fredag 15 november 2013

Snart kan feminismen bockas av...

Så var det då dags för nästa debattämne i den logik som är partipolitikens. Det blev som väntat jämställdhet och feminism.

För några veckor sedan beskrev jag i en krönika hur partierna springer i flock - alla pratade äldrevård när dess ansikte plötsligt hette Carema, sen sprang alla till skolan, gjorde avbön, sökte förlåtelse medan skolpengen fortsatte att flyta in i privata fickor. I krönikan förvarnade jag för att feministspåret skulle få sig en retorisk renässans. Inte minst därför att det ryktats om att Feministiskt initiativ hade börjat röra på sig lite grand i opinionsmätningarna. 

Inte bara det att Vänstern kör en kampanj, nu har också Folkpartiet insett att feminismen är ett politiskt område som varit oexploaterat en längre tid. Jag trodde faktiskt att det skulle vara Annie Lööf som i ren desperation skulle lansera något ogenomtänkt den här veckan. Nu blev det istället Jan Björklund som berättade att han upptäckt att det finns något som kan liknas vid det där som den ondskefulla Schyman talat om i årtionden: könsmaktsordning... Godmorgon, Jan!

Fast Björklund sa istället strukturer och mönster för att inte verka alltför nykommunistisk i libertarianernas öron. Björklund vill nu se samtycke för sex och en ny så kallad pappamånad. Gustav Fridolin är säkert glad, det innebär att Folkpartiet tagit ett steg närmare Miljöpartiet inför kommande regeringsförhandlingar.

För Folkpartiet gäller att med alla medel nu få bort uppmärksamheten på skolan - sällan har en enda minister lyckats ställa till så mycket trassel på så kort tid som Björklund. Och det har skett på ett sätt som måste betraktas som politiskt ADHD - svårt med koncentration och uppmärksamhet och tendens att ofta göra saker utan att tänka efter först. Björklund om någon rusar fram och tillbaka, med samma obekymrade min, över det slagfält han skapar.


Det är alltså dags för jämställdheten att blossa upp ett tag på den politiska dagordningen. Alla partier kommer att lansera något det närmaste kvartalet så dom kan bocka av jämställdheten innan de hastar vidare till nästa blomma som bör exploateras.

Moderaterna lär mycket snart säga något eftersom de inte kan acceptera att FP kommer i centrum alltför länge. FP litar man inte på. En lite fågel viskade att efter ett val där Alliansen inte får majoritet så kommer Björklund att avgå, vilket innebär att den sågning han gjort av regeringsbildning med S och MP blir betydelselös.

Den nya kvinnliga partiledningen kommer att ha ganska lätt att ställa sig under Löfvens paraply, inte minst nu sedan man krattar rent politiskt för ett sådant samarbete: retorik om minskat utrymme för riskkapitalbolag, en tredje pappamånad, nya kärnreaktorer, försvar av genomförda jobbskatteavdrag. Och vem kan inte se Allan Widman och Peter Hultqvist gå hand i hand i försvarsfrågan?

Vad kan man gissa blir nästa fråga efter det att äldrevården, skolan och jämställdheten är avbockade? Kanske kan partierna unisont plocka upp Bengt Westerbergs gamla paradfråga: eget rum i långvården fast i mer modern tappning: egen korridor i vården.


För övrigt var det de liberala ledarsidorna som gjorde sig mest lustiga över att MP redan från bildandet 1981 stadgade att varje valsedel skulle vara varvad mellan män och kvinnor. (Några få kommunavdelningar lyckades inte med det, varvid man helt enkelt inte ställde upp i första valet.) För att inte tala om hur de liberala skrockade över idén om en man och en kvinna som språkrör.

47 kommentarer:

 1. Personligen är jag för jämlikhet, men otroligt trött på "feminism". Det har blivit ett modeord, som i mångt och mycket tappat sitt värde.

  Saker är som det brukar vara men med den skillnaden att många kallar sig för feminister, bockat av frågan och kan sedan kalla sig politisk korrekta.

  Många moderna kvinnor idag tycker att feministrörelsen motverkar deras sak. Jag håller med dem...

