Annie Lööf hotade med förstärkt arbetslinje i en debattartikel i gårdagens DN. Det var en märklig debattartikel. Kommenterar den löpande i rött. Annie Lööfs text i svart. Här kommer den:
Siffrorna talar sitt tydliga språk. Det är sant. Sverige har klättrat från 13:e till 10:e plats. På listan över länder som gör störst ekologiska fotavtryck per person.
Utanförskapet är fortfarande för stort. Alltför många har inte ett jobb att gå till. I många mindre orter utanför storstadsområdena har företagen som skapade jobben flyttat utan att nya tagit deras plats. Av de jobb som fanns kvar försvann många i den ekonomiska krisens spår. I många förortsområden har företagen och därmed jobben aldrig riktigt etablerat sig.Visst är det lustigt att en centerpartistisk näringsminister som efterträder en centerpartistisk näringsminister helt obesvärad av dessa fakta låtsas som om ingen centerpartistisk näringsminister varit ansvarig... Politik är underbar!
Det innebär att Sverige delats. Dels mellan människor som har jobb och människor som står utanför arbetsmarknaden. Och dels mellan orter där företagen växer och jobb tillkommer, och orter där jobben försvinner, butikerna slås igen, och till salu-skyltar sätts upp på husen. Den riktigt inhumana uppdelningen är nog ändå av en annan art: nämligen att de som har arbete och är tillräckligt friska för att arbeta fått rejält sänkta skatter medan de som inte har arbete eller blivit illa drabbade genom sjukdom blivit av med än mer pengar för att finansiera skattesänkningarna. Det kallar jag ett delat Sverige.
I bruksorter, i glesbygd, i förorten och i kommuner som Landskrona,
Storfors och Haparanda där den totala arbetslösheten är långt över tio
procent har utanförskapet bitit sig fast. Efter alliansens stora jobbpolitik! Och nog är det elakt av Lööf att klistra lappen "utanförskap" på alla i Landskrona, Storfors och Haparanda som visserligen inte har något lönearbete med som ägnar sin tid åt att träna barn som spelar fotboll, fixar och donar i den ideella secondhandaffären, jobbar med kyrkornas ungdomsverksamhet eller hjälper sina gamla föräldrar med matinköp och snöskottning. De skall stämplas ändå, som onyttiga individer i utanförskap. De skall liksom skämmas, känna tyngden av stämpeln "utanför". Det kallas arbetslinje, av Lööf.
Bakom procentsatserna göms och glöms människor av kött och blod. Hoppsan, hon har fattat det, fast riktigt lönsamt kött och blod är det förstås inte eftersom det liksom är ett utanförskapskött och utanförskapsblod.
Människor som står och knackar på dörren till arbetsmarknaden utan att få komma in. Där varje ny vinter är förknippad med ångest över att pengarna ska räcka till nya vinterskor, mössa eller en varm jacka till barnen. Jo, det blir ju lätt så när man kastar ut människor från trygghetssystemen, det är ju liksom det som är meningen, det är liksom verktyget i den borgerliga arbetslinjen...
Alliansens verktyg för att tackla utanförskapet har varit arbetslinjen. Japp, där har vi det, och det gick åt helvete!
Den har felaktigt beskrivits som en politik som i första hand handlar om statens finanser. I själva verket rör det sig om att ge människor ett syfte, sammanhang och trygghet. Om att kunna få ett jobb. Människan har inget syfte om hen inte arbetar! Smaka på den människosynen! Och människan känner i dagens samhälle inget sammanhang om hen inte producerar något som ger utslag i BNP, människan skall inte vara trygg om hon inte är en kugge i det ekonomiska hjulet. Tanken att ett gott samhälle medför att människor känner syfte, sammanhang och trygghet utanför lönearbetet utgör en främmande komponent i Lööfs värld. Trots att det är just det som kännetecknar ett gott samhälle bortom Stureplan.
Därför formulerade Alliansen ett jobbmål: över fem miljoner människor ska ha ett jobb att gå till 2020. Det är 350.000 fler än i dag. Tänk om målet vore att över 9 miljoner människor skall känna tillfredsställelse med livet 2020,,,
Det är en stor utmaning, men med kloka reformer är det möjligt att skapa förutsättningar för den nya jobbtillväxten. En sådan "klok reform" skulle ju kunna vara att förbjuda automatiska biltvättar... Tre personer kan gno bilar rena istället för en jävla borste... För här är målet att skapa arbete! Smaka på de orden: skapa arbete! Krig skapar arbete, det optimala verktyget för nya jobb.
Det är ingen naturlag att jobben växer i vissa delar av landet medan de försvinner i andra. Eeeh? Men är det en naturlag att den lagstadgade normalarbetstiden skall vara 40 timmar per vecka trots att det uppfattades som optimalt för ett halvt sekels sedan?
Vilken politik som drivs spelar roll. Det illustreras inte minst av att nuvarande regering uttryckligen skriver i sin budgetproposition att deras reformer väntas minska sysselsättningen. Nja, sysselsättning finns, garanterat. Enligt statistik, nyttjad i den politiska världen, så anses människan vara sysselsatt ifall hen den senaste veckan har arbetat minst en timme...
Alliansen återupprättade arbetets värde 2006. Innan dess hade det således inget värde. Intressant!
Drivkrafterna till jobb ökade och resultatet är över 300.000 fler i arbete, många av dem är utrikes födda. Men att öka drivkrafterna för att ta ett jobb är bara en sida av myntet. Den andra sidan handlar om var jobben skapas. De uppstår inte av sig själva utan är en följd av att företagsamma människor vågar satsa på sin idé eller ges förutsättningar att anställa. Eller kanske det är så att företagsamma människor jobbar mest på att rationalisera bort arbete, ersätta det med automater i tunnelbanan och självbetjäning i internetbanken och...
