fredag 10 februari 2012

Från tillväxt till utveckling

Den 1 augusti 2004 tog Miljöpartiet ett första offentligt steg in i det som kallas ekomodernism. Det skedde på DN:s debattsida där Maria Wetterstrand och Peter Eriksson tillsammans med Lars Ohly och Göran Persson slog fast: "Våra tre partier är fullt och fast övertygade om att våra ambitioner för ett rättvisare och grönare Sverige endast kan förverkligas i en ekonomi som växer." 

Partiledningen vidareutvecklade detta genom att göra idén om  "grön tillväxt" - som är en del av den ekomodernistiska världsbilden som byggs på att det inte finns motsättningar mellan ekonomisk tillväxt och ekologisk hållbarhet - till sin.  Detta synsätt var naturligt för socialdemokraterna och rimligt för vänsterpartiet men en total omsvängning för miljöpartiet som därmed tog steg bort från de ideologiska grundfundament som växte fram under 70-talet. Senaste året har en rad forskare och författare gått åt det andra hållet: bort från ekomodernismens teorier tillbaka till den tillväxtkritiska.

Under ett seminarium om grön ideologi och MP:s utmaningar talade jag bland annat om detta på temat Från tillväxt till utveckling.


Inom kort kommer en antologi med texter från deltagarna på detta seminarium - vilka bland annat var Per Gahrton, Lotta Hedström, Carl Schlyter, Björn Gillberg, Åsa Romson, Stefan Edman och Lennart Daléus. Boken kan så småningom beställas från Axess. Hela seminariet kan man för övrigt se på Axess Play om man är prenumerant på tidningen.

11 kommentarer:

  1. Kan man höra Åsa Romsons svar nånstans?

    SvaraRadera
  2. Gissa vem kvinnan i spegeln är, hon med långt ljust hår.

    Gt

    SvaraRadera
  3. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    L.

    SvaraRadera
  4. Du frågar "Ser ni problemet".
    Ja, jag ser problemet. Du talar om långa tankar och att idéer ska styra inte ekonomi.

    Våra politiker låter ekonomin styra och vänder kappan efter vinden, allt för att attrahera väljare. Då tänker de inte långa tankar och vi ser detta ohållbara samhälle växa fram. Såg/hörde Maria Vetterstrand i Gomorron SVT nu på morgonen. Det kunde lika gärna ha varit Reinfeldt eller någon annan. Det handlar alltså inte om höger eller vänster. Vilken ideologi som helst kan bli himmel eller helvete. Så länge vi tänker korta tankar och inte långa.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  5. Men varför lämnade du och lät det där gänget ta över ?

    SvaraRadera
  6. Den fattiga och svältande delen av världen hålls på den nivån för att vi i den rika delen av världen ska kunna få vara det åxå fortsatt. Det är med cynim som man inte har en mer utvecklad hjälp att ge den fattiga delen av världen, när länder som Kina och Indien kravlar sig upp och kräver del av naturtillgångarna så kommer vi att tvingas sluta överkonsumera.

    SvaraRadera
  7. "Såg/hörde Maria Wetterstrand i Gomorron SVT nu på morgonen. Det kunde lika gärna ha varit Reinfeldt eller någon annan".

    Jag tycker Maria var ovanligt bra. I andra program har hon envisats med att avbryta de övriga, men inte nu.

    Hon välkomnade att Reinfeldt tog upp pension/arbete. Bra. De gröna ska välkomna varje debatt som tar upp arbete. Maria utnytjade det genom att slå ett slag för friåret. Det hade Reinfeldt aldrig gjort...

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  9. Anonym: Jo visst Maria Wetterstrand tog upp friåret. Det var bra. Något som Reinfeltd säger är att antalet jobbade timmar är viktigt. Om vi delar på jobben så blir det inte färre timmar. Arbete ska inte vara ett mål i sig utan ett verktyg för att uppnå ett bättre samhälle t.ex. sänkt arbetstid. Ett utvecklat land behöver kanske utvecklas på andra sätt och inom många områden.

    Du tyckte hon var "ovanligt bra."

    Själv så känner jag inte alls igen mig i (MP). När jag läste deras partipogram för ett antal år sedan, kände jag att här hör jag hemma. De tog upp andra livsformer t.ex. djuren. Idag är de ett parti bland alla andra inte något idéparti längre.

    De är inte speciellt kritiska i EU frågor. Ett av skälen till att slopa utträdeskravet var ju att de skulle vara med och vara kritiska. Men de är som jag ser det mer eller mindre EU tillvänjda. Marias kritik ang. Grekland var väl enögd. Vill mena att de flesta är EU tillvänjda.

    Du har rätt Reinfeldt skulle aldrig ta upp friåret.
    Något annat som Reinfeldt inte heller tar upp förutom friåret, är hur de som inte orkar jobba alls eventuellt ska få det i framtiden. Alliansens förda politik ger väl inget större hopp för dem? Hur ska vi få bort ord som "utanförskap?"
    Hör det ordet ens hemma i ett civiliserat samhälle?

    Reinfeldt verkar helt oförstående för att människor slits ut och att det inte alltid går att fixa med "reservdelar". Alliansen jämför ju gärna människor med bord och stolar. De verkar inte förstå skillnaden...? Maria verkade anse att ett friår fixar detta. Nu fanns det visserligen väldigt lite tid för henne att utveckla det hela.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  10. blofeldt: ditt inlägg tas bort eftersom det var ett personangrepp gällande utseende etc av en sort som inte accepteras på den här bloggen. Du får gärna vara grov mot mig, men inte mot andra.

    SvaraRadera
  11. Väldigt intressant att se videon, också ur ett berättartekniskt perspektiv. Förutom några inklippta bilder - mest av Åsa Romson - fick vi oftast se både talaren och publiken samtidigt, tack vare spegeln.

    Ett bra grepp!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.