söndag 29 september 2013

Veckans holmgångar

Whispering as the rain on the streets of Phila ...Piteå. Lånad härifrån.
Den snart gångna veckans uppror kom från Piteå. 

Där har man beslutat något så fruktansvärt illojalt som att "samtliga medborgares behov av dagligvaror skall tillgodoses oavsett bostadsort".  

Detta strider mot lagar och förordningar, säger jurister som förstått sig på de lagar som politiker stiftat.

Kommunledningen hävdar envetet att nedläggning av butiker i glesbygd leder till att kommunens kostnader kommer att öka för hemtjänst och hemkörning. Även hushållens kostnader kommer att öka med ökade biltransporter och otrygghet.

"Snedvriden konkurrens", lär detta kallas enligt marknadsfundamentalismens heliga principer.Ytterst avgörs huruvida politiker får ha ett medborgarperspektiv av en domstol. Medborgarperspektiv eller marknadsperspektiv? Vad är viktigast?

Det behövs fler Piteå som värnar fysiska individers frihet och trygghet mer än juridiska personers frihet. En fundering: Var tog de liberaler vägen som begrep att det var oändlig skillnad mellan frihet för människor och frihet för kapital?


Sista ägandet i Nordea såldes ut i veckan. Totalt har Alliansregeringen sålt ut för 160 miljarder kronor för att kunna sänka statsskulden trots att man sänkt skatten med 130 miljarder och missar inkomsterna från det statliga ägandet...

Sossarna och Miljöpartiet är bekymrade över huruvida man sålde ut i rätt tidpunkt för att kassa in mesta möjliga slantar för det kortsiktigas bästa. Man lever under nuets och kortsiktighetens förbannelse.

Min uppfattning är att det behövs en statligt ägd bank och en offentligt ägd penningförmedling för att garantera medborgarnas frihet och trygghet oavsett vad marknaden anser. Att låta denna typ av grundläggande infrastruktur vara helt beroende av marknaden skapar en bisarr situation. I övrigt bör naturligtvis t ex fjärrvärmenät och elnät - som också är en del av den grundläggande infrastrukturen - vara offentligt ägt.

Tyvärr finns det i dagsläget - när den nyliberala smittan spridit sig till partistrategernas hjärnor - bara ett riksdagsparti som tycks begripa detta. Nästan alla har begripit det för bara några år sedan... Nu verkar dom kunna tycka vad som helst.


Fredrik Reinfeldt höll tal i FN. Sverige har kommit dithän att få i församlingen iddes vara kvar och lyssna. För vad finns det att lyssna till? En statsminister för ett land som stoppade EU från att gemensamt uttala sig om amerikansk övervakning av andra länders medborgare, presidenter och företag?

Svenska Dagbladets ledarsida gav utrymme för en av den internationella klimatdebattens mest manipulativa klimatförnekare. Samtidigt lät man klimatförnekarna Stockholmsinitiativet köpa bästa möjliga reklamplats i sin nätupplaga.

Detta kan jämföras med att tidningen Förskolan stoppat en annons från Strålskyddsstiftelsen i nästa nummer. I annonsen beskrevs risker med mobila nätverk i miljöer där barn vistas. Såväl Europarådet som den Franska Nationalförsamlingen avråder skolor från användning av trådlösa nätverk på grund av riskerna för barnen. Vilket ju faktiskt är något som även vi som är teknikfreak bör fundera över...

Polisen i Skåne har gjort det som ligger närmast till hand när man har tekniska möjligheter: man gör saker och ting därför att man kan göra det. Jag är övertygad om att FRA:s duktiga spanare är burna av samma idé. Grundinställningen är nog mycket enkel och den sammanfaller med hur svenska politiker i årtionden agerat i en rad frågor som har med neutralitet, integritet och annat att göra: en offentlig bild som försvaras med näbbar och klor, och en verklighet som alla egentligen vet hur den ser ut.

