Maria Wetterstrand gör comeback som partipolitiker. Enligt uppgifter i medierna skall hon fungera som "rådgivare till språkrören inför ett eventuellt regimskifte". Detta tyder på att MP i första hand riktar in sig på att förorda en regering bestående av S, MP och något borgerligt parti.
Maria har inte bara varit det i väljarkåren mest populära språkröret MP haft - hon är det enda språkrör som uppskattats av den nyliberala rörelsen och var, tillsammans med Mikaela Valtersson, den som drev fram partiets plötsliga stöd
för att göra Sverige till ett extremland när det gäller synen på
vinster i offentligt finansierade skolor. I Nyhetspanelen (SVT, Gomorron Sverige) har hon redovisat att hon "är mer liberal" än de grönas senaste kongress.
Marias inträde ökar kraften i den falang som envisas med hellre beteckna sig som liberala än som gröna. "Vi liberaler har ett gemensamt ansvar..." skrev Ulf Bodach Söderström, som jobbar i språkrörsteamet på MP:s riksdagskansli, i Liberal Debatt för några månader sedan.
Inom parentes kan nämnas att Gustav Fridolin i DN-Debatt (11 januari 2011) hyllade den
liberale statsministern Karl Staaf och dennes vision om en "borgerlig
vänster".
Med Marias inträde befästs intrycket av att MP:s ledning avser att gå Löfven till mötes för att hitta ingångar till den nya partiledning som väntar på att inta Folkpartiet efter valet. Om detta kan man tycka vad man vill, dock är det värt att notera.
Internt i partiet finns det, enligt trovärdiga källor, en vilja att lansera Maria som statsråd. Inte undra på med tanke på hur populär hon har varit. Och är. Den ovan nämnda Nyhetspanelen blir av med en uppskattad tyckare - hon får inte vara med när hon nu åter är valarbetare. Förresten har jag, som också är med i panelen var tredje vecka, av SVT-medarbetare fått frågan om jag och Maria verkligen varit språkrör i samma parti...
Vad skulle det innebära om Maria Wetterstrand istället för Åsa Romson tog platsen som miljöminister i en rödgrön regering? För miljöpolitiken knappast någonting. Båda är mycket kompetenta för uppdraget. Men för regeringens sammansättning skulle det förstås betyda mycket om Maria, istället för någon som delar MP-kongressers uppfattning, blir en av de grönas statsråd.
Signalvärdet av att nu matcha Maria är tydligt: MP satsar snarare på en regering där FP ingår som tredje parti än en regering där V ingår. Detta uppskattas säkert av många. Andra har anledning att vara bekymmersamma.
I en rad ideologiska gröna frågor står V betydligt närmare MP:s kongressbeslut än vad FP gör. Detta har förstärkts med Jonas Sjöstedt som partiledare. Med V i en regering stärkts kravet på kärnkraftsavveckling, sänkt arbetstid, rättfärdigare fördelning, bättre klimatpolitik, större miljöinvesteringar och nej till Nato. Med FP i en regering kan Stefan Löfven låta FP och MP balansera ut varandra samtidigt som ledande miljöpartister kan skylla på FP när "man inte får igenom" de krav som partiets kongress lagt på dem. Särskilt sådant där man blivit överkörda av sin kongress - som t ex sänkt arbetstid och förbud mot vinster i välfärden.
Vad Åsa Romson skall uppbära för statsrådspost om Maria blir miljöminister blir förstås en svår nöt att knäcka - vice statsminister och biståndsminister med speciellt ansvar att stärka klimat- och miljöbiståndet kan vara en lösning. Det ger också en mer fri roll att agera som språkrör än om hon skulle inneha administrativt tung ministerpost.
Miljöpartiets riksdagsgrupp ser dock ut att efter valet få en sammansättning som kan innebära ideologisk skärpning. På flera ställen har starkt ideologiskt grönt förankrade kandidater placerats på valbar plats. Riksdagsgruppens inflytande över vilka som blir statsråd är dock marginell. Den inre kretsen avgör sådant.
Lördag 6 september kl 18.00.
Göteborg,
ABF-huset, Södra Allégatan 1 B
Medverkande:
BIRGER SCHLAUG, Steg 3, f.d språkrör
VALTER MUTT, MP riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson
VALTER MUTT, MP riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson
HEMLIG GÄST
Välkommen!
