tisdag 6 maj 2014

Förvirrade drottningar och Putinliknande snylthumlor

Apropå gårdagens inlägg om Feministiskt initiativ är det fullt naturligt att skriva en vända om humlor. Som inte heller sägs kunna flyga. Vilket de kan. De kan däremot inte segelflyga, utan måste slita med vingarna för att hålla sig i luften. 

En liten fin humla är åkerhumlan - så här till våren kan man sitta på en stubbe och kolla in hur hanarna gör sina exakta patrulleringsrundor - men hemma har vi mest kontakt med några andra arter. Bland annat, förstås, hushumlan.

Drottningarna har sedan vårvärmen kommit virrat runt ett tag, efter sin ensamma övervintring, i nästan desperat jakt på röster... förlåt: nektar. Ibland verkar drottningen helt förvirrad, men man skall inte missbedöma hennes förmåga att överleva, bygga nya bon och släppa ifrån sig de befruktade ägg som hon bär sedan förra säsongen.

Är du trött på politik, jobb och allmänt stressande så rekommenderas någon timmes stilla betraktande av humlor. Hussnylthumlan är lite grann som Putin, den annekterar grannskapet. Här i Sverige har vi förresten lyckats ta kål på tre arter.

Här pratar jag humlor med Björn Cederberg, som skrivit texten i den läckra lilla boken Humlor i Sverige.


20 kommentarer:

  1. Just nu hittar jag döda humlor varje dag i trädgården. Jag vet naturligtvis inte vad det beror på. Det brukar vara ett surr utan like i de gamla blommande körsbärsträdens kronor men i år är det ovanligt tyst.

    Det används oerhört mycket bekämpningsmedel i våra trädgårdar mot allsköns insekter och ogräs. Det tycks vara svårt att förstå "that we need the bad life to get the good life"

    De är varandras förutsättningar.

    Gunilla

    SvaraRadera
  2. Ett lite sorgligt faktum är att humlor inte producerar någon honung. Därmed naturligtvis ingenting sagt om Gudrun...

    SvaraRadera
  3. Många seglivade "fakta från förr", som numera blivit myter, inte bara lever utan vandrar omkring på två ben. "Fattiga arbetare" kan man faktiskt än idag höra talas om, även om dessa nödställda kan tjäna betydligt bättre än akademiker i ett lärarrum. Diskriminerade kvinnor är ett annat, även fast dessa numera är de anställningsbara på arbetsmarknaden (till skillnad mot skoter-ungkarlarna i Dorotea) & skriver om "Jämställdhet" & "Kvinnors villkor" varje dag året om i sina tidningar så är de samhällets olycksbarn. Synligt gammaldags "mans-griseri" är numera en helt utdöd företeelse, tack vare dessa vältaliga media-kvinnors enorma inflytande, överallt.

    SvaraRadera
  4. Putinliknande snylthumlor är det politiker som inte sjukanmäler sig när de är sjuka och därmed får full lön?

    SvaraRadera
  5. Humlor som alltid sägs vara i tjänst, fast de ligger hemma i sängen med hög feber & inte kan gå på möten? I andra delar av samhället räcker inte läkarintyg för cancer som sjukskrivningsorsak. Tur landet fortfarande är jämlikt, att jämlikheten i själva verket är fortsatt framtrödande & att ingen "adel i spetskrås" styr skutan..

    SvaraRadera
  6. Nja, det kanske inte är så populärt men DN:s artikel tycker jag nog var väldigt märklig. Som riksdagsledamot var jag ibland sjuk i så motto att jag inte ansåg det rimligt att smitta ner gruppen utan höll mig hemma från gruppmöte och någon votering. Men det var ju inte frågan om att jag inte som sjuk jobbade med det som skulle göras - läsa in handlingar till skatteutskottet, förbereda debatter och skriva underlag till beslut. Liknande lär varenda statsråd hamnat i, inställt möte på grund av förkylning eller vinterkräksjuka eller sådant innebär inte i normalfallet att de inte jobbar ändå. Det är liksom samma sak som med många småföretagare - det är jobb oavsett semester eller sjukdom.


