söndag 12 januari 2014

Utskänkningsställe

När jag flyttade från Stockholm till Vingåker i början av 70-talet fanns det ett utskänkningsställe där man kunde beställa en flaska vin för att återkomma nästa dag och hämta den. Idag finns ett Systembolag. Det går framåt.

När jag flyttade från Stockholm till Vingåker i början av 70-talet fanns det ett Apotek där man kunde hämta ut sin medicin. Så blev det privatiserat så nu går man till ett apoteket där man kan beställa en flaska medicin för att om några dagar återkomma och hämta den. Det går bakåt.

Det kallas visst marknad, har jag hört. Det sägs vara rationellt. Rationellt betyder att syftet är att tjäna pengar.

Förresten uttalade sig en ekonomiprofessor om att utbyggt tunnelbana i Stockholm inte är lönsam och därför inte bör byggas. Förmodligen är ekonomiprofessorns soffa inte heller lönsam, men han har ändå köpt den. Av det kan vi lära något.25 kommentarer:

 1. Avregleringen av apoteken har beskrivits som lyckad. Men vid granskning bl.a. av SVT har det visat sig att det är svårt att få tag på rätt medicin i tid. För dem som är i behov av många olika mediciner blir det en massa spring på olika apotek.

  Dessutom så blev det fritt fram från och med mars 2013 att lägga ner apotek. Centraliseringen till storstäder gör så att det flaggas för nedläggning av apotek på landsbygden. Hundratals nya apotek "poppar upp" i storstäder.

  Glesbygdspolitik?

  SvaraRadera
 2. http://www.svd.se/naringsliv/riskkapitalister-vill-ha-hjalp-av-staten_6620274.svd

  SvaraRadera
 3. Neoliberal Agendasön jan. 12, 09:06:00 fm

  Med samma logik borde vi ha statligt matmonopol, och inte låta folks hunger bero på marknaden. Kuba är kanske ändå ett alternativ?

  Har man en marknad så kan saker förbättras, tex. kan medicin leveras snabbt via droner i framtiden. Statligt monopol innebär stagnation.

  SvaraRadera
 4. Riksrevisionens uppgift är att granska vad statenens pengar går till. Några effekter är inställda tåg, uteblivna mediciner och dyrare el. De senaste decenniernas avregleringar börjar nu få konsekvenser som är svåra att prata bort.

  SvaraRadera
 5. Så Neoliberal Agenda, innebär din logik också att Apoteket nu funkar bättre än förr?

  SvaraRadera
 6. Plötsligt har jag fyra apotek på gångavstånd.

  SvaraRadera
 7. Neoliberal Agendasön jan. 12, 10:21:00 fm

  "Så Neoliberal Agenda, innebär din logik också att Apoteket nu funkar bättre än förr?"

  Hur Apoteket (den statliga verksamheten) fungerar vågar jag inte uttala mig om. Vi lever dock fortfarande i baksmällan efter 40 år med statligt försäljningsmonopol. Det tar tid innan saker rättar till sig.

  SvaraRadera
 8. Med så många apotek på gångavstånd, Anonym 10:09, så är det inte undra på att medicin inte finns i lager... Det skulle ju behövas fyra lager på gångavstånd, vilket blir för dyrt förstås med tanke på att lagren serva de som tidigare funnits i ett laget...
  Verkar inte rationellt alls. Rent av dumt. Dessutom vill dom kränga så mycket som möjligt, vilket inte är rationellt ur ett vidare och djupare perspektiv när det gäller läkemedel.

  SvaraRadera
 9. Plötsligt har jag inget apotek på gångavstånd; det ända där långt borta har nästan aldrig några receptmedicin i sitt lager.
  Säkrast är att beställa från internetapotek; medicinerna kommer också direkt till postlådan så man slipper springa.

  MEN; om alla satelliter krossas och ingenting funkar längre; vad gör då vi människor? Önskar nästan att den dagen skall komma!

