränsla allt fler berg. En veritabel split de grande. Wilderäng eller någon spökskrivare på Cornucopia beskriver exempelvis Miljöpartiets nuvarande politik som allt-åt-alla.

    Har du två rovor, så delar vi på tolv. Jesus kunde omvandla vatten till vin och den historien tror vi på. Moses trollade fram ormar och faraos magiker var förbluffade och det tror andra på.

    SvaraRadera
  21. # Anonym 10.34

    Det är klart att vi skall skita i ekonomin. Vi svälter gärna för att kunna sola oss i vår egen helgongloria.

    SvaraRadera
  22. Vi kan glädjas åt att inte vara ensamma. Kanadickerna
    http://business.financialpost.com/2015/03/10/why-canadians-should-stop-stressing-about-a-economy-that-is-stuck-for-now-in-second-gear/

    SvaraRadera
  23. 09:48
    Är du seriös? Riskerar vi svält? Lite torgpisk för din del kanske skulle ge dig lite perspektiv på vad som är viktigt i tillvaron.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.