"Inom 20 år kan 53 procent av dagens anställda i Sverige, eller 2,5 miljoner jobb,
vara ersatta av digital teknik, mot 47 procent av jobben i USA". Allt enligt Stiftelsen för strategisk forskning.
Kul att även dagstidningar som DN (givetvis inte ledarsidan) förmår skriva om detta - som ju tjatats om på
denna blogg i så många år: jobben rationaliseras bort, vilket innebär
att vi måste bredda skattebasen, söka nya system för ekonomisk trygghet och sänka arbetstiden om vi inte skall gå in i ett socialt haveri.
Frågan borde vara MP:s om man ser det till ideologi. Men tyvärr har man schabblat bort detta och istället anammat de riktigt gamla partiernas världsbild och oförmåga att tänka nytt. Allt för att uppfattas som regeringsfähiga för en i detta fall stockkonservativ Löfven och en lika stockkonservativ vänster rent generellt.
"Om två veckor går vi till val, och både väljare och politiker är överens om att arbetsmarknaden är en av de viktigaste valfrågorna", konstatera en artikel i DN. Samtidigt står vi inför en gigantisk förändringsexplosion, och den kommer snabbt. Snart kommer också kontoren att tömmas, konstaterar Andrew McAfee (professor vid MIT i USA och en av författarna till ”The second machine age”.)
I Sverige är det inte bara politiker som stoppar huvudet i sanden, även debattörer som anses vara dugliga. Som t ex här, när jag (tyvärr) blir smått förbannad (men jag blir så trött...) på såväl den sossemärkta Irene Wennemo som den nyliberalt anfrätta Ulrica Schenström. Inslaget från årets Almedalsvecka.
Ja, det måste handla om ett slags pandemi, ett generellt hjärnsläpp. Så tragiskt. För politiken. För alla. Nu tycks Schyman vara den enda lilla ljusglimten i mörkret. Tungt för ett gammalt grönt hjärta.
SvaraRaderaPL
I dag åstadkommer centralisering av produktion så att lokala samhällen tynar bort. Ändå säger många av våra politiker att de vill värna om landsbygden. De stora partiernas lösningar med statliga bidragsjobb som fas3 och migrationens överflöd av personal påminner alltför mycket om beredskapsjobb som inte producerar. Att ersätta dessa med medborgarlön för att återbefolka landsbygden och starta upp ekologiska småjordbruk vore att göra nytta.
SvaraRaderaOm alla ekonomiska flyktingar stannat kvar i sina hemländer hade det funnits större chanser till jobb åt dem än i vår robotiserade världsdel. Men eftersom det är välkänt att vi lever i en hysterisk välfärd med köpgalenskap så lockas de hit i tron att vi kan dela med oss av vårt överflöd i det oändliga. Vi själva tvingas alltmer under hela vårt yrkesliv till allt osäkrare anställningsförhållanden trots att vi ofta har en gedigen utbildning.
Saker kan ibland förändras snabbt även inom politik. Exempelvis har det på senare år dykt upp kvinnor i politikens utkanter där de går i männens ledband genom att snabbprata fram sina manliga "bossars" budskap.
SvaraRaderaMän har inte samma förmåga som kvinnor till speedtalking och genom att få kvinnor till att ta på sig det jobbet ges en möjlighet att tränga undan andra politiker med mer genomtänkta budskap.
Proffstyckarna Ulrica Schenström(M) och Irene Wennemo(S) är två exempel med ovannämnda färdighet att röra läpparna ännu snabbare så att det kommer ut ljud.
Breddad skattebas finns förmodligen möjlighet till.
SvaraRaderaEn högre skatt på fossil energi kan kortsiktigt ge större statsintäkter och främja alternativen vilket ger en hel del arbeten.
Vägslitageskatt på lastbilar vilket ger mindre subvention av de olämpliga transporterna verkar vara på gång.
Kortare arbetstid verkar vara helt ute just nu.
Mycket nära är de autonoma bilarna och när de fått lite volym får det dramatiska effekter på samhället.
Min uppfattning är att det personliga bilägandet blir betydligt ovanligare och körkort snabbt blir ovanligt.
Har inte läst boken än men det kommer att ske snart.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Min lösning i årtionden har varit att alla människor får avkastning på jordens naturresurser.
SvaraRaderaTyvärr kräver det ett globalt personnummer och en global elektronisk valuta, vilket givetvis kan missbrukas, men hallå! är inte krig det yttersta missbruket av mänskligheten?
Med min modell skulle alla rika som fattiga få en ersättning, så är min vision att länder drar tillbaka sina ohemula ekonomiska zoner, se bara kampen om rätten till Arktis olja och gas.