    Felet med statsråd - och riksdagsledamöter - är istället att lönen är löjligt hög för ett jobb som man de facto suktat efter. Ett annat fel är att socialförsäkringssystemet är ett gytter och att det borde renodlas. Ett tredje fel är att människor drar till jobbet och smittar andra. Det mest effektiva sättet att minska produktiviteten på arbetsplatsen...

    SvaraRadera

  7. Men för resten av samhället, som då "tittar in" i denna väldigt annorlunda värld via media, ter sig ju Generositetens & Frihetens Rike där den enskilde själv gör lite som man behagar & känner för & aldrig någonsin drabbas ekonomiskt av sina fria val..som en annan planet? Det är väl åtminstone "lite" demokratiskt bekymmersamt? Livet utanför "guldbubblan" är ju..så annorlunda. Så oerhört skilt från det man läser om.

    SvaraRadera
  8. Kan du tänka dig att bli medlem i FI Birger? Om inte, vad är dina främsta invändningar. Mamma var med vid grundandet men gick tillbaka till S.

    Tack på förhand,
    Marcus

    SvaraRadera
  9. 'It is impossible to move forward without spiritual, cultural and national self-determination' - Putin

    Hämtat från slutet på gunillasolaras blogg.

    Henne, måste jag bara tala
    tillrätta någon dag!

    Roland

    SvaraRadera
  10. Fi och humlan har en likhet till: de har båda väldigt dålig koll på evolutionsteori.

    SvaraRadera
  11. Erik
    När humlan surrar så ger det en
    bild av utveckling.
    När Fi ttanterna surrar så vill
    dom ha lika lön och halva makten ibland rovsteklarnas gäng och dela bytet med dem under avveklingen gång! (Bonus, Fonus)

    SvaraRadera
  12. Erik nu låter du som en något förvirrad humla? Drottningarna i Fi har väldigt god kontroll på evolutionsteorin. Den verkar gå hit och dit lite förvirrat. Men den går sakta framåt liksom jämställdheten... Alltför sakta kan tyckas. Men vi är ju en del av innehållet :) Vi "humlor".

    Därav en konsekvens och den heter Fi. Allt är konekvenser. Den växande rasismen också. En konsekvens av förvirring.

    Undrar lite om förvirrade drottningar, har riktig kläm på vad som är rasism och vad som egentligen är systemkritik. I annat fall kan det bli verkligt förvirrat.

    Det finns ju dem som säger, att de ska rösta på Fi, utan att egentligen veta så mycket om vad de vill. De vill förmodligen att Fi ska in och rasisterna ut. Lätt som en plätt.

    Detta ska lösas med fri invandring? När Centern säger detta sågas de jämsides med fotknölarna. Men de är inte rosa småflickors favoritfärg.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  13. I vilken grupp vill Fi ingå i om de kommer in i EU parlamentet? I de förvirrade "gröna" som pladdrar om Europas förenta stater? Eller ska de samarbeta med det rasistiska? systemkritiska UKIP:s? Som i sin tur säger att de inte vill samarbeta med "vårt" SD. Utan att de skulle vilja samarbeta med junilistan.

    Kommer det att klarna?

    Systemkritiska hälsningar Snart är det ett förvirrat val till EU parlamentet. Det riktigt surrar i vårluften.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  14. Marcus, jag tror att partier mår bäst om de slipper mig som medlem eftersom jag aldrig varit mer lojal mot organisationer än mot idéer.

    Ett skäl att inte bli medlem i FI är att jag inte vill bli medlem i något parti just nu. Ett annat skäl är att jag är fast övertygad om att jämställdhet börjar hemma, i den egna vardagen och att en organisation som inte bygger på jämställdhet internt kommer att få svårt att i beslutande församlingar bygga jämställdhet - det vill säga: för mig är jämställdhet internt en nödvändig norm för att bli trovärdigt när man talar om jämställdhet externt.

