onsdag 30 april 2014

Antydan till förändring...

De här medför ingen förändring att tala om...
Den senaste opinionsmätningen (DN/Ipos) antyder ett genombrott för viss förändring av svensk politik. 

Såväl Miljöpartiet som Vänsterpartiet når upp till cirka 10 procent. Och Feministiskt Initiativ, som ligger i gruppen Övriga partier, når 2,3 procent och kan därmed få samma resa som MP hade när partiet - som första nya parti på 70 år -  kom in i riksdagen 1988. 

Över 2 procent gav MP eget namn i opinionsmätningarna, vilket med automatik medförde ökande siffror, vilket med automatik ledde till ökat medieintresse, vilket ledde till mer chanser att synas, viket ledde till riksdagsplats. Nu ligger mycket i FI:s egna händer.

Hittills har man lagt ner ett hästjobb och gjort det bra. Nu kommer man att hårdgranskas - såväl politikens innehåll som partiets riksdagskandidater. MP utsattes stenhårt. Medierna använde både schyssta och oschyssta medel. De politiska motståndarna var vulgära - sossarnas högsta tupp i riksdagens konstitutionsutskott hotade med att MP:s inträde i riksdagen skulle leda till liknande kaos som ledde fram till Hitlers maktövertagande i Tyskland.

Mumma vore om V, MP och FI gemensamt blev något större än S. Då, och först då, skulle det bli någon skillnad jämfört med dagens politik. Kanske skulle en glimt av insikt väckas till liv om vikten av att bryta ner den härskarideologi som råder - mannens över kvinnan, den rikes över den fattige, människans över miljön.

Mindre usel klimatpolitik, glimt av insikt om dilemmat med tillväxtfixeringen, rättfärdigare fördelning mellan rik och fattig, åtminstone en andning av konsumtionskritik och slut med de nyliberalt anfrätta experimentet med vinster i välfärden.

Så länge Moderaterna och Socialdemokraterna uppträder som de gör - "gör politik av ingenting" som Ewa Stenberg så träffande skriver i DN - ligger fältet fritt för triangeln V-MP-FI. Det gäller bara att de inte gör bort sig. Och att Göran Greider och andra slutar agera som om uppgiften var att fungera som banemän av Feministiskt Initiativ. Det finns plats för alla tre.

Hur som helst: med en regering där Socialdemokraterna dominerar lär inte mycket förändras mot dagens politik. Det krävs mer. De krävs att de andra tre inte fegar ur, utan vågar stå för åtminstone antydan till samhällsförändring.

Antydan, det är väl det längsta man kan komma i svensk politik idag... Man får ta det som finns. Vänsterpartiet har den partiledare som vågat antyda viss insikt om dilemmat med tillväxt, Miljöpartiet är det parti vars gräsrötter - och några riksdagsledamöter - förstått dilemmat, Feministiskt Initiativ är det parti som skriver det tydligt i sitt program: "Det finns en grundläggande obalans i politiken när ekonomisk tillväxt värderas högre än den resurs som natur, djur och människor är. Utan dessa gemensamma värden och utan respektfulla relationer har vi inget liv och heller ingen produktion eller ekonomi."

13 kommentarer:

  1. Det finns plats för alla tre! Du hr helt rätt. Varför beter man sig som om det inte finns det då? Förstår jag inte Gudrun Schymans prat om att V bidrar till gubbröra. Samt att hon står och "smilar" endast tillsammans med MP.

    Om de ska kunna ta tillbaka värden och omställning ska kunna ske, så räcker det inte med förlåt vi gjorde fel. Det gäller att med omsorg välja sina samarbetspartner. En uteslutning av V är ett tecken på tydligt samarbete, med de som vill ha fortsatta vinster i välfärden.

    Tycker därför att Greider delvis har rätt. Det är en bortkastad röst. Sak är viktigare än person och Sjöstedt är tydlig. Det kan man inte säga om de andra. Sedan får Gudrun tjafsa om "demokrati" och rätten att rösta på vem man vill bäst hon vill.

    Lisbeth



    SvaraRadera
  2. Det krävs att de två andra inte fegar ut och att de bjuder in V till samarbete. Fegar ut när det gäller vinster i välfärden...

    Lisbeth

    SvaraRadera
  3. Så det skulle kunna bli en regering bestående av V, MP och FI?

    Medan S går i opposition ihop med M och FP?

