Idag skall Bragdguldet delas ut. Givetvis kan man analysera om begreppet bragd har i idrotten att göra, men i alla fall. Juryn, som sägs ha ett svårt val framför sig, har det faktiskt lättare än någonsin.
Låt oss säga att en kvinna med namn Karolina Sjöström efter år av stenhård träning lyckas vinna guld i EM, VM och ta hem segern i maratonföreställningen Diamond League och inta positionen som en av världens mest överlägsna fri-idrottare. Trots ideliga problem med magen. Hade ens en briljant femmil på skidor matchat det? För att inte tala om att putta en boll i ett hål.
Nu heter erövraren av EM-guld, VM-guld och Diamond League inte Karolina Sjöström utan Abeba Aregawi, har bott i Sverige några år och tävlar för Sverige sedan ett drygt år tillbaka. I bragdjuryns regelverk står ingenting om hur länge man skall ha varit medborgare - Ludmila Engquist fick bragdguldet efter ett år. Abeba Aregawi är given vinnare av bragdguldet för sina idrottsliga prestationer.
Håller med om att det är en värdig vinnare.
SvaraRaderaMen golf är en av de tuffaste sporterna i världen att bli världsbäst i.
SvaraRaderaBara en nyfiken fråga ;
Är det ren slump vilka tidigare inlägg som kommer upp längst ner under rubriken "Kanske gillar du" ?
Första gången jag öppnade idag föreslogs bl.a en kort intervju med Roland Paulsen i SVT med anledning av en färsk studie ifrån Lund (febr 2013) om dumhet på arbetsplatsen. Dumhet i betydelsen att inte ifrågasätta.
Läser After Work, där Pierre Gilly skriver :
"Syftet med lagar och regler är inte bara att förhindra arbetsköpare att exploatera oss. Det främsta skälet till regleringar är att förhindra överdriven konkurrens människor emellan, hävdar Frank.
Oreglerade marknader leder till ett samhälle med överdriven konsumtion av allt som är positionellt (dvs där vi jämför oss, min anm.), på bekostnad av sådant som vi vill ha mer av men inte kan besluta individuellt. Vi lägger för mycket pengar på hus och bilar och för lite på sparande, offentlig service och vår arbetsmiljö."
ATT FÖRHINDRA ÖVERDRIVEN KONKURRENS MÄNNISKOR EMELLAN. Vilken förlösande mening !
Om vi slutar jämföra oss, då, men först då, skapas möjligheter att skapa den värld vi egentligen längtar efter ?
Vem som vinner bragdguldet ?
Vem bryr sig ? :)
Eric
"Vem bryr sig?"
SvaraRaderaInte jag :) För det bygger på detta evinnerliga konkurrenstänk som håller på att ta död på planeten.
Lisbeth
Svar på din fråga, Eric: Ja, det är delvis en slump, men ofta finns (om jag förstår det rätt) någon koppling i ämnen, ord eller annat. Det sker automatiskt och vi kan inte styra det annat än genom att ta bort det helt, eller att tillåta det.
SvaraRaderaVem som bryr sig? Om bragdguldet? Massor förstås! Livet består av stort och smått, tungt och lättviktigt, och är man helt inne på det stora och tunga, och föraktar det småiga, blir livet inte så bra. Tror jag.
SvaraRaderaL.
PS! Säkert svårt att slå en boll i ett hål, och att bli världens bästa i denna konst. Men bragdguld? Sport? Mer av hantverk kanske?
Men Abeba som bragdvinnare får vi mervärdet i att visa att Sverige är ett mångkulturellt samhälle. Plutta dig, Finland!
SvaraRaderaAnonym Vi kan låtsas som om ingen rasism existerar?
SvaraRadera11,44 - Nej, men ge rasisterna en liten smolk i bägaren..
SvaraRadera11:38
"Ne, men ge rasisterna en liten smolk i bägaren" Så säger den fullkomlige. Ett stort problem att vi tittar mer på andra än oss själva. Det "småiga" är viktigt.
SvaraRaderaApropå konkurens och rasism(?) så finns en intressant intervju med historikern Niall Ferguson i Neo: http://magasinetneo.se/artiklar/misslyckandet-kommer-att-fa-katastrofala-foljder/
SvaraRaderaPersonligen anser jag att det verkar komma ungefär lika delar klokskap och dårskap ur professorn...
