tisdag 26 november 2013

Minnen

Minnesbild av Pontus...
Gamla minnen som väcks upp kommer alltid att förändras lite varje gång man tänker på dem… 

Så skriver hjärnforskaren Pontus Wasling i sin bok Minnet. Om detta ska vi samtala ikväll. Kunskapskanalen 19.00.

Inom den politiska sfären är vi dålig på att utnyttja de kunskaper som finns, särskilt om de strider mot ideologiska föreställningar. Skoldebatten är ett sådant exempel. Vad värre: när vittnen i domstolar berättar om vad de sett, hört och upplevt så tas de fortfarande på allvar. Trots den kunskap som faktiskt finns om  hjärnans förmåga att berätta sagor snarare än att berätta om vad som verkligen hänt - begreppet vittnesutsagor är på det sättet relevant...

Själv har jag tydliga minnen av sådant som hände när jag var språkrör. När jag sätter näsan i anteckningar från den tiden märker jag att minnet sviker, lägger tillrätta, formar en historia som på något sätt känns logisk. Ett tecken på att min hjärna fungerar bra, tröstade en hjärnforskare för en tid sedan. Att det var bättre förr, är en konstruktion av hjärnan. 

Frågan är om minnen alltid förändras i en riktning. Behöver vi livslögner? Det skall jag fråga Pontus Wasling om.

Vad händer förresten när den nya tekniken kommer att ge oss möjlighet att ägna oss åt lifelogging och samla allt vi upplever i ett elektroniskt exakt minne? Hur kommer hjärnan att reagera när den omedelbart avslöjas som skojare om den börjar manipulera med minnen - facit finns ju i det elektroniska minnet? Hur kommer vi att uppleva våra liv när det elektroniska minnet registrerar allt, istället för att som hjärnan redigera bort oväsentligheter...? Kommer vi att våndas över hur trista våra liv är, hur vi går upp, äter samma frukost dag efter dag, åker till jobbet, jobbar med något av mer eller mindre stor betydelse, går på gallerian, köper nåt vi inte behöver, åker hem, ser på teve och dator, kanske älskar lite slentrianmässigt och somnar. 

Hur klarar vi av att bli medvetna om att mer än 90 procent av våra liv fylls med med sådant som vår hjärna, för att vi skall stå ut, redigerar bort från minnet? Kommer det att uppstå mänskliga behov av att manipulera också det elektroniska minnet? Kan det vara en affärsidé att sälja minnesredigeringsprogram?

Självklart kommer jag också att be Magnus prata om ett av de mer klassiska fallet inom hjärnforskningen. Offret går under namnet HM. Man tog bort hippocampus på honom, av ren välvilja och upptäckte något ganska förfärande. 

Sen är det förstås det där med arbetsminnet. Garanterat tragiskt. Försök att komma ihåg ett telefonnummer som du just fått redovisat för dig... Eller sådana där förbaskade långa sifferserier som man skall skriva in när man betalar räkningar. Arbetsminnet i hjärnan är starkt begränsat... Trots att vi kallar oss homo sapiens.

Förresten måste jag fråga hjärnforskaren om han tror på änglar... Och om det är någon mening med att skriva memoarer.


Kunskapskanalen 19.00
En bok, en författare
Repris 23.55 samt imorgon 09.00

Kan du inte vänta så finns samtalet här redan nu.

17 kommentarer:

  1. Mina föräldrar sa alltid att tiden går fortare ju äldre man blir….. och det har förstås att göra med lagring av nya minnen.
    Livet är de minnen som du samlat på dig…
    Går du i samma hjulspår varje dag och gör samma saker, så kan du inte skilja på dagarna när du tittar bakåt. Har du tråkigt så går tiden sakta, men tiden har gått fort när du tittar bakåt.
    Hittar du däremot nya spår och gör nya saker så samlar du nya minnen som läggs in i minnesbanken och det upplevda livet blir längre. Har du roligt så går tiden fort, men när du tittar bakåt så har du många minnen.
    Så…. besök nya ställen, utbilda dig, träffa nya människor o.s.v.
    Och… skriv gärna nån sorts loggbok/dagbok…. det behövs inte många ord för att återigen spela upp filmen från en förfluten dag.

    SvaraRadera
  2. Jonte, med din syn på klimatfrågan, och den egenskap av klimatskeptiker, så förstår jag att du hoppas att änglar skall fixa det till slut...
    L.

    SvaraRadera
  3. Kanonintervju! Så intressant och så tydligt!
    L.

    SvaraRadera
  4. Man bör vara skeptisk till allt. Det är bra Jonte!

    Änglarna tar nog de godtrogna i örat och säger skjut aldrig en budbärare som säger håll ögon och öron öppna. Jonte för ett utvecklande samtal. Tack Jonte! Tycker det finns en hel del i det du skriver att fundera över. För visst finns det pengar att tjäna på "klimathysterin" för mänskliga "änglar" med svarta vingar.