Fisket på världshaven skulle kunna bli uthålligt då alla fiskefartyg tvingades använda transponer (och vi måste ha än fler övervakningssatelliter, men de kostar numer "gratis").
Så kan dagens bistånd och skattesubvention till biståndsindustrin, läggas till potten.
Vidare kan all nationell socialersättning minskas med motsvarande och dessa medel läggas till den globala välfärdspotten.
Jag drömmer om en global demokrati med beslutande folkomröstningar där deltagare först måste klara tester som visar att de förstår frågan.
Så ökande tröghetssystem, då globala grundlagar blir allt svårare att förändra.
Ty styr denna mänskliga kultur mot ett evigt liv (långt efter solen förgasat jorden och då mänskligheten exploaterar vårt lilla universum av kanske oändligt många) så krävs allt mindre roderutslag, utom de som krävs av yttre hot.
Detta skulle befria de flesta av dagens skattebetalda beslutsfattare och hela skattefinansierade NGO-industrin (de som är bra kan finansieras genom privata stöd), därför kommer jag aldrig få uppleva min vision och jorden aldrig se vår civilisation skapa en evig harmoni.
Felet är att särintressen styr över helheten.
Skrämmande att de debatter om t ex ungdomsarbetslöshet som rullar i tv för närvarande lika gärna kunde ha varit 20 år gamla inspelningar som bara körs på nytt: innehållet är helt identiskt. Evigt problem: ungdomen saknar jobb. Evig lösning: jobben måste fram! Varje val ett "jobb-val", med samma uråldriga "jobb-tjat". Det är ju en parodi, det har ju för länge sedan blivit ceremoni & ritual. Och allt är numera 100%"individualiserat": riksbankens uppgift & politikernas tal om "vikten av stort arbetskraftsutbud" eller beräkningar som säger att samtliga arbetslösa lika gärna kan anställas för samma summa bidragen kostar är noggrant bortsorterade..
SvaraRaderaBirger, jag uppfattar dig som en hederlig tänkare.
SvaraRaderaJag utvecklade min vision här om dagen i en spontan artikel.
Jag skulle gärna vilja att du sågar den, inte genom det faktum att dagens skattebetalda ledare skulle gå mot av privategoistiska skäl (det finns tyvärr även gruppegoistiska, se rasism).
http://gunnarlittmarck.blogspot.no/2014/08/trycket-mot-usas-sodra-grans-okar-men.html
Jag ser själv en massa argument mot mitt barnsliga förslag, men jag vill ha fler argument mot.
Ty ett förslag som inte har motargument, vinner för eller senare om det har stora fördelar, eller så tystas det.
//gunnar
(mp) sägs numera jaga troféer. "Startcentralen" tycks vara mycket nära sammankopplad med (s) "nystart" på AF (coacher ska där tydligen kallas för team istället, en omvälvande skillnad)? Fick (mp) sin "pokal" då, då blev det minister-post? Och sedan? Inte så mycket mera gissningsvis, förutom "dörrmatte-funktion", vid eventuell valvinst (om det nu är rätta ordet)..
SvaraRadera"Alla behövs!" påstår Fredrik Reinfeldt, medan DN skriver "Vi behövs inte längre när robotar tar över". Vem ljuger? Vem är dum i huvudet? Vem borde inte vara statsminister?
SvaraRaderaFakta: Färre och färre behövs i produktionen, som ju är ekonomins enda källa.
SvaraRaderaFörslag: Beräkna hur stor "AB Sveriges" behövliga, totala kostnadsvolym är.
Beräkna och inför behövlig Medborgarlön.
Beskatta produktionen och de behövliga arbetande (med lön enligt sedvanliga löneförhandlingar) för täckande av införd lön till alla för produktionen "ickebehövliga medborgarna."
För dyrt? Vad kostar arbetslöshetsstöd, Arbetsförmedlingen, coacher osv. sjuklön, socialbidrag osv. osv. osv. i oändlighet?
(s) brukar ju säga att man ser arbetslösa som en "resurs" (de förfogar över) så varför skulle inte (m) då kunna säga att alla behövs...som någonting de väljer att inte definiera? Brukar inte praktikplatserna motiveras politiskt med att "folk måste få känna sig behövda" med betoning på "måste" & utan att någon direkt berörd tillfrågas..?
SvaraRaderaFolk är inte behövda. Det finns ett antal miljarder människor som inte på något sätt behövs. Lösningen är förstås då vare sig arbetslinje eller någon elimineringskampanj, utan nationella medborgarlöner och en global medborgarlön.
