torsdag 7 februari 2013

Grönt v/s liberalt?

Fores betyder dörrar på latin
I en "ledarartikel" i Dala-Demokraten påpekade jag att det var en grön framgång att Tobinskatten - det vill säga skatt på finansiella tjänster - skall införas i flera EU-länder. Reaktion på detta kom från Fores, vilket är den tankesmedja som kallar sig liberal och grön. 

Fores hävdar att skatt på finansiella tjänster försvårar klimatomställningen. Mitt svar i DD var infört häromdagen och såg ut så här:

Christofer Sköld – en av cheferna den tankesmedja som kallar sig grön och liberal och går under namnet Fores – är lite upprörd (30:e januari) över att jag välkomnade  EU:s beslut om införande av Tobinskatt, det vill säga skatt på finansiella transaktioner.

I Sverige tycks allmänt högerpolitiker vara oroliga över att deras kolleger i Europa vill inför Tobinskatt. Man oroas över att det faktiskt nuförtiden en förvånansvärt bred enighet i Europa om att finanssektorn är underbeskattad.
 
Christofer Sköld hävdar att Tobinskatt inte alls går ihop med grön politik.

Att Fores - skapad av Centerpartiet i samma tidsperiod som dess ledning började överge socialliberala och ekohumanistiska värden – har lite svårt för det där med vad grön ideologi är har jag förståelse för. Man är mer liberal- vilken schattering låter jag vara osagt - än grön. Svårare än så är det inte. Fores och Timbros kritik av Tobinskatten lär i grunden ha en ideologisk utgångspunkt.

Redan när Europaparlamentet i mars 2011 uppmanande EU-kommissionen att fortast möjligt komma med lagstiftningsförslag om att införa såväl koldioxidskatt som skatt på finansiella transaktioner så röstade De grönas ledamöter ja.

I beslutet låg, enligt parlamentets uppmaning, att inkomsterna skulle användas för att finansiera klimatåtgärder.  Tobinskatt kan dessutom bli ett instrument för att bromsa den kortsiktiga spekulationsekonomin, skrev De grönas EU-parlamentariker Isabella Lövin i en kommentar. Medan Carl Schlyter påpekade att De gröna länge verkat för Tobinskatt. Det är alltså i allra högsta grad grön politik att förorda denna typ av skatter. Inte minst för att bredda skattebasen i en tid när skatten på arbetstid medför att kultur, reparation, underhåll, vård och omsorg blir allt mer hårdbeskattat jämfört med direkt miljö- och klimatpåverkande prylkonsumtion.

En grundläggande skillnad i synsätt mellan gröna och liberaler är förstås att ur ett grönt perspektiv har det offentliga en roll som viktig motor i det som driver utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Marknaden, med sitt kvartalstänkande, klarar inte av den långsiktighet som krävs.

Läkemedelsindustrins oförmåga att ta ansvar för framtagande av antibiotika som biter på antibiotikaresistenta bakterier är lika belysande som markandens otillräcklighet att ta forskarnas klimatvarningar på allvar – de kom redan på 80-talet.

Vi lever allt för mycket i kvartalsrapporternas tyranni.  Spelregler – med grön skatteväxling som viktig kompentent – måste kombineras med statliga och överstatliga satsningar. Den som inte begriper det bör avhålla sig från att klistra gröna etiketter på sitt budskap.

Det Internationella Energirådet (IEA) anser att det behövs en bra bit över tio biljoner dollar fram till 2035 för att minska de globala koldioxidutsläppen, påpekar Fores. Och slår fast att den summan ”bara står att finna hos kapitalmarknaderna”. Låt mig betona att det således handlar dels om att styra pengar rätt på marknaden genom att externa effekter, via skatter, bakas in i priset som, dels om offentliga investeringar.

Att inbilla sig att nettotillskottet till klimatinvesteringar med automatik minskar med en Tobinskatt – vilket tycks vara Fores formella kritik av skatten - är ett minst sagt yvigt argument. Man kan naturligtvis med liknande yvig argumentation påpeka att utan Tobinskatt så finns än mer utrymme för ytterligare investeringar i sådant som leder till ökande konsumtion och ökande negativ miljöpåverkan. Jag avhåller mig från det, eftersom det gränsar till den låga nivå som Fores lägger sig på i denna fråga.