    Gt

    SvaraRadera
  4. Eftersom (s) inte längre "sätter mat på bordet" åt andra än dem som redan har frysen full så kan kommande år innebära rejäla ommöbleringar på vänstersidan i svensk politik. (s) kan komma att byta plats med tidigare marginaliserade partier. Det låter otroligt med tanke på historien. Men eftersom "maten" inte längre sätts på bordet så är nog tidigare cementerade tillstånd inte lika fasta längre. Det kan gå fort om/när (s) börjar prata om den politiken man numera helhjärtat tror på..

    SvaraRadera
  5. GT!

    Knappast troligt men med en svagare socialdemokrati så kan de inte diktera villkoren i ett samarbete. Men för det behövs inte FI utan bara att miljöpartiet och framför allt vänsterpartiet blir tillräckligt stora och starka och att de tre tillsammans får en majoriteten av rösterna.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  6. Priset för att platsa i en s-ledd regering är att tillväxtkritiken tystnar. Det visar exemplet miljöpartiet, som förberett sig i god tid. Så med mp i regeringen finns inte längre något riksdagsparti som vågar säga det du säger, Birger. Detta har jag påpekat för Åsa Romson. Och därmed får inte mp min röst i riksdagsvalet men väl i EU-valet. När nu FI har en chans till framgång, kanske de får min röst. Tillväxtkritiken är det viktigaste av allt, anser jag.

    SvaraRadera
  7. Gt, nej det tror jag inte, men en större balans skulle uppstå om V, MP och FI blev lika stora tillsammans som S i en regering. Inte troligt att Löfven skulle gilla det, kanske hellre välja en regering med S, MP och FP - vilket i så fall kommer att få V och FI att växa och skapa utrymme för ett nytt grönt parti i riksdagen. De närmaste tio åren kan bli omtumlande för svensk politik (eller rättare sagt det som är kvar av svensk politik med tanke på att allt mer beslut i realiteten överförts till överstatliga beslut i en anda av "den enda vägens politik" - läs: "den desperata enda vägen att hålla fast vid det gamla så länge det går och förhoppningsvis tills vi är döda..."

    Ulf, ligger mycket i det. Dock finns en viss reaktion att märka i partiet, det tycks komma in fler tillväxtrealistiska gröna i riksdagsgruppen nästa gång. Oroande är däremot hur man funderar när det gäller gröna statsråd. Maria W skulle innebära en ytterligare röst för samarbete till höger snarare än vänster, det vill säga med FP snarare än V.

    SvaraRadera
  8. För att balans ska kunna uppstå krävs balans. Har hört att Mona Sahlin, Gudrun Schyman och Maria Wetterstrand samtalat kring maktstrukturer på Fi:s initiativ.
    Men sedan Schyman lämnade V så verkar det lite si och så med balansen. Ulla Andersson och V verkar inte vara inbjudna om man säger så. "Gubbröran" är påhittad.
    Men det kanske är ett krav från givarna som ger bidrag till partiet att så sker? För pengarna verkar rulla in hos Fi.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  9. Om Slantar
    ÖB = Överbanken
    UB = Underbanken
    BK = Bankkunden

    BK till UB:
    Jag saknar flis, kan du låna mig flis.
    UB: Jag saknar flis.
    BK: Kan du göra flis?
    UB: Jag får inte göra flis,
    men jag kan låna flis av ÖB.
    UB: ÖB, kan du göra flis och låna ut till mig?
    ÖB: Redan klart!
    UB till BK: varsågod.
    BK: Tack, och ett år gick.
    BK till UB: Tack för lånet.
    En vecka senare.
    BK till UB: Jag saknar flis, kan jag få låna dom igen.
    UB: dom är borta.
    BK: är dom borta?
    UB: jaa dom är åter hos ÖB!!!

    SvaraRadera
  10. http://debatt.svt.se/2014/04/28/feministiskt-initiativ-slipper-kritisk-granskning/

    SvaraRadera

  11. När någon kallar våra ettor och
    nollor för flis, så kan det gå för honom som det gick för Gadaffi.

    Rättning: Namnet skall vara,
    SVENSKA KRONOR !!!
    Och när våra och Sveriges kronor viktas lika så sväljes detta av
    vilken som helst av USA tillsatt regering i Sverige.
    USA som numera arbetar tillsammans
    med, nollor och ettor i sin strävan att ersätta vår strävan att skapa Liv i egen valuta med
    sina egna påhitt och med fula
    Storebrorsfasoner.

    SvaraRadera
  12. tillsammans med, skall ersättas med, av nödtvång arbetar med

    SvaraRadera
  13. Att FI går bra har många förklaringar - men hästjobb? En partiorganisation värd namnet saknas alltjämt. I gengäld har FI fått generösa bidrag från Benny Andersson med flera.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.