onsdag 11 september 2013

Vad är Nu?

Hippocampus till vänster...
Apropå kyrkovalet på söndag så kom jag att tänka på Augustinus. Det var han som var kyrkofadern som skrev västerlandets första självbiografi, Bekännelser. Han funderade också över tiden. Han funderade över vad Nuet är. 

Hur långt är Nu? Jo, själva övergången mellan framtid och dåtid, det vill säga ingen utsträckning alls i tiden. Själva den absoluta och ögonblickliga gränsen mellan framtid och dåtid således. Rent filosofiskt.

Men hjärnan är ju mer än filosof, kan man tycka om man är lagd åt det hållet. Naturvetenskap är ju inte heller dumt.

Hippocampus - den del av hjärnan som tar emot information och upplevelser - har en annan uppfattning om vad som är Nu. Nu är sju sekunder. På ett ungefär. Tar man bort hippocampus så är det nämligen svårt att komma ihåg saker mer än sju sekunder. Underbart är kort. Dock mer än Ugglas fyra sekunder.

Om detta vill jag prata. Liksom om hur det är att få stroke i en tid, i ett land, där man inte riktigt vill ta till sig den hjärnforskning som fått sådant genomslag de senaste femton åren. Tiden är Nu. Landet är Sverige. Hur står det egentligen till med den svenska förmågan att rehabilitera hjärnskador, återföra de som drabbats av kognitiv dysfunktion - svårighet att behandla och lagra information - från det skuggland de drabbade hamnar i.

Ni som följt bloggen vet att jag i Kunskapskanalen intervjuat en hel liten drös med människor som är bra på hjärnan, eller som åtminstone har hjärnor som envetet försökt analysera sig själva. Jag vill gärna sätta tänderna i minnet och i stroke. Fast inte Nu. Utan längre fram i den höstliga tiden. Vad nu tiden är för något. Finns den överhuvudtaget? Eller är den en mänsklig uppfinning?

Nuet flödar in i nästa Nu. Nu är det slut för idag. Har du ingen hippocampus har du glömt det här inlägget efter cirka sju sekunder. Och har därmed glädjen att kunna läsa det en gång till med lika stort/litet nöje som förra gången.

Är du utrustad med hippocampus kommer du ihåg detta flera minuter, sedan lär hjärnan sortera in det i mappen för skräp, icke värt att slösa energi på.

9 kommentarer:

  1. "Den kulturella hjärnan" Hjärnans dag 2011.

    "Hjärnan är en sambandscentral och det är väldigt viktigt att hålla hjärnan i trim" säger Gunnar Bjursell professor i molekylär biologi.

    "musik, kultur och känslor påverkar hjärnan och hela vår organism"

    Då borde väl detta prioriteras? Kultur ligger inte högt på agendan i t.ex. USA hjärnforskningens mecka? Inte heller här hemma. Anslagen minskas.

    Teknikerna vi har sett kommer att vara föråldrade om fem tio år säger man. Ja måhända men vad spelar det för roll om inte kulturen prioriteras.

    Så kan vi påstå att vi tar tillvara medvetenhetens kultur dvs. forskningen? Den har ju redan insett att vi inte är maskiner, robotar. Ändå så har vi skapat en sådan värld.

    Dags att vända riktning alltså. NU!

    Lisbeth

    SvaraRadera
  2. Intressant.
    Min far fick en gång global amnesi och då var hans minne ungefär sju sekunder. Det gick utmärkt att prata med honom men så fort det refererades till något längre bort än de närmaste meningarna fick man börja om. Som tur var gick det över efter någon dag och det vanliga hästminnet var tillbaka. En gissning blir då att hippokampus fungerade men inte hjärnbarken.

    Tydligen kunde han lika gärna dött över/i frysboxen, där han stod och rotade efter mat när amnesin kom. Det hade varit något att förklara för polisen.

    SvaraRadera
  3. Förvisso, Lisbeth. Gottfried Schlaug forskar på ämnet kultur - i detta fall musik - som medel för att bota hjärnans skador. Här pratar han om detta:
    http://www.loc.gov/podcasts/musicandthebrain/podcast_schlaug.html

    SvaraRadera
  4. I nuet skapas alltså framtiden?
    Du har ju så rätt Birger vi är biologiska sociala, kulturella varelser. Det är t.om. vetenskapligt bevisat.

    Kanske även andliga eftersom "Teknikerna vi har sett kommer att vara föråldrade om fem tio år säger man." Det hänger på vilja att forska vidare. På att definitivt fastslå verkligheten genom olika samband. I annat fall är det dogmatism (förutfattade meningar). Sambandcentralen vår hjärna är alltså sammankopplad med vår vilja till att utforska. Hur ska vi annars kunna se några samband.

    Obama är intresserad av hjärnforskning. Han sägs också vara intresserad av kultur. "Martin Gelin om kultur pengar i Obamas stimulanspaket."
    "USA har ingen kulturminister inget kulturdepartement inget kulturutskott."

    Många hade stora förväntningar på Obama. Han har jämfört processen när man skriver god lagstiftning med att skapa en god musiksymfoni.

    I min sambandscentral hjärnan och i många andras sambandcentraler ses ingen sådan god musiksymfoni.

    Är det t.ex. god musiksymfoni att rusta upp militärt att starta krig? På vilket sätt gynnar det kulturen? Blir det mer pengar över till kultursatsningar? Eller till hjärnforskning?

    Många inom kultureliten hade goda förhoppningar på Obama och en och annan fällde säkert glädjetårar då han fick "makten".

    Lisbeth

    SvaraRadera
  5. Ang. "i mappen för skräp" Så finns det nog en och annan ledtråd som vi plockar fram som är allt annat än skräp. Aha ett nytt samband...

    SvaraRadera
  6. "Obama vill satsa på hjärnforskning" Dagens medicin

    http://dagensmedicin.creo.tv/dagens-medicin-play/obama_vill_satsa_pa_hjarnforskning

    SvaraRadera
  7. I nuet finns även det förflutna, till exempel det här:
    "Nya dokument som offentliggörs visar att USA:s samarbete med Saddam Husseins regim i Irak under Gulfkriget var närmare än man trott. CIA ska enligt dokumenten ha försett Irak med den dödliga nervgasen sarin."

    SvaraRadera
  8. Nu hade ni inte väntat er att Nuet kan upplevas
    inifrån den sten, som jaget självt är inskrivet i!

    Hit hör även vad Nietzsche via
    den politiska filosofin sade:
    "Historien är en sten som man inte kan välta!"

    Något som miljöparticklar gärna illustrerar.
    Men bra ändå, med allt större gröna filter.

    Men att ställa upp nya stenar är
    inte vår sak, säger dom och blir
    röster som även i Norge kommer
    att bli allt svagare
    emedan oljesystemet
    tystar även de
    starkaste!









    SvaraRadera
  9. Kul bild. Visste inte att den var så lik en sjöhäst (med vet att hippo- har med häst att göra).

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.