Tiderna förändras. Och vi med dem... |
Peter Eriksson står tvåa på listan. Han är "förbrukad" i riksdagen. MP har kvar regler för hur länge man får sitta i sträck. Syftet med regeln var från början att motverka livstidspolitiker. Ett vaccin mot karriärism, enligt de gamla dokumenten.
Hur ser MP:s idag på livstidspolitiker? En fråga som väckts av några gamla rävar när nu Peter satsar på fem år i Europaparlamentet - efter att i 20 år varvat som riksdagsledamot, kommunalråd och så riksdagsledamot igen. Så var det förstås aldrig meningen när partiet stakade ut sina värderingar.
I samband med att MP bilades 1981 gavs boken Nu kommer Miljöpartiet ut. Ett avsnitt om partiets syn på livstidspolitiker skrevs av Inger Paulsson, som var ledamot i partiets politiska utskott. Kapitlet heter Vaccin mot karriärism. Hon skrev:
"Politik har för många blivit ett livstidsyrke och ska man lyckas i karriären förutsätts att man åtar sig så många uppdrag som möjligt och offrar allt normalt liv. Det innebär naturligtvis att politikerna avlägsnar sig allt mer från de vanliga människornas vardag. De behöver i princip aldrig lämna riksdagshuset. Alla rapporter om människor som vistas på andra institutioner, t ex mentalsjukhus och fängelser, visar på den stora risken för institutionsskador, som bland annat yttrar sig i subkulturer med andra normer och värderingar än samhället utanför institutionerna.
En av miljöpartiets viktigate uppgifter är att skapa en fungerande demokrati både inom och utanför partiet. Detta förutsätter en ny syn på politik. Vi måste komma bort från den politiska karriärstegen, där man börjar på det lokala planet för att så småningom, om man är en duktig karriärist, hamna i riksdagen, där man sedan klamrar sig fast med näbbar och klor så länge som möjligt.
Det kommer inte att bli lätt att undvika att även miljöpartiet så småningom stelnar och blir sett traditionellt parti."
Därefter beskriver Inger Paulsson hur vi tänkte oss spärrarna mot karriärism. Ingen skulle få sitta i mer än ett beslutande organ. Det skulle vara minst 40 procent av varje kön i interna utskott - liksom varvade valsedlar. Ingen skulle få inneha uppdrag på mer än en av nivåerna kommun, landsting och riksdag. Ingen skulle få sitta längre än tre mandatperioder, som då var treåriga.
1988 kom Per Gahrton ut med boken Vad vill de gröna? I ett kapitel med namnet Nej till livstidspolitiker skriver han: "De gröna är övertygade om att de viktiga sakfrågorna överlag skadas av traditionell yrkespolitik."
Tiderna förändras. Och vi med dem. Eller om det är så att det är vi som förändras. Och tiden med oss.
Hur som helst med det... Peter tar över Carls Schlyters plats som grön allmänpolitiker eftersom Isabella Lövin fokuserar nästan helt på fiskefrågan. Därmed förvandlas MP:s
roll i EU-parlamentet ganska rejält.
Den
radikala
gröna politikern Carl Schlyter har stått för värderingar som omfattar
sänkt arbetstid, medborgarlön/basinkomst, hård konsumtions- och
tillväxtkritik. Han har, med hjälp av sin plattform, drivit frågorna offensivt. Carl ersätts nu av en av
sina främsta interna politiska motståndare. Vilket förstås kommer att påverka prioriteringarna.
Partiet lär t ex gå miste om
fortsättning på den rad av rapporter och broschyrer som Carl låtit ta fram -
inte minst om sådant som partiledningarna de senare åren varit mindre roade av: tillväxtkritiska analyser, myten om grön tillväxt, sänkt arbetstid mm. Sådant som hållit igång samtalet om djupare grön
ideologi. Istället får man en politiker som har den sorts kompetens som gör att man kan ta sig uppåt i den gröna gruppens hierarkier. Huruvida detta påverkar gröna gruppen eller om det snarare påverkar svenska miljöpartiets EU-politik är för tidigt att säga.
"Partiet lär t ex gå miste om fortsättning på den rad av rapporter och broschyrer som Carl låtit ta fram"
SvaraRaderaFinns de som tagits fram tillgängliga så att de går att läsa, tex på Internet?
---
Läste HD idag. Jag tolkar din text som att det skolan behöver är mer beständiga spelregler och mer personal. I så fall kan jag inte annat än hålla med.