    Man skulle kunna tro att det är omöjligt att ta sig in i IPCC:s klimatpanel som klimatskeptiker. Så omöjligt att man skulle vilja vara en fluga på väggen och tjyvlyssna. Men det är inte helt omöjligt. Läste i Miljö aktuellt att en okänd klimatskeptiker tog sig in och läckte utkast från kommande rapportering. Har för mig att det var 800 granskare av rapporten. Så den granskas helt uppenbart ordentligt. Finns "nog" slutnare sällskap än dom alltså.

    Ska "hjärna" kika på intervjun
    Den är tydligen fullkomlig? enligt L och det gör mig sunt misstänksam ;)

    Lisbeth

    SvaraRadera

  5. "Slutna rum och fluga på väggen"

    Tv1 21.30.
    Dokumentär. Journalisten Dan Josefsson infiltrerade gruppen som skapade Sveriges värsta rättsskandal. Han fann en minst lika stor vårdskandal. Säters rättspsykiatriska klinik visade sig fungera som en sekt. Även 27/11, 28/11, 29/11 i SVT24 och 1/12.

    SvaraRadera
  6. Tack anonym!

    Ja det är en stor rättsskandal och en vårdskandal!

    Bra intervju! Den är verkligen tydlig. Forskarna har till 100% fasställt att alla minnen lagras i hjärnan? Det är utom allt tvivel... Kanske för att hjärnan går att utforska med nuvarande mätinstrument. Men det finns andra hypoteser om man söker. Det är upp till var och en att söka efter dessa eller avstå. Konspirationsteorier kan var väl så sanna som de accepterade. Det visar boken "Svarta oliver och gröna drömmar" Minns inte vad författaren heter :)

    Lisbeth

    SvaraRadera
  7. Minnen hörs olika sedan de studsat mot en råbarkad stam
    eller emot en oslipad diamant!
    Synnerligen bra intervju & offer.1402

    SvaraRadera
  8. @Anonym, tis nov 26, 03:00:00 em

    Jag kanske inte borde säga att jag tror på änglar - jag VET att det finns änglar. Fast man kanske kan säga att man även tror det man vet...

    Men jag tror inte att änglar kommer hjälpa oss att fixa miljön - det måste vi göra själva. Men vi kan kanske be änglarna om lite hjälp, om vi lär oss att kontakta dem...

    Tack för uppmuntrande ord Lisbeth :)

    SvaraRadera
  9. Det finns tomtar i kommentarsfälten överallt! Här finns tomtar som tror på änglar men inte på klimatforskningen. Otroligt, men ingen behöver svara eftersom jag vet att dom kommer att tycka jag är dryg.

    SvaraRadera
  10. Vad tycker forskarna själva?

    "Miljömagasinet"
    "Klimatforskningen behöver mångfald"

    "FN:s klimatpanel domineras av naturforskare och forskare från väst"

    Det ante mig :) Som om väst och naturforskare har alla svar.
    Mångfald är bättre än enfald

    eu Tomten

    SvaraRadera
  11. När man är ung ser man framåt. När man är gammal ser man tillbaka. Det är ju egentligen inte så dumt, eftersom arbetsminnet är så kort och flyktigt.

    SvaraRadera
  12. eu Tomten, det är väl rimligt att klimatforskare forskar om klimat, inte jag som är litteraturvetare.

    SvaraRadera
  13. Fram för mer grön humaniora....?

    SvaraRadera
  14. Det är väl rimligt med mångfald?
    Gröna humanister anser det. Människors beteende i vardagen är viktigt "Miljömagasinet"
    "I miljö och klimatdebatten tas ofta vetenskapsmän in som experter" Hur mycket kan de om mänskligt beteende? Skrämmas kan de det vet vi. Men att ta hand om rädslan?

    Sedan så är det väl rimligt att mångfalden innefattar öst som väst i lika hög grad? I öst har man en annan syn på det som vi inte kan se med blotta ögat.

    Som t.ex. tomtar och troll...

    Tomten

    SvaraRadera
  15. @Anonym, tis nov 26, 08:04:00 em

    Haha, så har man blivit degraderad (eller kanske befordrad) till kommentarsfältstomte :)

    Jag kan upplysa dig om att världen är så oändligt mycket större än det vi till vardags upplever med våra kroppar/hjärnor.

    Det vet jag för det har jag själv upplevt - med eller utan kropp/hjärna låter jag vara osagt.

    Jag kan givetvis inte "bevisa" något - dimensioner som ligger "bortom" de där vi befinner oss med våra kroppar kan per definition inte "bevisas" i traditionell vetenskaplig mening - det går inte att ta med sig någon kamera.

    Vissa saker kan inte bevisas med mindre än att man själv dyker i och kollar efter (vill man så hittar man nog en väg).

    Det blir annars lite som att "bevisa" för en blind att det finns färger.

    Men ser man grönt så vet man - det finns grönt! :)

    Lycka till!

    SvaraRadera
  16. Programmet tangerar ett ämne som är hett i dessa dagar, nämligen vårdskandalen kring Thomas Quick. Intressant vore att höra Pontus Waslings kommentera psykologiprofessor Christianssons nu så beryktade teorier om förträngda barndomsminnen.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.