lördag 19 januari 2013

Sänk skatten så jobbar vi mer

Ryssland har platt skatt . Depardieu kommer att jobba mycket...
En del påståenden är verkligen magnifika. Som t ex detta:  om man slopar den statliga inkomstskatten så ökar antalet arbetande timmar. Platt skatt ger fler jobb.

Det är ett populärt påstående, igår utropat av Eva-Lena Ahlqvist, ledarskribent på Dagens Industri. Påståendet är lika märkligt som vanligt i kretsar där borgerliga ledarskribenter, politiker och ekonomer rör sig. Sänk skatten så jobbar vi mer. Antalet jobbade timmar ökar om vi sänker skatten. Tydligen oavsett hur samhället ser ut, hur stor arbetslösheten än är...

Skapas det totalt mer arbete om man sänker skatten? Varför skulle man arbeta längre tid i sitt lönearbete om skatten sänks, när man istället kan jobba mindre och ändå få ut lika mycket pengar i plånboken? Varifrån skulle dessa nya arbetsuppgifter inom lönearbetet komma när vi redan har en arbetslöshet på cirka 9 procent?

Är det inte snarare så att om man vill få människor att arbeta mer - av någon outgrundlig anledning - så bör man höja skatten så att man måste jobba mer för att få in pengar till sin försörjning. 

Så här är det med inkomstskatten:
Den statliga skatten på 20 procent - som Eva-Lena Ahlqvist skriver om - utgår först om man tjänar mer än 413 200 kronor. Plockar man bort denna skatt skulle alltså människor arbeta mer. Enligt påståendet.

På den del av inkomsten som ligger över 591 600 kronor tas ytterligare 5 procent ut. Skulle den delen försvinna så skulle också dessa personer jobba över några timmar, enligt denna märkliga teori. Med vad de skulle jobba sägs inte. Men de timmar man jobbar extra skall, enligt denna teori, inte innebära att någon annan får mindre jobb. Utan antalet jobbade timmar skall öka. I en tid när arbetslösheten är närmare 10 procent.

Förklara gärna, utan att flumma runt i teoretiska termer om "dynamiska effekter" eller dylikt trams utan kom med konkret innehåll.

En negativ bieffekt, om nu Eva-Lena Ahlqvists teori skulle stämma, är att hon tydligen skulle skriva ännu fler texter om platt skatt om hon slapp betala statliga skatt. Ett tips: jobba mindre istället! Så kanske ytterligare någon kan få inkomst som ledarskribent i en tid när det är kärvt för journalister.

PS 1
Jag känner inte Ahlqvist, har aldrig träffat henne men utesluter inte att hon är en jättetrevlig människa med många goda sidor - så det är inte något personangrepp jag levererar så här på lördagsmorgonen, bara ett ifrågasättande av en tes som gång på gång lanseras som obestridlig sanning av dem som vill ha platt skatt.

I övrigt delar jag Ahlqvists uppfattning att vi har en skattedebatt om udda skatter - framförs i hennes lilla bok Klarspråk om skatter -  istället för om de stora dragen. För övrigt anser jag att skattebasen måste breddas - och att målet bör vara att skatt på kapital beskattas lika mycket som skatt på arbete.

PS 2: "Läkare skall jobba mer, inte hugga vet..."
Ofta framförs argumentet - vilket också Ahlqvist gjort i andra sammanhang - att det är bättre att en läkare jobbar extra än att är hemma och hugger ved. Min tes är ungefär tvärtom: vi bör utbilda fler läkare, så att de kan jobba mindre stressat och bli bättre läkare när de också har tid att hugga vet och vara socialt närvarande.

Just det där med läkare som hugger ved istället för att jobba övertid framfördes av Folkpartiets partiledare Bengt Westerberg 1987, vilket fick mig att gå i taket redan då, vilket i sin tur ledde till att Veckans Affärer bjöd in mig att debattera med två folkpartister - enligt en skvallrande medarbetare på tidningen för att Westerberg var rädd att debattera med mig och krävde att få  ha med sig partiets ekonomiska talesman med sig. Skrev om det här.

Att vi har brist på läkare i Sverige beror för övrigt på att läkarfacket fick riksdagen att ta beslut om minskad intagning till läkarutbildning - man visste ju att färre läkare, gav läkarbrist, som skulle medföra att läkarna kunde begära högre löner. Skrev om det här.