  SvaraRadera
 2. Jaha...då tillhör väl jag de omodernas skara då...

  Jämlikhet handlar om klass, jämställdhet handlar om kön.

  Gunilla

  SvaraRadera
 3. Handlar inte jämställdhet att se bortom kön?

  SvaraRadera
 4. I den mån det finns en "könsmaktsordning" så har den skapats av evolutionen. Inte så lite fånigt att bli så indignerad som Schyman brukar låta. Och sedan att lagvägen diskriminera (kvotera) folk eller bestraffa dem för att de inte väljer som politikerna tycker...

  Särskilt konstigt är det att även "den gröna rörelsen" tror att just hjärnan är det enda organ som utvecklats fritt från Darwins principer.

  SvaraRadera
 5. Slår mig nu att det bara finns ett parti som har en kvinna som partiledare som inte kvoterats dit, och det är Centern.

  Vem kunde tro det?

  SvaraRadera
 6. Detta säger allt:
  http://www.timbro.se/bokhandel/rapport/fulltext/r1795.htm

  Tjejer på gymnasiet ser feminismen som vänsterinriktad och pessimistisk.

  Allvarligt?

  SvaraRadera

 7. Förkämpar som t.ex. Elin Wägner verkade tycka att det var väldigt svårt att få med sig just kvinnor.
  De ansåg sig säkert vara moderna även på den tiden...? Kanske är det så att kvinnorna motverkar sig själva och därmed även männen.

  Ja det är allvarligt om tjejer på gymnasiet ser feminismen som vänsterinriktad och pessimistisk. För det visar att de har noll koll.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 8. Lisbeth
  Om jag, som lärare, upptäcker att eleverna har noll koll. Då är jag ingen bra lärare. jag kan inte skylla på eleverna.

  Alltså visar det bara att feminismen inte når ut. Antagligen för att den är så omodern...

  SvaraRadera
 9. Nej, jämställdhet handlar om förhållandet mellan könen, jämlikhetsbegreppet handlar om alla människor.

  ...och så fort feminismen diskuteras i något sammanhang tittar härskarteknikerna fram.

  ...dubbelbestraffning och förlöjligande...

  SvaraRadera
 10. Vid ett eventuellt regeringsskifte efter valet 2014, kommer inte MP att få sitta med i en SAP regering. SAP delar inte makten med någon. Allt eller inget gäler nu som tidigare inom SAP.
  SAP kommer att bilda en minoritetsregering, och förlita sig till hoppande majoriteter över blockgränserna. Mer långsiktiga uppgörelser kommer SAP att göra med Moderaterna, vilket dom alltid gjort.
  Det finns inte en fråga där MP och SAP är överens. MP har svikit SAP ett antal gånger och det glömmer inte SAP.
  I valet 2014 så finns det nu en joker med i det politiska spelet, och det är Sverigedemokraterna. Får SD 15-20% av rösterna, vilket SD har potential till, så får SD vara med och spela boll.
  Sverigedemokraterna blev i praktiken utsparkade från Sveriges riksdag 2010 när Alliansregeringen gjorde upp om migrationspolitiken med MP.
  Detta är nu historia, och valet 2014 kommer att bli mycket spännande med ett starkt SD som kan röra om ordentligt i grytan.

  SvaraRadera
 11. Birger, du har missförstått diagnosen ADHD när du raljerar med den.

  Politiken behöver FLER med ADHD:

  Människor som tänker utanför boxen.

  Människor som vågar tänka stort, som inte fastnar i petitesser.

  Människor som vägrar underordna sig vansinniga regelsystem.

  Människor som vågar gå sina egna vägar.

  Med andra ord: Människor med visioner!

  En liten lista på framgångsrika personer som förmodligen har/hade adhd:

  Bill Gates
  Albert Einstein
  Pablo Picasso
  Leo Tolstoy
  Virginia Woolf
  Benjamin Franklin
  John F Kennedy

  och här och häpna: Elvis Presley!