SvaraRaderaDet är en skam att våra svenska politiker inte klarar av att dra de slutsatserna, utan att de istället kör en massa gravt utsiktslösa, inhumana och destruktiva strategier.
Att jobben skulle ta slut är en myt. Efterfrågan är i princip oändlig och det kryllar av saker folk kan göra.
SvaraRaderaArbetslöshet beror på att arbetstagare och arbetsgivare inte kan komma överens om villkoren. För Sverige är det bidrag och höga kollektivavtalslöner som står i vägen. Företagsklimatet skulle också kunna förbättras så fler nya företag startas och gamla expanderar snabbare.
Arbetslösheten kan lösas, dvs få ner den till 2-3%, men det är ingen politiker som är villig att ta de beslut som krävs.
# NA
SvaraRaderaDra den där om Rödluvan också.
Här är de fem mest ekonomiskt fria länderna i världen och deras arbetslöshet [1]
SvaraRadera1. Hong Kong 3.3%
2. Singapore 2.0%
3. Nya Zealand 5.6%
4. Schweiz 2.9%
5. Förenade Arabemiraten 4.2%
Snitt: 3,6%
Som jämförelse är snittet i EU 11,5%
Kapitalism och fri marknader kan frälsa. Tyvärr vill så få ta emot välsignelsen.
[1] www.tradingeconomics.com och www.freetheworld.com
# NA
SvaraRaderaFörsök fatta att ekonomiskt välstånd för flertalet är något man bara kan ha i ett mindre antal småstater. Bara för att ett ekonomiskt recept kan fungera för Monaco tror du (eller låtsas du tro) att det kan fungera för hela världen. Det är ungefär lika smart som att tro att alla kan vara bankdirektörer. När tänker du vakna?
Tänk om datorer skulle ta över såväl produktion som konsumtion. Och tänk om datorer skulle ta över den ekonomiska forskningen om produktion och konsumtion. Först då kanske vi får en ekonomisk teori som stämmer med verkligheten. Men var tar i så fall människan vägen i detta sammanhang?
SvaraRaderaDatorer kräver programmerare. Alla människor kan inte jobba som det. Några få tar över utvecklingen. Datorer kan inte ta över den ekonomiska forskningen om produktion och konsumtion. Det krävs medvetenhet för det. Inprogrammerad medvetenhet. Någon aspekt av levande system är osynlig för oss säger forskare... Vetenskapen ser på människan som en maskin. Vi skulle knappast få en ekonomisk teori som stämmer med vekligheten. Inte utan människors påverkan.
SvaraRaderaVar människan tar vägen i detta sammanhang beror på motiven hos de som programmerar. De kan vara goda eller onda.
Om 2,5 miljoner jobb försvinner inom 20 år så handlar det alltså om att några få kan fortsätta att roffa åt sig. Människor får inte automatiskt ta del av kakan. De är inte ens löneslavar längre. Robotar gör jobbet effektivare lönsammare och "bättre".
SvaraRaderaPär Engström!
SvaraRaderaPrecis. Har du sett "Terminator filmerna"? Tar man bort diverse orealistiska specialeffekter i filmerna så återstår en kärna som faktiskt av forskare anses som ett reellt hot. Vad händer när (inte om) maskinerna blir smartare än oss och kanske börjar ta över styret. Kommer de då se oss (med all rätta) som ett hot mot sin egen existens och allt annat liv på jorden. Ett krig mot maskinerna är inte alls omöjligt och inte heller att de skulle vinna och vi skulle bli förslavade av vår egen skapelse (ungefär som vi indirekt blivit slavar under det kapitalistiska systemet vi skapat). Kommer vi då att sättas på plats eller ses som en ohyra som bör utrotas? Det är frågan. Fast innan det sker kanske vi tar vårt förnuft till fånga och tar kontroll över utvecklingen eller så har vår civilisation kanske gått under innan dess så att den utvecklingen helt enkelt klingar innan detta sker.
Jan Örsell.
Anonym 04:54!
SvaraRaderaDet experimenteras nu med stor framgång på självlärande datorer. När utvecklingen har nått en viss nivå (om man som nu låter det ske) så kan helt plötsligt utvecklingen skena iväg på egen hand utanför vår kontroll. Ingen kan med säkerhet säga när och hur ett medvetande utvecklas men mycket tyder på att det har med just förmågan att lära sig själv av egna misstag att göra. Det är en mycket farlig och osäker forskning vi har inlett.
Jan Örsell.