Svar till Iblandekonomi: länken till "rapporter och broschyrer" är nu förtydligad i blogginlägget.
SvaraRaderaTack, ser ut som intressant läsning.
SvaraRaderafantastisk text - mkt klargörande och viktig: http://www.etc.se/ledare/borg-kan-inte-styra-bankerna
SvaraRaderadetta borde vara valfråga nr 1 i kommande val!
hmm, Det är självklart att när EU kommissionen efterfrågar en hållbar fiskeripolitik så krävs det "en" kunnig sådan som t.ex. Isabella Lövin. Inte konstigt att de lyssnar på henne som ifrågasätter bl.a. Sveriges undantag och vill att kommissionen omprövar. Varför skulle kommissionen ogilla det? Betyder det att man lyssnar på Isabella Lövin enbart för att hon är kompetent? Heller för att hon säger saker som passar? Menar inte att det är dåligt det hon gör. Men varken vi eller andra ska ha några undantag. Det är väl en del i EU:s (vår) politik?
SvaraRaderaDet är viktigt att förstå var förslagen först kommer ifrån.
Lisbeth
På Isabella Lövins blogg kan man läsa "Isabella ber EU kommissionen se över Sveriges undantag för Östersjölax"
SvaraRaderaDet gör de säkert gärna? Om inte varför?
Lisbeth
Självklart anser Isabella Lövin att som hon säger "man kan förändra EU politiken" hon själv har bevisligen? gjort det. Med god kompetens. Det tycker du Birger?
SvaraRaderaGod självkänsla? Bör vi känna tillit till politiker med god självkänsla som säger att EU politiken kan förändras? Personligen så undrar jag över det.
Lisbeth
Jonte, jag håller med dig! Alla frågor som gör den verkliga borgerliga agendan synlig för människor, bakom Reinfeldts tomma ord, behöver göras till viktiga valfrågor. Sen är kanske den stora frågan hur bra alternativet egentligen är i nuläget...
SvaraRaderaLisbeth, överstatliga beslut är nödvändiga när det gäller fiske, därför är fiskekvoter viktigt. Dessa bör utgår från den forskning som finns, inte från marknadens jakt på snabba vinster. Där är Lövin en god talesperson för forskningen.
SvaraRaderaL
L Du behöver inte övertyga mig om det. Det var inte det jag skrev om.
SvaraRaderaLisbeth
Ett alltmera grått grönt parti. Två bokstäver gör stor skillnad!
SvaraRaderaTack för en bra text om skolan i HD!
SvaraRaderaMen vad trist! Jag som hade tänkt rösta på MP i EU-valet för Schlyters skull.
SvaraRaderaVad ska han göra nu då?
Det är klart att vi inte ska exportera östersjölax som är giftig. Hoppas därför också att regeringen lägger korten på bordet. Men stör mig på att det är EU kommissionen som ska få dem att göra det. Lite ska vi väl fatta själva.
SvaraRaderaLisbeth
Synd att Schlyter schlutar - han är grabben med chokla' i!
SvaraRaderaJag håller med om att rotationsprincipen missbrukas, men det kan ju vara värt att nämna att Schlyter blir utroterad ur parlamentet och går raka vägen till riksdagen. Man skulle till och med kunna drista sig till att säga att de två helt enkelt byter plats eftersom Schlyter blir riksdagsledamot från samma valkrets som Eriksson tidigare blev invald i.
SvaraRaderaLisbeth, visst kan besluten i EU förändras, de förändras ju hela tiden, ofta åt fel håll. Ibland åt rätt håll. Att sedan "grundlagen" stipulerar en grundläggande politisk riktning i en del frågor - som både du och jag ogillar - är förstås negativt.
SvaraRaderaFred: Ja, dock icke lika grått i denna fråga som det röda partiet - som på sin kongress motsatte sig tidsgränser för riksdagsledamöter.
Micke: Helt riktigt, de "byter valkrets med varandra", än har dock Carl ett antal år kvar innan han kommer upp i 20 år som förtroendevald. Jag kan för övrigt väl förstå att Peter, som tycker partipolitik är kul både till innehåll och spel - det tyckte jag också innan det stod mig upp i halsen -, satsar på fem år till. Däremot kan jag inte förstå hur han kan tänka sig de där åren i Bryssel. Jag avstod, inte för att jag skulle varit en god människa, utan för att jag vet att jag skulle vantrivas. Jag var gäst i politiken, trivdes som det.