Gratis inträde.
Varför är dessa ideologiskt förankrade kandidater fortfarande med i partiet? Är de till Salu?
SvaraRaderaDet blir intressant hur pass obekväm Gudrun Schyman och Fi är om de kommer in.
SvaraRaderaNeo gjorde en intervju med Maria och i den kan man läsa bland annat följande:
SvaraRadera"Vår intervju börjar med Wetterstrands fråga om vi vill ha hennes åsikter ”som Maria” eller partiets åsikter. Klart vi blir imponerade av att en ledare för ett riksdagsparti unnar sig denna distinktion mellan egna tankar och partiets linje, och bjuder oss den graden av intimitet. Självklart är vi mer intresserade av Maria Wetterstrands åsikter än av det vi kan läsa i ett partiprogram.
Men vad hon personligen tycker är också lättare att anpassa efter våra förväntningar och betydligt flyktigare till sin karaktär."
Maria är duktig, är kompetent på mycket, kan konsten att låta säker och bestämt men är nog ideologiskt oerhört flyktig med en dragning åt nyliberalismens hemtrakter i en del frågor. Det är ett politiskt ställningstagande när man nu, trots höga opinionssiffror, lanserar sin stora kvinnliga stjärna.
L.
09:12 - det kan ju vara så att de ideologiskt förankrade kandidaterna gillar partiprogram och kongressbeslut! De kanske tillhör den skara som fick kongressen att gå emot partiledningen i en rad frågor. De kanske tror på att demokratiskt fattade beslut skall slå igenom även i partiledningen!
SvaraRaderaDet är alldeles tydligt att med ett större miljöparti avtar skärpan i ideologi och politik. Det är den här utvecklingen vi ser. Den gröna ideologi som för ett antal år sedan var en självklarhet att omfatta som partimedlem, omfattas nu endast av en minoritet. Partiet har vuxit opinionsmässigt och på andra sätt genom att frångå de ideologiska grundbultarna, särskilt ”grundbultarnas grundbult” tillväxtkritiken. Ett mera ursprungligt miljöparti skulle alltså förmodligen i stället kretsa kring 4-procentspärren. Men om den nuvarande utvecklingen får pågå under en längre tid, är ju risken mycket stor att partiet blir ett helt annat parti än som var avsikten när det bildades 1981. Det finns idag en tydlig spricka i miljöpartiet och som går mellan de få gröna som fortfarande håller fast vid grundidéerna, och de som är klart influerade av politiska åskådningar skilda från den gröna rörelsen. Lyssna t.ex. på Gustaf Fridolin när han får frågan om ekonomisk tillväxt. Han har helt enkelt inte modet eller viljan att svara i enlighet med kongressbeslut och valmanifest, utan han slingrar sig och talar i stället om att ”lägga räls”. Det märkligaste i sammanhanget är dock, tycker jag, medlemmarnas tystnad. Förstår de inte att de blivit överkörda? Eller är de beredda att offra allt för syftet att delta i en s-ledd regering? Efter valet ska det ju bedrivas förhandlingar om regeringspolitiken. Lämpar man dessförinnan överbord sådana krav som tillväxtkritik, kortare arbetstid och vinststopp i skolan, blir det ju enklare att samsas med den gamla betongfienden. Och med en sådan inställning kan ju partiet offra även återstoden av den gröna politiken, bara man får makt. Att göra vad? kan man undra. I riksdagens plenisal kommer då miljöpartiets ledamöter att tala om allting annat än om grön ideologi. Vem eller vilka ska då säga sanningen? Detta är nog det värsta – den gröna rörelsen kommer att sakna företrädare i Sveriges riksdag. De brandtal som hölls av miljöpartisterna på 1980-talet går till historien och äger ännu större aktualitet idag. Men nu blir det tyst. Lugnt och stilla.
SvaraRaderaAnonym "Den inre kretsen avgör sådant."...
SvaraRaderaHur kan man då tro på att demokratiskt fattade beslut skall slå igenom även i partiledningen? Brukar inte MP tala ofta om hur demokratiska de är? Med två språkrör och allt. Rimmar liberalism illa med demokratiska värden? I så fall varför vill alla kalla sig för liberaler då? Feminister vilket MP säger sig vara, vill de att män högst upp i toppen ska få tjäna pengar på kvinnors arbete? Ta ut vinst och tjäna pengar på bl.a. våra barn.