NA verkar vara så djupt nersjunken i sin "välsignelse" att det blir svårt för honom/henne (eller den) att någonsin se världen på ett mer vaket sätt. Mer sovande "sovhjärna" får man leta efter.
SvaraRaderaEtt svammel hördes från rutan
SvaraRaderariktig goja talades det där
nonsens många kunde leva utan
säg mig, ska det vara så här?
Faktiskt så pinsamt att nog vissa
apparaten helt enkelt slog av
tog en lång paus för att pissa
där väl det mesta "gick i kvav"?
"Försök fatta att ekonomiskt välstånd för flertalet är något man bara kan ha i ett mindre antal småstater. B"
SvaraRaderaVi pratade arbetslöshet, inte ekonomiskt välstånd.
Kan inte heller se att dessa "länder" sticker ut speciellt mycket jämfört med Sverige
Förenade Arabemiraten: 9,2 miljoner
Schweiz: 8,0 miljoner
Nya Zealand: 4,4 miljoner
Singapore: 5,3 miljoner
Hong Kong: 72. miljoner
Sverige: 9,5 miljoner
Monaco däremot har bara 0,038 miljoner invånare och man måste x antal miljoner på banken för att blir medborgare.
Det är väldigt olyckligt att människan (en del) ser på mänskligheten som Gud i maskinen.
SvaraRaderaMänniskor som tror på en Gud eller en högre makt förlöjligas ofta. Kallas t.om. för naiva och lite dumma. Vetenskapen däremot har blivit vår nya religion. Det är bra och nödvändigt med vetenskap. Men vi bör se på den som en hypotes som gäller tills vidare.
I annat fall kanske v luras att tro att datorer i framtiden kommer att ha en egen medvetenhet.
Istället för att spela för mycket TV spel och tro på filmer som "Terminator"
så borde vi se utåt på den verklighet som existerar. Titta på maktstrukturer. Nej ingen kan med säkerhet säga hur ett medvetande utvecklas. Men att det har med förmågan att lära av egna misstag att göra det vet vi.
Ett MISSTAG är att leva i TV spelens värld? Som om denna värld saknar spänning...
Men är det inte andra parametrar som styr? Jag menar vi har ju fram till 1990 haft samma arbetslöshet hela tiden. Efter det en annan, och som varierat med inflationen.
SvaraRadera"Jag menar vi har ju fram till 1990 haft samma arbetslöshet hela tiden. Efter det en annan, och som varierat med inflationen."
SvaraRaderaInnan 1990 hade vi en hög inflation, 5-10% årligen. Det lurade arbetarna till att jobba för lägre reallöner samtidigt som köpkraften i bidragen urholkades snabbare. Man kan säga att en Reinfeldsk politik bedrevs, det var bara inte lika tydligt för folket.
Breddning av skattebasen är bara att glömma. Arvs, gåvo och förmögenhetsskatterna är avskaffade, därför att dessa skatter hade tjänat ut i den globala ekonomin som vi nu lever i. Skattebasen snävas in.
SvaraRaderaJag begriper inte hur skattebasen skall kunna utvidgas,då vi inom en snar framtid kommer att se superkapabla och subkapabla människor. De superkapabla människorna kommer inte att vara solidariska och dela med sig till goddagspiltar.
Du menar "superkapabel" som i att extremt kapabel i att "maximera nyttjandet av andra för egen vinning" eller? Mmmm förstod det.
RaderaJan!
SvaraRaderaSkulle du kunna skicka en länk eller något så att även jag kan ta del av förslagen som du tog upp i en annan kommentar?
Neo! ”Här är de fem mest ekonomiskt fria länderna i världen och deras arbetslöshet”
Har detta verkligen något med något viktigt att göra? Är vår enda funktion och källa till lycka att jobba? Är arbetslöshet verkligen något att vara orolig för.. borde det inte istället vara en orsak att fira att vi snart kan bli så fria att vi kan följa våra egna hjärtan istället för att jobba i gruvan hela livet.
Fattar inte var du får dina argument ifrån. Älskar du att arbeta så mycket att du vill frälsa världen genom detta eller finns det andra dolda motiv? Personligen vill jag vara så fri att jag kan utvecklas efter det mitt hjärta eftersträvar.
"Har detta verkligen något med något viktigt att göra?"
SvaraRaderaMånga vill ha jobb.
Jag konstaterar bara att problemet som politikerna har stångat sig blodiga med de senaste 25 åren kan lösas. Vi kan ha en arbetslöshet på 2-3% med rätt ekonomisk politik.
"Fattar inte var du får dina argument ifrån. Älskar du att arbeta så mycket att du vill frälsa världen genom detta eller finns det andra dolda motiv? Personligen vill jag vara så fri att jag kan utvecklas efter det mitt hjärta eftersträvar."