52 kommentarer:

  1. Ditt resonemang verkar utgå ifrån att medelsvensson jobbar så myket vederbörade behöver för att få ihop till livets nödvändigheter.
    Jag tror snarare att medlesvensson jobbar så mycket som vederbörande bara orkar, för att få ihop så mycket statussymboler som möjligt.
    ...och man orkar (nästan) alltid lite till bara moroten är tillräckligt stor.

    SvaraRadera
  2. Tycker nog att du har rätt rent generellt. Man har sedan länge fört detta korkade resonemang som om det vore en sanning! Det finns dock en massa människor även i vanliga inkomstklasser som gärna påstår att dom skulle jobba mer om skatten sänktes. Men varför skall man sträva efter att folk, särskilt de redan välavlönade, skall jobba mer? Det finns alltid massor med folk som vill ha, och behöver, deras övertid!

    SvaraRadera

  3. Sverige har till 97% redan platt skatt. Det gäller Kommunalskatt, Landstingsskatt, Kapitalskatt, Bensin- och dieselskatt, Elskatt, Bolagsskatt, Arbetsgivaravgifter, Moms mm. De övriga 3 procenten av samhällets skatteinkomster består av tillägg på statsskatten i form av progresivitetsskatt, värnskatt och pensionärsskatt.

    Mycket väsen för lite ull, men nödvändigt för att tillfredsställa de avundsjuka ?

    I stället för att debattera platt skatt, borde debatten handla om att införa ett grundavdrag på Europeisk nivå, d v s ca 10 000 kronor per månad...

    Pensionär

    SvaraRadera
  4. Men, Patrik, vad skulle man jobba med? Har hört talas om att man skrivit avtal om att sänka arbetstiden inom industrin som hotas av uppsägning? Har hört talas om övertidsstopp inom skolor, vårdcentraler? Del man säger är att antalet arbetande timmar i samhället skulle öka, vilket ju inte blir fallet bara för att À jobbar 42 timmar medan B fråntas möjligheten att jobba 32 timmar istället för 30. Id'en att sänkt skatt ger fler arbetstimmar eftersom man kan få råd att köpa städhjälp hemma är ungefär som om skatten inte kunde betala fler timmar i skattefinasierade timmar inom vården.

    SvaraRadera
  5. Pensionär, du har fel. Statsskatten ger 45 miljarder i skatter. Hur ska du finansiera höjt grundavdrag om du tar bort den skatten?????

    SvaraRadera
  6. Jag tycker att f.d. politiker och alla bonusmänniskorna skall betala 90% skatt; då skulle de börja jobba i stället för att prata.

    SvaraRadera
  7. Så att ha som jobb att prata med författare i teve är inget jobb?

    SvaraRadera
  8. Tillväxtromantikernlör jan. 19, 11:02:00 fm

    "målet bör vara att skatt på kapital beskattas lika mycket som skatt på arbete"

    Helt riktigt.
    Om man konfiskerar folks besparingar så inträffar något av detta:

    1. Man jobbar/lånar mer för att kunna konsumera mer kapitalvaror.
    2. Man skyndar sig att konsumera en massa prylar, flygresor med mera så att man slipper betala skatt på sitt kapital.

    På så sätt stiger tillväxten.

    SvaraRadera
  9. Samma gamla ruttna avundsjuka, samma gamla förvirrade argumentation runt ett nollsummespel, samma gamla virriga centralplaneringslogik och förmynderitänkande. Ni är och förblir extrema socialister.

    "Men, Patrik, vad skulle man jobba med? Har hört talas om att man skrivit avtal om att sänka arbetstiden inom industrin som hotas av uppsägning? Har hört talas om övertidsstopp inom skolor, vårdcentraler?"

    - Ja vad skulle man jobba med. Vad sägs om riktiga jobb? Om man kan leva på sitt jobb efter att den giriga staten har konfiskerat en mindre del av lönen, så kan lönerna sänkas och företag har råd att stanna i Sverige. Fler jobb istället för förre jobb. Sänker vi skatterna tillräckligt så kommer företag flytta hit.

    "Id'en att sänkt skatt ger fler arbetstimmar eftersom man kan få råd att köpa städhjälp hemma är ungefär som om skatten inte kunde betala fler timmar i skattefinasierade timmar inom vården."