Asea, Ikea och LKAB startade inte med hundratals anställda. Alla börjar som små. Du och jag också, Annie! Visst är det fint.
Utan fler småföretag skapas vare sig nya jobb eller växande storföretag. Menar hon verkligen att inga nya jobb kan skapas i typ Ikea eller Asea bara för att de är stora? Och kan inte ett mellanstort företag bli ett storföretag, vad vi nu skall med dom till eftersom de ju, enligt den forna näringsministern, inte skapar några nya jobb och det är ju, enligt samma forna minister, huvuduppdraget för samhället...
I dag är det i de små- och medelstora företag som jobbmotorn finns. Jaha, nu kom de medelstora med i alla fall, välkomna!
Och den behöver smörjmedel för att inte hacka. Herrgud, så trött man kan bli på floskelsamlingar. Jobbmotorn skall ha smörjmedel. Så företagen kan bli stora och inte skapa några nya jobb...
Genom fler småföretag kan samhället växa. Va???? Vilken idé! Jag som trodde på den vedertagna definitionen av samhälle: en grupp av människor som förenas av ett nätverk av sociala relationer med viss varaktighet och kontinuitet.
Genom företagsamma människor som vill mer, vill framåt. Som inte nöjer sig med hur saker och ting är utan som ser möjligheter till lösningar där andra bara ser problem. Men tänk om de där människorna plötsligt inte nöjer sig med hur saker och ting är utan vill utvecklas genom mindre stress, mer fri tid, mer social närvaro och mer kultur istället för att arbeta mer för att konsumera mer så vi kan producera mer så vi kan arbeta mer... Tänk om man ser möjligheten till bättre liv och blir förbannade på att vara duktiga idioter i ett ekonomistiskt hjul som snurrar allt fortare...
Det är så jobben blir fler, så vi får pengar till det som ska betalas gemensamt: till en bättre skola, till en cancervård i världsklass, till omsorgen om våra äldre, till pensionerna. Hjälp! Med den inställningen är således teknisk utveckling, robotisering och smartare lösningar med mindre arbete ett hot mot skolan, cancervården, omsorgen om våra äldre och våra pensioner. Milde Moses! Hur kan det komma sig att en fullt friskförklarad politiker inte kan tänka tanken att även allt det där som produceras utan direkt arbetstid inblandat borde ligga till grund för den beskattning som skall ge oss en bättre skola, en cancervård i världsklass, omsorgen om våra äldre och pensioner för före detta partiledare.
När Sverige nu går mot extra val kommer Centerpartiet driva på för en fördjupad jobblinje som lägger fokus på hur företagen som anställer kan bli fler i hela landet. Hmmm, fördjupad jobblinje... Undrar vad det kan vara. Förbud mot automatiska biltvättar räcker nog inte. Förbud mot traktorer i jordbruket?
1. För det första behöver en fördjupad jobblinje ge unga möjlighet att lösa biljett till arbetsmarknaden genom att trösklarna sänks. Vi behöver fortsätta sänka företagens kostnader, skapa mer flexibla regler, en tryggare omställning och göra det mer attraktivt och mindre krångligt att driva företag.
Aha, en fördjupat arbetslinje är att unga skall få lösa biljett. Mmmm, biljetten löser man genom att betala med år utan fast anställning, med tillfälliga anställningar staplade på varandra och utan säker inkomst så att man därmed inte får hyreskontrakt och inte kan låna till de bostadsrätter som borgarna är så förtjusta i. Det är en dyr biljett de unga skall få möjlighet att lösa...
2. För det andra behöver en fördjupad jobblinje se till att branscher som öppnats upp inte får ett kollektivt näringsförbud. Att stänga vårdcentraler och skolor leder inte till fler jobb, till utveckling och lika möjligheter. Kvaliteten och människors valfrihet måste säkras. Utöver fler jobb och företag, leder det också till det mest centrala: högre kvalitet inom välfärden med kortare väntetid för att få höften opererad eller en bättre förskola. Men om de där skolorna och vårdcentralerna övertas av sådana ägare som låter vinsten stanna kvar i skolan och vårdcentralen - försvinner verkligen jobben då? Använder man någon magisk formel så att jobben går upp i rök? Och vad är det som säger att människors valfrihet blir mindre bara för att skolor tas över av Stadsmissionen, som behåller vinsterna i skolorna, när JB:s ägare tagit pengarna och dragit?
3. För det tredje behövs en fördjupad jobblinje för att integrationen ska förbättras. Vårt mottagande och integrationen för alla de som söker skydd från förföljelse brister. Det är inte värdigt vårt samhälle. Här måste vi bli bättre. Så bra att det skall bli bättre efter åtta år med en centerpartistisk näringsminister.
Centerpartiet kommer inte föra fram en politik som beskriver människor som volymer eller sätter tak för hur många som ska få komma till vårt land från krigszoner, tortyr och våldsregimer. Europa ska vara en trygg hamn för människor som flyr. EU och Sverige måste stå upp för den grundläggande asylrätten, som är en mänsklig rättighet. Sverige ska inte göra mindre, men fler länder behöver göra mer. Det där var fint uttryckt. Fast jag tycker nog att Sverige ska fortsätta att göra mer, även när de andra gör mer.
Det som händer i världen nu är unikt. Aldrig har så många människor varit på flykt sedan andra världskriget. Vår öppenhet mot omvärlden ska bestå, men integrationen måste fungera mycket bättre för dem som kommer hit. De stora brister som finns i vårt mottagande är en av de verkligt stora samhällsutmaningar som vi ser i dag i Sverige. Jo, men det där som Annie Lööf skrev längre upp - om att 350 000 människor fler ska ha ett arbeta att gå till om sex år, tyder snarast på att arbetslösheten kommer att öka. Hur vore det om vi skulle ta och passa på att dela på jobben, sänka normalarbetstiden, anpassa den till verkligheten och låta produktionen i sig - oavsett den tillkommer genom människors direkta arbetstid eller genom robotisering och datorisering - bidra till finansieringen av allt det där fina som Annie talade om: cancervård, skola, äldreomsorg...
