söndag 26 maj 2013

Grön revolt i MP

Marléne, Annika, Valter och Carl  fattar vad grönt är...
Kongressen tog tillbaka sitt parti. Det blev en grön revolt mot partiledningen. Den säger sig ha varit ute i partiet och lyssnat, men uppenbarligen med avstängda hörapparater. 

Eller om bruset från nyliberala och socialdemokratiska sändare stört...

Jag har också varit inbjuden till en del lokalavdelningar och har hört exakt det som kongressen så tydligt tagit ställning för. Sänkt normalarbetstid, förbud mot vinster inom välfärden, hårdare tillväxtkritik. Just det som är grön ideologi. Den ideologi som gröna hjärtan - t ex Marléne Andersson (kommunalråd i kongresstaden Västerås), Annika Lillemets, Valter Mutt och Carl Schlyter - så skickligt malde sönder partistyrelsens allt blekare argumentation med. 

Naturligtvis kommer ledarsidor i främst borgerliga tidningar att hojta om vänstervridning, grön socialism och grönt flum.
  • Minns då att inte ens borgerliga partier - som t ex Højre i Norge - tror på vinster i välfärden. 
  •  Minns då att den 40-timmarsnorm som de försvarar lett fram till en arbetslöshet på över åtta procent och allt större klyftor mellan människor. 
  •  Minns då att den tillväxt som skapats de senaste tio åren till stor del tillkommit genom lån. 
  •  Minns då att den riktning på politiken som skapat stora klimat- och miljöproblem företrätts av de som kallar grön politik för flummig.
  • Minns då att de flesta av dem under årtiondena konsekvent ägande sig åt att baktala ekologisk odling, grön skatteväxling, införande av katalytisk avgasrening, förbud mot klor i pappersindustrin, biltullar i Stockholm, höjningen av skatt på villaolja som lett fram till att olja nästan helt är borta för uppvärmning av småhus - fortsättningen kan bli lång... Minns då att dessa är de konsekventa nejsägarna, minns då att dessa tyckare är de ständiga företrädarna för den orealistiska politik som skapar mer problem än den löser.

Egentligen var det inte konstigt att partiledningen åkte på däng. Lyhördhet och kompass är det si och så med. Den nyliberala sjuka som paret Wetterstrand/Valtersson drog in i partiet bör nu vara botad. Den strävan efter att "fila bort kantigheter" (läs: fila bort grön ideologi) som de tidigare språkrören hade som medel för att bli regeringsfähiga bör ha ersatts av vilja att driva opinion för grön politik - för att därmed också få demokratiskt förankrat mandat att i en regering driva grön politik.

Det är inte makt att sitta i en regering och administrera politik man inte tror på, det är inte demokrati att i en regering plötsligt börja driva det man inte talat om före ett val. Så hur man än tänkt är det feltänkt eller till och med manipulativt.

Bortförklaringarna från partiledningen blev närmast parodiska efter kongressens beslut. Hur man skall kunna uppträda trovärdigt - Åsa Romson har kallat sänkt normalarbetstid för "plakatpolitik" och Gustav har i intervju efter intervju tagit avstånd från generell arbetstidsförkortning - blir något att bita i för språkrören. Kommer de att ta kongressens vilja på allvar eller kommer man att tona ner, tolka om, glömma bort?

Sägas skall dock till de nuvarande språkrörens försvar att de inte - likt under Marias och Peters era - försökte, mer eller mindre, tvinga kongressen att dansa efter deras pipa. Den partiledning som ledde partiet inför förra valet struntade helt sonika i vad kongressen beslutat att man skulle driva för valfrågor. Frågan är hur mycket Åsa och Gustav kommer att driva kravet om sänkt arbetstid, hårdare tillväxtkritik och förbud mot vinster i välfärden.

En radanmärkning: Kongressen ger faktiskt inte riktigt klara besked när man samtidigt som man tar beslut i ekonomisk-politiska grundfrågor väljer in den motsatta politikens företrädare (Per Bolund) i partistyrelsen. Hur hanterar Per detta i egenskap av partiets ekonomiskpolitiska talesperson? Skall han lämna sina personliga åsikter därhän? Skall han uppträda som tjänsteman som gör det han blivit tillsagt att göra? Eller väljer han att köra som förut, trots kongressbeslut?

