lördag 28 december 2013

Nyårsfundering 2: Vem vågar bryta arbetstidsnormen?



Femton år efter 40-timmarveckans införande krävde MP sänkt normalarbetstid... Men nu?
För 40 år sedan, det vill säga 1973, beslutar den illustra församlingen på den Helige Andens Holme att den lagstadgade normalarbetstiden skall vara 40 timmar per vecka.

Nästan ett halvt sekel har förflutit. Varje årtionde som gått sedan 40-timmarsnormen sjösattes har inneburit förändringar. Stora förändringar. Större än genom hela mänsklighetens historia, om vi bortser från följderna av krig och pest. Det är, för att uttrycka det lätt poetiskt, ett helt nytt tidevarv vi lever i. Samhället såg verkligen ut på ett helt annat sätt 1973 än det gör idag. 

  • Sverige stod för tio procent av världens fartygsproduktion. 
  • De fanns inga persondatorer. 
  • 20 000 bönder hade just demonstrerat i Jönköping för bättre villkor.
  • Vänsterpartister kallade sig stolt för kommunister. 
  • Miljöpartiet var inte påtänkt.
  • Gröna vågen gick över Sverige, USA lämnade Vietnam och… 
  • ... riksdagen införde 40-timmarsveckan. Som skulle visa sig vara ett beslut gjutet i betong.


Samhället har förändrats. Men för dem som vidhåller tanken om lönearbetet som något av det viktigaste i samhället är argumenten ofta underställda oförmåga att förstå innebörden av att samhället förändrats. Det spelar ingen roll att vi har nått ett samhälle där målet för snart sagt varje investerad miljard är att rationalisera bort arbete. Att hela systemet styr mot att vi automatiserar, datoriserar, robotiserar, effektiviserar. Vi gör det för att minska mängden arbete. Vi skall producera alltmer med färre arbetade timmar. Ändå håller vi kvar vid 40-timmarsnormen.

Lägg till det att vi scannar våra livsmedel själva, betalar våra räkningar via nåt som kallas dator och köper våra resor själva över nåt som kallas nätet. Scanna. Dator. Nätet. Vadå scanna, dator och nätet? Hade man frågat sig 1973 om man fått höra orden.

Vi frigör tid. Medvetet. Med teknikens hjälp. Likt förbannat ältar politikerna att den viktigaste frågan är att skapa arbete.

Skapa arbete. Smaka på orden. Meditera. Och bli gärna förbannad.

Om det finns något etablerat parti som idag förstår innebörden av historia, nutid och framtid - och dessutom förstår innebörden av begrepp som  människa och utveckling - så kommer det partiet att supervalåret 2014 våga bryta rådande föreställningar och på allvar ifrågasätta idén om 40-timmarsnormen.

Jag är rädd för att det inte blir det parti som en gång byggt avgörande delar av sin ideologi på att livet är större än lönearbete - i konflikt med både vänster och höger. Jag är rädd för att det parti, jag en gång varit med att utveckla, fastnat i andra partiers hjulspår. Men ännu har man chansen att bli de där stigfinnarna som partiets program talat om så länge. Annars kommer MP att få se sig frånsprunget i en av de frågor som motiverat dess tillkomst.

Mer om arbete, lönearbete, arbetslinje och målet att skapa arbete finns att läsa i den första svenska antologin om arbetskritik - idéhistoriskt, ekonomiskt, sociologiskt, filosofiskt och politiskt - finns att läsa i After Work - farväl till arbetslinjen. (Slutsålda hos ProVoka - finns ännu kvar hos t ex Bokus).


18 kommentarer:

  1. Tack Birger! Har mediterat och blivit förbannad. Är nu snarare "uppgiven". Varför låtsas vi? förstår vi inte bättre?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  2. Den röda genomgående tråden, tror jag handlar om rädsla att förlora något personligen, därför låtsas vi att inte förstå! Uppgivenhet är resultatet. Det känns som att det bara är att vänta ut katastrofen. Kanske behöver vi förlora allt, för att komma till insikt. Känns så!

    SvaraRadera
  3. Jag håller med om att vi kan arbeta mindre än vi gör idag och "producera" lika mycket.

    Men någonstans känns det som om frågan saknar en helhet, alltså en total vision om hur vi vill att samhället ska fungera.

    Tar vi arbetstidsförkortning som en enskild fråga har den en tendens att falla på egen retorik, men om man kan se hur den responderar till sjukvården, skolan och samhället i helhet så kanske den skulle vara en bärande fråga.

    Mer personal hjälper inte sjukvården och skolan då det inte saknas personer som behöver arbete, men det saknas kompetenta personer med utbildning.

    Alltså kräver frågan om samhället och arbeten någon som kan knyta ihop alla idéer och tankar till en fungerande helhet. Då kan vi dessutom lösa mer än arbetstiden...