Nyanlända måste fortare komma i arbete, få en bostad och komma in i gemenskapen. Ett värdigt boende och jobb är nyckeln till en bättre integration. Ett jobb innebär ett sammanhang, kollegor och ökad egenmakt. Därför måste de små- och medelstora företagen där jobben skapas ges bättre möjlighet att anställa och bli fler. Har Annie hört talas om länder som anpassat normalarbetstiden lite mer till verkligheten än vad Sverige har? Hon kanske tror att den lagstadgade 40-timmarsnorem är marknadsekonomi medan en lagstadgad 30-timmarsnorm är planekonomi? Frågan är då vad en lagstadgad 35-timmarsnorm skulle vara...? Blandekonomi kanske.
(-) Centerpartiet vill visa att det finns en väg framåt. Aha, säger du det... Fler jobb i växande företag är svaret på att bryta utanförskapet, i hela landet. Hur vore det om vi skulle ta och bryta utanförskapet för de företag som ställts utanför... De företag som ersatt 100 människor - som bidrar med såväl inkomstskatter till skola, vård och omsorg som arbetsgivaravgifter till trygghetssystemen - med 10 robotar som inte bidrar ett jota tmåste få chans att komma in i värmen och bidra till samhället. Precis som de där som flyttar pengarna från skolan.
Det är så vi knyter ihop Sverige, så vi suddar ut skillnaden mellan den som har ett jobb och mellan den som inte har det. Vad?? Hur då? Den som inte får jobb lär väl fortfarande få sniken sjukersättning, taskig a-kassa och till slut kastas ut ur trygghetssystemet av Lööf...
Så skapar vi framtidstro. Betoning på tro i så fall. För inte erkänner hon att det är misstro hon menar...
Till våren är det därför dags att ta nästa steg i arbetslinjen. Sverige behöver en fördjupad jobblinje som lägger fokus på hur företagen som anställer kan bli fler. I hela landet. En fördjupad arbetslinje har numera blivit ett subjekt som skall fokusera... I hela landet.
Utanförskapet är fortfarande för stort. Alltför många har inte ett jobb att gå till. I många mindre orter utanför storstadsområdena har företagen som skapade jobben flyttat utan att nya tagit deras plats. Av de jobb som fanns kvar försvann många i den ekonomiska krisens spår. I många förortsområden har företagen och därmed jobben aldrig riktigt etablerat sig.Visst är det lustigt att en centerpartistisk näringsminister som efterträder en centerpartistisk näringsminister helt obesvärad av dessa fakta låtsas som om ingen centerpartistisk näringsminister varit ansvarig... Politik är underbar!
Det innebär att Sverige delats. Dels mellan människor som har jobb och människor som står utanför arbetsmarknaden. Och dels mellan orter där företagen växer och jobb tillkommer, och orter där jobben försvinner, butikerna slås igen, och till salu-skyltar sätts upp på husen. Den riktigt inhumana uppdelningen är nog ändå av en annan art: nämligen att de som har arbete och är tillräckligt friska för att arbeta fått rejält sänkta skatter medan de som inte har arbete eller blivit illa drabbade genom sjukdom blivit av med än mer pengar för att finansiera skattesänkningarna. Det kallar jag ett delat Sverige.
Bakom procentsatserna göms och glöms människor av kött och blod. Hoppsan, hon har fattat det, fast riktigt lönsamt kött och blod är det förstås inte eftersom det liksom är ett utanförskapskött och utanförskapsblod.
Människor som står och knackar på dörren till arbetsmarknaden utan att få komma in. Där varje ny vinter är förknippad med ångest över att pengarna ska räcka till nya vinterskor, mössa eller en varm jacka till barnen. Jo, det blir ju lätt så när man kastar ut människor från trygghetssystemen, det är ju liksom det som är meningen, det är liksom verktyget i den borgerliga arbetslinjen...
Alliansens verktyg för att tackla utanförskapet har varit arbetslinjen. Japp, där har vi det, och det gick åt helvete!
Den har felaktigt beskrivits som en politik som i första hand handlar om statens finanser. I själva verket rör det sig om att ge människor ett syfte, sammanhang och trygghet. Om att kunna få ett jobb. Människan har inget syfte om hen inte arbetar! Smaka på den människosynen! Och människan känner i dagens samhälle inget sammanhang om hen inte producerar något som ger utslag i BNP, människan skall inte vara trygg om hon inte är en kugge i det ekonomiska hjulet. Tanken att ett gott samhälle medför att människor känner syfte, sammanhang och trygghet utanför lönearbetet utgör en främmande komponent i Lööfs värld. Trots att det är just det som kännetecknar ett gott samhälle bortom Stureplan.
Därför formulerade Alliansen ett jobbmål: över fem miljoner människor ska ha ett jobb att gå till 2020. Det är 350.000 fler än i dag. Tänk om målet vore att över 9 miljoner människor skall känna tillfredsställelse med livet 2020,,,
Det är en stor utmaning, men med kloka reformer är det möjligt att skapa förutsättningar för den nya jobbtillväxten. En sådan "klok reform" skulle ju kunna vara att förbjuda automatiska biltvättar... Tre personer kan gno bilar rena istället för en jävla borste... För här är målet att skapa arbete! Smaka på de orden: skapa arbete! Krig skapar arbete, det optimala verktyget för nya jobb.
Det är ingen naturlag att jobben växer i vissa delar av landet medan de försvinner i andra. Eeeh? Men är det en naturlag att den lagstadgade normalarbetstiden skall vara 40 timmar per vecka trots att det uppfattades som optimalt för ett halvt sekels sedan?