Själv hade jag, om jag varit Per och burit de åsikter han gör om man får tro det han sagt och skrivit offentligt, avsagt mig nomineringen till partistyrelsen och avgått som partiets ekonomisk-politiska talesperson. Allt annat hade känts totalfel.

PS!
En personlig fundering över demokratin inom MP: Mycket märkligt är att en avdankad pensionsmässig föredetting - som dessutom  lämnat partiet på grund av de senaste partiledningarnas uppfattning om vad som är grön politik - under föreläsningar och i debattartiklar till skillnad från de senaste fyra språkrören framfört den politik som en överväldigande majoritet i partiet ställt sig bakom. Jag är glad över att det politiskt är på det sättet. Men oroad över partiets interna demokratiska liv på riksnivå.

Kan det ha med de där hörapparaterna att göra? Kanske är man så oteknisk att man haft svårt att ratta bort bruset från de nyliberala tankesmedjorna och den socialdemokratiska partiledningen? Eller har man kastat den manuella kompassen och litar helt på sin politiskt fjärrstyrda gps?

Varför har partiledningen gång på gång missbedömt vad partiet vill? Kanske är det så att partisekreterarens uttalade partistrategi -  att lyssna på andra än miljöpartister - har bidragit. Kanske är det så att man mentalt isolerat sig i den lilla krets som finns kring riksdagskansli - där man sett till att anställa likasinnade (vilket är det grövsta fel man kan göra i ett parti).

Något grundläggande fel är det i alla fall när man hamnar så totalt fel i två av de allra mest diskuterade frågorna inom partiet: arbetstidsfrågan och vinster i välfärden.

28 kommentarer:

  1. Arbetstidsfrågan och frågan om den exponentiella ekonomiska tillväxten är grundbultarnas grundbult i den gröna rörelsen. Att miljöpartiet är på väg bort från detta är ingenting mindre än en skandal.

    "Den nyliberala sjuka som paret Wetterstrand/Valtersson drog in i partiet bör nu vara botad", skriver du. Jag är inte så säker. Under de senaste 10 åren, då partiet nått framgångar i opinionen, har partiet även befolkats av människor som faktiskt tror på de nya budskap som drevs fram av de förra språkrören och som även drivs av de nya. Samtidigt har många gröna lämnat partiet. Vad kongressen säger kan man enkelt köra över. Nu är man nämligen så förblindade av möjligheterna till makt, efter 2014 års val, att ingenting får stoppa dem. Och andra partier räknar med mp, inte minst socialdemokraterna, som ju behöver mp:s stöd. Socialdemokraterna kommer aldrig att acceptera ett genuint grönt parti. I alla andra partier är det fortfarande ökad konsumtion, tillväxt och oförändrad normalarbetstid som gäller. Följaktligen behövs i Sveriges riksdag ett grönt parti med helt andra värderingar, som vågar upplysa om situationens allvar när det gäller våra existensvillkor och som vågar föreslå obekväma politiska lösningar. Det är inte miljöpartiet som ska plocka bort sina krav, det är i stället de övriga partierna som ska plocka bort sina alltmer orealistiska förväntningar på framtiden.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att det är något märkligt, att välja språkrör så tidigt på en kongress som MP gjorde. Det rimliga vore ju, att först besluta om politiken och sen välja de företrädare som bäst representerar politiken. Då skulle partiet slippa funderingar och oro över om partiledningen kommer att respektera kongressens beslut.

    SvaraRadera
  3. Är det inte samma sorts brus i lurarna som gör att socialdemokraterna och centern har ledningar med ideologisk inriktning som inte delas av medlemsmassorna (eller de 'massor' som i rätt hög grad röstar med fötterna och bara försvinner ur partierna)? Ledningen för MP har, i likhet med ovannämnda, helt enkelt orienterat in sig i en borgerlig övre medelklass vars värderingar man vill göra till partiets politik, vad än medlemmarna säger.

    SvaraRadera
  4. Håller med dig LeoH... märkligt.

    SvaraRadera
  5. Ja, visst finns det i MP åtskilligt kvar som behöver ändras.

    Med tanke på den totala "kapningen" av partiet som tilläts äga rum unde E & W:s spira, så är ändå denna kongress en rätt stor framgång för den gröna falangen med Lillemets, Schlyter m.fl. i spetsen.