    SvaraRadera
  4. Onkel Olof, arbetstidsfrågan ser jag som en av de nycklar som kan öppna upp för, som du skriver, en fungerande helhet.

    SvaraRadera
  5. Instämmer, att dela på både möjligheten att bidra och fritid, alltså arbetstidsförkortning/-fördelning torde vara en verklig nyckel-reform för samhället. Räntefria skuldfria pengar en annan nödvändig kombo, liksom troligen också basinkomst av något slag.

    Gott Nytt

    SvaraRadera
  6. Neoliberal Agendalör dec. 28, 02:42:00 em

    "2014 våga bryta rådande föreställningar och på allvar ifrågasätta idén om 40-timmarsnormen."

    Ja, låt hoppas att något parti går till val på 50 timmars arbetsvecka, mer än så kan vi nog inte få till så länge vi är med i EUSSR.

    Och nej, bara för vi tillåter 50 timmars arbetsveckor så betyder det inte att det behöver vara normen, bara att möjligheten ska finnas för de som vill.

    SvaraRadera
  7. Det är tillåtet, neoliberal. Du får jobba precis så mycket du vill. Som företagare t ex.

    SvaraRadera
  8. Neoliberal om vi fortsätter att vara med i "EUSSR" så kan vi nog snart få jobba dygnet runt. Högre upp i åldrarna osv.

    SvaraRadera
  9. Neoliberal Agendalör dec. 28, 03:24:00 em

    Jag, liksom Birger, avser så klart de som är anställda.

    SvaraRadera
  10. "Om den svenska vuxna arbetsföra befolkningen skulle dela på det lönearbete som vi tar ut nu så skulle vi hamna på ungefär 25 timmar i veckan för var och en."

    Citat ur ett mycket intressant program, Filosofiska rummet om prekariaret:

    http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/299297?programid=793

    SvaraRadera
  11. Neoliberal, anställda? inte t.ex. inom hemtjänsten. Där inför man otrygga anställningar. Läser i kommunal att man försöker bli av med fast anställda genom att mobba ut dem. Arbetskraft hämtas både inom och utanför EU från bemanningsföretag. "Den svenska modellen måste få fortsätta råda." skriver kommunal. Kommunal är inte emot arbetskraft från andra länder. Det är hur reglerna levs och följs som är problemet.
    Något för dem som enbart pratar om att det är så positivt med arbetskraft från andra länder att ta sig en rejäl funderare över.

    SvaraRadera
  12. Arbetsgivarna hävdar väl redan idag att de "inte kan" anställa om staten inte betalar större delen av lönen för arbetskraften? Man tycker att detta skulle vara en varningsklocka. Men det ses nog mera som en "härlig utmaning" att få så stor del av arbetskraften som möjligt i FAS3-liknande system, så tror jag åtminstone (s) resonerar kring saken. Borgarna har ju dessutom visat en vild entusiasm när det gäller bokstavskombinations-"jobb", de har verkligen "levererat" när det gäller detta. Förbjud alla former av ams-åtgärder, det skulle ge en märkbar efterfrågan på riktiga betalda anställningar. Förbjud även begreppet "öppen arbetslöshet", så att det politiska motivet till att "ams:a" försvinner.

    SvaraRadera
  13. Neoliberal Agendalör dec. 28, 04:34:00 em

    Anonym, vad har mobbning och otrygga anställningar i socialistsektorn att göra med arbetstiden?

    SvaraRadera
  14. Vi satt och drack kaffe en dag
    en kompis och jag.
    Från min mun föll många brödsmulor ner på bordet, jag satt och karade och karade och
    karade ihop fallande brödsmulor.

    Han som hade också hade ätit upp en hel bulle sköt över den tomma pappersformel som hans bulle hade varit i till mig, då satte jag ner papperformen under bordskanten och karade ner resterna av bullen i den.
    Gott Nytt ÅR.

    SvaraRadera
  15. Birger, vad tror du om Partiet Enhet?

    /Tusa

    SvaraRadera
  16. Tycker att det vore värt att diskutera, speciellt i tider av arbetslöshet.

    Men man bör också se problemen. I många fall kommer företagare att tvingas anställa fler personer för att ha samma omsättning. Det kräver större administrativa resurser att ha fler anställda, kanske fler skrivbordsplatser, dyrare lokaler, mer tid måste läggas på utbildning.

    Vad gäller specialistkompetenser kanske det inte går att hitta. Inte bland dem som idag går arbetslösa.

    Svenska företag konkurrerar i många fall på en global marknad och det blir svårare p.g.a. det jag nämner ovan. Våra exportföretag är extra viktiga, eftersom vi måste balansera allt vi importerar med export.

    Kanske har Birger redan tänkt på detta och har lösningar?

    SvaraRadera
  17. Hej

    Inför rätt till deltid för alla så är frågan löst!!!

    /Martin

    SvaraRadera
  18. Men Erik! Hur tror du det gått i andra länder?? Och hur tror du det gått där man förhandlat ner tiden?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.