  SvaraRadera
 12. Åtminstone kan feminismens uppåtgående trend bockas av, för landet har nu lagt i backen i denna fråga. En kvinna som inte finner sig i att bli diskriminerad p g a sitt kön får numer räkna med att bli bestraffad och anklagad för att ha dåligt omdöme. Det är jättekonstigt att sd växer. Måste bero på rädsla för det okända.

  http://www.dn.se/debatt/att-vagra-ta-kvinnor-i-hand-maste-fa-konsekvenser/

  SvaraRadera
 13. Är det inte intressant att Folkpartiet konsekvent väljer bort att kalla sig just Folkpartiet, istället syns etiketten "liberalerna" i all rapportering från landsmötet.

  Är det månne ett resultat av partiets PR-strategers senaste analys, är det så att vi har att vänta oss en kamp om att få vara det enda "riktigt" liberala alternativet? När kommer det slutgiltiga namnbytet, när stryker man Folkpartiet för att helt enkelt vara "liberalerna"? Där har man ju stadig mark (och väljargrund) att stå på, bara folk kunde fatta att det är det man är...

  Det verkar ske såväl internt som externt. Vad tror du Birger? Ni andra?

  SvaraRadera
 14. Feminismen är urvattnat.
  För de som inte kan förlika sig med evolutionens naturliga process får här en ny upptäckt: Hen-nismen.

  SvaraRadera

 15. Anita, något av det sista jag skulle göra är att raljera över adhd. Däremot tror jag inte att det är världens smartaste att låta dess negativa symtom - som är just de jag skrev och som gör det marigt för många i vårt samhälle - ligga till grund för de som beslutar om de regelverk som styr skolan. Särskilt det där med att göra saker utan att tänka efter först.

  Det var därför jag talade om politisk adhd.

  Jag tror faktiskt inte heller det är riktigt bra att reducera de svårigheter man faktiskt kan ha (och som alltför många skolor försöker smita undan ansvar för) genom att tala om att Picasso, Gates och andra nog har sådana symptom i varierande skala. För övrigt skulle jag nog inte vilja se vare sig Gates eller Presley som politiker med beslutsansvar för skola, militär, sjukvård eller något annat...

  (Vad gäller Presley så tror jag inte att adhd-symptom på den tiden hade gjort livet så drägligt i skolan att han, som den förste i sin släkt - som dessutom betraktades som tragisk white trash - kunde gå ut high school med en examen i den tidens Södern.)

  SvaraRadera
 16. Med risk för att vara mästrande… att diskussionen om feminism visar sig ge så starka reaktioner här bevisar bara hur viktigt det är att verkligen förstå vad feminism handlar om. Feminism handlar om en uppdelning som i sig blottar en binär, biologisk syn på könet och som har kritiserats för det. Det biologiska könet avgör inte intelligens, klädval eller sexualitet och absolut inte vem som är bäst lämpad för hemmet eller kontoret, analys eller strategi. Där har vi den springande punkten tycker jag. Men att se människan är inte så enkelt som man kan tycka, eftersom den som bedömer synvinkel utgår från sin specifika och invanda horisont. Oftast är denna en manlig sådan, privilegierad genom tradition och hävd. Så när en man åtar sig att förklara, diminuera och på annat vis pajkasta kampen för rättviseideal då kan det lätt uppstå kontroverser. En kvinna vet, eftersom hon per definition är marginaliserad. Hon måste spela efter manliga regler för att bli accepterad, och gör hon det för aggressivt blir hon ofta klassad som okvinnlig och därför oseriös… är hon "feminin" är saken densamma. Hon blir bedömd för sitt kön, inte för sin kunskap.
  Låt oss dra åt skärpet ett snäpp till och prata gender, queer, utanförskap och annorlundaskap istället. För att kunna förstå hur det är att känna sig utanför och marginaliserad krävs möjlighet, vilja och förstånd.

  SvaraRadera
 17. Anledningen till att politikerna springer i flock är att media har osunt stor makt över dagordningen. Kommunikationen från partier till väljare går oftast via medias filter och media väljer problemformulering utefter sina egna politiska värderingar (som är tämligen inavlade och saknar bredd). Så på så sätt är tidningsdöden och framväxten av alternativa media positivt för demokratin.