    Jag vet att detta synsätt kan tyckas fyrkantigt, men jag är på denna punkt lika kritisk till FI som till SD - deras styrelser är nästan enkönade vilket är emot en av de grundläggande principer jag håller fast vid.

    FI har ett på många sätt mycket bra program när det gäller synen på vad ekonomi är, vad utveckling är och hur illa ställt det är med ett samhälle som är mer inriktat på tillväxt än på frågan: Vad är bättre liv. Jag uppskattar också deras syn på militariseringens problem.

    Trots denna breda bas som ligger väl i fas med vad jag anser känns det inte riktigt som om dessa frågor är viktiga för partiet utan snarare något för programskrifter än för opinionsbildning. Frågan är då hur när hjärtat dessa frågor ligger partiledningen - och då menar jag i bredare betydelse än Gudrun Schyman.

    När det gäller att rösta i riksdagsvalet hamnar jag i triangeln MP-V-FI. Jag menar att dessa tre partier är bra för varandra, de kan stimulera varandra till att bli bättre än de vore ensamma. Jag tror inte att V hade skärpt upp sin miljöpolitik utan MP. Jag tror inte MP äntligen tagit ställning för att vinstjakt i skolan skall bort, jag tror att FI på ett positivt sätt kan stressas i klimatfrågan genom de två andra partierna. Man kan se det som att denna triangel faktiskt innehåller partier som tillsammans - utifrån sina ideologiska basfundament - är motståndare till den härskarideologi som dominerat så länge: mannens makt över kvinnan, den rikes makt över den fattige, människans makt över naturen.

    SvaraRadera
  15. Humlorna surrar (politikerna) Det är ödesval. Det är nu vi ska välja väg. Ni män som brukar vara så duktiga på att räkna här på bloggen. Hur mycket i procent har vi inflytande över? Vad blir 20 platser i EU parlamentet? Kan det bli cirka 2 procent? Om dessa dessutom ingår i "förvirrade" grupper blir det inte mest förvirrat surr då?

    Är man minst förvirrad om man inte röstar?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  16. Lisbeth, vilka "vi" är det du talar om?
    Jag kan på samma sätt säga att "vad är 16 platser i riksdagen? Kan det blir 5 procent? Vad ska jag då rösta för? De andra är ju i majoritet.

    SvaraRadera
  17. Anonym, Med "vi" menar jag våra framröstade EU parlamentariker. Det är väl de som ska företräda oss. De som i grupper ska samarbeta med andra "humlor".
    Som surrar över förslagen som läggs från EU kommissionen. Ibland bra förslag, ibland mindre bra.

    Men det kan lösas med ett rött kort, surrar humlan Göran Häggkvist KD. Ett rött kort som säger att kommissionen har gått för långt. Så nu tar "vi" er i örat.

    Om det nu är så, vilket det är att kommissionen lägger förslagen, är det de som ska föreslå ett rött kort, som hindrar dem själva från att gå för långt? Är det inte de som lägger förslagen som har den största makten?

    Våra politiker hävdar att hälften av besluten tas i Bryssel Tycker det är dålig matte. Enligt en EU kommissionär på besök i Sverige så är 80 procent av alla lagar som gäller i Sverige beslutade i Bryssel. Över hälften c.a. 60 procent gäller på kommunal nivå.
    Det säger en hel del om vår röststyrka i EU? Eller gillas alla förslag som läggs?
    Kanske behöver vi både politiker och väljare många utvecklingssamtal om hur EU är uppbyggt?















































    SvaraRadera
  18. Ett långt sådant...

    Lisbeth

    SvaraRadera
  19. Tack för ett riktigt intressant svar Birger.

    Jag tillhör den kanske lite ovanliga falangen som ser mig som konservativ men ändå skulle älska det småskaliga och resursansvariga system som du förespråkar, sjävklart jämställt.

    Skriv inte ner din egen betydelse. Du står för någon slags tredje väg som jag länge saknat i svensk politik, många skulle nog rösta på ett part lett av dig, även om man inte håller med om allt. Du är nog den mest intelligenta politiker vi haft.

    Marcus

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.