I kväll ska jag samtala med fotografen Helene Schmitz i Kunskapskanalen kl 19.00 om en mycket märklig man.
Det lär väl inte vara så många som har klart för sig att Linné bröt sig in i en av sina gamla lärjungars hem för att norpa en sauvagesia som var hämtad från Surinam i Sydamerika. Lärjungen var Daniel Rolander, en av dem som Linné skickade ut i världen för att samla växter, djur och kunskaper. Det är om denne vi ska prata.
Daniel Rolander är en ganska illa förtalad - om inte helt bortglömd - man vars historia är väl värd att berätta. Helene Schmitz är fotografen som följt i Daniel Rolanders fotspår och står för bilderna i boken Ur regnskogens skugga.
Rolander visste att flera europeiska botaniker varit i Surinams djungler för att forska, men det han inte visste, och det Linné inte upplyste honom om, var att ingen man - men väl en kvinna: Sibylla Merian, som jag skrev om här - kommit tillbaka levande. En annan av Linnés lärjungar hade dött där och skrev i sitt sista brev hem: "Smärtsamma tårar skulle fylla era ögon om ni kunde se min tyngd under mångfaldiga plågor medan hunger och törst driver mig mot dödens portar. Likväl fortsätter jag att samla växter och fröer... Farväl, o käraste och skönaste vänner..."
Rolander var av samma sort: allt för vetenskapen! Han lät till och med en liten livsfarlig insekt - Sican - inte bara få suga hans blod, utan också få bygga ett litet näste i hans kropp för att fortplanta sig där så att han därmed skulle kunna studera hur det fungerade...
Rolander, som sagt illa och orättvist förtalad, skrev en 700 sidor lång reseberättelse på latin om sina upplevelser i Surinam. Den gavs aldrig ut under hans livstid, den låg gömd och glömd i flera hundra år - men nu finns delar av den i Ur regnskogens skugga tillsammans med Helenes bilder. Rolander var en berättare av stora mått visar det sig, intresserad av både människor och andra arter. Frågan är om de europeiska samhällena hade uppskattat hans bok fullt ut om han fått den utgiven på 1700-talet. Rolanders förakt för vita slavägare och de vitas sätt att leva i den holländska kolonien på Sydamerikas nordöstra hörn var dräpande.
Självfallet måste jag också prata en del om Helene Schmitz bilder från Surinam. Bilden ovan är en strandkastanj.
Kunskapskanalen fredag 19.00.
Repris vid midnatt, samt lördag och måndag 09.00
Nästa samtal sker på tisdag, då med David Jonstad om kollapsernas historia och risken för en framtida ekonomisk och ekologisk kollaps.
Nästa utställning Helene har blir i Kristinehamns Konstmuseum i sommar.
SvaraRaderaHelene Schmitz
Fotografi - 3 arbeten
Sunken gardens Carnivores The Rolander project
2012.06.16 - 2012.08.26
Fina bilder Helene har i National Geografhic, kolla här:
SvaraRaderahttp://ngm.nationalgeographic.com/2010/03/carnivorous-plants/schmitz-photography
Mia
Hej!
SvaraRaderaVad roligt att Rolander åtrerupprättas! SVT gjorde en riktig skitföreställning där han målades ut som en galning som misslyckats med sitt uppdrag!!!! Det var under Linnéåret då Linné själv hyllades och de han ansåg vara dumma skulle förtalas. Här skriver SVT om Rolander, fullt med fördomar och helt utan kunskap om hans fantastiska verk!!!
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=25699&a=301756
Stinsen
Det var professor Sverker Sörlin som skrev manus till serien om Linné, där Rolander beskrevs som en misslyckad galning!
SvaraRaderaStinsen