För övrigt behöver man inte vara grön för att vara bekymrad över den instabilitet – och därmed risk för effekter på samhället som också påverkar människors sociala situation och därmed också deras förmåga att orka ta till sig de stora miljö- och klimatfrågorna - som högfrekvenshandeln ger upphov till. Det räcker att vara… Merkel. 

Birger Schlaug - oberoende debattör

20 kommentarer:

  1. Kul att du finns som en ledarskribent i Dalademokraten, Greider och Sluggo, inte dåligt. Tobinskatt är givetvis så grönt det kan vara!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kallas Birger för sluggo? Det är ett j-t bra namn, för det är precis vad han är. Och det säger jag i positiv bemärkelse :)

      Radera
  2. Tack, Birger, för detta påpekande!

    Hoppas att centerfolket fortsätter upptäcka att de förs bakom ljuset av rörelsens ledare. Men vad ska de fly till? MP?

    Nja, även där blev man förrådd av ledarna under en tid. MP Original fanns inte mer. Vi flydde då, men hade ingen hamn att landa i.

    Men hur ser de senaste signalerna ut? Finns det vårtecken i MP:s nuvarande politik? Ditt utsiktstorn är bättre än mitt.

    Gt

    SvaraRadera
  3. Senast för två dagar sedan hörde jag Gustav återigen stå och skräna om höghastighetståg m.m. ...

    Den yngre generationen tycks ha en tjock barriär vad gäller att fundera kring mer centrala delar såsom sund livsmedelsproduktion, jämlik demokrati, friskt vatten, biologisk mångfald, delaktiga jämlika medborgare, vägen ut ur detta fossila högenergisamhälle med dess groteskt stora ekologiska fotavtryck - utan tenderar, precis som Fores (om än inte lika mycket) att fundera mer över finans och teknik som lösningar inom ramen för nuvarande system...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Framförallt har den yngre generationen fantastiskt svårt att se skönheten och effektiviteten i solidariska och kollektiva lösningar. Det oundvikliga uppvaknandet kommer att bli hårt. För både samhälle och individer.

      Radera
  4. Som Schlaug påpekade i sin urspungligs ledare domineras idag Fores av nuvarande och tidigare.... miljöpartister som hittat sin försörjning i Centerns pengahög som blev följden äv att man sålde hela sitt tidningsimperium...

    SvaraRadera
  5. Jag saknar tillräckliga sakargument för att Tobinskatt skulle vara grön i påståendena som förs fram i blogginlägget och ledarartikeln.

    - Tobinskatt är inte en skatt på arbete och det är bra.

    Så långt är jag med, men får inte riktigt till den gröna kopplingen.

    - Tobinskatt kan bli ett sätt att bromsa den kortsiktiga spekulationsekonomin.

    Nja, om man inte med kortsiktigt menar på veckobasis så lär just denna skatt inte ha så stor effekt. Om antalet affärer som de stora spelarna gör skulle gå ner till hälften, vilket kanske är rimligt, skulle det mycket marginellt minska spekulationsdelen av finasmarknaden. Däremot kan jag lätt tänka mig att mindre spelare (privatpersoner) också kommer att göra färre affärer och eftersom de redan nu gör ganska få affärer blir effekten troligtvis mindre riskspridning för man köper färre typer av aktier och fonder, dvs mer risk och högre grad av spekulation.

    - Gröna politiker har länge varit för Tobinskatt.

    Ja, om det är ända kriteriet som krävs för att något ska anses vara grönt så blir man ju lite bekymrad minst sagt. Då betyder grönt något helt annat än jag trodde.

    ---

    Så vad tror då jag blir effekterna av Tobinskatten. Den första och mest direkta följden blir nog att fler finansaffärer kommer att flyttas till länder som inte har Tobinskatt. Främst Storbritannien och USA, men också Sverige. Om det är bra eller dåligt har jag svårt att överblicka, men det känns mest som dåligt då tex Frankrike nog behöver det tillskott till ekonomin som administrationen i finansmarknaden står för. Det är ju som bekant väldigt lönsamt att arbeta med pengar.