Jag tycker det ska vara upp till varje individ att bestämma hur de vill utforma sitt liv. Det betyder att man inte kan bruka tvång/våld mot andra så de hindras i deras strävanden.
Om sen folk vill jobba 10 timmar eller 8+ timmar är upp till var och en.
Nu är det ju inte riktigt så. Du vill att vissa ska få ha friheten att välja och andra inte. I din drömvärld ska vissa dessutom få ha förmånen att inte kunna klara sig på ett heltidsjobb ens, utan behöva två.
RaderaSå ser din "frihet" ut i praktiken.
"Du vill att vissa ska få ha friheten att välja och andra inte. I din drömvärld ska vissa dessutom få ha förmånen att inte kunna klara sig på ett heltidsjobb ens, utan behöva två."
SvaraRaderaSom jag har förklarat ett flertal gånger. Jag vill att alla ska ha lika rättigheter (och friheter), ingen fredlig människa ska behöva utstå tvång/våld.
Och nej, frihet är inte slaveri, även om politikerna försöker lura i folk det.
Hur samhället blir beror på de val som människor gör. Det står fritt för människor att samarbeta med andra individer och skapa de organisationer de vill.
Om jag nu har förstått det rätt är det alltså ett samhälle med stor frihet att utvecklas på sitt eget sätt utan att bli tvingad till det. Alla ska ha samma friheter och rättigheter och du är emot slaveri vilket jag tolkar som frihetsberövande både fysiskt och mentalt? Lite osäker på den men jag hoppas på att det är så du tänker. Tänker du bara rent principiellt eller att du vill att alla ska ha samma utgångspunkt i livet, här tänker jag främst ekonomiskt eftersom alla inte kan ha t.ex samma föräldrar.
SvaraRaderaNu funderar jag lite på hur du ser på att välja. Frihet eller tvång?
"Tänker du bara rent principiellt eller att du vill att alla ska ha samma utgångspunkt i livet,"
SvaraRaderaMänniskor föds med olika förutsättningar.
Men det är Kalles fel att Pelle är sämre på matte. Det är därför fel att straffa Kalle, tex. genom att kasta honom i fängelse om han inte ger Pelle pengar.
Däremot får Kalle (och alla andra) självklart hjälpa Pelle om de vill.
Ska vara "Men det är inte Kalles fel…"
SvaraRaderaFår känslan att du går lite ifrån ämnet. Jag undrade hur du ser på det inte hur det är idag. Att vi är olika har inget med om vi borde ha lika förutsättningar att göra vad vi vill med livet.
SvaraRaderaOm det nu ändå är politik så borde det väl handla om hur vi vill att världen ska utvecklas.
Är fortfarande nyfiken på hur du ser på valfriheten. :)
"Nu funderar jag lite på hur du ser på att välja. Frihet eller tvång?"
SvaraRaderaVal är att plocka ut ett eller flera alternativ. Ett koncept ortogonalt mot frihet/tvång
Bongo!
SvaraRaderaJag har inget sådant ställe att länka till. Mitt förslag går ut på att skapa ett nytt balanserat samhällssystem. Vad som behövs är.
1. Verklig både politisk och ekonomisk demokrati där kapitalet och produktionsmedlen ägs gemensamt. Där man på demokratiskt sätt beslutar om hur kapitalet ska investeras och därmed även samhällets utveckling.
2. Ett mer jämlikt klasslöst samhälle där alla tillhör en lönearbetande arbetarklass. Detta betyder inte att alla ska ha exakt samma löner.
3. En grundtrygghet i form av en medborgarlön för de som inte kan arbeta vilket ger mindre byråkrati och krångel och att ingen blir utan försörjning.
4. Tydliga och stränga regler för vad man som privatperson får äga så att inte vissa kan ta sig friheter på andras bekostnad men även en frihet att själv bestämma över sitt eget liv och den egna privata ekonomin.
5. En statlig arvsrätt som förhindrar att privat kapital byggs upp över tid och generationer där alla har ungefär samma ekonomiska förutsättningar från början av livet.
6. En fast eller näst intill fast penningmängd som inte är skuldbaserad där lån är en internteknisk konstruktion för staten att finansiera startandet av nya företag och inget för vanliga medborgare.
7. Ett kontantlöst samhälle där penningflödena kan granskas för att kunna bekämpa brottslighet och främja ett öppet demokratiskt samhälle utan korruption.