Kristdemokraternas ståuppkomiker Hägglund meddelar på sin riksstämma att grupperna på förskolorna bör sänkas från 17 barn till 16 barn på det att trygghet skall uppstå för familjerna. Trots att Ebba Busch medverkat i SVT:s Kommunpamparna - och Herregud så hon uppträder  - har hon blivit invald i partistyrelsen. Huruvida kristdemokrater gillar detta uppträdande eller om de är förlåtande och överseende övergår min förmåga att bedöma.



14 kommentarer:

  1. Ligger det inte i teknikfreakeriets natur att driva på slit och släng-samhället?
    AK

    SvaraRadera
  2. USA:s tal följdes med intresse. Räcker inte det?

    SvaraRadera
  3. Om polisens (men inte FRA:s eventuella register): Kanske PK-kulturen går för långt? Något får väl en smålänning tåla?!
    http://www.skanskan.se/article/20090308/GRINGO/71991357/-/pk-kulturen-har-gatt-for-langt
    Alla borde rikta in sig på att polisen blir effektivare, det är något som borde gynna samtliga invånare i detta landet. Våra brottsoffer får minsann tåla en hel del...

    SvaraRadera
  4. AK, jo i princip är det nog så, därför får man hålla i sig, vårda det man har och skapa en relation till sina prylar. Det vi hamnat i är en egendomlig kombination av tilltagande bundenhet till varor och tilltagande likgiltighet för varje enskild vara...

    Själv roar jag mig med att hänga med ganska bra i teknikutvecklingen, vilket är bra när man så småningom, efter det att andra bytt ut sina prylar i många steg, hoppar in i det nya lite lagom sent.

    Att vara teknikfreak kan väl vara samma sak som att vara kosmosfreak - som sådan skaffar man inte hem varenda nyfunnen stjärna bara för att man tycker de verkar kul.

    SvaraRadera
  5. Neoliberal Agendasön sep. 29, 11:54:00 fm

    "Själv roar jag mig med att hänga med ganska bra i teknikutvecklingen"

    Det märks inte. När rapporterade du tex. senast om ny teknik som förbättrar miljön?

    "Min uppfattning är att det behövs en statligt ägd bank och en offentligt ägd penningförmedling för att garantera medborgarnas frihet och trygghet oavsett vad marknaden anse"

    Och sen tvingas medborgarna i dåliga tider plöja ner skattepengar i dessa förlustverksamheter, tänk SAS som staten pumpar in miljardbelopp i.

    SAS svart hål för staten

    Inte mycket frihet med det.

    Nej, sälj ut statlig egendom istället, så vi kan bli av med statsskulden.

    SvaraRadera
  6. Jag skrev nedanstående inlägg i en bloggdebatt om marknadshyror. Kanske har det en vidare relevans.

    "
    Jag läser i tidningen att en otrevlig parasit kallad Toxoplasma sprider sig bland möss. Parasiten beter sig så utstuderat att den invaderar värddjurets hjärna, och därefter påverkar dess beteende. Den drabbade musen omprogrammeras till att tappa insikten att katter är dess fiender, och söker i stället dessas närhet. Detta slutar förstås olyckligt för musen, som snart finner sig vara fast i klorna på en katt.

    Det slår mig att vår mänskliga samtid också verkar vara smittad av en parasit; vi kan kalla den för ”marknadsparasiten”. Den drabbades beteende förändras i två viktiga avseenden: 1) man blir orubbligt övertygad att marknaden är ens vän, 2) man förlorar insikten att samhället, och ens personliga liv, faktiskt k a n (och ofta bör) organiseras efter andra principer än de som marknaden dikterar.

    I själva verket är marknaden naturligtvis inte någon annans vän än de individers och intressens i kulisserna som hela tiden ”skär emellan” när vi köper/säljer/lånar pengar/hyr; dvs när vi övergått från att vara medborgare till att bli konsumenter.