Vilken politik som drivs spelar roll. Det illustreras inte minst av att nuvarande regering uttryckligen skriver i sin budgetproposition att deras reformer väntas minska sysselsättningen. Nja, sysselsättning finns, garanterat. Enligt statistik, nyttjad i den politiska världen, så anses människan vara sysselsatt ifall hen den senaste veckan har arbetat minst en timme...
Alliansen återupprättade arbetets värde 2006. Innan dess hade det således inget värde. Intressant!
Drivkrafterna till jobb ökade och resultatet är över 300.000 fler i arbete, många av dem är utrikes födda. Men att öka drivkrafterna för att ta ett jobb är bara en sida av myntet. Den andra sidan handlar om var jobben skapas. De uppstår inte av sig själva utan är en följd av att företagsamma människor vågar satsa på sin idé eller ges förutsättningar att anställa. Eller kanske det är så att företagsamma människor jobbar mest på att rationalisera bort arbete, ersätta det med automater i tunnelbanan och självbetjäning i internetbanken och...
Asea, Ikea och LKAB startade inte med hundratals anställda. Alla börjar som små. Du och jag också, Annie! Visst är det fint.
Utan fler småföretag skapas vare sig nya jobb eller växande storföretag. Menar hon verkligen att inga nya jobb kan skapas i typ Ikea eller Asea bara för att de är stora? Och kan inte ett mellanstort företag bli ett storföretag, vad vi nu skall med dom till eftersom de ju, enligt den forna näringsministern, inte skapar några nya jobb och det är ju, enligt samma forna minister, huvuduppdraget för samhället...
I dag är det i de små- och medelstora företag som jobbmotorn finns. Jaha, nu kom de medelstora med i alla fall, välkomna!
Och den behöver smörjmedel för att inte hacka. Herrgud, så trött man kan bli på floskelsamlingar. Jobbmotorn skall ha smörjmedel. Så företagen kan bli stora och inte skapa några nya jobb...
Genom fler småföretag kan samhället växa. Va???? Vilken idé! Jag som trodde på den vedertagna definitionen av samhälle: en grupp av människor som förenas av ett nätverk av sociala relationer med viss varaktighet och kontinuitet.
Genom företagsamma människor som vill mer, vill framåt. Som inte nöjer sig med hur saker och ting är utan som ser möjligheter till lösningar där andra bara ser problem. Men tänk om de där människorna plötsligt inte nöjer sig med hur saker och ting är utan vill utvecklas genom mindre stress, mer fri tid, mer social närvaro och mer kultur istället för att arbeta mer för att konsumera mer så vi kan producera mer så vi kan arbeta mer... Tänk om man ser möjligheten till bättre liv och blir förbannade på att vara duktiga idioter i ett ekonomistiskt hjul som snurrar allt fortare...
Det är så jobben blir fler, så vi får pengar till det som ska betalas gemensamt: till en bättre skola, till en cancervård i världsklass, till omsorgen om våra äldre, till pensionerna. Hjälp! Med den inställningen är således teknisk utveckling, robotisering och smartare lösningar med mindre arbete ett hot mot skolan, cancervården, omsorgen om våra äldre och våra pensioner. Milde Moses! Hur kan det komma sig att en fullt friskförklarad politiker inte kan tänka tanken att även allt det där som produceras utan direkt arbetstid inblandat borde ligga till grund för den beskattning som skall ge oss en bättre skola, en cancervård i världsklass, omsorgen om våra äldre och pensioner för före detta partiledare.
När Sverige nu går mot extra val kommer Centerpartiet driva på för en fördjupad jobblinje som lägger fokus på hur företagen som anställer kan bli fler i hela landet. Hmmm, fördjupad jobblinje... Undrar vad det kan vara. Förbud mot automatiska biltvättar räcker nog inte. Förbud mot traktorer i jordbruket?
1. För det första behöver en fördjupad jobblinje ge unga möjlighet att lösa biljett till arbetsmarknaden genom att trösklarna sänks. Vi behöver fortsätta sänka företagens kostnader, skapa mer flexibla regler, en tryggare omställning och göra det mer attraktivt och mindre krångligt att driva företag.
Aha, en fördjupat arbetslinje är att unga skall få lösa biljett. Mmmm, biljetten löser man genom att betala med år utan fast anställning, med tillfälliga anställningar staplade på varandra och utan säker inkomst så att man därmed inte får hyreskontrakt och inte kan låna till de bostadsrätter som borgarna är så förtjusta i. Det är en dyr biljett de unga skall få möjlighet att lösa...
2. För det andra behöver en fördjupad jobblinje se till att branscher som öppnats upp inte får ett kollektivt näringsförbud. Att stänga vårdcentraler och skolor leder inte till fler jobb, till utveckling och lika möjligheter. Kvaliteten och människors valfrihet måste säkras. Utöver fler jobb och företag, leder det också till det mest centrala: högre kvalitet inom välfärden med kortare väntetid för att få höften opererad eller en bättre förskola. Men om de där skolorna och vårdcentralerna övertas av sådana ägare som låter vinsten stanna kvar i skolan och vårdcentralen - försvinner verkligen jobben då? Använder man någon magisk formel så att jobben går upp i rök? Och vad är det som säger att människors valfrihet blir mindre bara för att skolor tas över av Stadsmissionen, som behåller vinsterna i skolorna, när JB:s ägare tagit pengarna och dragit?
3. För det tredje behövs en fördjupad jobblinje för att integrationen ska förbättras. Vårt mottagande och integrationen för alla de som söker skydd från förföljelse brister. Det är inte värdigt vårt samhälle. Här måste vi bli bättre. Så bra att det skall bli bättre efter åtta år med en centerpartistisk näringsminister.