    - Du kan aldrig jämföra privata och offentliga jobb på det sättet, den offentliga sektorn är extremt ineffektiv och ger betydligt mindre värde för varje krona.

    Sänkta skatter är en enorm förbättring, på en högre nivå överför man kapital från den improduktiva delen av ekonomin som drivs av trötta korrupta socialistpolitiker, för det andra är sänkta skatter verkligen inte samma sak som lägre skatteintäkter. Testa 100% skatt så får du se vilken fart det blir på maskineriet.

    Arne Plahn, vad ger dig och dina socialistvänner rätt att bestämma hur mycket jag skall jobba? Du verkar sitta fast i ett avundsjuke/nollsummetänkande a la DDR. Varför flyttar ni socialister inte till Kuba eller Nordkorea, där kan ni få ert lystmäte. Ni kanske kan hitta något trevligt byråkratjobb eller arbeta med att förfölja oliktänkande?

    SvaraRadera
  10. Svar till Tillväxtromantiker: jag förstår inte riktigt vad du menar, att inkomsten av kapital beskattas likadant som inkomsten av arbete innebär väl knappast att man konsumerar mer eller dra på sig några extra flygresor? Hur tänker du?

    SvaraRadera
  11. Ja, låt oss gå ner till 30h i veckan istället. Med 25% färre läkararbetstimmar behövs 33% fler läkare. Men det är inte hela historien - idag arbetar de stackarna säkert hela 40 år. Med 25% färre studietimmar/år pga 25% färre lärartimmar tar det inte längre 9+3+5+5=22 år att göra en specialistläkare, utan 30 år. Ett par-tre små friår behöver de väl mitt i all studiestress så de inte går in i väggen, så de borde kunna vara klara strax innan de är 40. Sen är det väl inte riktigt rimligt att kräva att de ska jobba längre än till 60 års ålder, med ett friår eller två insprängt. Så ett arbetsliv på 20 år är väl max vad man får ut i en MP-värld, mot dagens 40. Så en fördubbling krävs där, och dessutom hade vi 33% extra för kortare arbetstid, för en total utökning av läkarkåren med en faktor 1.33*2 = 2.66 ==> 166% ökning.

    Nätack. Jag tycker att det är smart att sotaren sotar, bilmeken bilmekar, läkaren botar, läraren lär ut, tandläkaren lagar, bibliotekarien ger råd etc än att jag gör allt det där själv på min lite längre fritid. Det kommer nämligen inte ge ett mindre stresspåslag att jag måste ägna en del av min tid till att göra kvalificerade uppgifter som jag är dålig på. För att ge rum för en stark serviceekonomi som minskar stresspåslaget och ger folk mer utrymme så behöver vi minskade skattekilar.

    SvaraRadera
  12. Svar till 11:30 som pratar om "avundsjuka" etc. Skatt efter bärkraft är en del av ett gott civiliserat samhälle. Din modell finns, som påpekas genom bilden, i Ryssland. Låg skatt, låg pension, extremt låg ersättning omman blir sjuk, avgifter för att gå i skola, avgifter för att studera på högskola, avgifter för försäkringar, avgifter för nästan allt. I Ryssland och Kina har du dina favoritländer. I gårdagens Skavlan hävdade Skandinaviens hotellkung att skatt är förutsättning för ett civiliserat samhälle. Ligger mycket i det.

    Dina fördomar om att det är effektivare produktion i privat näringsliv än i det offentliga är rent struntprat. Vad är effektivt arbete inom skola, vård och omsorg?

    För att vi ska få någon ordning på debatten krävs det nog mer än att fördomar ligger till grund för tyckandet.

    SvaraRadera
  13. Jeppen, hade du samma problem när man gick ner från 48 timmar till 40? Ser du inte att vi idag har en arbetslöshet som ständigt ökar? Vad tror du att den kostar?

    Jeppe, du är nyliberal och ska förstås tycka så på den här bloggen liksom på andra. Kämpa på du, men den världsbild är på väg att förlora. Skattekilar finns inte i Ryssland. Avgiftsamhället tar över, klyftorna ökar och samhället kan inte hållas ihop. Schlaug skrev något om att nyliberalsimen är lika förödande som kommunismen var, fast på ett annat sätt. Håller med.
    Micke

    SvaraRadera
  14. Jeppe, din främsta kompetens är inte samhällsanalys precis. Res dig från skrivbordet, det vore nog uppfriskande om du började hugga lite ved.

