Bild: Robert Schlaug |
Argument från Mikael Damberg känns dessutom som hämtade från Ekonomismens egna lilla bibel: genom fler tvååringar i förskola kan föräldrarna "jobba och göra karriär". Bli duktiga kuggar i maskineriet som går ut på att arbeta mer, konsumera mer, producera mer för att kunna arbeta mer så vi kan konsumera mer.
Nu är det naturligtvis sant att förskola kan vara stimulerande för barns utveckling, men det är också sant att förskolan redan idag lider av allt för stora grupper. Lägg till det långa arbetsdagar för små barn. Det är också problematiskt att anknytningen blir sargad av att personal naturligtvis har semester, vabbar och byter jobb. Barn är olika.Trygghet växer på olika sätt. Man bör utgå från vad vi vet om anknytning. Att normen "fler barn längre tid på förskola" blir allt mer styrande är inte bra.
Jag var synnerligen kritisk till införandet av maxtaxa en gång i tiden - jag hävdade att det vore bättre med "maxtid på dagis". Det var också MP:s inställning inför valet 1998.
Lustigt nog föreslog Reinfeldt - för fyra år sedan - att små barn högst skall vara på förskola 40 timmar i veckan. Långa arbetsdagar för små barn är inte bra. Föräldrar och/eller andra vårdnadshavare behöver mer tid för sina barn - inte i första hand för sin egen skull, utan för barnens skull. Jobbet och karriären är inte viktigare än de barn man har skrivit ett moraliskt kontrakt att ta ansvar för. Det är inte finare att göra karriär än att vara en förälder som ger barn sin tid. Pratet om att det räcker med kort och intensiv "kvalitetstid" är struntprat. Det är bättre än ingenting, men inte mer än så.
Magdalena Andersson, sossarna talesperson i ekonomiska frågor, menar att det är bra med tidig inlärning. Det är sant. Detta skall sättas mot annat som är viktigt. T ex barns behov av trygg anknytning. Normen bör utvecklas åt motsatt håll än den som socialdemokraterna strävar efter: mer tid för barn, sänkt arbetstid, kortare tid på förskolan för små barn, bästa möjliga förutsättningar för att bygga trygga relationer med god anknytning. En bra balans, helt enkelt.
Socialisters gamla dröm om att samhället skall ta hand om barn från spädbarnsåldern till det att de är färdiga att gå ut i produktionen som duktiga kuggar i maskineriet är väl den enda socialistiska dröm sossarna har kvar. Deras förslag om obligatoriskt gymnasium och allmän förskola från två år innebär således att denna mossiga - och föga frihetliga - dröm skall förverkligas. Lägg till detta de erfarenheter vi har av hur socialdemokraterna hanterar en ekonomisk kris. Den stora krisen på 90-talet löste man genom färre vuxna i skolorna, större grupper i dagis. Så lär det bli nästa gång också. Barnen som krisregulator på nåt ställe där de inte är i vägen.
När maxtaxan infördes så motiverades det med att det var bra för barnen - den som gräver lite i underlaget till beslutet finner att det inte alls var detta som förslaget handlade om. Argumentet var att fler barn skulle kunna vara längre tid på förskola så att föräldrarna skulle kunna jobba mer och därmed påverka den ekonomiska tillväxten. Barn är i vägen. Det är budskapet.
Förresten: om anknytningsteorin talade jag och Dan Josefsson för en tid sedan i Kunskapskanalens serie En bok, en författare. Klicka på bilden.
Jasså, du är inte mer socialistkramare än så!
SvaraRaderaBra Birger, detta torde vara ett av de allra viktigaste inlägget för ett bättre samhälle, tack :-)!
SvaraRaderaBra skrivet!
SvaraRaderaDagis är kanske inte bra för alla, men oftast en bättre och mer naturlig livsform än kärnfamiljen. Förskola från två års ålder kan vara dåligt för barn med stort behov av trygghet, fast å andra sidan kan barnets otrygghet bero på familjeförhållanden och i så fall är förskolan bra.
SvaraRaderaGår inte de allra flesta barn på dagis från två års ålder redan? Jag fattar faktiskti inte vad som kommer att bli annorlunda med Sossarnas förslag.