    Men hur 17 ska Fridolin & Romson kunna administrera besluten utan att kväljas? Och hur kan man välja rör INNAN man exakt vet vilken kurs partiet ska lägga ut?

    Gt

    SvaraRadera
  6. Hur man skall kunna uppträda trovärdigt - Åsa Romson har kallat sänkt normalarbetstid för "plakatpolitik"...

    Romson har formulerat sig klantigt. Men jag misstänker att hon syftar på att lagen är dispositiv. Dvs man ska inte överskatta betydelsen av en ändring av normalarbetstiden. Men hon borde använt samma ord som herrar Schlyter och Schlaug och sagt att lagen är en viktig symbol.

    Det har faktiskt betydelse vilka ord man använder.

    Det borde MP:s kvinnliga taltratt begripa. ;-)

    /W.

    SvaraRadera
  7. Visst är det underbart med denna revolt, Birger?! Nu kan du komma tillbaka till oss och se till att den gröna utvecklingen fortsätter, tycker jag!

    http://huddingeperspektiv.blogspot.se/2013/05/kongressen-visar-vagen.html

    SvaraRadera
  8. "Varför har partiledningen gång på gång missbedömt vad partiet vill?" Handlar det verkligen om missbedömningar. Snarare om synen på sitt uppdrag - om man ser sig som företrädare eller ledare. Om politiken ska sippra upp eller ner i organisationen. Tanken med t ex språkrör istället för partiledare behöver nog fräschas upp inom partiet. Hakan har fortfarande inte återplacerat sig efter att jag internt hörde Maria uttala att om hon hade varit Göran Persson hade hon minsann bara talat om för partiet vad som gällde i EU-frågan, nu fick man ändå tycka till.
    AK

    Ps
    "Eller har man kastat den manuella kompassen och litar helt på sin politiskt fjärrstyrda gps?" Ett ämne i sig vart tekniken är på väg att föra oss. Fick häromdagen skräckbilder från filmen Terminator på näthinnan när jag i en vardaglig situation fick beskedet från en anställd att hon inget kunde göra, det var tekniken som gjorde att utfallet blev fel. Och detta upprepas allt oftare om jag så går och handlar, åker buss eller pratar med myndigheter i mitt arbete. Människans "överlämning" börjar te sig scary.

    SvaraRadera
  9. I Skåne gnisslar väl Mp:s representanter tänder till grus, nu när medlemmarna sagt sitt på stämman.

    I Skåne håller Mp aktivt på att köra regionen i botten tillsammans med Alliansen.
    Min gissning blir att de Mp:are som ogillar partiriktningen, på riksdags-, kommun- och regionnivå, kväver det med tysthet, eller låtsas att "vi tycker inte så olika".

    Den metoden är väl inarbetad och brukar fungera utmärkt.

    SvaraRadera
  10. Hade Mp:s ledning varit lika slipad som S, hade de förekommit medlemmarna och satt samman mindre diskussionsgrupper med representanter från olika håll, före debatt och beslut. I grupperna skall man komma överens och utforma förslag.

    Genom det förfarandet kan man styra sammansättning i grupperna, och slå sönder interna allianser, och få fram lagom urvattnade förslag, som inte betyder ett skvatt.

    Neoliberlerna i Mp får således bakläxa.

    SvaraRadera
  11. Neoliberal Agendasön maj 26, 12:05:00 em

    Maria Wetterstrand är en av de vettigaste miljöpartisterna vi sett. Vet flera (ny)liberaler som röstade på MP istället för alliansen efter FRA-lagen.

    När det gäller stycket om bakåtsträvare, så är många av de reformer du beskriver (ny)liberala. Det är inget fel med straffavgifter på utsläpp. Man får enligt (ny)liberal teori inte förstöra andras egendom eller liv/hälsa. Det är ingen skillnad på att döda någon med en kniv och att göra det med farliga utsläpp.

    Däremot är förbud för att arbeta så länge man vill extremt oliberalt. Och det är inte för vi tror 40 timmar är en magisk gräns vi inte kan gå under. Vi vill ta bort den begränsningen med. Det ska vara upp till arbetsgivare och arbetstagare att göra upp om arbetstider, precis som man idag gör med lönen.

