söndag 16 mars 2014

Förståelsesamhälle, basinkomst, produktionsskatt...

Halvrisigt väder? Eller småsur på den ideologiskt bisarra arbetslinjen? Varför inte ta drygt trettio minuter och lyssna på en anomali...? Det är jag som pratar om basinkomst - som en del av bloggens läsare gillar, andra ogillar.

Visste ni att det fanns cirka 50 förmånssystem inom trygghetssystemets ramar? Tiotusentals människor arbetar med kontroller, IT-system, övervakning, administration och beslutsfattande i det lapptäcke som nästan ingen har full koll på. Samtidigt som människor ramlar mellan stolarna. Min tes är att vi måste bygga ett förståelsesamhälle - och där är basinkomst eller medborgarlön en grundlagsfäst rättighet. Inte för att det är en frälsning. Inte för att det är problemfritt. Om detta pratade jag häromveckan i Stockholm i en trevligt fullsatt salong.

25 kommentarer:

  1. Väl argumenterat! Nästan så jag blir troende!

    SvaraRadera
  2. Väldigt intressant och bra!
    Många bra frågeställningar! Vad är en medborgare. Vad händer i patriarkala familjer. Att medborgarlön inte är någon frälsning, bör vi ha klart för oss.
    Väldigt bra att du påpekar det.

    Hör till dem som anser att det bara är en tidsfråga, innan medborgarlön införs. Det därför att människor kommer att kräva det. Systemet föds då ur ett missnöje med nuvarande system och vi ska akta oss för att säga, att vi vill ha ett färdigt system. Håller med dig om det! Håller även med om att det krävs en rejäl utredning. Det krävs många diskussioner och samtal.

    Men VAR och HUR ska de föras???

    Eftersom det bara är en tidsfråga och inte om medborgarlön införs, så borde samtalen starta NU. Inte twittras om.

    Tittade på SVT och politiker i EU parlamentet, fick frågan om i vilken omfattning de använder sociala medier. Är livrädd över utvecklingen. Inte så mycket för egen skull, men för våra efterkommande. Ska deras framtid avgöras av korta dialoger?

    Kommer det nya systemet att växa fram ur korta dialoger med medborgarna? Medborgarsamtal har startat runt om i Europa. Det därför att vi ska få mera inblick i vår politik EU:s. Våra egna politiker är ju inte så bra på att upplysa oss. De trycker i något de kallar för mitten.

    Birger du skiljde på bidrag och vad som borde kallas försäkringar. Att kalla t.ex. de sjukas eller funktionshindrades inkomst för sjukbidrag, får mig att tänka på hur sjukt systemet är. De sjuka ska niga eller bocka med mössan i handen för att få ett bidrag. En försäkran om grundtrygghet borde ingå i ett humant samhälle. I ett samhälle värt namnet demokratiskt samhälle, borde ingen straffas med bidrag och utanförskapsstämpel. DU DUGER INTE är budskapet.

    Har väldigt svårt för att tro att ens de verkliga makthavarna, tror att detta system är för evigt. Ett medborgarinitiativ har tagits i EU. Ett initiativ som är godkänt av kommissionen. Varje land uppmanas av EU parlamentet att utreda basinkomst/ medborgarlön.

    Så det är väldigt viktigt att det görs. Att vi inte ropar på ett färdigt system, efter det att detta kraschat. Viktigt att varje medlemsland deltar. Vi medlemsländer har olika förutsättningar. Vilka bestäms bäst på hemmaplan.

    Det ska vara grundlagsskyddat säger du Birger. Menar du i svensk grundlag? eller i EU:s? EU lag gäller före vår egen lag.
    Tycker att all diskussion måste börja med att vi är med i EU. Nu är det t.om. inskrivet i vår grundlag.

    Varje sakfråga måste då utgå från det. Annars speglar vi inte verkligheten. Det är alltså där det nya systemet kommer att godkännas. Antingen med eller utan vår medverkan.

    Om det kan vi tycka vad vi vill.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  3. Anonym, undrar om Birger vill att vi ska bli troende? Vi är redan det...? Att du inte ger upp Birger är en gåta. Men ett stort tack för att du inte gör det.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  4. En bra tes att vi måste bygga ett förståelsesamhälle. Men var byggs ett sådant? På Facebook eller Twitter?

