måndag 24 december 2012

24 december 2012



God Helg!

Vägen är plogad. Det kommer helgbesök till stugorna i skogen och vid tjärnen. Stockholmare är på väg, de gamla som bor i skogarna har fått telefonsamtal om att sätta på värmen i de där husen som stått kalla sedan i somras. Bredvid husen står ladugårdarna. Svårt angripna av tiden. Och av människor bedragna. De går samma öde till mötes som de gamla markerna gjort, de där som generationer brukat, stampat och vårdat under sina pilgrimsresor genom tidevarven.

Ibland drömmer jag om dem, de där människorna som brukat, stampat och vårdat. De kommer på rad, gående som just pilgrimer. Och jag förstår hur de våndas. Att färdas genom Sverige är att se landet där de gamla ladugårdarna förfaller. Ingen tycks bry sig, taken rasar in, väggarna rämnar, minnen förintas. Om jularna togs det extra hand om korna och ardennerna. Åtminstone här och var. I gamla tider satte man sin tilltro till gårdstomten, snarare än till den bistra prästens gud, berättas det mig.

Det finns få byggnader som är så vackra som gamla ladugårdar. Det finns någon sorts harmoni i den faluröda tryggheten. Det finns någon sorts djupare mening och syfte i de grova brädorna och de rustika portarna. Jag minns det varma trygga ljudet av kor som idisslar, känner den varma doften av välbrunnen dynga.

Vi gick ner till ladugården med våra ungar i den kalla vinterkvällen, hörde mjölkhinkar försiktigt slamra, fyllde kannan med spenvarm mjölk och kanske lite råmjölk till kalvdans. Till julen gjorde vi ostkaka. Själva hade vi får, den trygga, lugna, ansvarsfulla Rakel och den hyssiga, vackra och lite slarviga systern Ronja. 

På våren lekte tiotalet lamm med hönsflocken. Men de var rädda för bikuporna. Till julen fick dom kalasa på midsommarens kransar. Kanske mindes dom sommaren. Kanske längtade dom. Precis som människor längtat efter ljuset.  Drömt om sommaren. Fantiserat om att allt skall bli bra, att det måste bli bra igen.

Mycket finns skrivet i de fallfärdiga ladugårdarna som drar sina sista suckar överallt i landet. Snart är de borta. Vi har inte råd att ta hand om dem, sägs det. Det känns lite sorgligt. Vi är rikare än någonsin men har inte råd. Det heter att utvecklingen har sin gång. Och det är sant. Det är också sant att det i ladugårdarna står skrivet minnen om fattigdom, slit och kyla. Det är som om Utvecklingen inte vill kännas vid den tiden, för Utvecklingen bär på sin egen fattigdom, sitt eget slit och sin egen kyla.

Så då får de gamla ladugårdarna förfalla, bli till faror för lekande barn och vilsna själar, får besked att de blivit farliga och måste rivas. Snart finns de bara kvar i pilgrimernas minnen.

Så får slyet ta över. Som det redan tagit över den olönsamma ängen. En äng måste skötas. En äng måste slås. En äng måste försvaras mot det anfallande mörkret. Precis som en människa måste försvaras mot det anfallande mörkret. Precis som ett samhälle måste försvaras mot idéer som vill tömma det på solidaritet och gemensamt ansvar. Det tycks vara en sådan tid nu. Det påstås att det är lönsamt. Som om vi tappat vår stolthet. Som om vi tappat förmågan att tänka långa tankar. 

Ibland undrar jag vart allt det liv som fanns i Rakel och Ronja tog vägen. Hemkommen sent på vinterkvällarna kunde jag gå in i deras lilla hus, där det doftade varmt och välkomnande. De skorrade välkomnande, reste sig, tryckte nosen mot min jacka och delade med sig av sin trygghet till den som tappat sin egen efter en dag på den politiska teatern med dess krav på att aldrig göra fel, aldrig svara fel, alltid vara bättre än man var dagen innan. Ibland kändes det som om vänliga generationer före oss betraktade hur vi skötte våra mark, vårt hus och våra djur. 

