Kära hjärtanes, så sött, Stefan Löfven. Så naivt världsfrånvänt, så gulligt omedvetet och nästan jungfruligt oskuldsfullt.
Kommuner och privata bolag skall kunna få projekt finansierade med upp till 50 procent av statliga pengar. För detta vill socialdemokraterna satsa 250 miljoner per år. Och detta skall, enligt Löfven, föra Sverige till frontposition när det gäller miljö och klimat. Kära hjärtanes, så sött!
När Sverige går före skapar vi nya möjligheter till nya affärer, produkter kan sättas i sjön i Sverige för att sedan exporteras, sade Löfven på pressträffen. Och det tror han skall ske med statlig satsning på 250 miljoner per år... Kära hjärtanes, så sött!
Inget fel på att man åter skall tillföra projektpengar som stöd till kommuner och företag som gör bra saker - det är inte något nytt - men att utifrån det tala om att Sverige skall bli frontland är steget oändligt långt. Även om tanken är lika söt som naiv.
Sverige hade chansen för bra länge sedan, men kastade bort alla möjligheter eftersom dessa uppfattades som en provokation av de som såg alla alternativ som konkurrerade med kärnkraft som en kränkning. När varven las ner i Sverige hade vi världens möjlighet att satsa på produktion av vindkraftverk, när svenska forskare låg i fronten när det gäller utveckling av solceller så schabblades allt bort och Tyskland tog över. Teknik för att bränna biobränsle har vi något sånär koll på.
Visst skulle Sverige kunna ta en position bland de främre länderna, men då krävs helt andra grepp. Tyskland, Kina, Sydkorea är bara några länder där forskning, utveckling och sjösättning ligger långt före Sverige. Sverige ligger långt ner på listan när det gäller miljö, det är bara vår egen självbild som ger sken av något annat. Sverige sjunker dessutom år från år i takt med avsaknaden av politiska beslut - och på grund av politiska beslut... Den statistik som offentligt anges från svensk sida bortser dessutom från de verkliga utsläppen och den verkliga påverkan på miljön: man bortser från vad den tillväxtdrivande konsumtionen ger upphov till. Sålunda tillgodoräknar sig Sverige minskade utsläpp av koldioxid när vi t ex låter danskarna producera allt mer av den mat vi äter. Lägger vi ner jordbruket helt blir vi väldigt klimatsmarta, enligt denna logik. Tyskar och kineser får ta på sig skulden för stora delar av vår övriga konsumtion.
Det länder som ligger i fronten har liknande problem som vi har när det gäller reell utveckling. Problemet består i att rekyleffekten slår tillbaka också där, precis som i Sverige: utsläppen ökar hela tiden eftersom konsumtionen av allt mer kortlivade varor ökar i allt snabbare takt, det vill säga: de fördelar som vinns genom klimatbättre lösningar, ny teknik och effektivare produktionsmetoder äts upp av den ökande konsumtionen som i allt fler länder driver tillväxten.
Vill man inte ta i det förhållandet utgör man problem snarare än lösning. Det ligger en djup tragedi i att det vi kallar ekonomi byggts upp kring idéer som kräver ständigt ökande konsumtion för att fungera. Flera seminarier i Almedalen tog upp detta problem, nästan inget är refererat i medierna. Modet att säga som det är finns hos ett fåtal politiker och ett fåtal inom näringslivet - ett lysande undantag är styrelseordföranden i Polarbröd. Återkommer till det.
Ett nytt begrepp - hållbar frihet - lanserades Stefan Löfven. Vad det är kan man fråga sig.
Är det hållbar frihet att stimulera fortsatt tillväxt genom lånade pengar? Är det hållbar frihet med en frihandel som inte har vare sig sociala eller skologiska regelverk? Är det hållbar frihet att bankerna skapar pengar i det ögonblick någon lånar dem? Är det hållbar frihet att låta den som har råd leva på ett sätt som innebär utsläpp av hundra gånger så mycket koldioxid än den som lever på ett sätt som alla skulle kunna leva utan att de planetära processerna skadas?
Är det hållbar frihet att förluster som uppkommer genom bankers spekulation skall betalas av staten? Är det hållbar frihet att inte ha någon generell, skattefinansierad arbetslöshetsförsäkring? Är det hållbar frihet att tillåta barn växa upp i en kemikaliecocktail? Är det hållbar frihet att låta arbetsgivare besluta om delade turer inom äldrevården?