    SvaraRadera
  15. Men ni som tror att platt skatt ger fler jobb uppmanades ju att inte komma med trams! Nu blev det ju trams i era kommentarer i alla fall!
    Jeppens matematik är totalt meningslös, nästan rainman-argumentation helt främmande för samhällsanalys.

    SvaraRadera
  16. Neoliberal Agendalör jan. 19, 12:19:00 em

    "Varför skulle man arbeta längre tid i sitt lönearbete om skatten sänks,"

    Jag skulle nog arbeta mer om man sänkte marginalskatterna, men det är mest ett teoretiskt resonemang då det i praktiken inte är tillåtet att ha en arbetsvecka som är längre än 40 timmar, detta regleras av EU-direktiv. Man måste ha två arbetsgivare eller vara egen företagare om man ska gå runt det.

    Däremot är det möjligt att om man sänkte skatterna totalt sett (moms, arbetsgivaravgifter etc) så skulle det finnas de som växlade det mot fritid.

    SvaraRadera
  17. Neoliberal, jag förvånas ofta över dina påståenden. Det finns ingen lag som säger att man inte får jobba mer än 40 timmar i veckan. Du får jobba övertid. När det finns särskilt behov av ökad arbetstid, får övertid tas ut med upp till 48 timmar per arbetstagare under en tid av fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermånad, dock med högst 200 timmar under ett kalenderår Varsågod.
    Micke

    SvaraRadera
  18. @Micke: Jag har ingen åsikt om vad arbetstiden för olika individer ska vara - jag tror att om man släpper det fritt så kommer det att fungera. Men jag är också rätt övertygad om att det blir problem om man skär ner läkar- och lärartimmarna med 25% på planekonomiskt vis, helt oavsett om vad som funkade på stenåldern då vi gick ner från 48h.

    "Kämpa på du, men den världsbild är på väg att förlora."

    Jaså, är den? Är du helt säker på det? På sina håll tycker jag att friheten ökar. Det är då avgjort bättre i Sverige nu än på 70- och 80-talen.

    "Avgiftsamhället tar över, klyftorna ökar och samhället kan inte hållas ihop."

    Du tänker på "barnfattigdomen", månne? Att det stora problemet är att den storrökande mamman "inte har råd" med 200 kr till skolutflykt åt barnen, inte att hon förgiftar sina barn med passiv rökning och glömmer uppfostran och närvaro?

    @Anonym 11:30: Har du inget bättre att skriva är det bättre att du låter bli.

    @Anonym 11:43: Du är ännu en av de som inte har insett att vi för offentlig sektors intäkters vidkommande HAR platt skatt i Sverige. Offentlig sektor tjänar nämligen knappt något på det progressiva inslaget (statsskatten). De platta skatterna (kommunalskatt, arbetsgivaravgifter) dominerar totalt i storlek.

    Statsskatten är enbart till för att lura i låginkomsttagarna att någon annan betalar skatterna, så de inte lackar ur och gör skatteuppror. Det progressiva inslaget är alltså bara skadligt - en skatt på ökat ansvarstagande, en skatt på förkovran och utbildning. Det man beskattar får man mindre av - det vet de gröna som vill skatteväxla för att trycka ner utsläppen.

    Vi har alltså lyckats skapa det sämsta av två världar i Sverige - platt skatt för statskassans vidkommande och hög och progressiv skatt för arbetarnas vidkommande.

    SvaraRadera
  19. Just det, Micke, glömde kommentera det: Nej, vi har inte alls en arbetslöshet som ständigt ökar.

    SvaraRadera
  20. Jeppen, påstår du på fullt allvar att arbetslösheten inte ökar i Sverige och eller Europa? Förstår att du pekar på att man tidigare lade in folk i statistiken som förtidspensionerade etc. Men trots detta är arbetslösheten högre idag än på länge. Dessutom har vi en ny trend som medför att det vid varje återkommande dipp i ekonomin försvinner jobb som inte kommer tillbaka. I Europa är den idag mer än 20 miljoner.
    Micke

    SvaraRadera
  21. När skattekilarna blir stora fås en ineffektivitet och det är ganska självklart. Det vore också bra med många fler förmögna från arbete. Jag ser på bara mig själv, som mest av tur i livet är förmögen och föraktar arbete. Jag kan tänka mig att Birger Schlaug är i en liknande situation.