  SvaraRadera
 10. Var det inte så att om det statliga monopolet skulle behållas så skulle många orter bli utan apotek?

  Problemet är väl att vi människor vi ha allting nära, billigt och på våra villkor. Egentligen är väl problemet att vi inte vill betala vad det kostar?

  En som också bott i Vingåker...

  SvaraRadera
 11. @ Neoliberal Agenda

  Du skrev; "Det tar tid innan saker rättar till sig".

  Du kanske är beredd att ge det den tid du tror behövs. Väldigt många som inte är lika övertygade om att tiden kommer att lösa problemen är dock inte det.

  Jag tror många är trötta på det nyliberala experimentet och kommer att rösta för att det avvecklas.

  Marknadsfundamentalisterna var lite korkade när de inte gick mer försiktigt fram och optimerade chansen för att experimentet skulle kunna lyckas. Nu kommer reaktionen och pendeln slår långt åt andra hållet. Riskkapitalisterna (som inte verkar behöva ta några risker) smiter dock med pengarna de lyckats roffa åt sig vilket inte kommer att dämpa pendelrörelsen.


  Underhunden

  SvaraRadera
 12. Neoliberal Agendasön jan. 12, 01:56:00 em

  "Jag tror många är trötta på det nyliberala experimentet och kommer att rösta för att det avvecklas."

  Sverige var väl det enda landet i världen som hade statligt apoteksmonopol (bortsett från Nordkorea) så något "nyliberalt experiment" var det knappast.

  Avregleringen av apoteksmonopolet var bland det bästa alliansen gjort. Nu kan man köpa huvudvärksstabletter på ICA (som i den övriga delen av världen).Öppettiderna, servicen mm. har också förbättrats.

  SvaraRadera

 13. @ Neoliberal Agenda

  Så saker har redan rättat till sig, menar du? Varför hävdade du då att det tar tid? Har jag missförstått dig?


  Underhunden

  SvaraRadera
 14. Så avregleringen av apotektmonopolet är bland det bästa som Alliansen har gjort. "Nu kan man köpa huvudvärkstabletter på ICA."
  Om det är bland de bästa de gjort så är det illa. Väldigt illa...

  Enligt Giftinformationscentralen så vill man begränsa tillgängligheten speciellt för unga.
  Vad har personalen på ICA för utbildning om mediciner?
  Mellan 2000-2012 ökade antalet frågor till giftinformationscentralen med 158 %. Under samma tid ökade antalet frågor om akut förgiftning med 39%.

  ("som i den övriga delen av världen") tillgänglighet och öppettider är inte alltid förenligt med god service.

  I Norge t.ex. har det varit mycket debatt kring "Panodiljäntor"

  Lisbeth

  SvaraRadera
 15. Så det bästa Alliansen gjort är att "deras" politik kostat staten miljarder? Riksrevisionen som har som uppgift att granska var statens pengar tar vägen har granskat vad avregleringarna kostat.

  Privatiseringar sägs göras av ideologiska skäl. Vilket är detsamma som att man måste leva upp till EU:s krav och direktiv.
  Om detta skriver "Folkrörelsen Nej till EU"

  Lisbeth

  SvaraRadera
 16. http://www.svd.se/naringsliv/avregleringar-har-kostat-miljarder_8865272.svd

  SvaraRadera
 17. Neoliberal Agendamån jan. 13, 04:27:00 fm

  Lisbeth, även under monopolets tid kunde man köpa fritt, fast bara i Apotekets butiker. Skillnaden nu är att man slipper gå och ha ont bara för man inte råkar ha huvudvärkstabletter hemma.

  Innan monopolet försvann fick jag åka ner till Scheele om jag fick huvudvärk mitt in natten. Nu går jag ner till seven-eleven runt hörnet.

  Att tycka folk ska lida i onödan är en grym politik. Kan inte förstå hur någon kan försvara den.