Birger, snart är det val till EU parlamentet. Inget som verkar engagera speciellt många. MP verkar mer eller mindre bortkollrade och anser numera att EU parlamentet har stor makt. Siffran 50% har nämnts. Men hur är makten fördelad? En EU skola för folket vore på sin plats. Det är skrämmande att människor engagerar sig så lite i vår politik dvs. EU:s, så att politikerna så lätt kommer undan.
SvaraRaderaÄnnu mer skrämmande är när politiker verkar vilja hoppa över EU valet. Istället verkar de vilja få oss att koncentrera oss på det "riktiga valet".
Borde inte en rimlig fråga vara denna. Vad kan vara viktigare än EU:s politik, som är vår politik? Är det inte politikernas uppgift att få oss intresserade? Du kan inte förstå hur han kan tänka sig de där åren i Bryssel. Men om nu besluten i EU kan förändras, borde inte politikerna stå på kö för att förändra beslut i Bryssel? Eller försvinner deras röster i bruset. Då är det lätt att vantrivas. Vad har vi för röststyrka i förhållande till andra medlemsländer? Får politiker lätt hybris och tror att de kan förändra mer än de egentligen kan? Är inte dummare än att jag förstår att saker och ting kan förändras. Men med politiker som tror att de har mer makt än de egentligen har förändras inte mycket. Läste en kommentar av en miljöpartist på en blogg som löd, är det inte dags att sluta låtsas som om vi har rätt att besluta om saker, som vi inte har rätt att besluta om. Personligen så tycker jag att det är dags. För våra politiker kan inte vara dummare, än att de begriper att de håller på att avveckla sig själva. På så vis är de alla, snart gäster i politiken.
Lisbeth
Tycker valet av Peter Eriksson är intressant mycket intressant. Spännande att se vad "han" kan uträtta. Han säger sig vilja arbeta mer för öppenhet och transparens i systemet. Att arbeta för offentlighetsprincipen och för att andra ska ta efter, istället för att vi ska ge upp den är en viktig uppgift. Vi får alltså hoppas på att kommissionen lägger förslag som gör det möjligt för Peter Eriksson att göra det. Isabella Lövin fick visa kompetens i fiskerifrågan.
SvaraRaderaJonas Sjöstedt pekar på att valet till kommissionen är viktigt. Där utarbetas förslagen. Min dräng har också en dräng. Hur ser de olika partierna på detta? Har uppfattat att vissa ser det som oviktigt.
Lisbeth
http://www.nytid.fi/2014/01/vanstern-maste-saga-nej-till-olli-rehn/
SvaraRaderaKanske inte bara vänstern?
Önskar alltså veta vad de olika partierna har för förslag till kommissionsordförande? Vi kan ju inte välja.
SvaraRaderaLisbeth
Peter Eriksson kanske siktar på att bli ordförande i EU kommissionen? Fast då måste det europeiska rådet besluta om det?
SvaraRaderaVisst, visst det är viktigt för många med karriärsmöjligheter. Men hur vi än beter oss och försöker klättra så verkar vi inte kunna bli annat än någon annans dräng. Känns rätt skönt att inte i första hand vara individualist utan gilla tanken på att uppgå i kollektivet. Karriärer är "bara" en kugge i maskineriet som tyvärr verkar ha blivit aningen självgående...Kanske bör vi välja dem som är mest motsträviga till poster? Varför inte Birger? Vet svaret du vill inte :) Sunt!
Lisbeth
Tror att MP skulle behöva ett internt lönetak på säg genomsnittslönen i samhället.
SvaraRaderaNär jag var medlem där lade jag sådana motioner. Fick stöd av ungefär 20 % av ombuden på kongress. Det säger nog allt.
Ang. De grönas EU politik.
SvaraRaderaVad tycker ni om Jonas Sjöstedts förslag om att byta ut EU kommissionär Cecilia Malmström mot en socialdemokrat eller en miljöpartist? Ett av namnen som föreslås är Maria Wetterstrand som stod på nej sidan ang. euron.
En vänsterpartist kan ha svårt att bli vald i EU parlamentet. Sjöstedt anser ju tydligt att Ollie Rehn bär ett stort ansvar för krisen i Europa. Att han röstas fram av nuvarande politiker. EU förändras hela tiden ofta åt fel håll skriver du Birger. Kan det vara en lösning med t.ex. Maria Wetterstrand istället för Cecilia Malmström? En slags medelväg? I EU parlamentet skulle hon få bekänna vilken nyans av grönt hon står för.
Lisbeth