Jag läser i Sans att man på University of Virginia kommit fram till att människor nuförtiden har svårt att i stillhet och tystnad låta tankarna flyta fritt - utan tillgång ens till mobilen. Såväl studenter som äldre anser det obehagligt att vara ensamma med sina tankar ens i femton minuter. Nästan hälften i en försöksgrupp föredrog till och med att få en obehaglig elektrisk stöt hellre än att sitta ensamma och tysta i en kvart.
Förr i tiden kurades det skymning, det vill säga man satt och filosoferade när det blivit för mörkt för att vara ute och för tidigt att tända ljusen.
Jag är övertygad om att världen behöver mer kurande i skymning. Det är då, i tystnad och stillhet, som långa tankar fäster tag i varandra och får oss att begripa mer av oss själva och vad vi håller på med.
Det konsumtionsjagande samhället tolererar inte sådant. Det är inte lönsamt helt enkelt. Det är därför vi drivs bort från varje uns av möjlighet till tystnad och stillhet, vi dränks i "information" som hela tiden bryter av tankarna - till slut i sådan omfattning att vi är så ovana vid långa tankar att vi blir så rädda för oss själva att vi flyr från oss själva.
Att var rädd för att vara "uttråkad" och att slippa tankar som känns "obehagliga" är orsak till att vi vill fly från situationer där vi inte blir bombarderade med snabbt förbifladdrande intryck. Hur många minuter tar det innan vi tar upp mobilen för att ta emot intryck om vi hamnar i ensamhet och stillhet?
I ett sekulariserat samhälle växer lätt ett vakuum i brist på reflekterande och existentiella samtal om allmänmänskliga ämnen som mening, lycka och etik. När detta kombineras med rädsla för våra egna tankar tror jag att vi ligger risigt till rent mentalt. Att ifrågasätta det vi tror är självklart och förstå varför vi tänker och handlar som vi gör är att trimma vårt omdöme och... "formulera sin inre visdom".
Fram för kurande i skymningen!
Ja fram för kurande och ifrågasättande. Att bryta ståndpunkter mot andra är utveckling.
SvaraRaderaI det sekulära Sverige, finns väldigt många skattefinansierade friskolor med religiös inriktning. Borde inte barnen få välja livsåskådning?
Ang. vårt flitiga användande av mobilen som minskar kurandet.
Smsanställningar sätter stopp för kurandet. Timanställningar eller korta vikariat erbjuds från arbetsgivarna... Bäddar inte för kurande och samtal om existentiella frågor. Olika livsåskådningar kan enas kring en gemensam världsåskådning oavsett livsåskådning. Det skulle kunna gå om vi kurade mer. Samt om vi inte prackade på våra barn vår inre visdom.
Intressant reflektion av Birger. Om man vägrar att vara den där effektiva roboten varje sekund av arbetstiden och ägnar mer av fritiden till eftertanke så blir det ofta en negativ etikett som kallas tankspriddhet.
SvaraRaderaGod fortsättning och låt 2015 bli året då tankar sprids inom och utom oss själva.
En passande dokumentär angående detta konsumtionsjagande och girighet är Godheten (2013) av Stefan Jarl.
SvaraRaderaFinns att se på Youtube:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLdvZl8FJkVqWcvaQROIb-YfqEqQsMGCEa
Det behövs extra mycket tid att bara vara och tänka efter nu i vår tid. Hur ska man kunna ta in, sortera och lära sig något av all information som finns nu om man inte tar sig tid att bearbeta den. Vad är det för mening med all information om man inte har tid att fatta vad det handlar om?
SvaraRaderaOm man inte kan formulera sin egen visdom, då faller man lätt offer för andras enkla påståenden och lösningar.
Det krävs extra visdom nu i vår tid, när alla gamla kulturer, religioner och kunskaper blandas med ny vetenskap och nya intryck från en global värld. Vad ska vi behålla av det gamla, vad ska vi ta till oss av det nya?
För att bygga en ny grön ekologiskt hållbar och erotiskt bejakande värld behöver vi ta tillvara det som var bra från det gamla och det som är bra med det nya och kombinera det på ett vist sätt.