SvaraRaderaIblandekonomi, cirka 10000 går ännu inte i förskola när de är två år. Sossarna räknar med att hälften av dem skall börja när förskolan för tvååringar bli allmän så att maxtaxan gäller.
SvaraRadera"-De vuxna i dag är så ensidigt inriktade på inlärning och ämneskunskaper. De har goda intentioner, men den politiska styrningen har satt så snävt fokus på det som är nyttigt. De tänker bara på vad barnen kommer att ha användning för i framtiden, inte på det liv barnen lever i dag."
SvaraRaderahttp://www.lararnasnyheter.se/fritidspedagogen/2012/12/03/fokusera-mer-pa-manskliga
Människor (politiker) tenderar inte förstå när konsekvenser av politik blir svåröverskådliga. Som ett exempel kan nämnas anknytningsteorin, som på de allra flesta vis är alldeles naturlig och självklar. Men ändå förordas politik som rakt motverkar den, som "tillväxtbefrämjande" eller "frihetsskapande".
SvaraRaderaMotvilja att tänka långa tankar ger kortsiktig politik som skapar långsiktiga problem. Det är därför sådana som Birger saknas, och det är därför det är en alldeles för enkel lösning att avfärda någon som "socialistkramare" och någon annan som "nyliberal".
Det viktiga borde vara att lyfta debatten till att handla om de långa tankarna. Och där kan vi alla bidra, och inte falla för de lätta förklaringarna.
Om det bara handlar om att sänka dagisavgiften för vissa barn under tre år känns detta inte som något direkt revolutionerande förslag.
SvaraRaderaHar själv barn och aldrig upplevt någon skillnad i dagisavgift beroende på hur gammalt barnet är. Misstänker att många kommuner tillämpar samma avgift oavsett ålder redan nu.
Nutida Sossars stöd för RovKapitalism är inget nytt, redan Göran Persson gick ut med det minst sagt morbida uttalandet att kvinnor som tar hand om sina barn själva är ett hot mot svensk ekonomi...
SvaraRaderaMen jag undrar, vart står dagens V-parti i denna fråga!?
Statens enda legitima uppgift är att hindra våld/tvång mellan individer. Ett samhälle ska bygga på frivilliga överenskommelser och en öppen diskussion, inte på politiska diktat ovanifrån.
SvaraRaderaStaten är till för oss, vi är inte till för den.
Tack Birger!
SvaraRaderaFinns det fortfarande en reell storebrorskritisk fåra i MP, eller är det regeringsdugliga grönsossar för nästan hela slanten?
Mvh,
Pierre Durrani, Järna
MP Södertälje
Som pensionär har jag tid, det hade jag sällan tidigare. Nu förstår jag tillfullo "gamla" miljöpartiets krav på sänkt arbetstid. Det gör däremot inte "nya" miljöpartiet.
SvaraRaderaDe flesta människor verkar vara eniga om att det är tid som saknas i deras liv. Tid till många viktiga saker. En politisk majoritet borde således lätt kunna ordnas. Likväl talar politikerna om att vi ska arbeta mer. Och likväl röstar vi på dessa politiker. Förklara det, någon.
De flesta inser att de kommer att vilja gå i pension. Om några ska lyfta pension så måste någon arbeta. Det är förklaringen till att folk röstar på partier som stödjer modellen att de som kan arbeta bör arbeta.
SvaraRaderaIblandekonomi: det är knappast brist på arbetskraft som kommer att gälla i framtiden... Närmare 25 miljoner är arbetslösa i Europa och rationaliseringar pågår för fullt inom industri och tjänstesektor.
SvaraRaderaPierre: Inte hela högen i alla fall, så mycket vet jag. Jag anar att man just nu funderar på hur man skall hålla sig till sossarnas förslag.
Tom: Är ganska övertygad om att V gillar sossarnas förslag, det är ju i linje med deras socialistiska ådra när det gäller synen på hur samhället skall organiseras.
Långa tankar: Det är verkligen ett problem att så många gärna kommer med svar på tämligen obegåvade frågor,medan minst lika många räds svar på besvärliga frågor.
" Förklara det, någon."