Vad betyder hållbar frihet? Begreppet är intressant, men lever socialdemokraterna upp till något som kan kallas hållbar frihet?
Hållbar frihet för mig innebär regler som gör att frihandeln underställs sociala krav och miljökrav - sådana krav motsätter sig socialdemokraterna.
Hållbar frihet för mig är att inte hålla igång tillväxtjakten med hjälp av lånade pengar - socialdemokraterna håller gärna igång tillväxten med lånade pengar.
Hållbar frihet för mig att bankerna också får stå själva för de förluster som uppkommer genom spekulation - något som socialdemokraterna motsätter sig.
Hållbar frihet för mig är att medborgarna har en statlig skattefinansieras arbetslöshetsförsäkring som är generell och frikopplad från facket - något som socialdemokraterna motsätter sig.
Hållbar frihet är att människor slipper utsättas för delade turer i arbetslivet, något som socialdemokrater i kommuner och landsting tvärt om skapar.
Fortsättningen skulle kunna hålla på ganska länge.
Det var ett väldigt bra tal som Stefan L hade. Jag tror att många miljöpartister blir lite avundsjuka för att deras ledare inte tog upp sådan här linjefrågor utan bara petitesser. Ett underbart ljust och framförallt förhoppningsfullt tal om framtiden som tog upp både hållbarhetstanken i olika skeppnader:ekologist, ekonomiskt och socialt. Mycket bra med dessa övergripande formuleringar. Bra också att ha tog upp Syrien och gav en pik till Ryssland och Kina. Det var ett väldigt svenskt tal med det gulliga och ljusa och en allt ordnar sig stämning. Framför allt var det ett tal där man samlar folk runt något gemensamt i stället för att agitera för grupp mot grupp. Men visst känns det som en kille med hårda nypor när det gäller.
SvaraRaderaJag tror att Birger S och bedömarna som nu skriver febrilt på högerkanten är helt enkelt avundsjuka på att han kunde så bra, denna Stefan. Det enda var det här med hur kvinnorna tvingas gå ner till deltid för att de tar hand om sina galmla anhöriga. Det är ju inte fallet längre i storstadsregioner där man inte ens går ner i tid, varken kvinnor eller män, för att ha mer tid med sina barn, Päivi Rissanen Nilsson.
Det är och förblir väl problematiskt att kritisera någon, exempelvis Stefan Löfven, det tas alltid som personhopp när man kritiskt reflekterar över en persons sakåsikter, beklagligt är det när man inte kan tala klartext och alla är så himla ömtåliga. Och det torde bero av att flertalet lever i samma villfarelser som exempelvis denna Stefan Löfven, därav vill man inte lyssna till kritiken.
SvaraRaderaKärnan torde då ligga i att man generellt är dålig på att ta-/lyssna på kritik, att kritiskt reflektera och pröva/ompröva sina egna uppfattningar om saker och ting. Och kanske bottnar det isig i dåligt självförtroende, eller vad annars!?
Kan bara instämma med Birger, samt flika in att jag personligen tror att Löfven också lider av adoptionsskapet, vilket andra dessvärre också utnyttjar och rider på - jag tänker så här att då bekräftelse är väldigt centralt för individen så blir denna bekräftelseönskan extra stark och extra utsatt utifrån en uppväxt som adopterad.
Tänk om vi snart kunde nå peak insnöade politiker, det vore välan verkligen på tiden...
Vgh Tom
Lite hånfull inledning kanske, men sedan kom seriös kritik av S-ledarens tal. Bra skrivet, Birger!
SvaraRaderaDet känns f.ö. lite egendomligt att höra en S-ordförande använda ordet miljö. Det borde ju uppskattas. Men erfarenheten säger att han inte menar detsamma som Birger och vi andra gröna.
Päivi, jodå, tekniskt var talet i klass med Björklunds, mindre ideologiskt än förra årets sossetalare, men å andra sidan också mindre fluffigt. Trots det mycket okonkret. Hur som helst lär Reinfeldt få sig en skickligare oppositionsledare än tidigare.