  SvaraRadera
 18. Om jag upppfattade Jan Björklunds tal igår rätt så är det Folkpartiet eller liberalerna som historiskt sett är de som lagt grunden för jämställdheten i Sverige. Och med den historieskrivningen behöver ju jämställdhet inte stjälas av andra partier, som t.ex. feminstiskt intitiativ.

  Björklund har tidigare benämnt en del feminister som "tokfeminister", medan andra tydligen går bra.

  Som jag tolkar Björklunds tal igår är Björklund en feminist, dvs. han framför en verklighetsbeskrivning som ser a) att män som grupp är överordnade kvinnor och b) som vill ändra på detta och göra det mer jämställt.

  För Björklunds del handlar det om en balangsång mellan att dels göra sig trovärdig som feminist/jämställdhetsförespråkare,dels inte förknippas med det som Björklund själv benämner som "tokfeminism". En extra pappamånad är kanske en lyckad strategi för att klara denna balansgång. Mindre lyckat är hans historiebeskrivning av feminismen.

  SvaraRadera
 19. Liberalt vore att avskaffa FRA, systembolaget, sexköpslag, kopplerilag, pappamånader och jämställdhetsbonus för att nämna några saker. Folkpartiet är inte liberalt. Jag är inte heller liberal, men jag vet åtminstone vad ordet betyder.

  SvaraRadera
 20. Birger, jag menade inte att reducera adhd-problemen. Jag tror däremot att problemen ofta förvärras för att vi tvingar ALLA in i vissa system, oavsett om det är bra eller inte för individen.

  Skolan är ett sådant exempel. Uppmuntra människor med adhd att skapa sig en adhd-zon - och de kommer att uträtta storverk! De har nämligen en förmåga som många andra saknar - de kan hyperfokusera. Men enbart på det som intresserar dem. De blir ofta uttråkade av det som skolan erbjuder, då börjar de klättra på väggarna, pojkarna på de yttre, flickorna på sina inre, själsliga (i regel).

  Som sagt - vad politiken behöver mest av allt är impulsiva, känslosamma människor med visioner - deras ostrukturerade sidor kan lätt kompenseras med hjälp av en strukturerad stab.

  Vi har sett nog av fantasilösa, robotiserade ja-sägare i den branschen!

  Och ja, jag vet att ämnet är lite off topic, kunde bara inte låta bli att följa impulsen. :-)

  PS Elvis P kanske hade den vanliga kombinationen adhd/hög IQ. Det är en myt att personer med adhd har det svårt för sig i skolan, det är bara så att vi fokuserar på den gruppen, eftersom de stör systemen. Många med adhd har oerhört lätt för sig, behöver aldrig öppna en läxbok, och klarar sig galant ändå. DS

  SvaraRadera
 21. ming wan lee, starka reaktioner kommer av en indignation över att (likhets-) feministerna har så lite på fötterna rent sakligt, men ändå ges närmast monopol på den av media dirigerade offentliga debatten.

  Jämställdhet är lika villkor och det har kvinnor haft länge (män diskrimineras dock i stor grad idag). Om sedan utfallet inte blir 50-50 så bör man kanske fundera lite på biologin innan man skuldbelägger halva mänskligheten.

  SvaraRadera
 22. Vad politiken behöver mest av allt är impulsiva människor... skriver Anita. Hjälp! Det är ju sådana som utgörs av Björklund, och vad Maud Olofsson kostat med sina impulsiva idéer vill jag inte ens tänka på. Impulsiva politiker kan ju säga vad som helst, ta vilka korkade beslut som helt utan att tänkt efter, beslut som berör människors vardag och framtid och som ofta måste tas tillbaka, precis som Björklunds skolförslag tas tillbaka ett efter ett. Gedigen politik bygger inte på impulstänkande, utan på genomtänkta idéer!

  SvaraRadera
 23. Onkel Olof allt gammalt är inte mossigt. Det är klart att det inte går att skylla på eleverna. Om lärarna anser att feminism är omodernt får man väl anta att det finns viss risk för att de förmedlar feminism som något omodernt. Eller att det inte förmedlas något av vikt alls.

