söndag 13 maj 2012

Slarvigt om populism

Den andra så kallade pappamånaden är ett resultat av en budgetförhandling som MP hade med S och V i slutet av 90-talet. Den var ett absolut krav från vår sida i förhandlingarna. En av de framgångar - liksom friåret, den gröna skatteväxlingen, stopp för mer pengar till militären och rejäla anslagshöjningar för biologisk mångfald - som det finns skäl att vara nöjd med. Nu vill KD slopa pappamånaderna. 

Dumt, tycker jag. Men fullständigt rimligt ur kristdemokraternas synvinkel. Det är bra att partier vågar stå för åtminstone delar av sina ideologiska grundbultar. På det sättet får vi en bättre politisk debatt.

Samtidigt som KD vill förlänga föräldraförsäkringen. Det kallas av DN för populism. Det finns en fäbless från ett antal ledarredaktioner att avfärda förslag man inte gillar med ord som just populism. Det är verkligen brist på argument och intellektuell hederlighet när man sågar förslag på det sättet. Kan man sänka skatter med över 100 miljarder kan man förstås också satsa några miljarder på sådant som man anser stärka sådant som ökar människors tid i den civila sektorn. Det är en sorglig ovana att kalla allt som ligger utanför arbete-konsumtion-produktion-burken för populism.

13 kommentarer:

  1. Politikerna lägger sig i alldeles för mycket. Låt föräldrarna bestämma själva. Alla jag talat med är av samma åsikt. KD kan försvinna.

    SvaraRadera
  2. En annan fråga som blev aktuell återigen om fd riksdagsledamöters inkomstgaranti - http://svt.se/2.22620/1.2799819/de_lever_pa_riksdagens_kritiserade_pension

    Hur ser ni på frågan vad som är rimligt för fd riksdagsledamöter att ha i inkomstgaranti eller är de överhuvudtaget rimligt?

    SvaraRadera
  3. Håller med. Det är faktiskt BRA att KD står upp för sina idéer - på så sätt blir det riktig diskussion där de som förespråkar pappamånader måste reflektera över sina argument. Vilket alltid är nyttigt, tror jag.

    SvaraRadera
  4. Gillar inte alls att KD vill ta bort pappamånaderna men delar din uppfattning om att det är bra att dom driver det dom tror på. Det är så trist när alla samlas i någon sorts minsta gemensamma nämnare.

    SvaraRadera
  5. När Glisterup i Danmark startade sitt parti kallades det i Sverige (och Danmark??) för poulistiskt därför att man ville sänka skatterna mycket radikalt. Numera är kraftigt sänkta skatter (typ 120 miljarder) tydligen motsatsen till populism...

    SvaraRadera
  6. Upplys mig, Birger, på vilket sätt stämmer slopandet av pappamånader överens med KDs ideologiska grundbultar? Där har jag inte riktigt hängt med (bara att de hellre ville ha vårdnadsbidrag).

    SvaraRadera
  7. Monica, som jag uppfattar den grundläggande idén så är familjens valfrihet ett centralt tema för kristdemokratisk ideologi, liksom en mer traditionell syn på kvinnans och mannens
    roller. Just i synen på familjen ligger väl också kärnan i deras tolkning äv närhetsprincipen.

    SvaraRadera
  8. Kvällens Dokument utifrån - varför lever dylika program sitt eget tysta debattlösa liv... Istället för att t ex ligga till grund för förra helgens partiledardebatt...

    SvaraRadera
  9. Birger

    Varför får inte mina
    kugghjul
    snurra på din blogg?

    Roland

    SvaraRadera
  10. Roland, så sker åter. Tekniskt problem...

    SvaraRadera
  11. Birger, jag känner till att de vill ha valfrihet och att de helst vill att barnen ska kunna vara hemma längre och inte på dagis, men det där med traditionella rollerna? Menar du att de tex helst ser att kvinnan ska vara hemma med barnen och att mannen ska stå för försörjningen? Står det i någon partiprogram, eller är det någon som du antar? Något som du läser mellan raderna?
    Jag måste säga att det känns riktigt mossigt, även för att komma från KD, och om det är sant är det tragiskt.

    SvaraRadera
  12. Monica, jag antar att om man inte vill sjösätta medel (pappamånad) för att arbetsgivare skall anse det lika naturligt att pappan är hemma som mamman så är man för de traditionella rollerna. KD har alltid varit motståndare till varje form av individuell föräldraförsäkring och pläderar ju för kulturkonservativa värden. Jag ser inget fel i det, även om jag inte delar deras åsikter.

    SvaraRadera
  13. Vad det handlar om är att politiker blir maktkåta och vill bestämma hur människor ska leva sina liv, utifrån nån slags ideologisk grund (moralism). - Hellre avskaffad FF än kvoterad FF, är min åsikt. Det viktiga är som jag ser det ekonomisk grundtrygghet. Det som folk sedan väljer när denna trygghet finns, är deras fria val, och det ska inte det politiska systemet lägga sig i.
    /Rikard

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.