    Schlaug flummar om dynamiska effekter. Om någon på grund av höga skatter arbetar mer så är det just en dynamisk effekt. Dynamiska effekter finns inom allt och det är ju därför som jag och många andra inte arbetar. Om man inte förstår detta så är man blind inför verkligheten och då kan man harva runt med moraliserande termer och vansinnesförslagen står som spön i backen.

    SvaraRadera
  22. @Micke: Ja, jag påstår på fullt allvar att arbetslösheten i Sverige och Europa inte ökar, sett över konjunkturcyklerna. Kolla exempelvis här.

    SvaraRadera
  23. Det tycks som om många som värnar iden om platt skatt inte förstår att arbete är något mer än lönearbete. Arbeta gör man ju även om man hugger ved, odlar grönsaker, hjälper till i tennisklubben, klipper gräset på golfbanan i den lilla klubben där man jobbar ideellt, tar hand om barn, hjälper sina gamla föräldrar och annat som gör att man kan leva som en alldeles riktig människa i ett mångfacetterat samhälle. Den som vill lönearbetamer,och som har hög inkomst drar i alla fall, efter skatt, in 150 spänn i timmen. Är det så illa? Tjugo timmar extra så kan de faktiskt dra ner till Cypern på en semestervecka. Vad klagar ni på? Att ni inte kan dra till Maldiverna två veckor?
    Micke

    SvaraRadera
  24. Jeppen, vi ska nog vara lite försiktiga med den där statistiken som du redovisade - den är bara hämtat från dålig politisk retorik som går ut på att förvirra.

    Som sysselsatta i den statistiken räknas alla som utfört något arbete, minst 1 timme under den aktuyella referensveckan, antingen som avlönad arbetstagare, som egen företagare eller oavlönad medhjälpare i företag tillhörande maka/make eller annan medlem av samma hushåll.

    SvaraRadera
  25. Neoliberal Agendalör jan. 19, 01:41:00 em

    "..dock med högst 200 timmar under ett kalenderår Varsågod. Micke"

    Ja , eller 44 timmar per vecka om man slår ut på ett år. Detta är teoretiska max. I praktiken (som jag skev ovan) är det dock svårt att få till mer än 40 timmar.

    På det jobb jag har nu har jag förhandlat bort övertid mot en extra semestervecka. Förhandlat är fel ord. Antingen accepterade jag villkoret eller så hade jag fått gå någon annanstans. Jag tar dock aldrig ut denna semestervecka så jag kan jobba upp till 41 timmar i veckan.

    Skulle man slopa dessa lagar skulle man kunna öppna upp för 50-60 timmars arbetsveckor.

    SvaraRadera
  26. @Micke: Bra om du aldrig stått i vårdkö, tyckt att det är lite tunt med vuxna i skolan eller händer i omsorgen. Bra om du alltid tyckt att ditt hus är färdigt och dina semestrar lagom. Bra att du nöjer dig med att ansa skägget och håret själv hemma istället för att klippa dig hos frisör. Bra att du kan semestra på Cypern med familjen för 3000 kr, apropå det. Själv har jag väl haft lite otur i livet och inte hittat de där riktiga klippen och de där perfekta och friska familjemedlemmarna som aldrig behöver någon extra service. Därför skulle jag gärna se lite extra resurser, fast jag är civing och tjänar skapligt. (Och jag snittar nog iaf 5h/vecka i lokalt ideellt, opolitiskt föreningsarbete.)

    SvaraRadera
  27. @Birger: Om vi tittar på Belgien och Sverige, som är särredovisade i de grafer jag pekade på, så har antal arbetade timmar per arbetare ökat över samma tidsperiod!

    SvaraRadera
  28. Neoliberal Agendalör jan. 19, 01:54:00 em

    " jobba upp till 41 timmar i veckan. "
    Förtydligande, en lön motsvartande knappt 41 timmar i veckan (en vecka utslaget på ett år). Har aldrig blivit beordrad övertid.

