På väg till Nyhetspanelen och veckans prat i tevesoffan. Tog en omväg förbi Stureplan. Tyst och tomt. Tänkte på Stureplanscentern och Annie Lööf. Hon meddelade häromveckan att hennes parti vill införa en äldrepeng, så att den gamla kan "promenera ut från ett äldreboende" som inte sköter sig.
Jag ser framför mig tant Stina - dement och med kol - ta sitt pick och pack och "promenera ut" i jakten på ett bättre bolag som kan härbärgera henne.
Igår var det finansmarknadsministern som enligt DN meddelade att de som har lån på banker bör "agera som när man kanske köper en matta i Marrakech". Det vill säga samma system som numera gäller när man köper in äldrevård: pruta.
Jag tänker fortfarande på tant Stina som sparat en liten slant i bank så att hennes make skall kunna unna sig någon resa om hon går bort före honom. Han behöver nog lite tröst då, berättade tant Stina. Kanske kunde han promenera ut från sitt äldreboende, för att åka till Marrakech och köpa sig en matta för pengarna. Nästa minister kanske anser att han bör slå sig ner för gott på den där mattan, någonstans i utkanten av Marrakech, eftersom han ändå inte orkar arbeta trots att han bara är 74 år och bara haft några lättare former av stroke. Han kan nästan hålla en gaffel med vänster hand.
Finansmarknadsministern har ett tips till - förutom att vi skall leka pruta-på-torget-i Marrakesh-leken med bankerna: vi bör agera via några sorts organisationer, som t ex Villaägarna eller någon fackförening, för att ställa gemensamma krav på bankerna så att de inte skörtar upp oss. Fast tant Stina har ingen villa och lämnade facket för fem år sedan då hon hamnade på ett äldreboende där man efter två år drog in förmiddagskaffet.
Jag kan avslöja för finansmarknadsministern att det faktiskt finns en jättefiffig organisation som skulle kunna ordna det för oss alla på en gång, inklusive tant Stina. Den organisationen heter regering. Håller till i Rosenbad, har jag hört.
Nä, nu får jag skynda mig, tjugo över sju ska jag sitta i sminket. Hoppas dom lyckas trolla bort sviterna av en sömnlös natt på ett trist hotell. Det blir väl prat om Grekland och Löfven, kan jag tänka mig. Fast vem vet. Det kanske blir tal om något roligt också. Läste att Centerpartiet ligger under fyra procent. Det är roligt. Tror att tant Stina uppskattar det, lika mycket som jag gör.
Den dag Stureplanscentern promenerat ner till Marrakech för att köpa sig en matta att somna in på är mycket vunnet. Som goda nyliberaler bryr man sig väl inte så mycket om ifall mattan är tillverkad av barnarbetare. Fast det tyckts förstås inte finansmarknadsministern heller bry sig så väldans mycket om, det gäller ju att pruta, inte ta ansvar. Det får någon annan göra. Någon annan gång. God morgon.
Tillägg på eftermiddagen: Så här blev det med Nyhetspanelen...
Synd att missa dig i soffan - du verkar vara i toppform.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaKOL stavas med ett O, Birger!
SvaraRaderaLööf talade ju symboliskt. Klart hon fattar att man inte bara promenerar ut.
Nog kan man reta sig på denna väloljade C-pratare, men just i detta fall måste vi vara snälla.
C har tillräckligt med C:n i betyget ändå. (C stod förr för underkänd.)
Gt
Dagen är räddad. Ett intellektuellt grundat skratt på morgonen är befriande...!
SvaraRaderaFred, lättare att vara morsk på en vandring genom stan, inläsande ett blogginlägg än att vara morsk i en ganska obekväm soffa...
SvaraRaderaTog mig för att ta folkhälsominister Larsson i försvar...
GT, jag fattar att Lööf fattar - men för tant Stina är det lika besvärligt att ens mentalt promenera ut...
Hur blir barn som lär sig tidigt att det bara är att välja bort? Jag minns ett radioprogram om en pojke som inte ville följa skolans regler om att ta av skor inne. Då hade hans mamma inte tid att komma till skolan för att diskutera, utan hennes lille pojke fick vara hemma ett par veckor innan han kunde börja i en ny skola! Hur lätt blir det för honom att åka Marrakech för att köpa sig en matta? Eller att behålla ett jobb?
SvaraRaderaPå SVTs barnkanalen kan man se ett bra program ”Pappas pengar” lördagar kl 19:30. Extremt, men ändå nära verkligheten!
Äldrepeng lika naturligt som skolpeng.
SvaraRadera"Bondeförbundets" unikt unga, vackra, skolade och vältaliga ledare Annie Lööf kämpar för ett decentraliserat samhälle med tonvikt på individuell frihet.
De små särintressenas partier är, med något undantag, på väg ut ur riksdagen.
Sossarna, vänstern och de gröna borde under en övergångstid söka smart samarbete med dessa små istället för att håna dem i deras ärliga avsikter.
