Tre svenska storbanker - SEB, Handelsbanken och Nordea - har investerat 3,2 miljarder kronor i företag som pysslar med kärnvapen. Detta meddelas i Fria Tidningen som studerat en rapport från ICAN (den internationella kampanjen för avskaffande av kärnvapen).
SEB är värst och som brukligt i olustiga sammanhang så meddelar en presschef - i det här fallet före detta TT-journalisten tillika Göran Perssons och Mona Sahlins presschef - att man minsann ser över saken. Man ser alltid över sådant som man avslöjas med, det ingår i mediestrategins grundkurs.
Apropå Fria Tidningen: läs gärna den inledare som har rubriken Ge oss en app som väcker os(s) ur (m)ardrömen. Ibland behöver man inte skriva själv, det räcker med att länka.
PS!
Apropå arbete... Till vintern kommer en bok om arbete, här kommer ett litet utdrag:
"På Helgeandsholmen låg för länge sedan hovets stall och ett badhus som erbjöd allt från kallbad till blodiglar att fästa på kroppen. Allt detta revs för att man skulle kunna bygga ett riksdagshus. Men det skedde inte utan protester. Kungahuset och den finare adeln ville behålla grönskan och det fria rummet runt slottet. Man värnade de vackra vyerna och demonstrerade mot att man skulle tvingas se ”den dumdryga massa” som skulle befolka ett sådant hus.
Men det hjälpte inte. Både hovstall och badhus revs för att ge plats åt Riksdagshuset. Blodiglarna finns dock kvar än idag kan jag rapportera.
Vad har då riksdagen åstadkommit? Första gången arbetstidsfrågan behandlades i parlamentet var faktiskt redan 1856. I en motion från bondeståndets Nils Hansson begärdes att arbetstiden skulle begränsas till tolv timmar per dag för vuxna och åtta timmar per dag för barn.
Riksdagen avslog motionen.
Nästa gång riksdagen behagade behandla frågan var 1919. Det var då man första gången lagvägen reglerade arbetstidens längd, till Verkstadsföreningens förfäran. Man beslöt att 48 timmars veckoarbetstid skulle anses som lagstadgad normalarbetstid för alla som arbetade på företag mer fler än fem anställda. Dock skulle lagen inte gälla hembiträden, hotellanställda, kontorsanställda och statsanställda. Man anar nästan en Löfvenare, det var männen inom metallverkssamheten som skulle gynnas medan huvudparten av kvinnor som var ute – och skulle komma ut - på arbetsmarknaden vackert fick finna sig i såväl längre arbetstid som att ta hand om hemmet.
Det är än idag manligt dominerade fackföreningar som lyckats förhandla fram sänkt arbetstid för sig själva – medan det inte är ovanligt att det på kvinnligt dominerade arbetsplatser istället i realiteten råder förlängd arbetstid genom att man infört delade turer. Allt är sig likt… Och det är ett skäl gott nog för att ändra arbetstidslagen.
Hur som helst: 1973 beslutar äntligen den illustra församlingen på den Helige Andens Holme att den lagstadgade normalarbetstiden skall vara 40 timmar per vecka.
Så är det än idag. Trots att det, när detta skrivs, har gått exakt 40 år sedan fyrtiotimmarsveckan infördes. Nästan ett halvt sekel. Varje årtionde som gått sedan 40-timmarsnormen sjösattes har inneburit förändringar. Stora förändringar. Större än genom hela mänsklighetens historia, om vi bortser från följderna av krig och pest. Det är, för att uttrycka det lätt poetiskt, ett helt nytt tidevarv vi lever i."
Att finansiera kärnvapen skapar inga kärnvapenfria zoner.
SvaraRaderaDäremot kan det skapa arbetsfria zoner.
MP kanske borde tänka helt om i värderingen av kärnvapen.
Att lura in människor i den arbetsfria fällan är ett grymt bedrägeri.
Arbete främjar tankeverksamhet, livslustarna, kärleken, kulturen
och det allmänna välbefinnandet.
MP borde bli det nya gröna arbetarpartiet inför nästa val..
Så överraskande och originellt.
mvh BB
BB, du verkar inte ha fattat att MP redan blivit det. Grön arbetslinje marknadsför man ju. Du skriver att arbete främjar tankeverksamheten, livslustarna, kärleken, kulturen och det allmänna välbefinnandet. Säg det till kassörskan i kassan, den utslitna sköterskan på äldreboendet och småbarnsmamman som stressar från jobbet till dagis till hemmet för att få sova.
SvaraRaderaMona
"Arbete främjar tankeverksamhet, livslustarna, kärleken, kulturen
SvaraRaderaoch det allmänna välbefinnandet."
Ja, om det är meningsfullt och om man tycker om det.
BB, vad är arbete för dig?
Vem är bokens författare?
SvaraRaderaBoken är en antologi om arbete och citatet är från mitt kapitel.
SvaraRaderaLäst Cornucopia? idag?
SvaraRaderaRobin
BB svarar Anonym 11:51
SvaraRaderaBonden Berta
ser barn komma till världen varje älskade arbetsdag
De allra flesta sprattlar genast med armar och ben
Låt dem fortsätta med det hälsosamma livsmönstret
Så mycket som möjligt och så ofta de bara har lusten
Arbetet kanaliserar detta vårt medfödda grundbehov
Det gör oss starka och motståndskraftiga mot faror
Långligga på sofflocket och drömma om en bättre värld
räknar jag till en form av behandlingsbar depression
mvh BB
"HÄR FATTAS VIKTIGA BESLUT" var länge det populäraste förslaget över vad som skulle stå över ingången till riksdagshuset. Tills någon tänkte lite längre...texten blev något annat. (Så berättade min far som jag minns det.)
SvaraRaderaAsch "Här fattas kloka beslut" skulle det stå!....
SvaraRaderaArbete har ändrat karaktär, det e nå lurt, med det där... (för att travestera Tage Danielsson).
SvaraRaderaDet behövs helt klart en djupare debatt i dagens samhälle om just arbete.
Om boken kan bidra till det så blir det guldstjärna...
SvaraRaderaNorrmännen är inte heller kloka.
Apropå Urban och hans uppfattning om
min förmåga till Världsanalys.
En Norrman sa att när vi beskriver världen så bör vi göra det
på ett sådant sätt, så att framtiden blir möjlig.
Att jag inte riktigt ensam klarar detta är beklagligt och beror på er.
Ett se upp till Urbans analytiska förmåga och alla andras, ska jag höra upp med!
Jag har blivit tillsagt av Pier att inte hänga här. Det ska jag försöka med!
Hejdå ...
Apropå Reinfeldts tal. Uppenbarligen har han ingen aning om boken Att svära i kyrkan. Han och Mats Knutson borde få varsitt ex.
SvaraRadera