Centerpartiet kommer inte föra fram en politik som beskriver människor som volymer eller sätter tak för hur många som ska få komma till vårt land från krigszoner, tortyr och våldsregimer. Europa ska vara en trygg hamn för människor som flyr. EU och Sverige måste stå upp för den grundläggande asylrätten, som är en mänsklig rättighet. Sverige ska inte göra mindre, men fler länder behöver göra mer. Det där var fint uttryckt. Fast jag tycker nog att Sverige ska fortsätta att göra mer, även när de andra gör mer.
Det som händer i världen nu är unikt. Aldrig har så många människor varit på flykt sedan andra världskriget. Vår öppenhet mot omvärlden ska bestå, men integrationen måste fungera mycket bättre för dem som kommer hit. De stora brister som finns i vårt mottagande är en av de verkligt stora samhällsutmaningar som vi ser i dag i Sverige. Jo, men det där som Annie Lööf skrev längre upp - om att 350 000 människor fler ska ha ett arbeta att gå till om sex år, tyder snarast på att arbetslösheten kommer att öka. Hur vore det om vi skulle ta och passa på att dela på jobben, sänka normalarbetstiden, anpassa den till verkligheten och låta produktionen i sig - oavsett den tillkommer genom människors direkta arbetstid eller genom robotisering och datorisering - bidra till finansieringen av allt det där fina som Annie talade om: cancervård, skola, äldreomsorg...
Nyanlända måste fortare komma i arbete, få en bostad och komma in i gemenskapen. Ett värdigt boende och jobb är nyckeln till en bättre integration. Ett jobb innebär ett sammanhang, kollegor och ökad egenmakt. Därför måste de små- och medelstora företagen där jobben skapas ges bättre möjlighet att anställa och bli fler. Har Annie hört talas om länder som anpassat normalarbetstiden lite mer till verkligheten än vad Sverige har? Hon kanske tror att den lagstadgade 40-timmarsnorem är marknadsekonomi medan en lagstadgad 30-timmarsnorm är planekonomi? Frågan är då vad en lagstadgad 35-timmarsnorm skulle vara...? Blandekonomi kanske.
(-) Centerpartiet vill visa att det finns en väg framåt. Aha, säger du det... Fler jobb i växande företag är svaret på att bryta utanförskapet, i hela landet. Hur vore det om vi skulle ta och bryta utanförskapet för de företag som ställts utanför... De företag som ersatt 100 människor - som bidrar med såväl inkomstskatter till skola, vård och omsorg som arbetsgivaravgifter till trygghetssystemen - med 10 robotar som inte bidrar ett jota tmåste få chans att komma in i värmen och bidra till samhället. Precis som de där som flyttar pengarna från skolan.
Det är så vi knyter ihop Sverige, så vi suddar ut skillnaden mellan den som har ett jobb och mellan den som inte har det. Vad?? Hur då? Den som inte får jobb lär väl fortfarande få sniken sjukersättning, taskig a-kassa och till slut kastas ut ur trygghetssystemet av Lööf...
Så skapar vi framtidstro. Betoning på tro i så fall. För inte erkänner hon att det är misstro hon menar...
Till våren är det därför dags att ta nästa steg i arbetslinjen. Sverige behöver en fördjupad jobblinje som lägger fokus på hur företagen som anställer kan bli fler. I hela landet. En fördjupad arbetslinje har numera blivit ett subjekt som skall fokusera... I hela landet.
Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet Torbjörn, var är du? Karin Söder, var är du? Olof Johansson, var är du? Nån har kapat ert parti, kastat ut ekohumanismen, förläst sig på Ayn Rand och gömt en bild på Thatcher under huvudkudden.
Dånar..... :)
SvaraRaderaBakom ordmassorna finns alltså ingenting! Så här bör varje politiskt text granskas! Läs gärna Birgers granskning av fyra företrädare för näringslivets debattinlägg:
SvaraRaderahttp://schlaug.blogspot.se/2014/12/lofven-maste-visa-tro-pa-naringslivet.html
Altruismen svävar fritt i de röda drömmarnas värld.
SvaraRaderaEgoismen breder ut sig i den svarta jordnära världen.
Det är vår ynnest att få ta del av den respekt och vilja
till samförstånd som politiker visar mot varandra.
Detta oavsett kön, erfarenhet och partifärg.
Stilbildande för allas vår väg framåt?
IQ
Man blir så trött. Usch vad hon är makaber Annie Lööf. Hon fattar ingenting verkar det som. Själv tvingas jag att gå på möte på arbetsförmedlingen i morgon och lyssna på ett föredrag om "drömjobbet" jag tror jag lägger en pizza på golvet där och knallar därifrån.
SvaraRaderaHär är en bra artikel http://www.skanesfria.se/artikel/116236
/ Berra
Jag är så trött på politiker som tror att världen kretsar kring dem.. Vi som kämpar på I sjukdom, arbetslöshet och utanförskap är inte värda ett dugg.. bara när det är val.
SvaraRaderaVi har ca 380.000 arbetslösa. Sjuka och förtidare ca 150.000. Sedan har vi X antal hundratusen i åtgärder. Finns också +700.000 som får ekonomiskt bistånd, socialbidrag, (minns inte exakt siffra) och många av dessa finns inte med i ovan nämnda.
SvaraRaderaOm vi antar att vi har problem med detta hur ska vi då klarar att ta emot 600.000 nyanlända på bara 4 år? Siffran 600.000 kommer från kommunala tidningen Dagens samhälle och det är enligt tidningen en rimlig prognos enligt källor på migrationsverket.
Ser vi framåt och världen inte förbättras så har vi kanske 3-4 miljonen nyanlända under kommande 15-20 årsperiod, för det finns inget parti som kan sätta en gräns (förutom SD). Så detta är ätt troligt senario.
Hur ska vi klara jobb, sysselsättning, bostäder, skolresultat, inkomstklyftor, utanförskapet etc med dessa förutsättningar?
Det är en ganska drastisk förändring av vårt samhälle vi få en ny dominerande religion på en historiskt kort tid.
