fredag 28 februari 2014

28 år sedan Olof Palme mördades

Så är det då dags igen. I samband med att det är 28 år sedan Olof Palme mördades har SvD dragit igång en artikelserie som finns här.  Det har väl blivit något av en tradition att nya avslöjanden, nya teorier och nya uppkok av gammalt material lanseras inför årsdagen. 

Trots allt: ganska intressant för oss som i perioder funderat en del på märkliga händelseförlopp i de utredningsvändor som pågått under alla år. 

Under mina år i riksdagen ägnade jag faktiskt några dagar åt att gräva lite i frågan och blev bara mer och mer förundrad. Det ledda fram till att jag med dåvarande justitieminister Laila Freivalds tog upp frågan om att låta någon utländsk utredare, ”fullständigt befriad från kopplingar till Sverige, svenska politiker, svensk polis och svenska etablissemanget över huvud taget”, få i uppdrag att gå igenom hela materialet kring mordet på Olof Palme. 

Svaret från Freivalds blev att "en grundlig genomgång av i stort sett samtliga tips och spår av betydelse" redan hade gjorts. Än idag finns skäl att kommentera detta med ett enda ord: Jaså... Vilket bland annat togs upp i SVT:s granskande program Striptease 1999.

Jag krävde också att man skulle offentliggöra de strukna delarna av obduktionsprotokollet, men fick nej också på den frågan. Det finns något sjukt i hela historien.

Förresten avslutade frågan till Freivalds med följande mening: "Som i dag aktiv politiker vill jag inte tillhöra de som ställs till svars om 10-20 eller 30 år om varför man ingenting sade trots att så mycket i fallet verkat märkligt."

Tja, snart är vi där. Om lösningen ramlar ut så beror det inte på regeringar eller formella utredningar och kommissioner. Vilket man faktiskt i all ödmjukhet bör ta sig en funderare över. 

PS! 
Lena Andersson skrev ett kapitel om mordet på Olof Palme i sin bok Förnuft och högmod. Här talar vi om just det kapitlet i serien En bok, en författare. Hon menar att hela utredningen vilar på en dogm. 

10 kommentarer:

  1. Det är bara ett av de fall som får en att misstro det svenska rättsväsendet. Göteborgsrättegångarna och Quick-såpan är några andra, någotsånär aktuella. Fast det kanske är likadant i alla andra länder.

    SvaraRadera
  2. Birger. Bra att du håller liv i frågan. Vi behöver ständig påminnelse om hur oärligheten genomsyrar alla områden - Palmemordet, Estonia, Jaz, "Quick-såpan" som Jan Wiklund påtalar etc.

    Trots alla dessa mörkläggningar hävdar beslutsfattare, med fler, att Sverige styrs genom ett demokratiskt system. Synsättet "vilar på en dogm."

    Christer

    SvaraRadera
  3. Fast Christer, det är ett snävt sätt att se på saken att det skulle handla om nån sorts "oärlighet". Bristen är inte individuell, den är strukturell. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med motmakt.

    Makt korrumperar alltid, som Lord Acton sa. Just därför måste det finnas en organiserad motmakt. Sådan motmakt kan aldrig vara en del av den konstitutionella ordningen, då blir den också korrupt. Den måste bygga på att folk kollektivt försvarar sig själva.

    Vi hade en hygglig sådan motmakt fram till 1932, då den blev en del av den konstitutionella ordningen. Därefter har den i stort sett saknats och det politiska spelet blivit en sorts duett mellan stat och kapital, med majoriteten stående utanför i regnet.

    Ett kort tag runt 1970 såg det ut som det skulle kunna organiseras något, men det nådde inte fram.

    Idag kanske det finns bättre förutsättningar, med ett Europa och ett Nordamerika som sjunker ner i skuldsättning och ekonomisk depression, och där folkmajoriteten måste försvara sig för att inte utarmas. Men det kräver organisering!

    SvaraRadera
  4. Jan. Att mörklägga, radera dokument, slarva bort (som det heter)kassettband, att inte undersöka vittnesmål etcetera är för mig "oärlighet."

