lördag 16 juni 2012

En spruta under knät

Dags att stoppa in en nål under knäna? Sverige torskade ju, trots hyggligt spel och många på tå. Sebastian Larsson t ex. En nål, som sätts i punkten zusanli, som sitter under knät, minskar stressen. Flum? Nej. Det första molekylära beviset - och det är bara sådana som vi i västerlandet med vår lite udda syn på kropp och själ och liv och annat - har ramlat ut ur den godkända vetenskapen. 

Så här gick det till: Råttor lärdes att krypa in i en mörk socka (vetenskap), där de kände sig trygga (vetenskap). Råttornas bakben stack ut ur sockorna (vetenskap), vilket innebar att man kunde sätta nålar i en sedan århundraden välkänd akupunkturpunkt (icke vetenskap) som kallas zusanli (icke vetenskap) som på kinesiska betyder "tre mil till" (absolut icke vetenskap) som sitter under knät (vetenskap i den bemärkelsen att vetenskapen känner till att knät existerar och att det skulle uppstå ett tomrum mellan lår och vad om man avlägsnar knät).

Råttorna hade innan försöket (vetenskap) fått vistas en timme (vetenskap) på krossad is (vetenskap) för att stressas (vetenskap). Råttorna som fick en akupunkturnål (icke vetenskap) i den aktuella punkten fick lägre halter av neuropeptid Y (vetenskap) - vilket var en molekyl (vetenskap) som råttorna (vetenskap) hade mätbara (vetenskap) förhöjda värden av (vetenskap) under stressen (vetenskap) i sockan (vetenskap).

Nu funderar jag om vi kan ta ett antal sportjournalister (icke vetenskap), sätta in nålar under knäna (numera vetenskap) och få ner mängden neuropeptid Y (vetenskap) på det att de blir mindre stressade av sina arbetsgivares krav på att a) haussa upp svenskar före matcher (icke vetenskap) och b) utgjuta sin besvikelse över att svenskar inte var så bra som de aldrig varit (vetenskap). Därmed kan man flytta stressen från sportjournalister till kvällstidningarnas aktieägare.

Några nålar nedanför knäna på partiledare skadar nog inte heller nu när Almedalsveckan närmar sig. Förresten skulle jag nog själv behöva några stick, ska moderera, tycka och debattera en hel del några dagar - ska man överleva där kan man inte vara där mer än några dagar - under politikerveckan.

PS! Vetenskapsförakt? Nej, jag älskar vetenskap - men har bara den enkla uppfattningen(icke vetenskap) att vetenskaplig kunskap (vetenskap) har bäst före-datum och att det enda vi vet är att det som var kunskap i går är falsk kunskap idag, och att det som är kunskap idag blir falsk kunskap i morgon (vetenskap och beprövad erfarenhet!) och att vi därför inte skall slå fast hur saker är utan bara vad vi tror att det är. Vi får se upp så vi inte fastnar i tron att allt som inte går att mäta är ointressant. Typ: om man nu själv känner att man mår bättre av det som vetenskapen kallas placebo så är det korkat att påstå att det "bara är placeboeffekt" istället för att säga "det är den fantastiska effekten av det där vi kallar placebo och inte begriper oss på så mycket och inte kan bevisa i molekylära former eftersom vi inte sitter inne med tillräckligt kunskap för att begripa trots att vi kan mäta mängder, storlekar och volymer utav bara helvete".

23 kommentarer:

  1. Vänta bara till i morgon, då Holland med stor sannolikhet är ute ut EM. Då ska vi få se stressade sportjournalister... Med en mycket högre stressnivå än de svenska

    SvaraRadera
  2. Lysande text, birger!
    L.

    SvaraRadera
  3. "Vetenskapsförakt" Nej inte alls!
    Det som är kunskap idag är okunskap i morgon. Det stämmer ju. Eller tvärtom, "vetskap", ska vi strunta i definitivt fastslagen vetenskap? Jorden är rund t.ex.