    SvaraRadera

  29. Anonym 09:40

    Att finansiera ett grundavdrag på Europeisk nivå är ganska enkelt; Lämna EU ger ca 40 miljarder. Avskaffa ROT och RUT-avdragen, höja resturangmomsen matmomsen tidnings- och litteraturmomsen mm till 25%, avskaffa "lära sig fuskabidraget" d v s partibidraget och partitidningsbidraget, reducera byråkratin med 2/3 delar plus 1000 och 1 bidrag som pytsas ut till höger och vänster för att muta väljarna.

    För ca 2000 år sedan i Rom delade den tidens politiker, Konsulerna, ut säckar med vete för att de röstberättigade romarna skulle rösta på dem. Men i motsats till de svenska politikerna betalade Konsulerna själv mutan.

    Inget nytt under solen, nästan.

    Pensionär

    SvaraRadera
  30. Haha, gott försök Jeppe, men nu är du ute och på manipulationens väg. Du försöker rättfärdiga ditt första påstående med länken som var till för att lura läsare (jobbar man en timme ideellt i brorsans firma så är man enligt den statistiken "sysselsatt" - och därmed kan man visa att sysselsättningsgraden är hög med syfta att tona ner arbetslösheten). Det är fult. Nu länkar du till statistik som inte alls är jämförbar med den första för att bevisa att den första var relevant. Helt olika förutsättningar för de båda statistiska uppgifterna.

    Den statistik du hänvisar till senaste är OECD och jämförelser mellan länder ska göras med stor försiktighet. Anledningen är att olika länder använder olika källor.

    Sysselsättningen i Sverige minskar med 40 000 personer de närmaste två åren, enligt en ny prognos från Arbetsförmedlingen. Prognosen betecknas av Svenskt Näringsliv som "väl underbyggd".

    Arbetsförmedlingens bedömning är att sysselsättningen sjunker mer för män än för kvinnor 2013. Det förklaras av att det är de industritunga jobben som försvinner i första hand.

    På vilket sätt platt skall skulle åtgärda detta är totalt obegripligt och företrädarna för denna idé slår knut på sig själva av ideologiska skäl.

    SvaraRadera
  31. @Micke: Mycket bra - det är långt över genomsnittet att fånga att statistikerna inte är direkt jämförbara. Hatten av!

    That said - det är de siffrorna vi har, och även om de spretar så tyder de definitivt på att sysselsättningen inte krymper långsiktigt. Det är också i linje med ekonomisk teori - människor är användbara och varför skulle de "bli över" på arbetsmarknaden? Om vi har för höga löner så att vi, likt för dyra bananer, ruttnar i lådan, så justerar det sig med tiden iochmed arbetslösheten. Marknaden finner alltid en balans, även om facket gör sitt bästa för att förhindra det.

    Men har du bättre siffror så är du välkommen (att du kan presentera sjunkande sysselsättning när konjunkturen viker är förstås trivialt - du behöver titta över konjunkturcykler).

    Vad gäller platt skatt så är det något som på kort sikt uppmuntrar höginkomsttagare att jobba mer och på lång sikt stimulerar det förkovran.

    SvaraRadera
  32. Ja, det var värst vad du dribblar, Jeppen, blir besviken på din sviktande skärpa idag. :-)I ditt räkneexempel kl 11:18 utgår du i läkarexemplet från att produktionen är stabil och att antalet läkare därför behöver öka. I lärarexemplet dribblar du istället in på att samma arbetstidsförkortning innebär att det är produktionen som sjunker och att personalantalet är konstant. Och att utbildningstiden för eleven därför skulle öka. Lite konsekvent resonemang, tack.
    AK

    SvaraRadera
  33. Haha, konsekvent resonemang från Jeppen? Kan en nyliberal föra ett konsekvent resonemang bortsett från själva essensen av deras människofientliga grundvärdering "det som är bra för business är bra"? Neonepotistisk agenda och Jeppen är för mig likställt med byråkrater i Nordkorea. De ger också bägge sken av att jobba för någon form av propagandaministerium, vilket är vanligt förekommande i länder där ett fåtal individer sitter på allt för mycket makt.

    SvaraRadera
  34. Ekot, "läkare och ingenjörer saknas".