    Christer

    SvaraRadera
  5. För några veckor sedan på Cornus blogg skrev jag så här om det så kallade mordet under ämnet konspirationer. Visst, man kan säga att utredningen vilar på en dogm. Och för somliga har polletten inte trillat ner. När jag tittar på texten igen så är jag väl nöjd med den, vilket inte alltid är fallet. Så här skrev jag:

    Amerikanarna har en utrikespolitisk affärsmässighet och såg med egenintresse till att iscensatta de så kallade terrorattentaten. Nu har dom fått träning och bättre positioner och nästa gång blir det kanske lättare med kineserna, som är många fler. Det är naturligtvis bättre med amerikaner än kineser i toppen. Bra gjort av amerikanarna.

    När Palme ordnade ett mord på sig själv med villospår i alla riktningar fick svenskarna vad dom förtjänade och till och med kanske tiggde om. Han var som en trojansk häst till partiledare och statsminister. Med en dåres förslagenhet och ett påhitt av sällan skådat slag sprängdes hästen inne i apparaten och då fick dom skäl att lägga på locket för att dölja sina misstag. Det var också viktigt för kulten och mytens bildande. Det här skulle bli något speciellt. Bra gjort av Palme.

    När ryssarna rammade färjan under vattenlinjen och punkterade skrovet var det också pinsamt för svenskarna och läge att lägga på locket. De hade stulit något vapenliknande och togs med fingrarna i syltburken. Passagerande användes som en mänsklig sköld, eller knäppskallarna tänkte inte alls. Ryssarna förstod sitt egenintresse och att svenskarna skulle lägga på locket, vilket de också hjälpte dem med. Bra gjort av ryssarna.

    När amerikanarna och ryssarna efter kriget fick vapen för att utplåna sig själva fick de samarbeta bortom det politiska. De tävlade i rymden. Tekniken hade koppling till vapnen. En kul grej i samarbetet för säkerheten var de sex fejkade månresorna. Amerikanarna fick äran att åka till månen och ryssarna fick den politiska vinsten på fältet i sin revolution med den optimism som följde. Bra gjort i samarbetet.

    När politik inte fick styra relationerna kom det militära industriella komplexet, som Eisenhower varande för. Militären blev oberoende från politiken och en stat i staten. Kommer det upp någon katolsk populist från det liberala Massachusetts så skjuter man honom, för säkerhetens skull. Allt handlar om makt och att lura folket och det måste vara så, för freden. Militären måste ha sista ordet om presidenten. Bra gjort att skjuta Kennedy.

    De viktigaste säkerhetspolitiska utrikesaffärerna hade Palme centraliserat till sig själv och ett fåtal förtrogna. Han hade en politisk styrning av säkerhetstjänsten med Holmér som SÄPO-chef och det kompletterande med det än mer politiska IB. Det var tidigt hemlighetsmakeri i en litet krets. Palme var väl insatt i relationerna mellan amerikanarna och ryssarna och deras spel utåt och vill ha spektakel i överskott runt händelserna i Stockholm inför sin länge planerade död. Det har påståtts att han fick tankarna om hur det skulle gå till vid Kennedys begravning.

    Under oppositionen startade Palme sin Palmekommissionen och fick kontakter med de militära ledningarna. Han ansågs allmänt vara en fredsexpert. Han drog nytta av sin fredskommission i den inrikespolitiska politiken som en statsman. Palme förstod stormakternas relationer, att hans kommissionen var trams och att ett litet moraliserande land med fred på programmet bara ställer till med problem. Men Palme gav dem ett bra erbjudande, som de tog.

    SvaraRadera
  6. Ryssarna körde upp en ubåt på land på det mest osannolika sätt under slutet av regimen Fälldin. Ingen fattade något. När Palme vann valet kom veckan efter och innan regeringen var installerad västubåtar till Hårsfjärden och retades och fick mothugg av den svenska militären. Det svenska centralstyret gjorde det lätt att inte sänka eller tvinga upp någon ubåt och och det hade han ju lovat amerikanarna.