  Minns inte att vi talade om feminism i skolan. Wägner har jag upptäckt på Birgers blogg.

  Som ung är det viktigt för många att vara hipp och modern. Som lärare är det viktigt att sätta sig över sådant.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 24. Anonym, förtydligande:

  Det får naturligtvis vara måtta på impulserna. Och de ska givetvis balanseras mot "förnuftet".

  Jag försökte bara slå ett slag för lite mer visioner i politiken. Visioner skapas av människor! Politiken är i djup nöd, den saknar människor som törs gå före.

  Palme är ett bra exempel. Han vågade tänka självständigt. Hur många av dagens politiker törs göra det?

  SvaraRadera
 25. Politiken är i djup nöd för att vi inte längre alltid kan gå före. Oavsett om vi törs eller inte.

  I "Debatt" igår diskuterades aborter. Oavsett vad vi tycker om aborter så är det intressant att vi som land kan komma att köras över helt.

  Det handlar inte längre om att tänka självständigt utan mer och mer om likriktning. Trots att vi är så olika inom många områden.

  Hur skapas visioner med en sådan politik?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 26. Anita Vad Palme tänkte vet nog bara Palme själv. Men han lär ha tänkt att politiken var i djup nöd.

  http://www.lasarnasfria.nu/Artikel/8958

  "Den svenska statskuppen"

  SvaraRadera
 27. Personligen vet jag att Birger bara menar de negativa egenskaperna som "normalt" omfattar ADHD. Vi har diskuterat det någongång. För sådana negativa egenskaper finns det. Att de negativa egenskaperna märks i mer i dag har nog mycket att göra med sterotypa skola och arbetsliv att göra. Det är ca 4-5 proncent av människosläktet som har "genen".precis över riksdagsspärren om ett ADHD-parti kunde starta och mobilisera:)

  Men det finns en problematik med att använda uttrycket för att beskriva något negativt. Fortfarande finns det väldigt dålig kunskap, i synnerhet bland icke ADHD-personer. Bland dessa riskerar det att cementeras en ensidigt negativ uppfattning om ADHD.
  Det skrämmer människor från att söka hjälp. För det finns läkemedel och andra hjälpmedel som gett överraskande bra resultat. Andra lär sig hantera problematiken och lever på "funktionsfördelarna".

  I USA har man faktiskt kommit lite längre när det gäller synen på ADHD. impulsivitet och oövertänkta beslut brukar vara det kännetecken som får symbolisera funktionshindret. Men det kan lika gärna ligga inom gränsen för vad vi kallar kreativitet och snabb i tanken. Koncentrationsproblematiken har paradoxalt en motsatt egenskap - S.k "superfokus" som innebär en total avstängning från yttervärlden för att t ex lösa en uppgift.
  En annan problematik är de linjära processerna. Adhd-personer har ofta många tankeprocessen i gång samtidigt. Inte linjära utan ständigt korsande spår och nya vinklingar.

  Tyvärr ofta i arbeten som kräver ensidig koncentration. Anlita aldrig en revisor med Adhd:).
  Men när det gäller att förstå orsak och verkans-förhållanden eller The bigPicture" är det en tillgång.
  Att sitta i en budgetberedning som Adhd-person fungerar det också så länge det inte är ett 9-5-jobb.
  Aspergers (oftast motsatt Adhd) innebär ofta ett motsatt spektra av positiva - negativa egensksper.
  Men AdHd används sällan i positiva skrivningar. Även om åtminstone JAG har försökt balansera - fast det är ju en partsinlaga:
  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.396216-personer-med-adhd-bra-for-politiken

  SvaraRadera
 28. Tack för en enastående analys, Leif!