De gamla stötarna måste värna de unga nytillskotten, som trots allt vågar sig ut i den politiska hetluften.
Gustav och Åsa kan även de, med rätt uppbackning, säkert bli dugliga ledare med tiden.
mvh/BertEdvin
Definitivt det roligaste inlägget i bloggosfären jag läst på länge! Tack för dagens höjdpunkt!
SvaraRaderaGT, det är fler som meddelat att man inte uppskattat att jag stavat kol med cool, med den underförstådda meningen att det var Stureplansuppfattningen om saken, så nu har jag ändrat... Vad gör man inte för att få helgfrid i boxen för e-post...
SvaraRaderaBertEdvin: Tja, det kanske Lööf arbetar för, men äldrepeng hjälper inte om det inte finns grundläggande regelverk och förbud mot vinstsyftande bolag inom äldre-omsorgs-branschen eftersom det bygger på att man skall a)vara medveten om hur man behandlas och kunna artikulera det b) orka riva upp sin vistelse och hamna i ny miljö eller c) ha någon närstående som dels har rätt, dels tid, dels vilja att engagera sig.
När vi rensat ut avarter, tagit bort de bolagiserade vinstsyftningsmaskinerna, då kan vi börja tala om äldrepeng.
JAK-banken nämndes i SVT-soffan.
SvaraRaderaMen det finns en till, nämligen EKO-banken. Även där kan man välja räntefritt.
Ni i SVT-soffan talade även om vaccinationer. Alla deltagare hade väl låtit vaccinera sig, eller?
SvaraRaderaDet är väl inte så konstigt att man gick nästan man ur huse för att få sin spruta. Propagandan för detta hade ju nästan nordkoreanska mått i fråga om ensidig information. Endast läkare från vaccinationslägret släpptes fram till mikrofonerna. De som var av motsatt uppfattning inbjöds icke. Även om det hade blivit tillfrågade, är det inte säkert att de vågat yppa sina farhågor. Det handlar väl om brödfödan.
I Sverige verkar fri debatt i medicinfrågor vara ett nästan okänt begrepp.
Gt
Gt: Visst fanns det kritik i medierna också, om än bara i Svenska Dagbladet där en av dess vetenskapsjournalister var djupt kritisk hela tiden.
SvaraRaderaGrattis till SvD i så fall! Men i alla TV- och radiosändningar, vad gäller läkekonst, är det i stort sett bara EN huvudinriktning som godtas.
SvaraRaderaProfessor Karin Dahlberg har skarpt kritiserat vetenskapens sätt, varpå den forskar efter belägg i alternativen. När ingen evidens hittas, då skippas medlet eller metoden (som mellan raderna förses med kvacksalveristämpeln). Istället borde vetenskapen forska i sin egen metodik. Det är just vad Dahlberg gör, men antagligen ensam.
Samtidigt står skandalerna, från vacciner till mediciner och vård, som spön i backen.
Gt
Gt, det är nog sant att skandalerna står som spö i backen. När jag tittade på det aktuella programmet på svt-play såg jag att alla tre (även moderatkvinnan från timbro!) såg problem med att läkemedelsindustrin måste jaga vinst för att överleva. Kanske är det något som händer. Att vi var så många som tog sprutan beror nog ock på att vi inte ville vara de som skulle riskera att tillhöra den grupp som svininfluensan fick fäste på och som därifrån spred sig till gamla människor som inte skulle överleva den. Det handlade om en risk de som med nästan all säkerhet skulle överleva tog för att skydda andra. Så gjorde nok många kan jag tro.
SvaraRaderaThomas Tvivlare (på läkemedelsindustrin)
Thomas, du tänkte vackert, även rätt.
SvaraRaderaDock hade min livläkare andra andra vägar att föreslå för att undgå farsoten. Men det vore inte
comme-il-faut att få dylika tankar framförda i typ SVT Fråga doktorn.
Läkemedelsbranschen, vetenskapen och myndigheterna verkar utgöra en oslagbar treenighet.
Gt
Eller fyrenighet, om man räknar in medierna.
SvaraRaderaSå otroligt bra blogginlägg.
SvaraRaderaEn tanke:
Detta med "val i välfärden".
Bygger inte hela resonemanget på att man från samhällets sida, i viss mån accepterar dåliga skolor och dåliga äldreboenden? Dessa ska/kan medborgarna sedan "välja bort". Men man accepterar att de finns.
Några medborgare kommer i så fall att utsättas för dåligheterna. Man accepterar några år av undermålig undervisning, eller några år av riktigt dålig äldreomsorg.
Är inte det att utsätta människor för mycket stora risker?
Undervisning och vård kan väl knappast jämföras med andra "varor". En dålig sko slutar man gå i. En dålig limpa äter man inte upp.
Men "en dålig undervisning" påverkar ju ett helt liv? En "dåilg omsorg" blir ju en traumatisk del av en människas liv?
Är inte hela resonemanget om val i välfärden ganska skevt?