Tino Sanadaji hävdar nu att sverige gått om USA:s högsta invandrarnivåer som de hade på 1890 talet, ganska talande.
Dagens samhälle är inte en pålitlig källa. Den tidningen har sagts upp av Region Skåne. Vill man som politiker ha den får man betala själv för den. Fast varför någon skulle vilja läsa den är ett mysterium, om man inte är en troende neoliberal förstås.
SvaraRaderaTino Sanadaji påstår alltid en massa. Det passar hans karriärbygge.
Jo, det är samma gamla skitsnack. Men tyvärr så går det hem hos många, och lär fortsätta att göra det. Jag ser alldeles för många människor som bara verkar leva för självbelåtenheten i att vara "hårt arbetande."
SvaraRaderaFärre uppblåsta arbetsnarkomaner och fler ödmjuka latmaskar är vad vi behöver, tycker jag. :P
Rolig och avslöjande avklädnad av innehållslös text.
SvaraRaderaL.
Annie Lööfs tro att värde skapat genom arbete enbart sker bäst i privat sektor är patetisk.
SvaraRaderaOch metoden för att bättra på "jobbskapandet" i privat sektor är att smörja de man hoppas ska bjuda ut arbeten genom bl.a. sänkta löner.
Sänkta löner leder till mindre pengar i plånboken. De företag som är beroende av köpkraften människor med plånböcker innehar, de som verkar i den inhemska svenska ekonomin (vilket är majoriteten företag) kommer att se en successivt sjunkande efterfrågan eftersom människors får allt mindre i plånboken genom tillbakapressade löner. Det måste de justera för genom att t.ex. sparka anställda, dvs förstöra jobb eller minska sin vinst.
Mindre i plånboken ger förstås också lägre skatteintäkter. Så när man samtidigt försöker balansera offentliga budgetar, tvingas man revidera ner storleken på dem eftersom skatteintäkterna successivt faller.
Och när man krymper budgetar förstör man ytterligare verkliga arbeten och därmed försvinner ytterligare skatteintäkter.
Hela detta upplägg med att sänkta trösklar (läs löner) som jobbskapare kan bara fungera om man räknar med en omvärldskonjunktur av sällan skådat slag, så att exportsektorn ersätter det enorma bortfall som sker i den inhemska ekonomin genom förfarandet.
Men det är förstås inte alls troligt att exportsektorn kommer att ersätta det bortfallet när rådet till ALLA länder idag är att de skall ha exportöverskott vilket i sig är en omöjlighet.
Det är heller inte önskvärt att ha en sådan enorm exportsektor då det gör ett land väldigt sårbart för konjunkturnedgångar.
Dessutom gäller förstås den gamla kunskapen att export är detsamma som reala resurser ut ur landet, och import det motsatta. Så om ett land har kontinuerligt exportöverskott producerar man de facto varor och tjänster åt andra länder i utbyte mot att man får arbeta mot en lön.
Får landets ekonomi som helhet via återinvesteringar inte del av det överskott som exporten ger (och så har det sett ut i Sverige sedan 90-talet) så är det ren förlust för ekonomin som helhet.
IKEA, LKAB och ASEA byggdes för övrigt upp under en tid då staten såg till att den inhemska ekonomin kunde klara av att efterfråga en stor del av det de bjöd ut.
IKEA växte fram tack vare att människor hade en löneutveckling som gjorde det möjligt köpa möbler och möblera de nya bostäder som byggdes främst finansierat av staten.
Mästerlig analys/sågning av Birger. Det är skrämmande hur väl man från alliansens håll har lyckats skapa, förpacka och förmedla ett sånt makabert tankegods. Man har skapat sig en fiktiv verklighet där man lärt sig bemöta varje motargument med en floskel och därmed täppt till varje möjlighet för förnuft att slinka igenom. Annie är ju en perfekt representant för denna vattentäta åsiktsbubbla, laddad med så mycket prestige och arrogans att varje försök till vettig diskussion verkar lönlöst. Man har redan bestämt sig för hur Det Ligger Till, stängt dörren och kastat nyckeln. Lite som med debatten kring cannabis i Sverige kan man säga. Fast det är förstås en annan fråga...
SvaraRadera"1. För det första behöver en fördjupad jobblinje.."
SvaraRaderaDefinitionen på idioti är att göra samma sak om och om igen och tro att resultatet kommer att bli annorlunda.
Så antingen är nyliberaler då idioter eller så används bara den nyliberala utopin om och om igen till att lura mindre mentalt begåvade väljare och till att skönmåla oligarki.
Fantastiskt att använda grammatik för att avtäcka nonsensspråket!
SvaraRaderaJag tyckte det var befriande med en pertiledare som höll ett tal utan att tala om blockpolitik, kasta skit på andra och gnälla över samarbetet.
SvaraRaderaNu kan man ju ta ett politiskt ställningstagande som man ännu inte kan med något annat parti.
Cred till Annie som bröt sandlådetrenden :)
@Anonym 12:25:00
SvaraRaderaDet är lustigt, jag har alltid tagit för givet att den nyliberala berättelsen är skapad just för att med minimalt motstånd föra samhället, fösa massorna, mot oligarki/plutokrati. Nyliberalismen tycks i högsta grad vara en top-down rörelse. Bland "gräsrötterna" finns säkert folk med begränsad analytisk förmåga/vilja som faktiskt tror att detta är rätt väg för samhället, men bland de mer drivna ideologerna så bara måste det finnas en agenda - att ett fåtal ska kunna sko sig, på alla andras bekostnad. I och för sig tror dom väl på något vis att detta är "rätt"... jag vet inte.