Och så lever vi våra liv och kanske förstår vi inte att våra samlade minnen är delar av våra liv. Lika viktiga som nuet. Som också blir vindpinade historia som kan berätta vad vi gjorde. Det enda vi  kan göra nu är att ta ansvar för att göra det bästa möjliga av våra och andras liv. Att något så enkelt skall vara så svårt. Kanske blev det svårt när vi fick för oss att det gick lika bra att lämna siffror på konton till våra barn som att lämna en gård, en skog, en mark, ett hus med minnen. 

Innan julafton ringer de unga till de gamla och ber dem sätta på värmen. Och de gamla sätter på värmen. Och plogar noga vägen fram till de kalla husen så dess unga urbana besökare skall komma fram. Sen, efter helgen, får vägen vara. Besökarna kommer först tillbaka till midsommar och då lever de en stund i de hus som är på väg att bli historia, precis som dess ladugårdar blivit. Nästa vinter finns kanske inte de gamla kvar att serva de unga. Hur dom ska göra då är lagt under ovisshet. Men det är å andra sidan nästa minut också. Så en bra idé är att ta vara på den. För livet blir inte längre för att vi lever det fort. Och inte kortare för att vi lever det väl.

God jul.
Bilder: Lena Rosén Schlaug.




45 kommentarer:

  1. Fin och känslosam text med vackra bilder.

    God jul!

    SvaraRadera
  2. Dina ord och de vackra målningarna gav mig rikligt med många, långa tankar . . . tack!

    SvaraRadera
  3. Din blogg har varit en av årets regelbundna höjdpunkter, nästan som barndomens adventskalender som jag varje morgon inledde med att nyfiket öppna.

    SvaraRadera
  4. God Jul!
    B Schlaug. Jag har pratat med tomten och fick budskapet: Bondesamhället kommer tillbaka.

    //Nille

    SvaraRadera
  5. Tack för många skarpa observationer under året.

    Jag antar att en god liberal idag tror att ängen blir bäst om den så att säga får slå sig själv, utan att några människor diktatoriskt ingriper med sina liar! Och de knäande ängsladorna man kunde se från tåget i Västerbotten för några år sedan, jag undrar om de finns kvar?

    God Jul & Gott Nytt År!

    SvaraRadera
  6. "Som om vi tappat förmågan att tänka långa tankar"

    Som om vi någonsin haft den förmågan...
    Möjligheten till medvetenhet är inbyggd i maskinen. Det finns inga yttre hinder för detta.

    I mitt nuvarande tillstånd har jag inte självmedvetenhet. Men nog för att tacka dig Birger och önska dig och alla andra en riktigt

    GOD JUL!

    Lisbeth

    SvaraRadera
  7. Mycket stämningsfullt och tänkvärt!
    Tack Birger!

    SvaraRadera
  8. Finns pilgrimstavlan till försäljning?

    SvaraRadera
  9. PS. Glömde berömma de fina akvarellerna, men nu är det gjort! DS

    SvaraRadera
  10. Oj, så tagen jag blev.
    Mia

    SvaraRadera
  11. Fin helg till dig!

    SvaraRadera
  12. God helg till dig, tack för fina inlägg!

    SvaraRadera
  13. Läser Chockdoktrinen, om Chicagoskolan och indoktrineringen som sker av unga handplockade studenter från de länder man "önskar" suga ut/lägga i sitt våld...
    Dagens, liksom gårdagens, politik också här i Sverige tycks till punkt och pricka följa Friedmans idéer...
    Men visst, också här indoktrineras studenterna som sedan blir folket...

    Så vad gör vi, kämpar emot, tafatt ser på, eller ger upp för att halvt levande-halvt döda låta oss reinkarneras in i dagens förödande normer...