SvaraRaderaMärkligt nog tycks moderaterna snegla på sossevöljare och Löfven snegla på moderatväljare. De två partierna utgör de nya mittenpartierna på höger-vänsterskalan. Frågan är vilket som står längst bort från det gröna på skalan materiell tillväxt-livskvalitet och på skalan centralisering-decentralisering. Det är nog så att S förflyttar sig både till höger och till materialism med nya ledarskapet, medan lustigt nog moderaterna rör sig lite i motsatt riktning. Högerpolitik äv mer utpräglad sort drivs äv C när det gäller ekonomi, FP när det gäller utrikespolitik, och KD när det gäller moralkonservatism.
"Det känns f.ö. lite egendomligt att höra en S-ordförande använda ordet miljö". Hur mycket inflytande har egentligen Göran Persson i (S)? Undrar därför att han fanns med på framträdande plats i "Juholtaffären" på första parkett t.om. Han kommenterade och funderade i media. Det blev väldigt tydligt att han fortfarande har "makt".
SvaraRaderaStefan Löfven talade om det "gröna folkhemmet" och nämnde Göran Persson. Såg inte hela talet men media snappade raskt upp detta.
Sensationellt då och "sensationellt nu. "Miljöprojektet" gick ut på att söka pengar för storskaliga projekt. Miljöarbete sker underifrån med folkbildning och det kom av sig. Folkbildning ger inga pengar. Det gör därimot teknikfrågor. (S) hör till de som tror att miljö/klimatfrågan kan lösas med enbart teknik. Hur "gulligt" är det med en Göran Persson ständigt "spökande" i kulissen?
"Hållbar frihet" är ett bra begrepp såtillvida att det ger många öppningar för debatt. Kanske kan debatten mynna ut i att begreppet får ett bättre innehåll än det har idag.
SvaraRaderaJag tycker mig minnas att mp har ,i alla fall haft, i sitt program ngt liknande om ett samhälle som är hållbart för människor, djur, flora och fauna osv.
SvaraRaderaDet är så bra att den största majoriteten av det poltiska livet, ideologin består av dessa två stora partier. Inte så illa. Ett riktigt mjukisland med framtid i sikte. Sluta gnälla gubbar!
Sedan har KD helt klart en uppgift i poltiken för att lyfta den andliga existensen.
Jag var väldigt glatt överraskad av talet. Det låter inte alls konstigt med ordet miljö i socialdemokraternas mun.
Svd hade en skojig beskrivning av Reinfeldts tal som en countryballad. Så nu har vi hört Bruce Springsteen och sommar ,sommar, sommar.
Underskatta inte det gemytliga!
Päivi Rissanen Nilsson
Birger. Vilket parti anser du är det minst dåliga förnärvarande?
SvaraRaderaSocialdemokraterna är ett alliansparti som kommer gå i pakt med M för att skydda redan befintliga jobb/samhällssystem så länge som möjligt. Alternativet är ju i princip att åtala tidigare S-politiker för alla möjliga sorters försumlighetsbrott./ Tobias Wallin
SvaraRaderaFred, håller med.
SvaraRadera08.20 - vet inte vilket part som känns minst tveksamt. MP och V rör sig och det skall bli kul att se vart de hamnar. Har alltid haft svårt för V, men kan inte annat än vara intresserad av deras inställning som i sak verkar resultera i starkt försvar för en fungerande marknadsekonomi i balans med staten. Det tycks mig som om regeringen är på väg att sabotera fördelar i marknadsekonomin med sitt fundamentalistiska beteende.
Ännu ett hållbarhetsbegrepp bland andra. Det börjar kännas ansträngt och krystat med all denna hållbarhet (känns nästan ohållbart ;).
SvaraRaderaOch det där med frihet. ”Den som är satt i skuld är inte fri” sa Göran Persson en gång. Ändå finns det inget som helst ifrågasättande från socialdemokratin kring det lånefinansierade tillväxtsystem vi lever under. Vår frihet att konsumera sönder planeten på kommande generationer bekostnad skall bestå.
Och visst är det lite gulligt med en miljard till klimatinnovationer. En miljard är ca 3,5% av vad Förbifart Stockholm kommer att kosta. Det gäller att få ut en otrolig mängd innovationer ur den miljarden för att kompensera utsläppen för de 145 000 fordonen som ska passera där varje dygn.