SvaraRaderaJu mer statliga utgifter desto viktigare blir det för politiker att få folk arbeta mer. Vänsterpartiet och miljöpartiet är väl de partier som drar mest åt sänkt arbetstid, men ändå tillhör den grupp av partier som vill mest ha ökade statliga utgifter/skatter.
Här måste man tänka om helt.
Om man idag får behålla 15 av 40 arbetade timmar i veckan så innebär en sänkning till 30 timmar (och lika stora statliga utgifter) att folk bara får 5 timmar kvar, eller en minskning med den disponibla inkomsten med 2/3.... det går inte ihop.
Jag vill förövrigt arbeta mer
Allt fler människor vaknar upp och börjar se världen i ett nytt ljus. Dessa nyligen uppvaknade funderar ofta på varför de inte tidigare såg det som nu uppenbaras för dem. Förklaringen är enkel. Tidigare i livet har de varit så präglade med budskap via dagsmedvetenhetens syn- och hörselsinnen vilka enbart handlar om materiell natur. När vi återknyter till själens sanna natur brister fördämningarna och därmed får det nya ljuset med sin information och kunskap möjlighet att sprida sig i dagsmedvetenheten. Processen kan då vara stark och resultera i en tid av smärta och lidande medan man försöker få klarhet i vad som händer med en själv och livet.
SvaraRaderaFia
Neoliberal, men så arbeta mer då! Skaffa dig ett företag så kan du jobba hur mycket övertid du vill.
SvaraRaderaDe flesta tror sig tänka egna tankar men stannar vi upp kan vi inse hur programmerade vi är. Med egna tankar skulle vi reagera mer när styrande politiker talar om familjevärdenas betydelse allt medan de främjar ett system som håller familjemedlemmar och familjer splittrade större delen av dagen. Om vi minskar våra behov, rättare sagt krav, behöver vi mindre mängd pengar för att leva. Förenkla livet på detta sätt ger oss mer av det dyrbaraste av alla nyttigheter nämligen; tid!
SvaraRaderaChrister
Neoliberal Agenda, i ditt uträknande har du fastnat i idén att det offentligas utgifter skall finansieras genom skatt på arbetstid. Är det inte dags att överge den tanken?
SvaraRaderaMicke
Apropå tillgång på arbetskraft:
SvaraRaderaÄr det verkligen så att det finns ett överskott på arbetskraft. Har de som är arbetslösa den kompetens som behövs för att göra de arbeten som behöver göras. Är tex vård, omsorg och skola mättade på arbetskraft. Jag skulle säga att det är tvärt om, dvs brist. Ett annat exempel på arbete som inte blir gjort är saneringen av miljöfarlig mark runt om i Sverige. Att gå till människor som behövs i samhället och säga att de lika gärna kan gå hem för det är så många arbetslösa känns verklighetsfrämmande.
Att så många är arbetslösa har snarare med ekonomiska faktorer att göra än att det inte finns arbeten som behöver utföras.
Jag tror att barn under tre år och barnets föräldrar mår bäst om de får vara tillsammans, speciellt på natten, Nattdagis för barn under 3 borde inte finnas.
SvaraRaderaDagis är skadligt för relationerna mellan barn och föräldrar,tror jag, ömsesidigt. Ökande våld, brott, missbruk av droger kan ha sin rot i att känna sig överflödig och oälskad.
Barnen först, karriären sedan. Barn har sinne för det som vi vuxna klarar att förtränga. Samhällslön för föräldrar och uppmuntran att skaffa barn lite tidigare i livet, det vore nog bra för samhället.
Hear, hear. Bra Birger!
SvaraRaderaTACK!!!
SvaraRaderaHur mp ska förhålla sig blir spännande att se. riksdagsgruppen får något att bita i. Sosse-light eller grön politik?
SvaraRaderaPratade med en f.d lärarinna häromdagen. Hon sa att det tagit henne nästan hela arbetslivet innan hon kom på att SKOLAN förstör barnen. När hon kom på det sa hon upp sig. Skolan menar hon är inte till för att barn, den är till för att barn ska ställa sig in & det förtsör barnen.
SvaraRaderaDär är det en som vaknat. Sent ska syndaren vakna.
/ Realist
Bra Birger!