    SvaraRadera
  5. Riga

    Är inte troende men håller hlt med om att systemen är för komplicerade. Det jag inte förstår är hur man ska motivera alla vårdbiträden, städare, lagerarbetare, apoteksbiträden, personliga assistenter, kort sagt alla som tjänar 15-20 tusen/mån att kravla sig ur sängen 5-6 på morgonen om man lika gärna kan bli försörjd av någon annan.

    Snacka om nånannanism. För mig är det helt självklart, vill man vara en del av samhället ska man bidra till samhället.

    Har även svårt att tro på att vi kommer arbeta mindre, anledningen att vi har det ganska bra idag är att de fossila bränslena via olika omvandlingar gör en mycket stor del av allt arbete. Hur mycket vind och sol vi än bygger kommer tillvaron kräva väsentligt mer av oss.



    SvaraRadera
  6. Riga,även jobb på lager och som städare kan ha sina kvalitéer. Medborgarlön innebär inte att människor slutar lönearbeta, det är en skröna. Däremot kan trycket på att arbetsmiljön blir bättre öka. Basinkomsten är inte heller av den arten att det motsvarar de 15-20000 som du pratar om, Riga. Kombinerar man detta med högre grundavdrag så skapar det incitament för att ta sig in på arbetsmarknaden dessutom. Medborgarlön kan medföra att arbetet förmänskligas, att den sociala och kvalitativa delen av arbetet kommer att lyftas, att vi helt enkelt får bättre liv.

    SvaraRadera
  7. Riga, du gör dig skyldig till ett misstag när du likställer lönearbete med det enda som gör att man bidrar till samhället. Den inställningen är mycket, mycket farlig i ett längre perspektiv!

    SvaraRadera
  8. Spelar väl ingen roll om man byter honungsburkar eller sedlar med varann. Missen var att släppa guldmyntfoten, det öppnade upp för alldeles för mycket kreatvitet.
    Jag kommer börja tro på medborgarlön den dagen någon med ett slitigt dåligt betalt arbete säger sig vilja fortsätta med det även om de har en inkomst på storleksordningen 50-75% av vad de tjänar idag.

    SvaraRadera
  9. Riga säger inte att det är det enda. Däremot finns det en massa kneg som måste göras i vilket fall som helst och om incitamenten minskar blir det svårare att få folk att göra dem.

    Problemet i Sverige är ju tvärtom att incitamenten är för svaga redan idag, vilket gör att länder som studerar, arbetar och anstränger sig mer köper upp oss i allt större utsträckning.

    Sedan tror jag man måste stå väldigt långt till vänster för att vackla mellan huruvida ett förslag som bara betonar rättigheter och inte skyldigheter skulle vara en höger- eller vänsterfråga!

    SvaraRadera
  10. Håller helt med Riga. Dessutom är det kostnader med att arbeta. Arbetsresor, luncher, mindre tid att jaga extrapriser eller laga mat själv.

    Så visst, det är säkert mysigt att få medborgarlönen och ta det lugnt istället (många lär jobba svart för att dryga ut den), men den måste finansieras. Beskattar man produktionen hårt så flyttar den givetvis. Den storskaliga ekonomiska analysen saknas helt och togs inte heller upp i det långa anförandet.

    SvaraRadera
  11. Handlar det om vad som är mysigt eller inte mysigt? Handlar det inte om vad som blir nödvändigt? Ett ekonomiskt system som håller på att kraschlanda är det en höger eller vänsterfråga? Man skulle önska att filmen "Godheten" fick visas innan valet...Den punkterar många vanföreställningar. Föreställningar om höger eller vänster...

    Ang. Hur man ska motivera alla vårdbiträden, städare osv. att kravla sig ur sängen...
    Är dessa människor innerst inne lata? Om de blir "försörjda" så vill de inte längre bidra? Vad är det som säger att dessa fantastiska välfärdsarbetare inte vill bidra på alla möjliga sätt?
    Det är bl.a. dessa människor som är med och bygger upp vårt samhälle. De gör det i tunga och slitiga yrken. Andra villiga som inte har turen att ha ett jobb kan hjälpa dem med att dela på slitet. De ovilliga kommer vi aldrig åt.