    Det måste ju betyda att även t.ex. den indiska världsförklaringen anser sig ha definitivt fastslagen "vetskap"? Om vi nu inte tycker att de är ett gäng ocivilicerade barbarer hela bunten.
    Kunskap som gått från generation till generation, kan det avfärdas som enbart trams? Allt gammalt kan inte vara mossigt? Allt nytt kan inte vara bra?

    I Kina tar man till sig det bästa av "två världar" TCM, traditionell kinesisk medicin i förebyggande syfte/rehabilitering, samt västerländsk medicin som t.ex. kirurgi vid akuta besvär.

    Det kallar jag personligen för klokhet. Föraktet för andra världförklaringar än våran "vetenskap" lyser igenom. Det är dags att ta all "vetskap" till oss. Så mycket kunskap om livsenergi och kroppens självläkande förmåga finns och "vi" vägrar att undersöka och ta den till oss. Men den som är nyfiken söker och finner.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  4. Från min (vetenskpliga) horisont:

    Gjorde häromdagen gastroskopier, dvs man tittar ned i magsäcken med en slang utrustad med fiberoptik och kamera och får på så vis en vacker bild på skärm av magsäckens insida. En av patienterna hade varit med i en lottad studie, där hälften av patienterna sövts och genomgått en operation, via gastroskopets arbetskanal, där man med stygn försnävat magmunnen. Den andra halvan av patienterna hade bara blivit sövda och gastroskoperade, ett s.k sham-ingrepp. Patienterna vet inte själva vilket ingrepp de genomgått.
    Den patient jag nu undersökte, 6 månader efter ingreppet, kunde livfullt berätta hur mycket bättre hon blivit. Vad jag visste (och såg) men inte hon, var att hon bara blivit sövd, för 6 månader sedan.

    I vissa sammanhang har man kunnat uppmätta placeboeffekter långt över 50 %. I sammanhang där patienten haft stor tilltro/tillit till behandlaren.
    När Jerzy Einhorn fick socialstyrelsens uppdrag att granska THX-doktorn Sandberg i Småland hade han inga svårigheter att visa att thymusextraktet inte inte var verksamt. Men efter att ha suttit med dr Sandberg när han träffade patienterna så förstod han de lyckade resultaten. Han var djupt imponerad, nästan skakad, över hans förmåga att lyssna och inge förtroende.

    Kommer ständigt tillbaks till Fredrik Lindströms fina programserie med den synnerligen adekvata frågan: Vad är en människa ? Själv var/ är han inne på att vi i första hand är känslostyrda, sociala varelser. Det lilla förnuft vi är utrustade med har (tyvärr) fått storhetsvansinne.
    Men det kanske går över ?

    Eric

    SvaraRadera
  5. Från denna lysande berättelse är steget kort till studium av dessa båda hemsidor:

    www.vidarkliniken.se

    www.intergativecare.se

    Mvh
    Gt

    SvaraRadera
  6. Så bra text, att den borde rendera ett Tage Danielsson-pris!

    SvaraRadera
  7. Vetenskapen slår fst att jorden är rund. Om ett antal år kanske vetenskapen visar att jorden är elastisk. Alltså kan ändra form. Ja, vem vet?

    SvaraRadera
  8. Hihi, lysande text. Och älskar din förmåga till dylika formuleringar: "utgjuta sin besvikelse över att svenskar inte var så bra som de aldrig varit". :-)

    "Ovetenskap": ja, själv tror jag på min egen övertygelses och viljas "makt" enormt mycket. Någon slags tanke-känsla-makt. Låter knasigt när man uttrycker det, men tror någonstans att den där övertygelsen faktiskt skulle kunna bota mig vid t ex sjukdom. Kroppens egen självuppfyllande profetia. En inre målbild som varje millimeter av en jobbar mot. Tycker att jag fått det "bevisat" för mig på många områden.

