söndag 8 januari 2012

Så tragikomiskt för ett avdankat rör...

Tänk att det tog mer än tio år innan någon partiledare/språkrör återigen säger något av det som är så nödvändigt att säga. Och som tydligen krävs mycket mod att säga i ett tidevarv när materialismen, ekonomismen och konsumismen har förvandlats till de flesta partiers överideologier.

På något sätt är det så tragikomiskt för ett avdankat språkrör i MP, att det inte sägs av företrädare för Miljöpartiet utan för Vänsterpartiet. Det gör faktiskt lite ont.

När språkrör de senaste tio åren sågat sänkt arbetstid, vägrat knyta samman klimatpolitiken med den ökande konsumtionen, vägrat hålla fast vid gröna grundbultar som att skola och vård inte skall drivas med vinstsyfte och till och med  varit med att ta initiativ till svensk militär närvaro i Afghanistan känns det oerhört sorgligt. Tänker: så läskigt fort någrapersoner kan kovända ett helt partis profil - åtminstone när vändningen av profilen blir applåderad på DN:s och SvD:s ledarsidor - och välkomnandet i värmen och den gemytliga gemenskapen under kristallkronorna känns så behaglig.

Se hur man vänder sin profil till det bättre:



Att det skulle bli en vänsterpartiledare, och inte ett grönt språkrör, som stod rakryggat upp för att sänkt arbetstid krävs också för klimatpolitikens skull är verkligen tragikomiskt. Jag håller med miljöpartisten och initiativtagaren till nätverket Kortare arbetstid nu om att det borde ha varit Gustav Fridolin, som hamnat på den alltmer ideologiskt lealösa plattform som Peter och Maria byggde upp under sina år, som sagt följande:  

"Kortare arbetstid hänger i hop med en samhällsmodell där vi vill minska konsumtionen - en samhällsmodell där vi satsar på sådan som att få mer tid för familjen, bättre livskvalitet är viktigare än att bara öka den materiella konsumtionen. Kortare arbetstid sex timmars arbetsdag är ett långsiktigt mål."

Men det var alltså inte ett språkrör utan Jonas Sjöstedt som tydligt och klart uttryckte detta. Kanske är det Vänsterns som nu är det parti som häller konkretioner i den spann som Miljöpartiet, när tiden ännu inte var mogen för budskapet, fyllde med konkretion: att ett socialt hållbart samhälle är förutsättning för ett ekologiskt hållbart samhälle, som i sin tur är förutsättning för ett demokratiskt hållbart samhälle


Det var förresten ganska... vad ska jag säga... kul... att Jonas Sjöstedt valde att citera min blogg på V-kongressen. Klicka här, så kommer ni till en avtackning, dra fram till 13 minuter då Jonas kommer in.

23 kommentarer:

  1. Att den f.d. centerpartisten Schlaug är så positiv till den f.d. folkpartisten Ohly kan kanske till en liten del bero på att båda sympatiserar med det mediokra pyjamasgänget från Gröna Lund.

    :-)

    /Fht

    SvaraRadera
  2. Efter Vänsterpartiets kongress väntar jag nu på vad Mp säger..., men som vanligt är det helt tyst från den fronten.

    Jag är väldigt besviken på Mp och politiken de för idag. De har blivit tydligen ett av Alliansen...

    SvaraRadera
  3. Fick just en briljant öppning från Mikael Törnqvist som helt riktigt konstaterade att V förordar bibehållen lön – vilket inte ger optimala miljö- klimateffekter.
    Här har vi (MP) ett utomordentligt bra argument för att ”rädda ansiktet”.
    Kompakt tystnad vore en katastrof.

    SvaraRadera
  4. Menar man med "bibehållen lön" bibehållen köpkraft? Eller vad menar man?

    /A.

    SvaraRadera
  5. Skulle vilja se Fridolin gå ut och förespråka sänkta löner... Det kommer inte att hända.