    Att förutsätta att människan är lat och slår sig till ro, om hen får bidrag, säger inget om människan. Däremot så säger det en hel del hur man ser på andra människor.

    SvaraRadera
  12. Jag har inte tid att se inspelningen... Jag vill bara upprepa mina förslag om att man inför en lägre medborgarlön på exempelvis 6500 kr/mån och en högre medborgarlön på exempelvis 8500 kr/mån, där den högre medborgarlönen förutsätter att man lönearbetar minst en dag i veckan, vilket ger ytterligare fyra tusen kronor i månaden före skatt, eller mer. Genom att se till att de flesta stannar kvar på arbetsmarknaden så minskar risken att folk blir alldeles förslappade och asociala. Många kommer känna sig sugna på att jobba mer, bland annat för att det ger ett tydligt klirr i kassan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns väl ingen som kan leva på 6500. Skulle behöva arbeta 60% minst.

      Radera
  13. Neoliberal Agendasön mars 16, 12:43:00 em

    - "arbetslinjen" handlar inte om att alla ska arbeta mer, utan om att de som har arbetsförmåga ska få sin inkomst genom eget arbete, inte bidrag.

    - vad som gör medborgarlön flummig är man inte får se någon kalkyl. Om vi säger att alla svenskar ska få 10 000:- i månaden så blir statens kostnad 1100 miljarder. Som jämförelse är statsbudgeten idag på ca 800 miljarder. Hur ska det gå ihop? Redovisa ett konkret förslag.

    - skatt på maskiner/robotar gör att vi får mer arbetsintensiv produktion. Det är kontraprodukrivt då maskiner kan frigöra resurser så vi inte behöver arbeta lika mycket.

    - nattväktarstaten är ett enkelt system och det saknar nästan helt byråkrati. De som vill ha trygghet mellan jobb kan spara undan pengar, så de har en buffer.

    I grunden handlar medborgarlön om att få parasitera på andra människor, bara för man råkar bo inom samma geografiska område. Moraliskt vidrigt.







    SvaraRadera
  14. Snyggt Birger! Någon här försökte likna basinkomst med parasitism, ett lite väl magstarkt påstående för mig. Parasitism känns mer som ett signum för det nuvarande systemet.

    /Nonsensikvadrat

    SvaraRadera
  15. Neoliberal Agenda. Du tycker alltså inte att vi ska akta oss för att säga, att vi vill ha ett färdigt system? Du tycker inte att det är flummigt med alla olika kalkyler som visas nu med nuvarande system?

    Hur ska du kunna få se en kalkyl i nuläget.
    Om varje medlemsland "ska" utreda basinkomst/medborgarlön så saknas kalkyl. Den arbetas väl fram genom samtal. Sedan avvisas eller godkänns kalkylen i Bryssel. Rätta mig gärna om det är fel. Vill leva i verkligheten.

    Återgår till min fråga. Men VAR och HUR ska samtalen föras? Hur för man en medborgardialog? På Twitter eller Facebook? Med vem/vilka?

    Tycker Birger väldigt bra beskriver hur flummigt det är nu med nuvarande system. Hur svårt och krångligt det är. Ett nytt system växer upp ur det nuvarande. Det vore väldigt naivt att inte inse att det finns svårigheter. Frågan är väl hur löser mänskligheten detta.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  16. # Neo

    Här har du ett aktuellt förslag du kan sätta tänderna i http://www.ekonomism.us/entry/basinkomst-kostar-338-miljarder-kronor

    Och så bör du titta på Cornucopias förslag om du inte gjort det. Han har också räknat på saker och ting.

    SvaraRadera
  17. Många äro säkert dem som räknat på saker och ting. Många är säkert de som har förslag. Men Basinkomst/medborgarlön bör ses på som en rörelse. Därför krävs en grundlig utredning precis som Birger påpekar. En fråga är varför krävs det att denna fråga utreds i EU?

    SvaraRadera
  18. @Neoliberal agenda
    Om du nu är "liberal" så borde du anse att storbankskartellens monopol på centralbankskontona bör avskaffas. Eller?