I djurriket är det vanligt med konkurrens och bortstötande. Hannar kan slåss om ledarskapet.
SvaraRaderaHonor kan stöta bort ungar, när nästa "arvinge" ska födas.
I princip går vi människor i samma fotspår, men vi har skiftat beteende till mer fredliga metoder. Det blev idrott istället. Men hellre det än krig, eller hur?
Nu har vi visserligen bådadera, men antagligen/förhoppningsvis inte så länge till.
Gt
"Men Abeba som bragdvinnare får vi mervärdet i att visa att Sverige är ett mångkulturellt samhälle. Plutta dig, Finland!"
SvaraRaderaVad har Abeba med Finland att göra?
Jonte tack för länken. "..lika delar klokskap och dårskap ur professorn." Ja det gäller väl de flesta av oss...
SvaraRaderaVet inte hur klokt detta är. Men han fångar upp något viktigt? Nämligen oron för Sverige? Både hos oss här hemma och internationellt. "den totalt misslyckade integrationen av invandrare"...
Den som nu får SD att växa sig allt starkare? Den som de övriga partierna vägrar erkänna?
Han (historikern) jämför med storebror USA som är vår (EU:s) mall. "Skillnaden är dock att USA är konstruerat för att integrera invandrare i systemet oavsett deras kulturella bakgrund." Det har inte vi åstadkommit säger han så klokt. Vi är istället dysfunktionella i form av EU och ännu mer av valuta unionen.
Lillebror Europa når inte upp till storebror. Inte ens till hakan...
Han är alltså mer optimistisk till storebror USA. Trots budgetstup...
Med Abeba som bragdvinnare får vi mervärdet att visa att Sverige är ett mångkulturellt samhälle.
Putta på dig USA vore väl mer korrekt? I Finland eller de flesta andra medlemsländer tar man inte emot lika många som vi gör. Kan ju vara så att det inte bara handlar om rasism? Utan att de har förstått något mer. Nämligen att människor ska integreras i samhället också.
Väntar med spänning på att politikerna tar sitt ansvar och kräver av kommunerna att inrätta natthärbärgen för fattiga EU- medborgare som tigger på gator och torg.
Kan förstå att det finns de som oroar sig över oss. FN t.ex. i en rapport. Vi halkar ner när det gäller mjuka värden som t.ex. vård, skola och omsorg.
Lisbeth
Bragdguldet till Johan Olsson,
SvaraRaderaefter en makalös femmil var,
Välförtjänt.
Framtiden är ett öppet spår!
Vitt och obeträtt och i fjärran!
Abeba är duktig, men någon bragd har hon inte gjort, anser jag.
SvaraRaderaMinst lika stor bragd som Ludmila Engquist! Men, som Schlaug skrev, det var också en briljant femmil!
SvaraRaderaBragdguldet till Johan Olsson. En smaksak, kan man bli mer än världsmästare och det har Sarah Sjöström, Abeba Aregawi och Johan Olsson blivit. Olympisk mästare rankas väl högre utom i tennis, fotboll och i en del andra idrottsgrenar.
SvaraRaderaI PISA-mätningen (skolelevers kunskapsresultat i matematik, vissa naturvetenskapliga områden samt läsning) föll Sverige idag några rankingplatser. Det låter inte bra. Frågan är dock hur detta PISA-resultat analyseras och vad som kommer utav det. Läsa är viktigt, men kanske inte endast för att kunna konkurrera i en global ekonomi utan även för demokratins utveckling och för individers egen utveckling.
Och så har vi det här med DNs debattartiklar den 2 december och hållbar utveckling, konspirationsteorier etc. Det behövs nog en diskursanalys för att bena isär den debatten. Var går konfliktlinjerna, dvs. vilka är oense om vad?
SvaraRaderaMika/ProVoka
OK.
Slump och auktoritet :
http://ericsecher.blogspot.se/2013/12/slump-och-auktoritet.html
Eric
Jag tycker svenska idrottsutmärkelser ska gå till någon som fostrats inom svensk idrott och inte huvudsakligen är en produkt av någon helt annan idrottskultur.
SvaraRaderaSedan är det inte likhet inför lagen att ge gräddfil till medborgarskap bara för att någon råkar vara framstående i idrott (som Engqvist).