    SvaraRadera
  6. Argumentet "då drar vi nån annanstans" är så vanligt från det s.k. näringslivet. Men i slutändan vill man ändå vara där marknaden är. Att sitta och skicka pengar till varandra på en öde ö ger inte så mycket i längden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och därav det mer eller mindre illa dolda motståndet Jan W.....

      Radera
  7. iblandekonomomi: om vi skall sänka skatten på arbetstid så bör vi få in den på annat. Detta annat är bland annat finansiella tjänster. Sänkt skatt på arbetstid är en grön grundvärdering eftersom det gynnar sådant som skola, vård, kultur, omsorg, reparation, underhåll etc. Men det måste finansieras, dels genom högre energi- och miljöskatter, men även på annat sätt. Som skatt på finansiella tjänster, det vill säga Tobinskatt. Vi får se vad som händer när länder som Frankrike, Tyskland och andra nu kommer att införa det på gemensam bas. Jag tror att fler kommer att ansluta sig, eftersom skattebasen, som Birger ofta talar om, måste breddas.

    SvaraRadera
  8. Vissa saker är lätta att flytta andra är det inte. Att flytta en fond inom EU hör nog till de lättare sakerna att flytta, betydligt lättare än att flytta en fabrik. Att fabrikerna ändå flyttar till Kina, fastän det är så svårt, stämmer till eftertanke när man jämför med de lättflyttade fonderna.

    Och som jag skrev, alla affärer kommer förstås inte flytta. Men det kommer att märkas.

    Oavsett, var det inte detta mitt inlägg gick ut på, utan på bristen på gröna effekter av skatten.

    (alltid kul med debatt, med lite tur så lär man sig något)

    SvaraRadera
  9. Micke:
    Tack för klargörandet.

    Frågan är då, håller detta hela vägen? Hur höga vinster behöver bolagen för att det fortfarande ska vara lönsamt att placera i aktier på lång sikt (inklusive riskspridning som är det som framför allt kommer att bli dyrare nu)? Är det en grön tanke att inte spara kapital i aktier för att kunna plocka ut som pension senare i livet? Här stannar min förmåga att tränga på djupet för tillfället.

    SvaraRadera
  10. Iblandekonomi: nu handlar det ju om promillen i skatt på finansiella transaktioner, vilket i sig ger stora pengar, men inte påverkar den enskilda affären speciellt mycket.

    SvaraRadera
  11. Många medelålders och äldre behöver verkligen väckas och ruskas om - det finns många unga som väljer bort statushets för mer skönhet och mer kollektiva lösningar.

    Oavsett ålder och vem hen är kan "uppvaknandet bli hårt."

    Christer

    SvaraRadera
  12. Ja det är ju sant Christer. Kanske blev lite kategorisk där, men jag känner verkligen att den yngre generationen är ego in absurdum.

    SvaraRadera
  13. Angående Birgers inlägg om Uppdrag granskning.

    Det är sjukt att det framförs så många hot, och att det förekommer så mycket hat.

    Men för att nyansera lite:
    http://juggen.wordpress.com/2013/02/07/stor-komik-i-uppdrag-granskning/#comments

    Läs denna text(den är lång, men det är värt det), och läs Juggens alla andra inlägg! Trevlig läsning!

    /Blackfish

    SvaraRadera
  14. Det är viktigt att vi finns, Määniskaaan.
    Men varför är det så +viktigt?
    livet är en illusion och det är väl den vi vårdar oss om.

    SvaraRadera
  15. Krister. Förklara gärna hur livet kan vara en illusion?

    Christer

    SvaraRadera
  16. Greetings from Colorado! I'm bored to death at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the information you provide here and can't wait to take a look when I get home.
    I'm shocked at how fast your blog loaded on my cell phone .. I'm not even using WIFI, just
    3G .. Anyways, amazing blog!

    my blog steinzeit diät
    Also see my webpage > http://wikicanarias.com

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.