    Tack för att du håller glöden vid liv Birger & God Jul :-)

    SvaraRadera
  14. En gång i tiden trodde jag att ateism och materialism var samma sak.

    Nu vet jag att så inte är fallet. Jo, en materialist är väl alltid ateist. Men en ateist är inte alltid materialist.

    Dessutom, kan vi vara hundra på att Birger verkligen är ateist? Tänk om etiketten bara är ett sätt att lotsa "de riktiga" ateisterna fram till de andliga landskapen? Skulle de följa med, om Birger sa sig vara icke ateist?

    ..............................................................
    Tack Birger för denna djupa, varma sammanfattning! Tack Lena för dina underbara konstverk!

    Gt

    SvaraRadera
  15. Ta det lugnt Birger, det vänder. Inom 10-20 år kommer folk att flytta ut till landet i stället för in till städerna, och ladugårdarna kommer att rustas upp, stubbarna brytas, slyet fällas, åkrarna leva. Det är en nödvändig konsekvens när samhället tvingas ställa om. Hoppas bara att det sker på ett värdigt och bra sätt, kanske med helt nya former av samlevnad och boende, och utan en överhet som tvingar. God jul!

    SvaraRadera
  16. Tack, Lena och Birger - fina bilder och en långatankarstext!
    Önskar er vila, glädje och kärlek!

    SvaraRadera
  17. God Jul alla och Tom!

    SvaraRadera
  18. Jag har ridit och åkt släde idag. Jag röjer med upp gamla betesmarker för får. Vi bevarar det gamla :)
    Väldigt vacker konst.

    Björn

    SvaraRadera
  19. Tack Birger för alla texter under året och speciellt julens vackra konstverk med tillhörande berättelser - jag blir berörd på djupet.

    En god helg önskar jag er.

    Gunilla

    SvaraRadera
  20. Tack Lena och Birger! Ni är en tillgång, stolthet och inspiration här i vårt grannskap och gränsbygd. Jag håller också med anonym 3.49. God Jul!

    SvaraRadera
  21. Hej 8.25, roligt att du tyckte om tavlan, dock är den såld. God fortsättning på helgen.
    Lena RS

    SvaraRadera
  22. Tänkvärd, vacker text, stämningsfulla bilder och så den vackraste musik som skrivits till livets ära. En upplevelser.

    SvaraRadera
  23. Gt sa:
    "Jo, en materialist är väl alltid ateist. Men en ateist är inte alltid materialist.
    Dessutom, kan vi vara hundra på att Birger verkligen är ateist? Tänk om etiketten bara är ett sätt att lotsa "de riktiga" ateisterna fram till de andliga landskapen? Skulle de följa med, om Birger sa sig vara icke ateist?"

    Hej Gt
    Tänk, tänk om åtminstone vi som hänger här kunde komma fram till att det INTE är ett problem att vissa, inklusive jag själv, ser sig som ateister, samt komma fram till att är det någon som skall definiera vad dittan och dattan står för så är det först och främst den som själv säger sig vara än det ena än det andra.

    Låt olika ateister beskriva sin bild av Världen, människan och helheten och vad de lägger i begreppet Gud (om de överhuvudtaget gör det), och låt de troende beskriva sin bild av hur världen, människan och helheten hänger ihop, samt vad de lägger i begreppet Gud - istället för att troende skall fortsätta hacka på ateister och vice versa då det känns så meningslöst.

    Visst, låt oss fortsatt få lyfta fram vår egna syn och uppfattning på andra aktörer, vad vi ser som sunt eller problematiskt o.s.v., MEN låt oss lämna utrymme för att också få förtydliganden från parten i fråga.

    God Jul från Emergist, animist och ateist som vare sig tror på materialism eller idealism som beskrivning av vår värld

    SvaraRadera
  24. Du har så rätt, Tom!