    Eures som matchar tillgång och efterfrågan på arbetskraft inom EU, samarbetar med spanska arbetsförmedlingar för att värva uppemot 100 läkare till Svergie. Inte svårt massor av läkare i Spanien saknar jobb. Det råder stor brist på ingenjörer också.

    Marknaden finner nog sin "balans"
    T.ex. läkare och ingenjörer från Spanien kommer gärna hit.
    De begär kanske inte lika höga löner och lönerna dumpas. Därför riskerar människor att "bli över".
    De som redan är fast här med dyra lån och "trygga" med sina jobb kan inte konkurrera med billigare arbetskraft. De riskerar därmed att på sikt slås ut.

    SvaraRadera
  35. Man brukar säga att man inte gärna hugger av den gren man sitter på. Men en del gör det omedvetet. När de försvarar nyliberalism.

    SvaraRadera
  36. Först omformar DOM vårt förstånd.
    Sedan gör Dom oss till slavar
    genom att trycka våra slantar.

    Stora giriga våldsamma hänsynslösa
    företag och stater sätter höjden på ribban för Vårt vansinne.

    Vi som arbetare företagare politiker
    väljare konsumenter & övriga idi....,
    splittrade som Vi är, både mentalt
    och organisatorisk så är MAKTEN så att säga summan av det Kaos som Vi
    tillsammans utgör.

    Den gemensamma galenskapen kallar
    jag ibland för KAPTEN KONKURS !

    SvaraRadera
  37. @AK 05:03: Okej att jag har torr humor, men jag hoppades att den skulle kännas igen iallafall.

    @Anonym 05:22: Ännu ett värdelöst inlägg.

    @Anonym 06:07: Ingen riskerar slås ut. Det är bara att anpassa lönenivån efter förutsättningarna så får man jobb. Infödda har alltid en fördel - deras språkkunskaper och deras kännedom om lokala förutsättningar ger dem högre produktivitet.

    SvaraRadera
  38. Jeppen kom som på beställning.

    Den gemensamma galenskapen kallar
    jag ibland för KAPTEN KONKURS !

    (anita förlåt, ett inlägg/vecka,OK)

    roland

    SvaraRadera
  39. jeppen du skrev "Marknaden finner alltid en balans, även om facket gör sitt bästa för att förhindra det." Marknaden består av människor och arbetsgivare vill ha så billig och uthållig arbetskraft som möjligt. För att kunna upprätthålla detta ekorrhjul krävs människor som är beredda att jobba mycket och länge för en billig penning. Människor utifrån som t.ex. Spanien som förlorat allt är beredda på det. "Infödda har alltid en fördel". Hur var det med indianerna? Saknade de språkkunskaper och lokala förutsättningar? Det kanske är vi "lata" "svenskar" som blir framtidens "indianer" ? Har du/vi ägnat det en tanke?

    Arbetarrörelsen som i begynnelsen startade med lokala klubbar, har lämnat själen till LO-borgens elit och till EU med Lissabonfördraget. Fri rörlighet på arbetsmarknaden innebör fri rörighet.

    SvaraRadera
  40. Jeppen skrev: "Ingen riskerar slås ut. Det är bara att anpassa lönenivån efter förutsättningarna så får man jobb. Infödda har alltid en fördel - deras språkkunskaper och deras kännedom om lokala förutsättningar ger dem högre produktivitet."

    Jeppen skrev: "Det ingen här verkar våga påpeka är att arbetslösheten beror på att de minst produktiva - de som är mest korkade, sjuka, folkilska, kriminella, obildade och slöa - helt enkelt inte är värda att anställa."

    SvaraRadera
  41. Neoliberal Agenda skriver att 40-timmars veckan regleras av EU-direktiv. Det är ingen naturlag utan en mänsklig lag som kan rivas upp av kommissionen själv.

    Svergies riksdag Interpellation 2004/05 EU kommissionären Stavros Dimas presenterade ett förslag som ska göra det möjligt att ha 65 timmars arbetsvecka.

    Om ett sådant förslag antas ökar risken för att de länder som har 40timmars arbetsvecka tvingas följa efter och öka arbetstiden. Trycket blir stort om andra länder gör det.

    SvaraRadera
  42. @Anonym 08:31: Häng med i kontexten, gosse. "Ingen" skulle inte tolkas så bokstavligt.

    SvaraRadera
  43. @Anonym: "För att kunna upprätthålla detta ekorrhjul krävs människor som är beredda att jobba mycket och länge för en billig penning."