    Lika lite som att man skulle kunna göra en drastisk arbetstidssänkning "med bibehållen lön". Det skulle leda till massarbetslöshet och successiva lönesänkningar.

    Det enda rimliga är att börja ta ut produktivitetsökningar i förkortad arbetstid i stället för lönehöjningar. Det vill säga bibehållen månadslön (bör även inflationsskyddas), och i takt med att arbetstiden sänks höjs faktiskt även timlönen, men inte totalinkomsten. Bra för alla.

    SvaraRadera
  6. Aaahh...vad betyder "öka gemensam konsumtion av kultur" egentligen? Att vi skall gå på opera en gång i veckan? Nej tack. Att vi skall ladda ner mer från PB?

    Öka konsumtionen av barnomsorg? Med sänkt arbetstid? Skall föräldrarna vara hemma medan barnen är i förskolan eller vad?

    Lite flum är det allt.

    "Skulle vilja se Fridolin gå ut och förespråka sänkta löner... Det kommer inte att hända."'

    Nej, men med hans immigrationspolitik blir det standardsänkningar för alla, fast han naturligtvis inte säger detta högt.

    SvaraRadera
  7. "Öka konsumtionen av barnomsorg? Med sänkt arbetstid? Skall föräldrarna vara hemma medan barnen är i förskolan eller vad?"

    Om mer resurser tillförs barnomsorgen (vilket ökar personaltätheten) kan väl "konsumtionen" av barnomsorg sägas öka. Det konsumeras fler välbehövliga kronor/barn.
    AK

    SvaraRadera
  8. Tyvärr kommer de flesta i den rika delen av världen inte lämna konsumismen förrän vattnet stiger oss över knäna. Vi är alla så vana vid det som är, så vi känner inte igen oss själva och vår grundläggande mänskliga sida. Trist nog tror jag att det behövs en rejäl kris innan resan mot en förnuftigare värld startar ordentligt. Därmed inte sagt att vi ska bli cyniska och inte göra ngt redan nu. Men det vi gör nu får inte dribblas bort under de trevliga kristallkronorna och subventionerade lobbyluncherna.

    SvaraRadera
  9. Robsten.

    Efter ett EU-utträde kan vi sätta upp spärrar vid Øresundsbron och därmed börjar skjutandet i Malmö att minska. Då blir migrationspolitiken lättare på alla sätt.

    Välj därför ett EU-nej-tack-parti. Helst V!

    SvaraRadera
  10. Sveriges bästa bloggare kollar tydligen varandras alster. Det händer även att det i denna spalt tipsas om dylikt. Bra.

    Ilonas blogg är en av dem.

    Nisse

    SvaraRadera
  11. Efter att följt skedet INOM Miljöpartiet där MAKTPOSTER varit det viktiga och inte politiken så är det inte förvånande att V dyker upp som en uppstickare i och med Jonas Sjöstedts val.

    MP:s framgångar har skenat iväg för fort medan V har fem förlustval bakom sig.En sominte är delaktig i det är valvinnaren Jonas Sjöstedt.Han var den mest kryssade redan 2004 i EU-valet och vem kom ihåg MP då?

    Jag skulle tro att Jonas Sjöstedt lätt tar Gustav Fridolin i debatter om det gäller att ha en strategi. Gustav Fridolin är enpolitiker som inte vet vad han vill just i politiken. Han ska hinna vara pappa också, hoppaav och återvända tillpolitiken,lyfta lärarna så han får ett bättre jonn själv m.m.

    Skönt att se en med samma erfarenhet som jag metallarbetare kunna ge GRÖNA svar.Några år på Volvo Gustav skulle vara en bra PRAKTIK för en framtida MP-ledare som förstår att knyta samman arbetsliv och grönt. Eller varför inte ställa upp inästa EU-parlamentsval och få mest kryss?

    SvaraRadera
  12. Robsten,

    Det som är flum idag, kanske är en krass självklarhet i morgon ? Vem trodde för tio år sedan att det skulle bli en fullständig självklarhet att man inte röker inne ?