    När ubåtarna allt mer blev som tokiga fiskarhistorier framstod militären som löjlig och värdelös. Den kunde inte göra mycket med vänner som fiende. Ubåtshistorierna snurrade runt i världen som sagor om något modernt svenskt sjöodjur. För amerikanarna och ryssarna var det viktiga att samarbeta och stoppa oberoende länder som moraliserar och ställer till med problem. Ryssarnas dåliga publicitet i Sverige blev kanske kompenserad av amerikanarna inom något annat.

    Runt den svenska militären och säkerhetspolisen, som bara ligger lite efter svenskarna själva i att tramsa, har på senare år odlats något som kallas landsförrädarspåret. Det ogillades där att han körde över det svenska statsskicket, politiserade säkerhetstjänsten och använde denna och polisen för sin egen död och den efterföljande manipulationen i megaformat. Men det sista ville dom nog ändå inte ha ogjort. På liknande sätt som med militären och västubåtarna så var dom fast i skiten, när den trojanska hästen exploderade i deras ansikte. Men Palme tyckte väl att det var bra att stormakterna kunde samarbeta lite mer och skit samma för svenskarna och deras meningslösa militär. Här är tre länkar från samma dag och källa som kanske hjälper minnet.

    http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0003/08/ubat2.html
    http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0003/08/ubat.html
    http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0003/08/ubat3.html

    Så mina sex så kallade konspirationsteorier inom palmemordet, kennedymordet, ubåtarna, Estonia, 9/11 och månresorna hänger ihop. Ju mer man studerar världen och ser hur dumma människor är desto mer kan man ta in. En ny tid med en kollaps och något stenåldersliknande kommer omkring 2050. Då är det kört för det här landet och de flesta kanske svälter ihjäl. Men det är naturligtvis ingen konspirationsteori. Fysiken kan inte konspirera mot människor. Men det finns tokar som kanske tror det också. Straff för alla synder, för mycket koldioxid, bla, bla, bla.

    ”Bara två saker är oändliga, universum och mänsklig dumhet” sa Einstein.

    Här är även en video om psykologi och vad det innebär att bli blåst av makthavarna. Jag hade den tidigare här bredvid.

    http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_45672&feature=iv&src_vid=fcaivaHMe_I&v=oYE-IYM9v4I

    SvaraRadera
  7. Mordet på Sveriges siste statsminister var väl inget för B.Schlaug.

    Jag menar: Han var ju socialdemokrat(i teorin, i det "alliansfria Sverige")och var mycket populär bland den svenska befolkningen.
    Ingenting för B.Schlaug, inte. Han varken var eller är eller kommer att bli någonting annat än en nyliberal.

    Så, han ägnade en liten, liten tid till att bry sig över mordet.
    Så pass att han kom fram till att det var förbryllande.

    Det ni!!

    SvaraRadera
  8. Urban!
    Du svamlar om vad Einstein sade.
    Två saker funderade han på.
    Ditt oförstånd och universums utbredning och om dessa var han
    osäker på, om ifall människans oförstånd var gränslösare än
    universums utbredning!

    SvaraRadera
  9. Om lösningen ramlar ut som något äckligt som katten har släpat in så kanske det inte är så bra för samhället. . . Det är svårt för mig att lägga till något i sak utan att det bara blir mer snurrigt i skallen för mottagaren och lättare att förneka. Så det finns en optimal mängd. Tio gånger mer information med bara Palme skulle bara bli sämre. Jag som har kunskaper om dumheterna och tycker att Palmes död är rolig skrämmer naturligtvis många. På något sätt är man en del av den sjuka kulten och på bedragarnas sida oavsett man vill eller inte. Det är genialiskt uttänkt. Att man kan blåsa så många så mycket, det är verkligt fascinerande. Och så blir man på kultens sida. Många fler dårar än Palme har dött för en bättre värld och de finns enormt mycket trams runt sånt här. Så han är ändå en frisk fläkt. Det här tillförde naturligtvis inte mycket i sak och ökade kanske snurrigheten.

    SvaraRadera
  10. Tomas och Urban, tänk vad som finns i går Herres hage.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.