    Dessbättre finns det gott om utrymme för "parten ifråga".☺

    Glad Vinter!

    Gt

    SvaraRadera
  25. Tom "MEN låt oss lämna utrymme för att också få förtydliganden från parten ifråga." Ja du har så rätt.

    En animist som inte tror på materialism det är intressant! Vill du förtydliga?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  26. Tack Birger och Lena, en vacker elegi över det agrara Sveriges historia. Mina tankar far iväg till 50-talets somrar i Norrland, och berättelser av Slas, som "En mörts drömmar". Borde ni inte göra en bok tillsammans snart, med material som detta och andra tidigare betraktelser på samma tema? / Janneh

    SvaraRadera
  27. Lisbeth. Enligt min ordbok:

    Animerad = livlig, upprymd; lindrigt påverkad av alkohol.

    Gt

    SvaraRadera
  28. Gt, Undrar om Tom menar att han är lite småpackad? Animism enligt Wikipedia "Ett begrepp inom teologin som betecknar en religiös uppfattning enligt vilken naturen är besjälad. Man tror t.ex. att det finns en ande i varje träd eller vattendrag.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  29. Lisbeth. Trevligt! Måtte Wikipedia ha mest rätt av de båda källorna. Min ordbok av O. Östergren är från 1961.

    Gt
    (Animist)

    SvaraRadera
  30. Akademiskt korrekt, eller inte, så är den uppfattning jag fått att Animism härstammar från "Naturfolken" från framförallt svunna tider då de flesta av dessa kulturer är borta sedan länge, men som också fortlever och fortfarande existerar på sina håll, innebärandes att man ser/anser att allt, djur, natur &människor, levande som icke levande materia hänger samman, om man sedan säger besjälad eller inte kvittar mig lika.

    I mina ögon typ mer eller mindre detsamma som Gaia-teorin, att allt levande hänger samman och är "ett liv" typ.

    Ett samevolutionärt utvecklat liv, livsformer, ekosystem o.s.v. där framförallt de till biosfären inflödande energierna från Solen, Månens gravitation och Jordens inre varit avgörande förutsättningar.

    För mig är ATT livet uppstod ett Mirakel, däremot ser jag naturlagarna styra, där jag finner Emergi vara den rikaste förståelsen för detta som i vart fall jag råkat på...

    Om människan kunde se dessa naturlagar inklusive väven av liv som sammanhängande tror jag det skulle se bättre ut, liksom jag anser att Animism är den rikaste förståelsen som Emergi typ dessutom förklarar...

    Hmm, ungefär så - med gott om utrymme för den som så vill att göra de mest ........ tolkningarna...

    SvaraRadera
  31. Hej Tom, Tack för att du vidareutvecklar dina tankar. "Om människan kunde se dessa naturlagar..." Ja tänk om vi kunde det! Vetenskapen har endast utforskat en liten del. Så vi kan inte enbart hänvisa till vetenskapen. De kan alltså inte i nuläget avgöra vad som strider mot naturlagarna. Även om de kommit en bit på väg. Därför så är det så viktigt att vi inte begränsar oss. Allt gammalt är inte mossigt och mycket av naturfolkens kunskap har gått förlorad. Det har du helt rätt i. Det är intressant att du tar upp Animism som väl är besläktat med panteismen.

    Men jämte naturlagarna så bör det finnas livslagar, som det skulle underlätta för oss människor om vi följde? T.ex. en lag om orsak och verkan? Eller en attraktionslag som drar oss mot platser och till vissa människor. Det kanske skulle underlätta om vi började förstå att vi själva skapar våra liv? Hur vi bäst kan tackla naturlagarna kanske växer fram ju mer vi förstår livslagarna? Då menar jag inte de mänskliga lagar vi hittat på. Att jordens resurser är ändliga och att det innebär att vi inte kan konsumera upp Moder Jord verkar för många fortfarande svårt att ta till sig.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  32. Lisbeth sa:
    "Vetenskapen har endast utforskat en liten del. Så vi kan inte enbart hänvisa till vetenskapen. De kan alltså inte i nuläget avgöra vad som strider mot naturlagarna. Även om de kommit en bit på väg."