SvaraRaderaLisbeth
"i ditt uträknande har du fastnat i idén att det offentligas utgifter skall finansieras genom skatt på arbetstid. Är det inte dags att överge den tanken?"
SvaraRaderaDu kan ta in pengarna som moms, fastighetsskatt eller vad du nu har lust med. Den disponibla inkomsten kommer minska lika mycket.
Neoliberl: Du kan också ta ut den via skatt på finansiell omsättning, produktionsskatt, skatter som utgör att externa kostnader som miljöpåverkan bakas in i priset.
SvaraRaderaMicke
Lyssnade på föreläsning med Dan Josefsson i Stockholm för ett tag sedan - kanonbra!
SvaraRaderaAK
"Du kan också ta ut den via ...."
SvaraRaderaBlir nog knepigt att ta in flera hundra miljarder så som du föreslår, men även om vi skulle försöka så kommer bara priset på varor/tjänster gå upp. I slutändan blir det samma sak.
Catharina: En valfrihet är viktig. man ska i familjen få bestämma själv om man vill att barnen ska vara på förskolan och det ska inte vara ekonomin som styr. Man kan leva på mindre pengar om man är hemma mer med sina barn....det jag alltid har reagerat mot är att samhället/politiker som vi valt talar om för föräldrarna att ni är okapabla att ta hand om era egna barn, de ska vara på förskolan för att få trygghet, social träning och bättre språk. Vi får det samhälle vi förtjänat, för stora grupper på förskolan, för få förskollärare, för få vill arbeta i omsorg och skola för den tunga belastningen.
SvaraRaderaRossana Dinamarca säger i en hätsk debatt med en barnpsykolog i Aktuellt sa så här.
SvaraRaderaBarn som har börjat förskolan från ett års ålder har betydligt positivare effekter när det gäller inlärning.
Hon är vänsterpartist och man får väl förmoda att hon talar för (V) i frågan?
Lisbeth
Man skulle ju önska att sossarna talade lite mer om arbetarnas rättigheter och svårigheter i stället för att stå där med knuten hand och gapa om att de måste jobba mer till vilket pris som helst.
SvaraRaderaSossarna = sparka-upp-öppna-dörrar-partiet
Bra skrivet Birger, men din vinkling att det skulle vara just vänstern som driver "tillväxtslinjen" känns lite konstig tycker jag. Den linjen drivs helt och hållet av kapitalet, med tillägget "Visst gå ned i arbetstid du - om du har råd! Mouhahahaha". Sossar och den s k vänstern jamsar ju bara med av feghet i princip.
SvaraRaderaEller?
Du vill ha 9 års skoltvång, sossarna vill ha 11. Du belyser ibland att skillnaden mellan M och S är liten i praktiken, trots att den är stor i retoriken; samma sak gäller mellan S och B.S.
SvaraRaderaAnonym 11:18, sossarna hade en kampanj på "tillväxt sedan 1889" inför senaste val... Den kritik som kommit mot tillväxtfundamentalismen kom på sextiotalet från moderaterna, på sjuttiotalet från vänstern, på åttio-och nittiotalet från grönt håll. Nu är det ganska dött...
SvaraRaderaMac, tja så kan man ju tycka, även om du missar att s vill ha tolv år.
Sossarnas första nära på 100års förespråkande var väl rätt motiverat iofs? Har högern förespråkat lägre tillväxt? Det har jag svårt att tro. Verkligen. Men jag skall läsa på.
SvaraRaderaDet handlar inte om tyckande; det *är* liten skillnad mellan 9 års skoltvång och 11 års dito, mycket mindre än vad du försöker få det att låta som (igen, skillnaden är stor i retoriken, men liten i praktiken).
SvaraRaderaÄr du säker? Jag utgick från att det var 11 år, eftersom man är myndig sista året i gymnasiet.
Mac, man var myndig även när lumpen var obligatorisk,,,
SvaraRaderaDagis och förskola är olika saker.
SvaraRaderaTill dagis lämnar man även de riktigt små barnen. Barn behöver någon vuxen att hålla sig till. I den kollektiva uppfostran kan personal sjukskrivas eller av andra orsaker ersättas med annan personal. Barnen hinner i vissa fall inte fixera sig på den vuxne förrän hen är utbytt. Det skapar otrygghet.