    Nej, det gör det inte.

    "Människor utifrån som t.ex. Spanien som förlorat allt är beredda på det. "Infödda har alltid en fördel". Hur var det med indianerna?"

    Ser ingen relevans i jämförelsen. Vi pratade om spanska kontra svenska läkare. Är spanjorerna ett antal hundra år före oss i utvecklingen så kan vi nog tjäna en del på att gå till spanska läkare.

    SvaraRadera
  44. "Lag och avtal" "Total koll på arbetsrätten"

    "EU fortsätter att nöta på arbetstidsdirektivet"

    Första gången EU kommissionen föreslog att arbetstidsdirektivet skulle ändras var 2004. Det ledde ingenstans.

    Tack och lov 65 timmars arbetsvecka som föreslogs av EU kommissionären Stavros Dimas ledde ingenstans.

    opt-out regeln säger 48 timmar.

    SvaraRadera
  45. Hur mycket man arbetar styrt främst av välståndet. Exempelvis på 1800-talet arbetades det dubbelt så mycket som idag. Välståndet i sin tur styrt främst av intelligensen av tusentals år av utveckling och naturresursernas fördelning i främst jordskorpan.

    Om man har kommit upp sig i moralisternas apparat och fått en pension livet ut så kan man moralisera på heltid om arbete. Slavar och röstboskap fattar dåligt och tur är kanske det, åtminstone för moralisterna.

    En dynamisk effekt är speciellt intressant. Om det är mycket sol så minskar intelligensen. För moralisten är detta omöjligt och det är därför tabubelagt. Om man vill få en karriär i apparaten och slippa arbeta så kan man inte nämna sådant.

    SvaraRadera
  46. jeppen "Är spanjorerna ett antal hundra år före oss i utvecklingen så kan vi nog tjäna på att gå till spanska läkare."

    Vet inte hur det står till med det. Du skrev dessutom om vikten av språket förut. Det viktigaste anser jag personligen är att min läkare och jag förstår varandra. Man kan lära sig ett nytt språk. Vissa gör det lätt andra inte.

    Spanien är före oss i den katastrofala ekonomiska utveckling vi ser sprida sig i bl.a. Europa. Var inte orolig vi är nog snart ikapp. Det handlar förmodligen inte om ett antal hundra år. Utvecklingsmässigt alltså!

    SvaraRadera
  47. Sedan sin topp för hundratals år sedan har Spanien halkat efter av mycket sol och lite naturresurser. Landet torde kollapsa före det här. Men det blir nog bara en skillnad på ett tiotal år.

    SvaraRadera
  48. Jeppen, torr humor? Jag tillhör nog kategorin som inte kan undgå att begripa den knastertorraste humor. Försök att avskräcka folk från idéer man inte gillar ingår dock inte i den genren (inte ens när de är utspädda med ironi).
    AK

    SvaraRadera
  49. Jeppen. "Ingen skulle inte tolkas så bokstavligt."

    Ungefär som när du lutar dig mot statistik. Den ska "inte tolkas så bokstavligt" om den ska gynna egna syften.

    SvaraRadera
  50. Anonym 10:35: Du ser, språket är viktigt och spanjorerna har en nackdel. Det finns ingen anledning till att vi ska få en spansk utveckling, som bygger på bankkris, bail-outs och påföljande enorm statsskuld.

    @AK: Ok, så du förnekar att det finns politisk humor? Ok.

    @Anonym 02:03 (med vänner): Det verkar som att jag inte kan ta ut svängarna något särskilt i en såhär fientlig miljö. Bra lärdom - jag får strama upp det hela så det finns mindre utrymme för ovidkommande gnäll som skymmer sikten.

    SvaraRadera
  51. Jeppen skrev: "Det verkar som att jag inte kan ta ut svängarna något särskilt i en såhär fientlig miljö."

    Fientlig miljö.

    Jeppen skrev: "Det ingen här verkar våga påpeka är att arbetslösheten beror på att de minst produktiva - de som är mest korkade, sjuka, folkilska, kriminella, obildade och slöa - helt enkelt inte är värda att anställa."

    SvaraRadera
  52. Depardieu är där bara för skatter? Naivt.
    Han varit i Ryssland ∞.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.