Varför tro så mycket varför inte se? Det verkar onekligen som om skendemokrati styr partiet mer än verklig demokrati. Så skyll inte bara på partiledningen. Eller på att de kanske tror.
Tro det får vi göra i kyrkan.
Ja, Ulf, det är en förbannad frustration.
SvaraRaderaNu yras det igen. När 10.28 kallar Birger anonym. :)
SvaraRaderaSorry, jag själv som var yr. :)
RaderaFolkpartiet och miljöpartiet i samma regering förutsätter att energi- och försvarspolitiken sopas under mattan. Relationen till EU lär heller inte kunna ventileras. Maria Wetterstrand må vara en aldrig så kompetent rådgivare, men i detta fall räcker varken hon eller någon annan till.
SvaraRaderaJa anonym 10:51:00 det var det, du var yr :) och jag otydlig som inte skrev att Birger skrev "Den inre kretsen avgör sådant".
SvaraRaderaJag ska kolla in partiet Direktdemokraterna i hopp om att de kan lösa mitt valdilemma. Jag är orolig över två för mig överordnade samhällsproblem och hur jag än röstar på övriga partier röstar jag emot det ena av dem. Och vet inte om jag kan det. Vill ha ett mer komplext röstsystem.
SvaraRadera"Neo klär av Maria Wetterstrand MP"
SvaraRadera"Hon vill alltså låta liberal, men när det kommer till verklig politik, då är det socialistiska metoder som gäller."
Missnöjda besvikna politiker plockas upp. Det är lätt att infiltrera partier. Erbjuda tjänster som t.ex. vice ordförande i friskolornas riksförbund.
Man kan tysta folk genom att erbjuda dem en hög position i EU också. Birgitta Ohlsson en gång var hon minkarnas röst. Har någon hört henne nämna minkarna nu?
Maria Wetterstrand är tillbaka i partiet. Kanske ska vi vara glada.
Det visar sig.
MiljöAktuellt
SvaraRadera"Wetterstrand: Därför måste vi diskutera ekonomisk tillväxt."
Som språkrör skrev Maria Wetterstrand på DN debatt att hon var "fullt och fast övertygad om att våra ambitioner för ett rättvisare och grönare Sverige endast kan förverkligas i en ekonomi som växer." Året var 2004 och MP var på väg att överge det man tidigare stått för.
SvaraRaderaAnonym, Året var 2004 skriver du.
SvaraRaderaArtikeln i Miljö Aktuellt är från juni 2014...
Ska man inte alltid ge människor en andra chans? Det kan man göra även om man inte röstar på partiet.
En gång i tiden för inte alltför så länge sedan, trodde jag på fullt allvar att ett slopat utträde ur EU skulle betyda ett mer kritiskt taggat MP.
Så dum var jag :) och röstade för.
Människor både kan och vill förändra sig. Har sedan dess gjort en del för att gottgöra detta misstag. Insett hur lite makt vi har.
Har Maria W som yttersta motiv att rätta till saker? Inte vet jag. Vet någon det? Vad skulle kunna vara bättre? Gjort är gjort, sagt är sagt. Mycket ännu osagt... Nej:) lite är osagt det mesta vi tänker har redan andra tänkt. Det här med kollektiv ni vet...
Nu återstår det att se hur det blir. Det blir intressant. Ska definitivt följa fortsättningen.
Hoppas att våra politiker tänker på att makt förpliktigar. Samt att vi förstår att vi får de politiker vi förtjänar. Tycker att Sjöstedt förtjänar min röst denna gång. Men inser samtidigt att politiker som är något sånär ärliga blir inte långvariga i politiken.
Tack Birger för att du finns!
Lisbeth
Dom som fantiserar om denna block-överskridande "icke-fördummande" eventuella vänster-regering efter en valvinst borde få svara på frågan: "-Och hur länge tror du sådant kommer att hålla, opinionsmässigt..?" En konservativ socialdemokratisk väljarkår har nämligen fått för sig att (s) ska ägna sig åt "traditionell vänsterpolitik". Gör den inte det så har LO-männen hittat ett (sd)älle dit de flyr..
