måndag 29 december 2014

I brist på annat...

I brist på annat - i en tid när partiledare/språkrör av olika färger inte begriper sig på vare sig demokrati (minoriteter skall inte bestämma) eller parlamentarism (valda skall rösta på det man anser rätt) utan närmar sig den kinesiska modellen (demokrati är ett hinder för effektivitet) - kommer ett längre prat om livet, politiken och bristen på tro på både det ena och det andra. Klicka på bilden om du har lust.

http://youtu.be/wm0B2glixGM?t=1m45s


25 kommentarer:

  1. Kort och välformulerat.

    SvaraRadera
  2. Tror faktiskt att det är du Birger Schlaug som inte förstått vad överenskommelsen innebär, något som blir tydligt då du skriver att de som står bakom den inte vet vad demokrati är.

    En majoritet av riksdagen har beslutat hur man ska förhålla sig till varandra och även deklarerat hur de ska förhålla sig till varandra efter nästa val. Gillar man inte detta så är det bara att rösta bort dessa politiker och rösta för andra som har en annan uppfattning (grundläggande demokrati, att det ens ska behöva förklaras?!). DÖ fungerar bara så länge som:
    1. En majoritet av väljarna röstar för de partier som stöder den. (Majoritetskravet uppfyllt samt också parlamentarismkravet uppfyllt då det annars finns en majoritet att fälla regeringschefen).
    2. Av de grupperingar som finns i riksdagen måste den största dessutom komma från de som stöder DÖ då de annars inte kommer få igenom sin budget.

    Dock tror jag ditt ställningstagande mot DÖ väldigt lite handlar om de aspekter du lyfter i detta inlägg och i tidigare. Här tror jag du och Bengt Westerberg förenar er i era mål, nämligen att cementera fast S vid regeringsmakten, så som det var före Högforsmötet, samt att ge all makt åt politikerna.

    Utan en tydlig blockpolitik och reella möjligheter för blocken att var för sig regera återstår bara en återgång till ett system där S bestämmer allt och alla andra partier snurrar runt dem likt planeterna runt solen. Detta är något som framförallt Bengt Westerberg och Olof Johansson alltid haft som sina stora politiska drivkrafter, deras engagemang i FP och C fungerade bara som ett medel för målet, något de numera erkänner indirekt då de kommit ut som sossar!

    En annan viktig aspekt är också att DÖ flyttar makten från politikerna till väljarna. Med tydliga skillnader och valmöjligheter ges väljarna makten över nästa regering och dess politik inte till den politiker som är bäst förhandlare efter valet och genom mest mygel bakom stängda pansardörrar kan tillskansa sig mest makt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får väl se till våren hur det blir. Erik Ullenhag blev intervjuad i DN härom dagen, där glimtar det fram hur alliansen tänker ta makten.

      Radera
    2. Mauderaten förstår politik och det svenska politiska systemet väldigt dåligt.
      Ett differentierat valresultat med många partier ska innebära en anpassning av den politik som förs så att den hamnar i en mittfåra, en kompromiss. En stark minoritetsregering kan genomdriva 100% av vad en minoritet av väljarna vill, en stark riksdag innebär att man får igenom mindre reformer.
      Nu riskerar vi få en 34% regering som genomför omfattande reformer åt ena hållet, för att ersättas av en ny 34% regering som river upp och genomför omfattande åt andra hållet. Hela tiden med 66% av väljarna kritiska. Är det demokrati? Ja, det kanske det är. Det var ju Antikens demokrati också, där bara fria män fick rösta, eller i Kinas demokrati.
      Är det bra för Sverige? Tveksamt.....

      Radera
  3. Svensk politik blir man väl aldrig less på; den är ju så omställnings-benägen & spritter av ung energi när det gäller att byta ut gamla, omsprungna, lösningar mot nya, fungerande? Och de löften & besked man ger håller ju över tid, det är ju inte direkt så man verkar sitta & "snurra flaska" för att se vad man ska säga idag, oavsett vad som sades igår? Riksdagen har kallats landets mest omoderna arbetsplats, men de som håller på där inne ger ju ständigt nya bevis på att förstå samhället utanför, man verkar "ha örat mot asfalten" så att säga. Att saker förändras snabbt där ute som man inte har en "aaaning om" är antagligen uteslutet.

    SvaraRadera
  4. Även Peter Eriksson, tidigare ordförande i KU, har varit djupt kritisk och sagt att man närmar sig system som finns i Kina...