    BS har lanserat sin "flum" i årtionden. Nu står det en rakryggad partiledare och säger samma sak.
    Den som lever får se, vad som räknas som flum ..

    (Ditt ämne: Immigrationen är flum idag, men det BEHÖVER inte vara det. Med andra värderingar. Mänskligare värderingar.)

    Eric

    SvaraRadera
  13. Det är nog en kvardröjande företeelse detta med V:s ältande av ordet "socialism". Ismer är ej sällan förknippade med påbud, kanske tvång.

    Bättre då att säga "socialitet", vilket mer leder tanken till den enskildes förmåga att ta ansvar och handla socialt klokt.

    Gt

    SvaraRadera
  14. Precis som Rikard W skriver så måste metoden för arbetstidsförkortningen vara en gradvis sänkning av arbetstiden istället för inkomstökningar. Att använda produktionseffektiviseringar för att producera lika mycket på mindre tid istället för att maximera produktionen. Otroligt synd att de flesta inom V inte verkar förstå detta. En plötslig sänkning av arbetstiden till 6 timmar med bibehållen lön är ju ekonomisk galenskap och att de förespråkar något sådant cementerar tyvärr bara bilden av Vänstern som ekonomiska analfabeter.

    SvaraRadera
  15. Jens S: Resonemanget du för är ju helt i sin ordning, men det beror lite på vad man vill med arbetstidsförkortningen. En smygande förkortning, enligt din modell, ger knappat upphov till några nya arbetstillfällen eftersom det, där det går, utnyttjar effektiviseringen som stötdämpare. I en del arbeten där vi inte kan effektivisera på samma sätt - vård och omsorg inte minst - finns risken att man kräver mer av personalen på kortare tid. Genom att istället sänka arbetstiden i några större steg uppkommer definitivt också möjligheter för fler att få jobb - man "delar på jobben". Hur skall det finansieras? Hade inte regeringen sänkt skatten så enormt hade det varit enklare genom att man kunnat sänka arbetsgivaravgifterna i takt med att man sänkte arbetstiden, det vill säga det hade inte blivit dyrare för företagen. Det går naturligtvis fortfarande, men att ytterligare sänka statens inkomster (även om arbetsgivaravgifterna formellt till viss del ligger utanför klumpsumman i statens finanser)nu medför större problem om man inte hittar andra inkomstkällor. Dessa finns till viss del i minskade kostnader för arbetslösheten, men det blir ändå kostnader där man måste hitta inkomster genom att löntagaren inte får helt full "kompensation" som att man utnyttjar en bredare skattebas. En sådan kan vara ett försiktigt steg på vägen till en mer allmän produktions- eller omsättningsskatt. Ska utveckla det mer vid senare tillfällen, har skrivit en del om det, men det finns tyvärr inte tillgängligt digitalt.

    SvaraRadera
  16. "En smygande förkortning" är ju Sjöstedts modell. Han står alltså närmare Fridolin än han står sitt (V). Sjöstedt talar ju om 37-timmarsvecka i ett första steg.

    /A.

    SvaraRadera
  17. En arbetstidsförkortning med samma timlön, dvs sänkt månadslön, är teoretiskt genomförbar, men inte efterfrågad. Skämtsamma förslag av typen 6 timmars arbetsdag till 8 timmars lön innebär 33% lönehöjning betald av företagen, det kan inte hända i sinnesvärlden. Nästan alla företag har bara ett par anställda, och jobbar på marginalen, de går omkull första veckan. Plakatpolitik hette det förr.

    SvaraRadera
  18. Varför så defensiva när babblet om "vem som ska betala" arbetstidssänkningarna kommer upp?

    Den arbetande delen av befolkningen har detta innestående sedan decenium!