Om man tänker på barnets bästa i första hand, då lämnar man det inte till kollektivet före tre års ålder.
Jodå, vänstern har många bra sidor. Men till de dåliga hör nog detta med förståelse för barnets utveckling, dess väsen.
Kolla gärna Waldorfskolefederationen i Sverige!
www.waldorf.se
Gt
Lisbeth skrev:
SvaraRadera"Rossana Dinamarca säger i en hätsk debatt med en barnpsykolog i Aktuellt så här.
Barn som har börjat förskolan från ett års ålder har betydligt positivare effekter när det gäller inlärning.
Hon är vänsterpartist och man får väl förmoda att hon talar för (V) i frågan?"
Gt skrev:
"Jodå, vänstern har många bra sidor. Men till de dåliga hör nog detta med förståelse för barnets utveckling, dess väsen."
Tack Lisbeth & Gt, det vore intressant att spåra och förstå vad denna syn har sin grund i för kontext, tid och idéströmningar...
Jag hoppas och tror att det rör sig om en kvarleva från en tvångskollektivistisk tid, som vetenskapligt och logiskt kan synas och förkastas :-)
Tom, ja då gör vi det? Spårar och försöker förstå lite mer.
SvaraRaderaRosanna Dinamarca pekade med rätta på att grupperna är för stora och att det är dags att reglera det. Hon pekade på forskning och att det visat väldigt positiva effekter för barn som börjar förskolan tidigt. "Det är ingen som tror att vi kan gå tillbaka till något hemmafruideal" sa hon.
Psykologen däremot menar att man måste öka kunskapen om vad barn behöver. Idag pekar barnläkare, läkare, terapeuter världen över om anknytningsteorin. Kanske ska den "logiska" vetenskapen lyssna mer till dem?
Lisbeth
Mac, det blir ju tolv år eftersom man vill att förskolan före ettan skall bli obligatorisk.
SvaraRadera"Mac, man var myndig även när lumpen var obligatorisk ..."
SvaraRaderaJa, men skoltvång för myndiga vore ändå något nytt (iofs tycker jag nog att skoltvång för barn är värre än vad skoltvång för vuxna vore, eftersom barn är mer lättpåverkade (lättmanipulerade om man så vill)).
"Mac, det blir ju tolv år eftersom man vill att förskolan före ettan skall bli obligatorisk."
OK, det hade jag missat, det är svårt att hinna uppdatera sig om alla idiotiska förslag (dagistvång från 3 års ålder från ungdomsförbundet för en tid sedan, indirekt dagistvång från 2 års ålder nu senast; det är aldrig för tidigt att påbörja den statliga indoktri... *host* "utbildningen"). Tack!
Erfarna psykologer som Eva Rusz ger dig rätt, Birger, vad gäller vikten av anknytningen.
SvaraRaderaOch det står klart att S är ett gammalt parti som sitter fast i gammalt tänkande, ovilliga att ompröva sin ideologi. De lär fortsätta krympa i storlek.
Neoliberal Agenda:
SvaraRadera"Om man idag får behålla 15 av 40 arbetade timmar i veckan så innebär en sänkning till 30 timmar (och lika stora statliga utgifter) att folk bara får 5 timmar kvar, eller en minskning med den disponibla inkomsten med 2/3.... det går inte ihop."
Jag får inte din mattematik att gå ihop. Sist jag fick mitt lönebesked så betalade jag en procentuell skatt, inte en fast sådan. Dvs om man bara får behålla 15 av 40 arbetade timmar (väldigt hög skatt där, jag får behålla ~70% av min lön), dvs 37,5% av den arbetade tiden. Då får du väl fortfarande behålla 37,5% av de 30 timmarna du nu jobbat, dvs 11,25 timmar. Det skulle i så fall leda till att jag fått en minskning med 25% av min inkomst (vad förvånad jag inte blev nu). Dock skulle man inte förlora riktigt så stor del, då vi har något som kallas grundavdrag som gör att de som tjänar minst skulle förlora en mindre del av sin inkomst.
Neoliberal Agenda:
"Jag vill förövrigt arbeta mer"
Trivs du så dåligt hemma att du vill tillbringa ännu mer tid på arbetet? :)