    Om staten kan skapa kronorna och behålla seigniorageistället
    (jo, jag vet att du kommer säga att du är för "free banking" men om något är flummigt så är det tron att detta kan ske utan en kartellverksamhet liknande dagens med en centralbank/clearinghus i centrum). Förklara gärna HUR detta ska ske (inte bara hänvisa till någon flummig diffus historisk händelse.

    Staten(kommunerna skulle heller inte ´behöva "låna" kontopåhitt från storbankskartellen vilket Maasticht kräver att de ska göra (staten får inte skapa kronor för att finansiera sig enligt Maastricht). Skatten, som idag i mycket går åt till att betala påhittade lån till banksystemet skulle kunna gå till en basinkomst. Vidare kan en liten avgift tas på de 500 miljarder som dagligen passerar RIX. Vidare kommer avskaffandet av en massa administration samt bidrag i försäkrings/socialförsäkringssystemfrigöra pengar.

    Lite roligt när en neoliberal som tror att en trädgård inte behöves skötas kallar basinkomst för flummigt. Tron att bara man låter naturen härja vilt i trädgården kommer skörden "naturligt" av sig själv är bland de mest flummiga politiska och filosofiska perspektiven jag känner. En annan flummig pryl med neoliberalerna är att de mitt i allt naturflum hävdar att äganderätten är något staten måste skydda. Finns inget skydd eller regelverk för något ägande i naturen - om det nu är djungelns lag som ska gälla ska väl det väl inte finnas i samhället heller?

    Vidare fattar jag inte hur neoliberaler får ihop arbetstvång med frihet heller - säkert någon "naturlag" från djungeln som ni hänvisar till där med.

    SvaraRadera
  19. Maastricht EU:s grundlag. Fördraget om den europeiska unionen.

    SvaraRadera
  20. Neoliberal Agendasön mars 16, 06:40:00 em

    Lisbeth,

    "Tycker Birger väldigt bra beskriver hur flummigt det är nu med nuvarande system."

    Jag gillar så klart inte heller dagens bidragsbyråkratin.

    Lincoln
    "Om du nu är "liberal" så borde du anse att storbankskartellens monopol på centralbankskontona bör avskaffas. Eller?"

    Självklart, har sagt det flera gånger. Överst på min lista står privatisering av sjukvård och läkemedel. Därefter vårt monetära system,

    SvaraRadera
  21. Det är dags att dumpa Massinvandringspartiet de Pseudogröna (MP) och satsa på ekosocialliberaldemokratiska Medborgarlönspartiet EkoSoLiD istället.

    SvaraRadera

  22. Tror Neoliberal sätter fingret på problemet med Medborgarlön, eller snarare varför det väcker anstöt : det uppfattas som ett system där somliga kan åka snålskjuts/parasitera.

    Om någon orkar så finns här ett exempel på hur olika man kan uppfatta medborgarlön, trots rätt likartade grundvärderingar (?) :
    http://ericsecher.blogspot.se/2013/11/efter-jobbet.html

    I grund och botten tror jag det handlar om människosyn, vad är människors drivkraft, vad vill vi helst. Tror man att människan i grund och botten vill vara kreativ, känna mening, ha tillit och hjälpa andra är baslön/medborgarlön varken flummigt eller skrämmande. Snarare självklart.

    Eric

    SvaraRadera
  23. Politikerna i tv vill ju ha fortsatt AMS-försörjning, det debatteras med hetta & allvar huruvida (s)-versionen eller (m):s fd FAS3 är bästa sortens försörjningsform för landets utslagna massor? Det är "jobb" politiken inför "jobb"valet hösten 2014. Åtgärder accepteras dessutom som "jobb" av programledare, moderatorer & journalister. Ingen avbryter eller ställer "plumpa" följdfrågor om hur folk ska kunna försörja sig på den typen av gammeldags skojeri-fåfund!

    SvaraRadera
  24. Och med tanke på att medellönen netto är ca 23 tusen kr måste nog ersättningar som lanseras som "lön" åt folk ha större ambitioner än att ligga på svältnivåer. 18 000 kr är väl vad man i Schweiz anser vara rätt nivå på en "minigrundlön"?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.