    Bara plocka tillbaka skiten. Bättre det än att kapitalet bara akumuleras upp på folk som inte behöver mer eller strömmar ut ur detta land genom skatteplannering och sjuka bolagsformer...

    SvaraRadera
  19. Ho ho, va rökt MP är nu !
    Lämnade en jättelucka när de övergav grundprinciperna, som Sjöstedt snyggt fyllde. Nu har V öppet mål för att vinna ungdomarna. De har ju till skillnad från MP dessutom helt annan trovärdighet i arbetsrätts- och löntagarfrågor, där ju yngre bara fått skit o bemanningsföretag på senare år. Nu gäller bara att de profilerar sig på piratpartiets frågor också.

    SvaraRadera
  20. Ang "decennium" och "skatteplanering" ovan, så får jag skylla min stavning på ilskan ;)

    SvaraRadera
  21. Birger,

    Dina V-artiklar känns "tunga" - samlade på ETT ställe:
    http://ericsecher.blogspot.com/2012/01/vansterpartiet-ett-parti-bland-andra.html
    Tack.

    Eric

    SvaraRadera
  22. Nu slipar man knivarna...

    Ja, Birger, media har redan börjat så smått. Det är SVT:s och TV4:s kommentatorer som gör vad de kan för att dra ner glädjeyran. De menar detta:

    "Jo jo, det blir säkert ett litet uppsving för V pga nyhetens behag. Men sen, då gäller det att leverera politik, och då blir nog allt som förr, att V fortsätter sin kräftgång. Ty betänk, att V har gått bakåt i en rad val."

    Som en tröst ska dock tilläggas, att TV gör så med alla partier. Det är som om det vore tabu att stimulera nationen till politiskt deltagande. Politik ska framställas som något fult.

    Det vore tydligen förfärligt ifall politik skulle bli lika populärt som sport & idrott. Beror det möjligen på, att det är lättare redigera fram bra artiklar, radio och television på de senare ämnena?

    Gt

    SvaraRadera
  23. Man kan ju räkna in plusposter även ekonomiskt med arbetstidsgörkortningar. Att fler orkar jobba till 65, att färre är arbetslösa, investeringar i bättre kommunikationer och bostäder blir möjliga.

    Saknade Åsa Romsson i din uppräkning av ”partiledare”. Inte likt dig att behandla kvinnor och språkrör olika, eller?

    Man kan göra revolution på olika sätt. Nu finns det tecken på att främst moderaterna ändrar på vårt statsskick i det fördolda.
    När UD meddelar att regeringens ambassadörer inte får uttala sig i SR och SVT är det ett sådant tecken. När blev ambassadörer en minoritetsregerings talesmän och inte Sveriges?

    Alla tjänstemän i regeringskansliet kommer att behöva bytas ut vid regeringsskifte när Schlingmann och ”SB komm” regerar. Tidigare har man skilt mellan politiskta tillsättningar och andra tjänstemän.

    Nu har vi en regering som inte följer riksdagens beslut utan i bästa fall tillsätter en utredning. Detta berör viktiga områden som A-kassa, sjukförsäkring, försäljning av vapen till diktaturer med mera.

    Sveriges förhållande till NATO och FN. Carl Bildt har inte talat i FN någon gång sedan 2006, men besökt USA och tankesmedjor ett antal gånger.

    Hela förslaget till regeringens kommunikationsplan kan man läsa här:
    http://www.presidentofgalaxy.com/regeringens-kommunikationsplan-gar-inte-att-fa-digitalt/

    I planen namnges SB komm – låter inte det direkt hämtat från Sovjet! Nu har vi ett regeringsparti som skrev in historieförfalskningar i sitt program så sent som 2011! Hur många varningsklockor borde inte ringa . .

    För min del hoppas jag att vi snart kan få se ordentlig opposition i Sverige, från S, MP och V. Att följa upp fattade riksdagsbeslut kontinuerligt kunde vara en bra start. Men medias dominans av alliansen kanske gör det svårt att nå ut med.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.