8. En marknadsekonomisk grund där tillgång och efterfrågan tillsammans med politiska beslut sätter priserna. Alltså varken ren marknadsekonomi eller ren politiskt styrd planekonomi.
9. Statliga gemensamt ägda företag som ändå är självständiga enheter med en egen separat ekonomi där ägarna kan ge övergripande ägardirektiv men den dagliga driften sköts av företagets ledning och alla anställda på företaget. Efter att löpande utgifter och skatt betalats och investeringar gjorts ska resten delas ut som löner på företaget. Målet på sikt ska varken vara vinst eller förlust utan balans där företagets produkter och den samhällsnyttan de ger är målet.
10. Ett "chefslönesystem" för samhällets toppar för att de inte ska kunna berika sig själva. Som utgår från en procentsats i förhållande till övriga löner i samhället och som sätts efter demokratiska beslut.
Punkterna går naturligtvis i varandra och kan utformas på lite olika sätt men det här är grunderna. Är det något som är oklart så får du (och andra) gärna fråga.
Jan Örsell.
NA vill ha frihet för de få, inte för de många. Och så tror han att "Arbeit macht frei". Dessutom är han dum nog att tro att "frihet" är en bra övergripande ledstjärna för samhället. Liberalismen är och förblir en skruttideologi som önskedrömmer och hatar vetenskap.
SvaraRaderaByt ut ordet fri mot privat. Privat ägande ser många som detsamma som frihet. Frihet för vem? För mormor på hemmet?
SvaraRaderaFör handikappade som får vänta i en månad på att få hissen att funka? Instängda frihetsberövade. Det konkurrensutsatta "fria" samhället har sannerligen sina brister. Frihet är endast en ledstjärna om friheten innebär alla andras rätt till frihet.
Fel att säga att NA tror att "arbeit macht frei". Liksom de tyska nazisterna vill han förstås bara lura folk att tro det. I NAsses lyckorike leder de mångas arbete bara till deras slaveri och död.
SvaraRadera"NA vill ha frihet för de få, inte för de många."
SvaraRaderaJag vill inte att bara ett fåtal ska ha yttrandefrihet, mötesfrihet organisationsfrihet, religionsfrihet mm. Alla ska ha lika rättigheter. Problemet är att frihetsbegreppet grumlas till i mångas hjärnor när pengar blandas in.
Man kan omdefiniera ordet frihet, men vad är poängen? Det gör bara diskussionen svårare att föra. Jämför med nyspråket i 1984 som begränsade människors tankeutrymme.
" Dessutom är han dum nog att tro att "frihet" är en bra övergripande ledstjärna för samhället."
Viktigt att skilja på samhälle och stat. Jag tror frihet är en bra ledstjärna för en stat. Staten ska se till att medborgarna inte brukar våld/tvång mot varandra. Vad som ska vara ledstjärna för samhället däremot är upp till medborgarna att bestämma.
Vad gäller "frihet", så förstår du inte skillnaden på teori och praktik NA. Och eftersom du knappast visar tecken på dumhet, så kan man bara göra antagandet att du är en hycklare alt förblindad av ideologi. I gott sällskap dock :)
RaderaLiberalismen är en skruttideologi, även om många är för förståndssvaga för att fatta det. Den amerikanska självständighetsförklaringen talar om "liv, frihet och strävan efter lycka" och varje människa med en gnutta intellektuell vakenhet noterar att ordet liv står före ordet frihet. Det är inget misstag, utan bara sunt förnuft. De som tycker att frihet är viktigare än livet bör ta sina liv. De kommer ändå garanterat inte bli "fria" förrän de är döda.
SvaraRaderaTack Jan! Jag ska fundera över det lite så kommer jag säkert med några kommentarer senare.
SvaraRaderaNeo!
Man ska få göra som man vill men det är helt ok att erbjuda människor slavlöner som de får acceptera om de vill. Om man inte kan få pengar på annat sätt ser jag det som att tvinga någon vilket inte är ok.
Du är för friheter och rättigheter men inte att de ska gå ut över någon annan. Det låter inte helt olika mot de flesta andra ideologier. Är du en extremistisk liberalist eller skulle du ändra dig om bevis skulle visa att liberalismen inte leder till ett bättre samhälle?
Har fortfarande inte fått nån koll på hur du ser på samhället. Hur eftersträvar du att det ska se ut? Det finns så många saker i dina resonemang om liberalismen som motsäger varandra så jag vill endast höra din version av hur ett bra samhälle bör se ut och fungera.
Du verkar vara väl insatt i mycket och intresserad av utvecklingen så nu när det kommer mer och mer studier på hur ojämlikhet är dåligt för i stort sett alla påverkar det din syn på rättighet till egendom?