  SvaraRadera
 29. Håller med dig, Leif, det är för sorgligt att ADHD oftast omnämns i negativa ordalag. Jag arbetar med människor med bl a denna diagnos som arbetstränar, och sällan har jag haft så intressanta diskussioner som med dessa kanonintelligenta, kreativa och superfokuserade människor. Och det slit de får genomlida vad gäller vardagligheter är värd den allra största respekt. Det skär i mitt hjärta när jag tar del av dessa människors begåvning i kombination med de helvetiska kamper som också kan ingå. Att höra deras djupa bävan för att inte ha en arbetsplats med rutiner och gemenskap att gå till är fullkomligt förkrossande. Och att vara en del av att dessa personer kommer till sin rätt på arbetsmarknaden är ett av de mest meningsfulla arbeten jag kan tänka mig. Nog finns det normer och värderingar att jobba på...
  AK

  SvaraRadera
 30. Varför överhuvudtaget bry sig om o uppta sitt huvud med rikspolitiska pajasblajet ?
  Inget att se, ingen som helst mening delta.
  Sluta rösta enda sättet svälta ut packet av politiker, "journalister", åsiktsblajare o lobbyister

  SvaraRadera
 31. Kreativa, intressanta, intelligenta, må så vara. Men missuppfattar ni inte Birgers poäng, något angrepp på adhd-drabbade är det väl inte? Beslut utan att se till följder är väl en av grundsymtomen om man studerar den symptomlista som existerar. Genom att spela ner problemen man har som elev i skolan med adhd ger ni verkligen bränsle åt alla rektorer som inte vill ge det stöd som man är berättigad till!!

  SvaraRadera
 32. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 33. Anonym, nej inget angrepp, men väl den schabloniserade bilden av adhd som något negativt. Som jag skrev redan tidigt i den här tråden så är det hela off topic, men samtidigt tycks ämnet intressera många. Ingen här har "spelat ner problemen" - tvärtom! Det vi alla uttrycker på olika sätt är att det är viktigt att barn med adhd-diagnos får hjälp med att utveckla sina styrkor i stället för att man fokuserar på problemen som följer som en naturlag när man försöker pressa in dessa barn i alltför trånga fållor. De ska i stället släppas fria, för att få utlopp för sin kreativitet. DET är en utmaning för skolan! Och jag vidhåller att vad politiken saknar mest av allt är kreativa visionärer!

  SvaraRadera
 34. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 35. Två själar med samma tanke och svar Anita..
  Nej Anonym 10:55. Det är inget angrepp på Adhd-drabbade av Birger. Jag missade inte Birgers poäng heller. Beslut utan att se till följder anser jag inte ens vara ett speciellt utmärkande Adhd-drag annat än när det gäller mycket snäva tidsramar eller känslomässigt styrda impulser. Även om det naturligtvis varierar från person till person.

  Birger använde en metafor och liknelser som vi alla begriper. Det gamla damp, och ADHD har blivit symbol och språklig genväg för impulsivitet och ogenomtänkta beslut. I detta forum är det väl ganska oproblematiskt. I mer publika sammanhang kan det förstärka fördomar. Det finns många, speciellt unga, som inte får stöd alls utan en diagnos. Å andra sidan riskerar de att stämplas som "mindre dugliga" med en diagnos - eller t.o.m förvägras körkort på grund av alltför sterotyp syn på ADHD. Det betyder inte att ADHD istället ska förses med en ensidigt positiv stereotyp etikett. Det vore lika fel.
  Lösningen är väl förmodligen att avdramatisera ADHD i takt med att kunskapen sprids. Eller om vi vänder på det; sprida kunskapen så vi kan avdramatisera utan att det tolkas som fördomar. En bra början kunde vara att fler - både hårt drabbade och framgångsrika ADHD-personer vågar lyfta fram både problem och styrkor.

  SvaraRadera
 36. Tack för kommentarer. ADHD betyder, vilket allt ifrån alla vet har jag förstått efter en koll i ett övervintrat nätverk, Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Vilket brukar översätts med Hyperaktivitetssyndrom med uppmärksamhetsstörning.

  Med politisk adhd menar jag således beslutsfattande politiker som är hyperaktiva när det gäller att genomdriva förslag utan att uppmärksamma följderna. Björklund är ett lysande exempel på detta rent ordagrant. Märkvärdigare än så var det inte.

  SvaraRadera
 37. Birger, jag FÖRSTÅR och har hela tiden FÖRSTÅTT din avsikt. Tycker ändå det hade varit trevligt om du hade uttryckt något typ: jag förstår er poäng, och det kanske befäster fördomar att använda uttrycket i negativ bemärkelse som jag gjorde, därför kommer jag inte att göra det i fortsättningen.