    SvaraRadera

  5. Erkänner villigt att jag inte förstår alla infallsvinklar på den s.k decemberöverenskommelsen. Riktig hjärn-jympa.

    I min enfald känner jag bara lättnad att man gjort handling av pratet att hålla SD utanför. Vilket man kanske kunde gjort utan hotet (?) om nyval.

    I min enfald känns (om nu känslor går att lita på ..) jämförelsen med Kina lite skruvad.

    Eric

    SvaraRadera

  6. (G) som i Gud ..

    Jag skulle tveklöst svarat "ja" på frågan om avundsjuka (avundsjuk på den troende).

    Eric

    SvaraRadera
  7. Det som hänt är att alliansen gett bort makten i 8 år trots klar borgerlig majoritet i riksdagen (alliansen+SD). Förstår varför moderater går fulkomligt bananas och ska nu ska demonstrera utanför kommande moderatstämma:-)

    SvaraRadera
  8. Välformulerat Birger.
    Dom största förlorarna var som vanligt väljarna. Konstigt vore annars!
    Nu har framförallt alliansens förespråkare fått mycket att göra. Att föklara varför man lägger sig platt för de rödgröna och med största sannolikhet förlorar stort i valet 2018. Ingen lätt uppgift!
    Förenklat har vi tre block, sexklövern, V och SD.
    Man kan nästan tro att SD ligger bakom galenskaperna eftersom dom lär tjäna bra på det här.
    I politik är enfaldighet inget handikapp .. sa Napoleon Bonaparte (1769-1821)
    /Stefan

    SvaraRadera
  9. Anonym 02:15 em:

    Nej, det finns ingen borgerlig majoritet i riksdagen. Gå inte på Aftonbladet ledares spinn om det. Om SD på något vis ska placeras in nära de övriga partierna står S närmast då både grundar sin partier på en kollektivistisk grundsyn.

    Makten har heller inte getts bort i åtta år. Första året regeras med Alliansens budget och efter valet 2018 finns mycket stora möjligheter till en Alliansregering.

    SvaraRadera
  10. Stefan

    Hur tänkte du nu?
    V står bakom Decemberuppgörelsen.
    Och sossarna har ju lagt sig lika mycket som högern.

    SD är enda oppositionsparti idag.

    SvaraRadera
  11. Peter Eriksson (Mp) ”Något är fel i svensk politik”

    Vi har nu Peter, Brirger, Calle B, Odenberg, Hökmark etc etc. verkar som om alla i gamla gardet inte gillar decemberrevolutionen.

    Även något fel med media. För tre dagar sedan var SD nästan mordbrännare enligt media som både åtalade och dömde. Nu säger SÄPO att inget tyder på mordbrand och den nyheten ligger inte på förstasidorna. Follow the money media, nästa gång... Vilka har mest att vinna respektive förlora på att en moske antänds? Om de brinner fler kommande år.

    SvaraRadera
  12. "Vi har nu Peter, Brirger, Calle B, Odenberg, Hökmark etc etc..."

    Alla är de föredettingar som inte längre är en del av den inrikespolitiska hetluften...

    SvaraRadera
  13. Jim!

    V-partiet står inte alls bakom Decemberuppgörelsen. Se här. http://www.svt.se/nyheter/sverige/sjostedt-v-vi-ar-inte-bundna-av-overenskommelsen

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  14. Jag såg En som viftade med en liten bok som En inte hade läst.
    Själv hade jag läst och slängt den.
    De historien har jag nu drabbats av tre gånger
    och hoppas slippa eller höra den igen!
    Men det är ju lätt att undvika!

    SvaraRadera
  15. Jan Örsell

    "Jonas Sjöstedt kommenterar uppgörelsen som innebär att det inte behövs något extra val.

    – Vi välkomnar den uppgörelse mellan regeringen och de borgerliga partierna som gör att det största blocket i riksdagen kan få igenom sina budgetförslag framöver"

    Slutcitat

    Sen är de klart att de inte är bundna men de säger de bara mest för att utmåla sig som något oppositionsparti som SD enbart är nu.

    SvaraRadera
  16. DÖ har kommit till av ett gäng sexpack som har smaken av ljummen pilsner...