SvaraRaderaDet framkommer mer och mer vilka som är partier för landsbygden V och C. På olika vis och ändå lite överens ibland. Dessa frågor behöver belysas mer. Kopplas samman med inflyttningen till större städer. Hoppas på att intresset för landsbygden växer de sista dagarna.
SvaraRaderaDet är inte speciallt svårt att räkna ut finanseliten/nyliberalernas strategi egentligen synd folk är så lättledda bra...
SvaraRaderahttp://www.friatider.se/mearsheimer-krig-i-ukraina-r-v-sts-fel
SvaraRaderaEn intressant artikel i Fokus idag som berättar hur moderaternas gruppledare Batra var kompis med Mikaela Valtersson och att de hade fått ihop det om Valtersson vunnit språkrörsvalet. Moderaterna ville tydligen det, men vare sig de eller Fokus har begripit att Mikaela aldrig hade kunnat vinna språkrörsvalet vem hon än hade ställts emot. Hon hade inget stöd i partiet efter joxandet med vinster i välfärd och riskkapitalbolag i skolor.
SvaraRaderaLäser man vad Maria skriver, så märker man att hon förstår liberal ideologi. Annars skulle hon inte hamna rätt så ofta som hon gör.
SvaraRaderaSkulle hon sätta sig in lite mer i ekonomi så tror jag hon skulle bli marknadsliberal. Är man analytiskt lagd och villig att ompröva sina åsikter så tror jag det är där man hamnar.
Neoliberal Agenda, Ja den blå färgen då ska det saknas? Nej givetvis inte.
SvaraRaderaHimlen är oskyldigt blå. Det är inte den blå liberala marknadsekonomin. Den mänskligt påhittade ideologin som många av oss tror leder till mer frihet.
Om vi låter färgen stå för frihet inom ramen för allas rätt till frihet, så hamnar vi nog mer rätt.
För det behövs väldigt mycket grönt. Men även rött och blått. Sedan så bör vi nog förstå att det är innehållet dvs. människorna som avgör hur mycket grön politik vi får.
Är man analytiskt lagd så tror jag att man inser att vi är helt fel ute. Det hoppas jag att hon nu gjort. Hon ingår ju i ett parti som kallar sig för de gröna.
Lisbeth
Men partiet Enhet då? Och hemsidan Kreaprenör.
SvaraRaderaGt
Gt Vad kan partiet Enhet göra nu? Mitt i allt detta kaos... Ser du någon enhet? Allt prat om över blockgränsen handlar ju om att bevara ekonomisk tillväxt och få hjulen att snurra.
SvaraRaderaEnhet kan lugnt luta sig tillbaka och hoppas på en gradskillnad en Röd-Grön seger? Samt hoppas på att mänskligheten till sist inser att vi även är andliga varelser. Att det forskas mer kring vad en människa är än kring olika vapen system som leder till mer krig.
Att den viktigaste utgångspunkten är att vi erkänner en högre makt som är visare än vi själva. Att vi behöver använda oss av den kraften överallt som levnadskonstnärer. FI:s resonemang kring kultur behövs.
Gt först då om vi kan erkänna vår "litenhet" är vi även djurens röst. Andlig grön aktivism är det nästa steg i samhällsevolutionen?
Vad anser du Gt?
Lisbeth
Det är sant att Wetterstrand var populär under sin tid som språkrör. Men hon blev också gullad av media. Nu när fler än undertecknad observerat att MP haft en särställning kommer hennes jobb inte bli lika lätt. När alltfler nu talar om MP.s särbehandling så rör det sig i huvudsak om två personer, Fridolin och Wetterstrand. Att hon skulle bli särbehandlad även i framtiden på samma sätt förefaller otroligt nu när borgerligheten fått korn och uppmärksammat särbehandlingen.
SvaraRaderaJag klarar mig verkligen utan Maria Wetterstrand. Jag tycker varken att hon är rolig eller intressant. Hon verkar vara autistisk (!), är inte inkännande och är tråååkig.
SvaraRaderaHar hon svårt att försörja sig?
Tacka vet jag politiker, fd. journalist, som Isabella Löwin, som kan sakfrågorna.
/bella