  Oavsett vad diagnosen betyder ordagrant.

  PS Jag är också en stridis. :-) DS

  SvaraRadera
 38. Anita härligt att du är en stridis! I positiv mening.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 39. Anita, tack för att du för min talan så väl. :-)
  AK

  SvaraRadera


 40. Instämmer nog med Anita här. Om jag i ett litet sällskap där jag var övertygad om att omgivningen har extraordinär erfarenhet eller kunskap om ADHD skulle jag möjligen kunna använda metaforen ADHD- på Björklunds skolreformer. Alla skulle veta vad jag menar. Det skulle också vara fullt på det klara med att ADHD-människor med motsvarande ställning och intellektuell nivå (adhd finns inom alla samhällsgrupper) skulle göra djupanalyser (hyperfokusera) före beslut.

  En positiv förmåga är att se "The big picture" i ett projekt med alla dess dimensioner och förgreningar. Däremot är det vanligt (kännetecknar ofta visionärer) med bristande förmåga i genomförandefasen. Risken för en spontan "groda" i en direktsänd intervju hade också varit lite större (om jag ska generalisera).
  Även om jämförelsen haltar så minns vi hur CP- (Cerebral pares) blev ett negativt skällsord bland många barn och unga trots att CP inte hade det minsta med intellektet att göra.

  Ändå älskar jag lyteskomiken om ADHD i videoklippet trots att det bara ironiserar över beskriver negativa egenskaper. http://youtu.be/AeC040DqzFk

  SvaraRadera
 41. Politisk ironi sitter trångt på det här kommentarsfältet.

  SvaraRadera
 42. Anita, klart att jag förstår poängen. Både din och dina meningsfränders, liksom de som betonar att reducering nyttjas av skolor för att dra sig undan ansvar.

  SvaraRadera
 43. Mer än dubbelt så många män än kvinnor tar livet av sig.
  Är inte det den viktigaste jämställdhetsfrågan?

  https://mind.se/om-sjalvmord/fakta-om-sjalvmord/

  SvaraRadera
 44. Vem vet "kanske" spelar försörjningsplikt in? Gamla tankar om att en man ska vara stark och till varje pris försörja familjen. I Indien t.ex. sker många självmord när det är omöjligt att betala av lånen till ockrare.

  Om lönerna jämnas ut och traditionella kvinnoyrken uppvärderas ökar jämställdheten. Kvinnorna behöver inte titta efter en tät karl. De kan stå på egna ben. Det borde alla män och kvinnor tycka är bra. Men det finns fortfarande dom som förnekar att löneskillnader mellan kvinnor och män existerar.

  När det gäller pensioner så lever många kvinnor under fattigdomsgränsen.

  Den viktigaste frågan blir hur man än vänder och vrider på det utjämning av löner. Men ingen vill och orkar ens ta i det sa man på Ekot igår. Det är så stort och komplext.

  SvaraRadera
 45. K R: Ett av skälen kan ju vara att mansrollen inte är nyttig.

  SvaraRadera
 46. Lyssnade till Stefan Einhorn igår som presenterade sin nya bok "Stenträdet".

  Han talade bl.a. om vår ondska. Att han tror att även om den finns inom oss alla, så kanske matriarkatet ändå är att föredra.
  Föredra betyder inte bra men lite bättre. Om mödrar fått styra mer skulle de t.ex. då valt alla dessa krig?

  En illusion bland andra illusioner eller något att ta i beaktande? Om det är något att ta i beaktande så talar det för att mer feminin energi behövs på moder jord därför att den nuvarande mansrollen inte är nyttig? Det betyder att kvinnor måste ha mer makt över sin ekonomi. Det har de inte fått med flest män vid makten. Den politiska, sociala och ekonomiska makten styrs fortfarande i huvudsak av män. Den kvinnliga nuvarande rollen är därmed inte heller nyttig. Moder Jord är i obalans dags för männen att maka på sig. Mörker och ljus, man och kvinna....

  Lisbeth


  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.