    Alf Johansson

    SvaraRadera
  17. Jim
    Som Jan sa är inte V med på uppgörelsen även om dom gillar den.
    S har också lagt sig platt men har allt att vinna på det här. S kommer att få driva mycket av sin politik utan att alliansen kommer att fälla dom.
    Det pågår en svekdebatt inom allianspartierna just nu och det är ingen kvalificerad gissning att en del går över till SD.
    Om inga mer galenskaper händer kommer SD att växa mycket på alliansens bekostnad och svekdebatten tar ny fart.
    Fast jag är ingen politiker så vad vet jag.
    /Stefan

    SvaraRadera
  18. Stefan

    Jag tycker sossarna sviker sina ideal lika mycket genom denna kompromiss. Även MP. När Romson började prata om stärkt militär försvar förstod jag hur lite MP går att lita på.

    Kanske ska man inte vara förvånad. Löfven t.ex. står ju till höger i åsikter så det är inte bara Alliansen som förlorar röster på detta.

    SvaraRadera
  19. Den kvartående frågan är varför någon ska rösta på partier som tecknar överenkommelser om att INTE arbeta i riksdagen för att få genomslag för sin politik utan i stället lovar att lägga ner sina röster om man riskerar att få stöd för dem.

    Regeringsformen. 1 Kapitel 1§ " All offentlig makt i Sverige utgår från folket.

    SvaraRadera
  20. Gillar ditt inlägg i stort, men då DEMOKRATI är så centralt och viktigt, känns det som, och idag så väldigt urvattnat, och framförallt tämligen sällan låter sig kläs i ord av någon om vad det egentligen innebär, eller borde innebära om man själv fick önska, så är jag skeptisk till denna del av ditt inlägg, eller rättare sagt vad det kan tänkas insinuera:

    "i en tid när partiledare/språkrör av olika färger inte begriper sig på vare sig demokrati (minoriteter skall inte bestämma)"

    Jag tänker att i dagens samhälle där klarspråk saknas vad gäller det VAD demokrati egentligen är/borde vara, samt HUR det borde uppnås, så tänker jag att allt för många oreflekterat tolkar ditt inlägg ovan med nu rådande norm, som jag personligen anser vara allt annat än sund demokrati: alltså att "Birger har rätt, minoritet skall inte styra över majoriteten - utan majoriteten skall styra över minoriteten/-er"

    Själv anser jag att DEMOKRATI är något helt annat än att en majoritet skall styra över en minoritet!

    Framförallt, tänker jag, måste en Penningreform till som tar makten från eliten och det finansiella system som de med hjälp av bankerna styr och kontrollerar oss och ekonomin med, till att folket åter får makten över det så viktiga bytesmedel som pengar främst bör vara, därtill ser jag att DEMOKRATI handlar om jämlika förutsättningar att deltaga och bidra, samt att ta del av "frukterna". Penningreform måste till för att införa ett nytt finansiellt system som verkar för det allmännas bästa, och som nu för enskild vinstmaximering på folkets och miljöns bekostnad.

    För att kunna få till en Penningreform krävs förstås att folket själva är väl insatta i hur nuvarande finansiella system fungerar, hur "pengar" skapas o.s.v.

    Gott Nytt :-)

    SvaraRadera
  21. ... och INTE som nu, för enskild vinstmaximering på folkets och miljöns bekostnad.

    Skall det förstås vara

    SvaraRadera
  22. Tom Strömberg!

    "Själv så anser jag att DEMOKRATI är något helt annat än att en majoritet ska styra över en minoritet!"

    Men makten att bestämma över samhället finns ju där oavsett vad man tycker om det. Det är bara frågan om en minoritet eller majoriteten ska ha den makten. Ur demokratisk och miljömässig synvinkel är det väl ganska självklart var makten måste ligga. Sedan behöver ju majoriteten inte alltid utnyttja den möjligheten att bestämma utan kan delegera delar av den makten ända ner på individnivå om man så önskar men det är ju en helt annan sak.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  23. Bäste Jan Örsell, självklart behöver du inte dela mina värderingar och syn på demokrati!

    Jag är bara glad om du delar med dig av hur dina ev. egna värderingar och syn på demokrati ter sig ut, först då skulle vi kunna ha ett ömsesidigt utbyte och diskussion, tänker jag, om vi så skulle vilja, liksom andra kunde delge sina, och diskussionen växa.

    Men ditt dylika så "förnuftiga" inlägg ovan om hur saker minsann "är", det klarar i vart fall jag mig bra utan, det ger mig faktiskt inte ett skvatt.

    Detta var mina ärliga och raka kommentarer på det, kärlek och respekt :-)

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.