Det är lustigt, jag har alltid tagit för givet att den nyliberala berättelsen är skapad just för att med minimalt motstånd föra samhället, fösa massorna, mot oligarki/plutokrati. Nyliberalismen tycks i högsta grad vara en top-down rörelse. Bland "gräsrötterna" finns säkert folk med begränsad analytisk förmåga/vilja som faktiskt tror att detta är rätt väg för samhället, men bland de mer drivna ideologerna så bara måste det finnas en agenda - att ett fåtal ska kunna sko sig, på alla andras bekostnad. I och för sig tror dom väl på något vis att detta är "rätt"... jag vet inte.
SvaraRadera------------
Ja astroturf är väl det namn oligarkfinansierade "gräsrotsrörelser" går under i utlandet.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Astroturf
Svenskar är så naiva och lättledda på den fronten och det ser man ju rätt tydligt i opinionsundersökningar så jag antar detta aldrig sinande kloakrör av nyliberala klyschor fungerar fortfarande annars hade de väl bytt taktik.
.. om inte nu SD med sitt stöd för alliansbudgeten är en hint ..hmm?
SvaraRaderaVet man vem som finansierar SD?
Ang. att någon har kapat Centern och kastat ut ekohumanismen....
SvaraRaderaCentern är som alla andra partier anfrätt av nyliberalismen. Centern är dessutom hårt anfrätt av den.
Samtliga partier är mer eller mindre kapade. Nu riktas ännu ett avgångskrav mot Jan Björklund (FP). Ett krav på att fimpa Alliansen. Man säger enligt Aftonbladet att man "vill gå tillbaka till rötterna." Samt att väljarkåren tydligt markerat att trovärdigheten som socialliberalt parti är underminerat.
Partitoppen inom partierna har en egen Agenda. Kommunpolitiker däremot sysslar med de skrivbordsprodukter som tas fram.
De som rimmar så dåligt med människors vardag och verklighet. De flesta bygger på direktiv från Bryssel. Direktiv från människor som inte har en aning om hur vår vardag fungerar.
Det är mycket troligt att även Annie Lööf inte uppskattas ute i kommunerna. Att det bara är en tidsfråga innan vi kommer att höra någon avisera hennes avgång.
Många röster hörs nu kring att extravalet ska stoppas. Även din röst Birger Schlaug. Att partierna ska använda Julen till eftertanke.
Undrar vad är det för fel på att folket som är politikers uppdragsgivare, får vara med bestämma? Ord som folkomröstning om migrationspolitiken, verkar skrämma skiten ur de flesta politiker. Även de som annars säger sig gilla folkomröstningar.
Många "avdankade" politiker visar nu att de är allt annat än avdankade. I detta teaterspel smygs det runt och tasslas i kulisserna.
Det är riktigt och rätt med ett exraval. Folket är nämligen uppdragsgivarna. En stilla och fridfull Jul för våra politiker, förändrar inte detta faktum.
Våra politiker kan lugnt luta sig bakåt och låta oss folket bestämma, hur det ska se ut efter valet.
Hoppas personligen att alla avdankade politiker också gör det.
Allt detta kaos har inte uppstått av en slump.
Nu så befinner vi oss där vi befinner oss. Lagen om orsak och verkan kanske äntligen blir begripligare.
Lisbeth
Undrar vad är det för fel på att folket som är politikers uppdragsgivare, får vara med bestämma? Ord som folkomröstning om migrationspolitiken, verkar skrämma skiten ur de flesta politiker. Även de som annars säger sig gilla folkomröstningar.
SvaraRadera-------------
"Folket" kan inte erbjuda ett fett jobb på nån PR byrå, bankstyrelse eller lobbyfirma efter karriäristerna lämnat politiken.
Så att de är rädda för folket är väl pga att de är ett hot mot deras karriärsplaner.
Sen kan man alltid blåsa upp frågor som migrationspolitik till absurda proportioner för att dölja viktigare frågor som t ex att politikerna inte företräder folket längre eller att vi blivit kapade av finans och industrilobbyister i EU.
SvaraRaderaSå det räcker inte alltid att vara kvinna för att politiken eller ngt annat skulle bli mänskligare. De måste bara plocka bort henne från partitoppen! Hon är också personligt kränkande mot Löfven på ett mycket oseriöst sätt. Jag undrar om ändå inte vill bli en ny Margaret Thatcher som hon ser som sin förebild.
SvaraRaderaJag förstår inte ens hur ett så litet parti får så stort utrymme i media mer än det självklara att media ägs av oligarker som delar hennes ideologi..
SvaraRaderaSimsalablunder sa...
SvaraRadera(......)
Tino Sanadaji påstår alltid en massa. Det passar hans karriärbygge."
Exakt!!!
"Vi - jodå, jag tillhörde lögnarna - förnekade problemen, fast vi alla såg dem." Birger Schlaug, 1997
SvaraRadera/Thomas
Men, Thomas, varför stympa citat så till den milda grad, har ni inget annat för er i rasistbranschen?
SvaraRaderaArbetslinjen gick inte åt helvete. Man kan inte låtsas som om finanskrisen inte varit. Resultatet måste bedömas utifrån omvärlden.
SvaraRaderaOm inte Alliansen gjort den ansvarslösa uppgörelsen med MP om migrationspolitiken så hade arbetslösheten idag varit väsentligt lägre.
Suck, eller tack Annie Lööf för att du visar ditt rätta jag. Befriad från eftertanke och utreustad med en floskelflora som slår övriga Alliansen med hästlängder. Det är nog tur att C är stadd vid kassa och kan akmpnja sig till söter över 4 %-spärren. Och ni har också chefredaktörer som utan skrupler följer avtalet vid försäljningen av C-pressen.
SvaraRadera"Man kan inte låtsas som om finanskrisen inte varit. Resultatet måste bedömas utifrån omvärlden."
SvaraRaderaMan skall förstås inte låtsas att finanskrisen i omvärlden drabbade Sverige speciellt hårt.
Det gjorde den inte. Den drabbade exportsektorn som bromsade in, men den var snabbt tillbaka igen.