    Vad grundar du ovanstående på Lisbeth!?
    För min del anser jag att den samlade vetskapen är nog där jag funnit Emergi hava mest av helhetssyn och systemtänkande (dagens vetenskap är ju annars tämligen reduktionistisk med tillväxtkapitalism som utgångspunkt :-( ), Samt också våra sinnen, kärlek och intuition känner tillräckligt mycket för att vi skall "veta" vad vi ska göra.

    Så problemet som finns torde vara desamma som igår:
    Människor är ofria i dagens skuldekonomi, samt sitter också fast i normer och strukturer som långt, långt ifrån är uppdaterade vare sig mot vår sinnliga känsla som vår samlade vetenskaps förnuft.

    Animism som har sitt ursprung från fria människors känsla, erfarenhet och förståelse visar väl tydligt hur känslan ligger före vetenskapens "förnuft"

    SvaraRadera
  33. Tom. Gör gärna en systemekologisk emergianalys av dessa dina uttalanden:
    "Helhetssyn - systemtänkande - intuition - människor är ofria - sinnliga känsla - känslan ligger före vetenskapens förnuft".

    Jag vill gärna veta vad du menar.

    Christer

    SvaraRadera
  34. Elisabeth och Tom.

    Mitt första "provocerande" inlägg härovan utlöste tydligen ett fyrverkeri av utveckande tankar. Tack för det!

    Nu tror jag mig förstå lite mer. Det handlar inte bara om att materialism och ateism står mot teism. Det är mer komplicerat än så. Det finns antagligen blandningar med alla slags ingredienser och i olika doser från person till person.

    Den "troende ateisten", som i bloggen är så underbart andlig, blir därmed lättare förstådd. Möjligen är det ordet "ateist" som förleder en att ibland missförstå honom.

    Att "hacka" på ateister vill jag verkligen inte göra mig skyldig till. Om så har hänt, ber jag om förlåtelse.

    Tack än en gång!

    Gt






    SvaraRadera
  35. Tom "Emergi" blev nyfiken och googlade lite. Fanns inte mycket. Av vad jag förstod så är emergi en vetenskap av vetenskapsmän som praktiserar systemtänkande? Eller är det fel?

    Systemtänkande är såvitt av vad jag förstått det högsta slag av medvetenhet. Man tänker inte i begrepp utan system. Det borde därmed vara otillgängligt för mänskligheten. Vi som har skapat en värld med mycket principtänkande dvs. absoluta företeelser. Ja eller Nej. Jonas Sjöstedt råkade ut för en sådan intervju i Ekot. Svara ja eller nej på dessa frågor...

    Det jag menade med att vetenskapen endast har utforskat en liten del är, att vi de flesta av oss inte har utvecklat speciellt högt tänkande. En del vetenskapsmän verkar t.om. tro att det har forskats färdigt med dem. De är därmed ovilliga att ens undersöka eventuella överfysiska världar.
    Deras uppgift är att utforska den fysiska verkligheten. Basta!

    Nationalencyklopedin beskriver Animism som föreställningen om andar av samma immateriella slag som själen.

    Vill du berätta lite mer? Vill precis som Christer veta vad du menar.