    Om det är så att fler arbetstimmar leder till mer miljöförstöring så får vi hantera det genom att begränsa utsläppen, tex. genom höjda straffavgifter, inte genom att förbjuda folk att jobba.

    SvaraRadera
  12. Kongressen har pekat med hela handen. Det ger ny kraft till de riksdagsledamöter och PS - ledamöter som hållits tillbaka. De har nu inte bara ett tydligt mandat att själva driva frågorna -de har också ett mandat att se till att språkrör och partiledning gör det.

    Partiledningen har fått sig en rejäl smäll. Det som förvånar är att ledningen och språkrören varit så dåliga i sin analys. Att man inte ens verkar tänkt tanken att kongressbesluten kunde bli som det blev. Det visar förstas Åsas blunder med "plakatpolitik". Åsa som var så stark anhängare av kortare arbetstid att hon skrev på mitt tidigare upprop mot partiledningens trixande för att få bort arbetstidsförkortningen från MP:s politik (före språkrörskandidaturen).

    Det hjälpte inte med all verktyg och forum för att föra samtal med medlemmarna. Troligen beroende på att avsikten inte primärt var att ta till sig medlemmarnas argument. Det blev i stället verktyg för att marknadsföra partiledningens vilja i en slags "fostrande" anda.

    kongressbesluten visar helt enkelt att det ännufanns för många medlemmar kvar som inte drevs av en karriär- och maktstrategisk karta utan en ärlig och uppriktig ideologisk kompass.

    SvaraRadera
  13. Medborgarlön blev 'vision'? Så fruktansvärt urvattnat och substanslöst.

    SvaraRadera
  14. Mp är kass; de har visionerat t.o.m medborgarlön-frågan.

    Så är det; valen -14 närmar sig och då måste man börja lova lova-karusellen igen.

    Vad lovade alla partierna sist förresten?

    MEDBIRGARLÖN; NU!

    SvaraRadera
  15. "Det hjälpte inte med all verktyg och forum för att föra samtal med medlemmarna. Troligen beroende på att avsikten inte primärt var att ta till sig medlemmarnas argument. Det blev i stället verktyg för att marknadsföra partiledningens vilja i en slags "fostrande" anda."
    Mitt i prick.
    AK

    SvaraRadera
  16. Är dina bittra gubbkommentarer möjligen färgade av att de "sjuka" politikerna levererade både fler väljare och fler konkreta reformer än vad du någonsin gjorde?

    Din pösiga ton är verkligen djupt osympatisk. Som en gammal greve som föraktfullt ser ner på de oupplysta massorna.

    SvaraRadera
  17. Ha ha, Birger, där fick du allt något att bita i! 01:02 är inte snäll mot dig.

    Men nu får vi alltså se, hur de stukade "taltrattarna" kommer att förvalta kongressens vilja.

    Fridolin höll ett bra avslutningstal, det är sant. Han är alltså anpassningsbar?

    Huruvida Romson ber om tillgift för orden om plakatpolitik, det återstår att se/höra.

    Gt

    SvaraRadera
  18. 01:02, vilka reformer levererades efter Schlaugs avgång?? Friår, grön skatteväxling, anslag till biologisk mångfald etc påbörjades ju redan 1998 som jag minns det!
    Micke

    SvaraRadera
  19. Det är skönt att ha dig Birger som en riktpunkt för det vi en gång ville när vi startade partiet. Jag är vilsen nu, kommunalt och landstingspolitiker i MP och riks har ju inte samma värderingar som vi hade när vi en gång trodde på vår ideologi.Fortfarande är den modernare och före sin tid tydligen.

    SvaraRadera
  20. Hej 01:02! Du var riktigt sur för att jag inte gillar nyliberala idéer, tycks det.

    Jag vet inte om gubbkommentarer, som du kallar min kommentar, i detta fall skiljer sig så mycket från gummkommentarer eller glikommentarer...:-)

    Tvärtom, verkar det som, när man ser på besluten på kongressen. Trist om du anser att kongressen, men hyggligt låg medelålder jämfört med min, och hyggligt bra fördelning mellan män och kvinnor, levererar resultat som ligger i linje med gubbkommentarer... Det låter inte så bra.