"Om man inte kan få pengar på annat sätt ser jag det som att tvinga någon vilket inte är ok. "
SvaraRaderaDet är naturen som tvingar oss att äta etc. Du kan inte lägga den skulden på andra människor. Du får däremot självklart gå samman med andra määniskor i en förening, där man kan få exakt samma sak som i en välfrädsstat.
"Är du en extremistisk liberalist eller skulle du ändra dig om bevis skulle visa att liberalismen inte leder till ett bättre samhälle?"
Gillar inte begrepp som bättre samhälle, enligt vilka kriterier? Men många av de problem vi ser i dagens samhälle (så som arbetslöshet) skulle kunna avhjälpas med en liberal politik. Det är tvång/våld som förstör.
Jag kan ändra uppfattning och har gjort det historiskt, men nu handlar det nog mest om finjusteringar. Har varit övertygad nyliberal i 10 år. Möter ytterst sällan nya argument.
"Det finns så många saker i dina resonemang om liberalismen som motsäger varandra "
Det jag säger är inga konstigheter, klassiskt liberalism. Väldigt konskvent.
"så nu när det kommer mer och mer studier på hur ojämlikhet är dåligt för i stort sett alla påverkar det din syn på rättighet till egendom?"
Nej
Ett bättre samhälle borde väl rimligtvis vara ett samhälle där människorna i det mår bättre. Vad arbete har med det förstår jag inte.
SvaraRaderaHur skulle liberalismen lösa dagens problem? Många mår dåligt på sina arbeten. Psykisk ohälsa är större än någonsin, speciellt bland yngre. Allt större krav på allt från betyg till utseende. Man kämpar mot varandra inte med varandra. Ojämlikhet skapar avstånd och främlingskap mellan människor. Om man inte skulle ha råd med något som vård, skola eller mat blir man tvungen att låna, tigga eller stjäla. Stöld är dock förbjudet så i brist på de två först får man valet att dö. Stora företag gör i stort sett vad som helst för kortsiktig ekonomisk vinning. Vem bryr sig om framtiden när man lever nu. Skog skövlas, hav fiskas ur, allt förgiftas, krig, hemlöshet, svält, rovdrift… kan man göra vinst är allt ok. Så länge du inte blir påkommen.
Människor kan vara fantastiska och de kan vara fruktansvärda. Mycket beror på vår kunskap och i vilken situation vi befinner oss. Makt är något som kan göra ganska dåliga saker med de bästa människor. Liberalism ger makt fritt spelrum. Och det tänjer på moralens gränser. För mig känns det som att liberalismen skulle fungera alldeles utmärkt om vi bara inte vore människor.
Klockrent!
Radera"Många mår dåligt på sina arbeten. Psykisk ohälsa är större än någonsin, speciellt bland yngre. Allt större krav på allt från betyg till utseende. Man kämpar mot varandra inte med varandea"
SvaraRaderaMänniskor tycker olika, själv känner jag inte alls igen mig. Gillar man inte sin situation får man försöka ändra den, själv eller tillsammans med andra.
Problemet uppstår när staten ställer sig i vägen, t.e.x. statligt kvoterade utbildningsplatser med betyg som urvalskriterie.
"Stöld är dock förbjudet så i brist på de två först får man valet att dö"
Vi kan ju börja med att ta bort den institutionaliserade stölden som tar över hälften av folks inkomster. Sen kan vi avreglera arbetsmarknaden så det skulle krylla av "Hjälp önskas" skyltar. Bostadsbristen kan lösas genom att tillåta marknadshyror montera ner plan & bygglagen och sälja ut statlig och kommunal mark.
"Människor tycker olika, själv känner jag inte alls igen mig."
SvaraRaderaJag tror att det är här problemet ligger. Hela vårt system uppmuntrar att endast se till oss själva. Det finns så många exempel på situationer där man inte orkar hjälpa sig själv eller be om hjälp. Stölden du pratar om kan precis lika gärna ses som ett bidrag till alla som behöver det mer utan att jag aktivt behöver ge den. Samma sak, lite finare tanke.
Utbildning skulle vara en lyxvara utan statens hjälp. Jag hade aldrig fått den chans jag fått. Visserligen är inte skolsystemet tillräckligt bra som det är. Alla borde få chansen att lära sig även om man inte har betygen för det. I kunskapen ligger framtiden.
Lär dig mer om vad vi är och hur vi fungerar så kommer du förhoppningsvis att förstå vad jag talar om.