    Vet ju att det finns vetenskapsmän som tänker annorlunda. Men att det inte är helt lätt för dem att göra det.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  36. Först vill jag säga en för mig väldigt central och viktig del av Emergivetenskapen & systemtänkande:

    Samtliga studenter som läste Emergikurserna så länge som de gavs av CUL (Centrum för Uthålligt Lantbruk) på SLU(Sveriges Lantbruksuniversitet) sade samstämmigt att detta var det mest berikade som de läst, och vidare var kommentarerna "Varför får man/alla inte börja med denna metodik redan från början i sina universitetsstudier?".
    Den viktiga poängen jag försöker komma fram till är att:
    Emergi & Systemtänkande INTE är krångligt och svårt, utan tvärtom är det något som vi alla var överens om istället var typ enklare och mer passande för oss människor - it make sense, and it make the picture/the World even richer then before.
    Att tänka i System, relationer och beroenden, strukturer och olika "nivåer" etc. ger en både rikare och enklare förståelse jämfört med att i ett allt för tidigt stadium hänge sig åt reduktionistiska/isolerade studier. Reduktionism och fragment skulle jag säga är vad man idag ägnar majoriteten av tid och resurser på, på våra universitet, tyvär.
    Att CUL är nedlagt och att SLU valde att inte tillsätta någon ny proffesor efter att Sten Ebbersten gick i pension, liksom också mer eller mindre fryste ut Torbjörn Rydberg är riktigt hemskt.

    Var bara tvungen att ventilera detta, så låt mig återkomma med dels något kort och kärnfullt om Emergi och dels ett boktips så att den som vill kan bedriva sina egna studier av Emergivetenskapen.

    SvaraRadera
  37. Lisbeth. Förlåt att jag döpte om dig! Kan inte skylla på glöggen, eftersom den är alkoholfri. Så vad göra?

    Gt

    SvaraRadera
  38. Gt, Inte gör det något! Säger också förlåt, då det egentligen inte behövs av bara farten. "Så vad göra?" Spara på förlåten? och endast säga förlåt om vi är medvetna om att vi har försvårat livsupplevelsen, för någon annan eller oss själva? Framförallt bör vi då kunna förlåta oss själva. Att du döpte om mig försvårar inte min livsupplevelse. En av mina många delpersonligheter gillade namnet (Elisabeth) fick säga åt hen att vara tyst. Här är det jag som bestämmer :)

    Lisbeth

    SvaraRadera
  39. Tack för det! Bra att du inte föreslog "prova bättre glögg istället"!☺

    Gt

    SvaraRadera
  40. Tom, Intressant att det var så sammstämmigt bland studenterna som läste Emergikurserna.

    Hittade en sida som beskriver detta "Systemvetenskap"

    http://biphome.spray.se/p.l/systemve.htm

    Lisbeth

    SvaraRadera
  41. Poetiskt och så vackert. Årets vackraste julberättelse!
    Gott Nytt År!
    önskar
    Rune Lanestrand

    SvaraRadera
  42. I have gone ahead and included a link back to your site from one
    of my clientele requesting it. I've used your web site URL: http://www.blogger.com/comment.g?blogID=551783461526146314&postID=8846187449573693067 and blog title: Blogger: SCHLAUG.SE to make sure that you get the correct anchor text. If you woud like to see where your website link has been placed, please contact me at: caitlin_pena@gmail.com. Thanks alot :)

    Look at my website ... stump Removal

    SvaraRadera
  43. Superb post but I was wanting to know if you could write a litte more on this topic?
    I'd be very grateful if you could elaborate a little bit more. Bless you!

    Feel free to visit my page - pakovanje

    SvaraRadera
  44. Thanks for your personal marvelous posting! I truly enjoyed
    reading it, you will be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will eventually come back later in life.
    I want to encourage yourself to continue your great writing, have
    a nice holiday weekend!

    Here is my blog post - help
    Also see my webpage > news

    SvaraRadera
  45. Hello, I'm new to running a blog and internet sites in general and was wanting to know how you got the "www" included in your web address name? I see your domain name, "http://www.blogger.com/comment.g?blogID=551783461526146314&postID=8846187449573693067" has the www and my web address looks like, "http://mydomain.com". Do you know the easiest way I can change this? I'm using Wordpress platform.
    Thanks

    Also visit my blog post: articles
    my website - lost data

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.