    Om du är ung man så hoppas jag att du också kommer upp i ansenlig ålder - alternativet är i alla fall sämre.

    Det där med bitter verkar väl lite larvigt med tanke på att de flesta beslut, som jag tagit del av och följt, blivit precis som jag önskade att de skulle utfalla. Så bitterheten får du nog hitta någon annanstans. Hos dig själv kanske? Men det går nog över med åren...:-)

    Livet är för läckert att få chans att leva för att man ska vara bitter - ett tips i all vänlighet.

    Micke, jodå under samarbetsåren 1998 - 2006 var nog framgångarna ganska jämt fördelade. Även om de var ganska begränsade hela tiden. Det som gett mest resultat är nog friåret, skatteväxlingen (där just oljeskatten inneburit en jäklas massa skäll, när vi införde den i den höga nivå som vi började göra 1998, och goda resultat som nog nu alla är nöjda med). Beslutet om biltullar var väl inte heller så dumt. För ett tag sedan åkte jag på den elektrifierade järnvägen i Blekinge - ett resultat av en förhandlingsrunda som jag ska skriva om någon gång eftersom den var så absurd. Flyktingamnestin under Peter och Marias tid var starkt genomförd, där även Gustav var starkt engagerad.

    SvaraRadera
  21. LeoH sa:
    "Jag tycker att det är något märkligt, att välja språkrör så tidigt på en kongress som MP gjorde. Det rimliga vore ju, att först besluta om politiken och sen välja de företrädare som bäst representerar politiken. Då skulle partiet slippa funderingar och oro över om partiledningen kommer att respektera kongressens beslut."

    Hej, instämmer, väldigt märkligt att välja personer till partistyrelse, partisekreterare, rör o.s.v. innan politiken är beslutad.
    Och nu har väl som sagt, en rad personer t.o.m. valts om, trots att man vet var de står, alltså personer som verkligen inte förstår och håller med om vissa centrala grunder i den gröna ideologin, minst sagt ohållbart i mina ögon :-(

    SvaraRadera
  22. Kan det vara så att partiledningarna är högervridna för att personer som är involverade i riks utgörs av folk som lever i och runt Stockholm där det närmaste är ett krav på att vara förmögen för att ha en bostad.

    SvaraRadera
  23. Marléne Tamlin (fd Andersson)sön maj 26, 07:36:00 em

    Vilken ära att bli omnämnd av självaste Schlaug! =)

    Ja, en bra kongress blev det. Ser fram emot fortsättningen.

    (Heter dock numera Tamlin i efternamn, inte Andersson. Stor förvirring hela helgen..)

    SvaraRadera
  24. Hur kommer det sig att nästan alla partiers ledningar skiljer sig från medlemskår och väljarkår?

    Detta, som Lord Metroid påpekar, att höjdarna bor i dyrort är kanske en förklaring. Där duger det inte att vara lågavlönad. Men är det hela förklaringen?

    Gt

    SvaraRadera
  25. Marléne, såg debatten du deltog i. Du var suverän!

    SvaraRadera
  26. Marléne Tamlin (fd Andersson)sön maj 26, 10:33:00 em

    Tack Birger! Värmer att få höra från min barndoms MP-språkrör! Tror jag blev miljöpartist någon gång på din tid, i samma veva som jag började skolan... Den fotar jag och lägger upp på facebook! ;)

    SvaraRadera
  27. Heja Birger!

    Du behövs i Mp!

    SvaraRadera
  28. Hej Birger!

    Uppmuntrande text! :)

    Men röstade kongressen verkligen igenom ett "förbud mot vinster inom välfärden"?... Eller röstade de ÄN EN GÅNG (tredje året i rad i så fall) igenom ett löjligt, fånigt förbud mot SYFTE att göra vinst?... (Vilket i så fall givetvis måste följas av en enorm, resursslösande kontrollapparat, och en massa krångliga definitioner som givetvis kommer att överklagas i 9 fall av 10!)

    För så antyds det iaf här: http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.lararnasnyheter.se%2Flararnas-tidning%2F2011%2F05%2F23%2Fmiljopartiet-vill-forbjuda-vinst-skolan&h=6AQFeF6wf så om du har en länk till ett belägg för ett verkligt förbud mot själva vinstutdelningen, inte mot syftet, så får du gärna posta det här!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.