"Utbildning skulle vara en lyxvara utan statens hjälp. "
SvaraRaderaVarför tror du det? Utbildning kan finansieras privat, tex genom lån, stiftelser, eget arbete eller föräldrar..
"Lär dig mer om vad vi är och hur vi fungerar så kommer du förhoppningsvis att förstå vad jag talar om."
En gång i tiden var även min hjärna inmarinerad av socialism.
Jag känner igen tankegångarna, då jag själv haft dem. Kan se hur jag tänkte fel. Tror inte det finns någon återvändo, det vore som att återigen tro 2 +2 = 5.
och nu är majoriteten av hjärnorna anfrätta/inmarinerade av nyliberalismen. Men nästan ingen vill kalla sig för det.
SvaraRaderaOm vi lär oss mer om hur vi fingerar så kommer vi att förstå att vi knappast tänker en egen tanke som någon inte har tänkt förut.
"u är majoriteten av hjärnorna anfrätta/inmarinerade av nyliberalismen. Men nästan ingen vill kalla sig för det."
SvaraRaderaAllt är relativt, men jag upplever att svenskar står långt från nyliberalism: Folk vill ha drogförbud, förbud för sexköp, de är emot marknadshyror, lägre skatter mm.
Staten ses som en generell problemlösare. Ingen pratar om civilsamhället.
”En gång i tiden var även min hjärna inmarinerad av socialism.”
SvaraRaderaVad var det som fick dig att ändra dig? Är i likhet med dig inte en extremist och öppen för nya tankar och idéer.
Till skillnad från matematik ändras världens spelregler kontinuerligt vilket gör argumentet ganska poänglöst i sammanhanget.
PS har du verkligen trott att 2 + 2 = 5? ;)
"Vad var det som fick dig att ändra dig? "
SvaraRaderaBra argument
"Till skillnad från matematik ändras världens spelregler kontinuerligt vilket gör argumentet ganska poänglöst i sammanhanget."
Tror du det finns en chans att du skulle börja tro på statlig censur och diktatur?
Det är inte omöjligt för mig att ändra uppfattning men det krävs kraftiga förändringar, som att jag fick bevis på att jag lever i en dröm eller en datorsimulering. Något som rycker undan verklighetsfundamentet helt.
”Bra argument”
SvaraRaderaDet var inget argument utan en helt ärlig fråga. Om du nu har trott på samma ska som jag men har ändrat dig så är det väl inte helt orimligt att även jag skulle ändra mig av samma orsak. Så om du vill dela med dig med vad det än var som fick dig att ändra åsikt är jag öppen för att höra det.
”Tror du det finns en chans att du skulle börja tro på statlig censur och diktatur?”
Det mesta beror på hur det utformas. Generellt tror jag inte på censur men jag kan föreställa mig situationer där det finns en vits med det. Låt oss säga att två grupper av folk inte tycker om varandra och i ett personligt bråk dör en av en olycka. För att inte spe på den redan infekterade situationen kan censuren verka vettig. Om det sen handlar om statlig eller annan känns irrelevant.
Det samma gäller diktatur. Om en otroligt förnuftig och empatisk diktator styr ett land har han makten att göra väldigt bra saker. Dock har historien visat att diktaturer nästan alltid slutar i maktmissbruk som skadar folket.
Utöver det här så menade jag inte att du inte kan ändra dig, det har du ju enligt utsago gjort, utan att även jag kan ändra mig om det jag tror på bevisligen inte stämmer. Jag är inte här för att ”vinna” utan för att lära mig så mycket som möjligt.
Intressant debatt. Alltid härligt och se hur politiker börjar sina uttalanden med "jag tror".
SvaraRaderaÄr det inte dags att vi tar itu med alla förutfattade meningar och börjar lyssna lite mer på forskare?
"Så om du vill dela med dig med vad det än var som fick dig att ändra åsikt är jag öppen för att höra det."
SvaraRaderaSvårt att sammanfatta, handlar om hundratals argument. Jag skulle kunna skriva ner en lista på kanske 10-15 kategorier, tex. ekonomiska argument, men jag tror inte det skulle ge så mycket.
Mitt tips är att först lära sig förstå liberal ideologi, så när man hör Löfven eller Reinfeldt debattera, så kan man direkt se den liberala lösningen. Behöver ju inte vara så att du köper den, men det ger insikter. Om inte annat, för att förstå fienden tänker
- Förstå skillnaden mellan positiva och negativa rättigheter.
- Förstå vad en nattväktarstat är
- Förstå varför anarkism inte är liberalism
Genom att studera andra länder och Sveriges historia så kan man också se hur liberal politik har fungerat i praktiken.