  SvaraRadera
 18. Om jag hade haft nyliberala värderingar hade jag också haft huvudvärk :) Ett tips till Neo (som den storkunsument av värktabletter du verkar vara) är att PLANera dina inköp. Men det kanske är svårt för en marknadsfundamentalist?

  /P

  SvaraRadera
 19. Neoliberal Agenda, Vi "kanske" inte bara ska gå på SYMTOMEN utan ta reda på varför "vi" har så mycket huvudvärk/värk? Kan det delvis bero på systemfel? Att vi egentligen inte är nyttiga idioter i ett evigt snurrande tillväxthjul? Att vi är sociala, kulturella och kanske även andliga varelser som Birger Schlaug brukar skriva.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 20. Neoliberal Agendamån jan. 13, 08:36:00 fm

  " Ett tips till Neo (som den storkunsument av värktabletter du verkar vara) är att PLANera dina inköp."

  Ett tips som kanske även funkar för de som bor i Vingåker.

  Lisbeth, jag vet varför jag har huvudvärk, det beror på att jag har druckit för lite vatten.

  SvaraRadera
 21. Neoliberal Agenda, okej det kan vara en orsak till huvudvärk.
  Förmodar då att du inte tycker att man ska privatisera vattnet. Att du ogillar vattenlangare. Att det inte är en mänsklig rättighet att tjäna pengar på andra. Vattnet är vår allt livs livskälla.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 22. Neoliberal Agendamån jan. 13, 09:28:00 fm

  Jag vill privatisera vattennätet, det gjorde man i Chile och det är det land i Sydamerika med bäst tillgång till vatten, bara i Santiago finns det t sju vattenbolag.

  Här är en bok som kan vara av intresse,
  Vatten till salu - hur företag och marknad kan lösa världens vattenkris (PDF)

  SvaraRadera
 23. Neoliberal Agenda,
  Tack för boktips!
  Du vill privatisera vattenätet...
  Du menar bl.a. EU vill...

  Om vi tvingas till räddningslån, så skiter man i vad du eller jag vill. Villkoren sätter inte vi eller våra politiker. Vare sig om de heter Jonas Sjöstedt, Gustav Fridolin, Jimmie Åkesson, Stefan Löfven osv.

  Jan Erik Gustavsson docent i vattenförsörjning skriver om "Privatisera inte vattentjänster." "Folkrörelsen nej till EU".

  21 frivillig organisationer specialiserade på att försvara vatten som en mänsklig rättighet, har skrivit till vice ordförande i EU kommissionen Olli Rehn.

  I ett svar bekräftar han att EU kommissionen gjort privatiseringen av vattenverk till ett avsiktligt villkor för att räddningslån skall kunna beviljas.

  Hur rimmar det med "den fria viljan"? Har vi en fri vilja eller inte? Har människan rätt att äga vatten? Eller är det en "rätt" som "vi" tar oss?

  Lisbeth


  SvaraRadera
 24. Neoliberala pladdraren bör uppdatera sig om Chile. Redan 2005 gick de sju privata bolagen samman till ett styck.
  Marknad? Näe, privat monopol fick de.

  SvaraRadera
 25. Och den där "boken" som neoliberal pladdrare rekommenderar är skriven av übernyliberalen Fredrik Segerfeldt och är inget annat än Segerfeldts vanliga tyckargalla helt utan bäring.

  Privatiseringen i Chile har inte förbättrat nätet. Anledningen till att nyliberaler blåst upp det till att vara en succé beror på att de privata aktörerna tog över ett välfungerande offentligt nät, men som idag är i stora behov av investeringar som HÖR OCH HÄPNA!!! privata aktörerna inte längre är villiga att investera i.

  Vattenpriset har under privatiseringsvågen i Chile i vissa fall lett till prisökningar på 100 procent.

  Dyrt och inte ett dugg bättre är facit. Känns det igen från våra svenska privatiseringar, Apoteket, el, tåg, skola, vård, omsorg osv? Jomenvisst!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.