    Redan när man använder uttrycket ”hyresmarknad”, så har man faktiskt accepterat att vinstintressena har formuleringsprivilegiet.

    Gå inte på den niten !

    Människors liv, och deras boende, är alldeles för viktigt för att reduceras till vara anonyma (och rättslösa) kunder på en marknad.

    Vidare: Acceptera inte att bli skam-och skuldbelagda för att ni inte betalar exploateringshyror till ”marknaden”. Skammen tillhör snarare de debattörer som utrycker sådana förolämpningar.

    /Lars"

    SvaraRadera

  7. Att regeringen sålde sina Nordeaaktier så där huxflux en natt, tyder på att något är på gång inom ekonomin.
    Samtidigt tyder utvecklingen på att USA:s skuldsåttning går mot sitt slut. Att låna till driften håller inte i längden, inte ens för en supermakt.

    SvaraRadera
  8. BS: Instämmer, det är en mycket märklig kombination som råder.

    Jämförelsen med kosmosfreak - tja, människan gör som du skriver det den Kan. Hade stjärnor Kunnat plockas hem så.... Men visst, klarar man som teknikfreak att göra långa tekniksprång får man väl sägas vara ursäktad. Dvs om man håller sig till mitt miljömilda tekniktempo: mobil 1 år 1997 och mobil 2 år 2013. På så vis kritiserar man slit- och slängsamhället med gott samvete. :-)
    AK

    SvaraRadera
  9. Neoliberal: har du inte märkt att det är staten som är garant för de privata bankerna - och vad är det som säger att en statlig bank inte skulle kunna gå med vinst även om man arbetade med mindre räntegap? Vad är det för konstigt att staten garanterar en infrastruktur, genom att äga en, för att betala räkningar och skicka pengar???

    SvaraRadera
  10. Välkommen hem
    Om vi utgår från kulturer som levat på Jordens villkor
    och om vi utgår från värderingar och bilder av världen
    som gör framtiden möjlig, ja då finns det arbete till alla!
    Roland Lidén,2013-09-29

    SvaraRadera
  11. Det finns inget som säger att en statlig bank inte kan gå med vinst. Det finns inget konstigt med att staten garanterar en infrastruktur. Det som blir konstigt är när inte olika ägandeformer samtidigt diskuteras t.ex. kooperativ, gemensamt ägande och frihet. Att människor tillsammans kan äga banker och företag. En offentligt ägd penningförmedling och en statligt ägd låter intressant. Att sälja ut all statlig egendom (folket) (landet) låter vansinnigt.
    Kortsiktigt. Dessutom låter det förbaskat korkat. Ett land utan tillgångar är ett fattigt land.

    SvaraRadera
  12. Vill med inlägget 07:39:00 säga att man inte bör lägga alla ägg i samma korg. De går så lätt sönder då.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  13. Marknadsliberalismen är en religion som syftar till att slå ut lokal konkurrens mot de globala multinationella företag som byggts upp bakom mängder av tariffer och skydd.

    De vill inte att andra länders företag ska skyddas tills de är lika starka att de kan konkurrera, utan istället direkt slås ut och kan köpas upp.

    Det otroliga är att nyliberaler på fullaste allvar tror att det är i vårt intresse att sälja all vår industri och naturresurser till dessa multinationella jättar.

    SvaraRadera
  14. Ja och alla privata utförare inom hemtjänsten som får för lite tid på sig av kommunen för att på ett mänskligt sätt kunna utföra sina uppdrag. De orkar inte tappar sugen och slås naturligtvis ut direkt eller på sikt och kan köpas upp.

    Det otroliga är att nyliberaler därmed väljer att offra de äldre till dessa multinationella jättar som vädrar vinst. Dessutom är det otroligt att kalla det valfrihet när ett av fem äldreboenden försvunnit. Alla kan/vill inte bo hemma livet ut. Vi är sociala varelser. Även på ålderns höst.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.