Man skall heller inte låtsas att det bortfall som exportsektorns inbromsning orsakade, förvärrade Alliansens Anders Borg genom att inte göra smack för att stävja bortfallet, vilket förstås bidrog till ännu sämre siffror.
Att Sverige ändå klarade sig lindrigt beror på att Sverige har en i förhållande till andra länder stor offentlig sektor som fungerar som stabilisatorer vid konjunkturväxlingar. Men dessa har vi inte Alliansen att tacka för.
Andra viktiga stabilisatorer är olika ersättningssystem som A-kassa, sjukförsäkring m.m. men dessa har Alliansen varit på och försämrat, vilket förstås också bidrog till att förstärka det bortfall som uppstod, och dessa försämringar bidrar alltjämt till att hämma ekonomin.
Invandringen är inte orsaken till arbetslöshetens storlek. Tvärtom har den bidragit till att mota det bortfall av arbeten som Alliansens usla styre bidragit till.
Det genom att ekonomin har blivit större genom fler människor, och inte minst genom dess spridningseffekter befolkningsökningen har på ekonomin, som är ytterst viktig för små och medelstora företag.
Lisbeth. Litet inhopp här, men hoppas på fri lejd.
SvaraRaderaVi må vara försiktiga med användningen av ordet "folk". Kanske du har noterat att det är det senaste begrepp, som tycks vara på väg att "dödskallemärkas". Man får fortfarande säga typ "det var mycket folk på stan idag". Men inte i avgränsande syfte.
Ordet "nation" kanske också bör undvikas. Det betyder enligt lexikon just folk, möjligen även kulturkrets. Så med tiden kanske tidningen Folkbladet, Folkpartiet, folkmakt, mellanfolklig (dvs internationell) och rent av FN får ändra sina namn.
Antagligen är det en god tanke med tabubeläggning på vissa ord. Nationalister och fascister har använt sig av dessa begrepp för att ställa grupper mot grupper.
Istället ska vi se oss som en mänsklighet, alla komna ur samma källa, vare sig den heter Adam&Eva eller något annat. Det vore i så fall något fredsskapande, eller hur?
Gt
Om jag hade trott på mitt parti
SvaraRaderaså skulle jag ha använt grön text
för att oskadliggöra blodiglar
men eftersom de gröna bara står
för ett eftergivet skall mot det man
själv är motståndare och medlöpare till
så legitimerar både MP och V och S
ett beteende som verkar för att göra Jorden Obeboelig!
Roland
Gt, Personligen så ser jag oss som en mänsklighet komna ur samma källa.
SvaraRaderaDärför så ogillar jag mobbing...
Försvarar alltid utsatta. Verkar ha med mig det sedan modersmjölken. Tack mamma!
Även Björn Söder är en människa. Om vi människor sedan kan kalla oss mänskliga är en annan sak. Först när människan blivit människa, är hen kanske mänsklig tolerant och vidsynt?
Om ordet folk är på väg att dödskallemärkas, så kan det bero på att vi inte använder oss av den svenska grundlagen. EU lag går före den svenska. Kanske är EU lag omänsklig.
Enligt vår grundlag är svenska folket uppdragsgivarna. Enligt grundlagen är också samer ett folk. Ett folk som ryms i det svenska samhället alltså.
Men inte ska vi lyssna till en folkrättsjurist same dessutom. Utan hellre till hockeyspelare som Salming t.ex. som verkar oroa sig över sina medaljer. Hur vi definierar oss känslomässigt, måste väl ändå vara var och ens sak. Men inte bör vi sätta oss över grundlagen.
Grundlagen bör den ändras?
Undrar hur de politiker som i talarstolen gjorde sig lustiga över Söder tänker. Gjorde de sig lustiga över Judar och Samer eller över Björn Söder?
Personligen så skrattade jag gott åt dem. Inte elakt men lite lustiga är de allt. Eller kanske väl barnsliga?
Undrar över om de lyssnar till sakkunniga, som t.ex. forskare och jurister mindre än till sitt personliga känslosvall.
Skärpning i riksdagen tack.
Hink och spade hör inte hemma där.
Har Nationalister och fascister utformat den svenska grundlagen?
Huvva nu blir jag riktigt rädd.
Tiden är verkligen ur led.
Lisbeth
Får väl anta att mitt inlägg 06:40:00 bevisar att jag befinner mig i rasistbranschen. :) Tjänar inga kulor dock. Inte fett med kulor där alltså. Inte för alla.
SvaraRaderaSnälla politiker förminska inte urfolken. Söders motiv/agenda vet bara han själv om ens det. Hur kan då ni veta vet. Låt samerna har rätt till sin egen kultur och kalla dem för samer och inte för svenskar. Vad de själva väljer att kalla sig för är deras ensak. Ingen behöver gömma medaljer under huvudkudden. Om de inte har varit eller är dopade förstås.
Det existerar olika kulturer fortfarande, låt oss glädjas åt mångfald och inte åt enfald. Inte får jag rösta i sametinget. I nästa liv kanske jag får det. Om inte politiker sätter stopp för det. Hoppas på att få utvecklas och leva i många olika kulturer.
God Jul!
Lisbeth
Jag vet inte om du får rösta i sametinget, Lisbeth. Har för mig att man ska kunna styrka att man har samer som förfäder.
SvaraRaderaSjälvklart att varje folk (hoppsan) får definiera sig som de vill. Om samerna anser sig vara ett folk, eller nation, parallellt för sig, men med gott förhållande till resten av Sverige, så är det väl okej. Studenter har länge ansett sig tillhöra olika nationer vid lärosätena. Alltså har vi olika nationer inom nationen och alla är sams.
Läste nyligen att SD är ett zionistiskt parti. Det kanske förklarar varför de stöttar Israels politik. Och nazister gillar inte sånt. Nog är det trassligt så det förslår.
Gt