Mellanstunderna, eller Mellandagarna.
SvaraRaderaTiden emellan fysiska aktiviteter.
Kafferasten utan jobbsnack. De oplanerade dagarna.
Spontana utflykter utan mål eller tider att passa.
Unna Dig förmånen att "kura skymning" ofta och länge,
innan Du tvingas vandra i skymningslandet.
Då kan det vara försent att i livsströmmen vaska eget guld.
IQ
Tack för påminnelsen, Birger!
SvaraRaderaDet var väl lite pillrigt att få igång fotogenlampan. Så det väntade föräldrarna med så länge som möjligt. Därför blev det mycket tid för kurande i skymningen vid köksbordet... att bara se ut på naturen och de andra stugorna, innan vi tände.
Efter några år kom gubbar och satte upp elledningar till alla husen. Med ett enkelt "knäpp" blev det med ens så ljust satt det nästan bländade, jämfört med fotogenlyktans bleka sken. Men vi vande oss, och var tacksamma för upplysningen.
Minns ej om det betydde stopp för kurandet, men vet att vi alltid hade tid för tankar och samtal, där i barndomshemmet.
(Nostalgi-) Gt ☺
Gt
..och ändå är det nog just det här med kurande, långa tankar, filosoferande och goda samtal som vi går och längtar efter.
SvaraRaderaTack för att du finns Birger...och påminner om sånt som är av värde..
God fortsättning
Bra Birger. Du kan om du vill. Fortsätt på den här trådens bana. Finna sin rätta identitet är vad vi alla behöver.
SvaraRaderaNils/
Makthavarna verkar också mycket angelägna om att det inte ska bli någon "tid över" för den lägre allmogen: inlåsning i diverse skolanstalter skall man helst vara till dryga 20-års åldern & reklamen "möter upp" i hemmet & skräddarsyr "individualiserad konsumentupplysning" via internet, baserat på rent spioneri på vad individen tidigare intresserat sig för online. Givetvis en icke-fråga politiskt, förstås! Tänk om man började "göra affär" av sådant? Den enda bekymmersamma "vita fläcken" börjar väl vara den allt längre pensionsperioden där den enskilde rynkige tillåts "flyga under radarn" så att säga, kanske trotsigt blivit "anti-köp" & börjat fundera över det demokratiska med att åsikter/budskap kan köpas för att sedan, helt lagligt, "tryckas upp i ansiktet" på folk på gatorna & i tv-soffan. Undrar just hur länge till sådana "subversiva russin" ska tillåtas vara inaktiverade utan motprestation..?
SvaraRaderaInstämmer, och har tack och lov alltid gillat det att "kura skymning" även om så dagsljus, men visst, höst och vinter har alltid varit bästa tiden för tanke och reflektion, i vart fall för mig, då jag får för mycket spring i bena när mer värme och ljus råder.
SvaraRaderaDock, jag delar INTE alls det sista stycket, har alltid varit sekulär/inte religiös (i traditionell bemärkelse) och har som sagt aldrig haft några problem att "kura skymning", eller snarare sökt och gillat det att "kura skymning".
Jag skulle snarare påstå att de som är antingen religiösa (i traditionell bemärkelse) och dem som tillbedjer Mammon, är båda kategorier som har svårare att "kura skymning", eller om de så försöker, ej tänker fritt i samma grad som oss sekulära, och då menar jag INTE dem sekulära som kombinerar detta med att tilltro Mammon.
SvaraRaderaBirger,
Känner mycket för det här inlägget. Men det är nog åldern, om några dagar tar jag också klivet över, 60 ..
Det är inte tekniken, eller reglerna, eller något annat utifrån som gör skillnad, det kommer inifrån.
"70 procent linje 3, 29 procent linje 4 och 1 procent linje 1…"
:-)
:)
God fortsättning !
Eric
Bra inlägg. Får mig att tänka på begreppet Ställtid som Bodil Jönsson skrev om. Vi behöver mer sånt.
SvaraRaderaDet finns bara ett parti som kräver av sina medlemmar att kura skymning, Birger. Välkommen!
SvaraRadera