    Instämmer verkligen, Eric, vårt lilla förnuft har fått storhetsvansinne. Och känslan är djuuuupt underskattad. Så även fantastiska Lindström.
    AK

    SvaraRadera
  9. Helt rätt, man kan älska vetenskap och ha insikt som ger ödmjukhet om att vi alltid går vidare.

    SvaraRadera
  10. Vetenskap: ej sällan färskvara.

    Beprövad erfarenhet: mer tidlös.

    PS Ska näst sista ordet i nedersta raden vara "utan" eller "utav"?

    SvaraRadera
  11. Anonym 01:30. Tack, ändrat.

    SvaraRadera
  12. Kul text. Placebo är fantastiskt. Den som hittar "nycklarna" till placeboeffekten och som på kommando kan trigga den maximalt hos en slumpmässigt utvald människa borde kunna inhämta ett Nobelpris. Viss forskning har ju gjorts. Om jag inte minns fel så är t ex röda piller bättre än gröna, och stora kapslar är bättre än små torra tabletter... Mkt längre än så vet jag inte om man kommit. Undra om inte amazonas shamaner (och deras kollegor på annat håll) är mästare på att trigga just "placeboeffekten".

    SvaraRadera
  13. placeboeffekten har vi förstått finns pga vetenskap. som bygger på att forskare mycket väl vet och erkänna att det inte finns några sanningar. att påstå något annat är.... ovetenskapligt.

    SvaraRadera
  14. Sveriges landslag?
    Inte illa, med tanke på befolkningsmängden.
    Englands landslag?
    Något bättre, trots befolkningsmängden.
    Svenska sportjournalister?
    Croneman är, mig veterligen, den enda som håller måttet.

    SvaraRadera
  15. Snyggt! Kan inte annat än hålla med, men samtidigt förundras en smula. Du som ateist med ett begynnande tvivel på vetenskapems absoluta sanningar - ett sluttande plan mot troende?

    /Jocke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jocke, nej, inte alls. Samma gamla stelbenta inställning till både vetenskap och religioner som slår fast "hur det är". Fördelen med god vetenskap är att den ifrågasätter sina egna ståndpunkter. Nackdel med dålig vetenskap och religion är att de inte vill ifrågasättas...

      Radera
  16. Vi ifrågasätter och ifrågasätter och ifrågasätter. Men var finns den trygga ledstången då?

    Gt

    SvaraRadera
  17. Gt, jo nog är det så att man ifrågasätter, men då lever man kanske mer utifrån att stöpta religioner är mindre viktiga än att finna en trygg ledstång för sitt liv.

    SvaraRadera
  18. Gt, jag tror att den trygga ledstången består i att inte behöva någon ledstång. Att kunna acceptera och vila i att vi inget vet, att vi inte har några garantier för just någonting, att livet inte är "rättvist". Och att utifrån det leva så kärleksfullt som möjligt - mot alla sina "medplanetare" (inkl djur och natur). Att vilja väl är nog den enda "existenstrygghet"/ledstång jag behöver.
    AK

    SvaraRadera
  19. varför använder du snedsparks loggan?
    Kul att vårt korpenlag får uppmärksamhet =) http://www.facebook.com/SnedsparkBK

    SvaraRadera
  20. Sergej, tog med den för att den är så läcker. Och det blev några snedsparkar för mycket i EM för Sveriges del.
    Heja Snedspark!

    SvaraRadera
  21. I egenskap av ägare och grundare till Snedspark BK vill jag erbjuda hedersmedlemskap i Snedspark BK. Vi vill även ge dig ett livslångt säsongskort till våra matcher i form av en brassestol som alltid kommer tas med till våra matcher.

    Ordförande och Ägare Adam Aschan

    SvaraRadera
  22. Adam, jag tackar för det livslånga säsongkortet och hoppas samtidigt på ett långt liv. Tyvärr ligger matcharenan lite långt bort från mitt revir, men jag följer er på nätet och gläds åt att ni tagit över en stjärna från farmarlaget Chelsea. Dom behöver en bättre karriär än att harva i ett sådant lag. Goda segrar, önskar jag er. :-)

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.