måndag 30 januari 2012

Glädje av att fälla en nittontaggare...

Sven-Erik Österberg (S) sa att han var oerhört glad för att Stefan Löfven svarade ja på att bli ny partiordförande. "Jag har inte varit så glad sedan jag sköt en 19-taggare 1991. Och det är faktiskt ärligt menat". 

Ett tips till Sven-Erik: Var rädd om dig, försök att skaffa dig ett liv, det du har nu verkar torftigt.

Håkan Juholt - som Österberg jagade trots att han hade färre taggar än nitton - stod förresten också för ett sorgligt uttalande:  "Jag  är född till socialdemokrat och jag  kommer att dö som socialdemokrat." Så oändligt tragiskt, ett helt långt liv som inte också rymmer omprövning tycks mig oändligt torftigt.

När jag ändå håller på med citat så kan jag inte låta bli att nämna några meningar ur senaste DN-krönika av Lena Andersson: "Livspussel = de välavlönades svårigheter att organisera vardagslivet när de skaffat sig fler saker, aktiviteter och barn än de kan hantera."

Hon skriver vidare: "Fråga varför vissa behöver tio eller hundra gånger mer pengar än andra. Fråga på vilket sätt dessa människor har gjort sig förtjänt av dem. Om de svarar att det inte handlar om att vara förtjänt, fråga vad det då handlar om." Och Lena  fortsätter: "Fråga Anders Borg vilket parti han skulle rösta på om han vore fattig. Beröm hans altruism om han svarar Moderaterna." Förresten samtalar jag med Lena här.

Apropå det socialdemokratiska arbetarpartiets nye ledare. Han får beröm av det närmaste man kan komma den amerikanska högern i svensk rikspress: "den kristna rödvinshögerns" egen Göran Skytte. Nu senast berömmer Skytte i sin SvD-krönika  valet av Stefan Löfven. Ja, Skytte - som tidigare deklarerat att han inte är helt emot dödsstraff - blir till och med "upprymd" av Löfven som han berömmer för det hans sagt om kärnkraft, EU, marknadsekonomi och konkurrens. Löfven är väldigt bra, slår Skytte fast. Hoppas socialdemokraterna suger åt sig berömmet och så många som möjligt av oss andra drar kloka slutsatser av det. Ni som undrar vem Skytte av idag är kan kika här för att förskräckas eller glädjas allt efter sinne och smak.

Det är verkligen tragikomiskt hur reaktionerna från regeringen närstående ledarsidor varit så positiv till den nya S-ledaren - och naturligtvis ökade beundran för honom eftersom avvecklingen av Juholt möjliggjorde ett snabbt lappkast när det gäller Europakten. I sann sovjetiserad anda meddelas från den ena ledarsidan efter den andra att allt det som ligger i fas med vad den av ägarna tillsatta ledarsidan anser vara rätt utgör något modernt och klokt, medan allt som inte ligger i fas med ledarsidans värderingar anses vara populism. Det är ett olyckligt sätt att hantera det politiska samtalet på.

Tidigare klassades kraftigt sänkta skatter för de redan rika som ett populistiskt förslag, numera klassas måttligt höjda skatter för de redan rika som ett populistiskt förslag. Värderingarna förskjuts från tid till annan.

11 kommentarer:

  1. Här ser man de största ägarna i Schobstedt, som äger Aftonbladet och SvD, vilka gick hårt ut mot Juholt.
    http://www.schibsted.no/no/ir/Aksjen/Aksjonarer/Underliggende-aksjonarer/


    MVH
    EW

    SvaraRadera
  2. "Så oändligt tragiskt, ett helt långt liv som inte också rymmer omprövning tycks mig oändligt torftigt."

    Birger, HUR vet du det? Kan du inte i din fantasi få in att det finns människor, massor av människor, som är djupt övertygade om vissa saker och förhållanden i livet? Och som behåller den övertygelsen livet igenom. Kan du inte det är du makalöst omogen.

    Din blogg börjar bli alltmer odräglig.

    SvaraRadera
  3. Birger, din blogg är en gåva till oss som känner ansvar för både helheten och enskildheten.

    Vad tycker du f.ö. om Hägglunds "profilering" av KD, då han menar att partiet står på kristen värdegrund och därför inte behöver föra kristen politik?

    Hela vår kultur bygger ju på kristen grund, även om det inte märks i allt. Det är alltså inget unikt för KD.

    Unikt vore det däremot, om partiet dreve en kristen linje, den som ligger Vänsterpartiets nära.

    Gt

    SvaraRadera
  4. Med Europaktens hjälp (tack s) är Sverige också snart här; eller har jag fel? Snart behöver vi ingen Borg utan EU tar hand om vårt budjet också.

    http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,812009,00.html

    Jag har aldrig sjutit nåt djur och kommer inte ens att göra det för jag tycker det är vidrigt men mitt liv har varit jätteintressant hela tiden, och jag tror att det fortsätter att vara så också ända till det härliga slutet.

    SvaraRadera
  5. Sören, jodå, visst kan jag förstå att man har en stark övertygelse om något. Det jag inte kan förstå är idén att man fötts till att bli socialdemokrat - oavsett vad socialdemokratin står för - och att man kan teckna in framtiden så pass att man lovar att man kommer att dö som socialdemokrat. Tror att det är viktigt att ibland ta steg ut från sin egen världsbild - så gott det nu går - och åtminstone försöka titta på den utifrån. Själv har jag haft mycket glädje av det, för jag föddes inte som miljöpartist eller grön, det var en ganska jobbig "resa" att omvärdera allt man tidigare ansett vara självklart. Huruvida jag kommer att dö som grön kan jag inte uttala mig om, faktiskt inte, jag tror det, men om jag kommer att dö som miljöpartist är däremot inte alls säkert.

    Sören, det finns alltid möjlighet att sluta läsa odrägliga bloggar, vilket är en frihet vi skall vara väldigt tacksamma för...:-)

    Gt: Vad som är kristen grund tycker jag nog är svårt att avgöra på ett objektivt sätt. Jag är övertygad om att den kristna högern i USA är övertygad om att just de står på kristen grund, likaväl som Göran Schytte säkert anser att han kan finna belägg i kristendomen för att tänka sig dödsstraff - man har ju fortfarande inte rett ut om budet är att man inte skall få döda eller om det bara gäller mörda/dräpa. Och om det är det sistnämnda så är man inte riktigt överens om det gäller statligt dödande (krig) eller bara om det gäller privatiserat. Så det är inte helt lätt det där med kristen grund, det beror nog på vad man läser och hur man tolkar. Men jag håller med dig om att kristendomen präglat vår kultur på olika sätt, precis som tanken om äganderätt präglat så mycket av vår kultur. Jag håller också med dig om att en trevlig tolkning av kristendomen nog ligger närmare vänstern än högern. Själv har jag svårt att utifrån Bibeln - men jag är ju bara en troende ateist - se annat än att de delar som kyrkan gärna tar fram av budskapet går hand i hand med många värderingar som finns i Vänsterpartiet. Då kan någon invända - och de gör de också när man tar upp frågan - att det i Bibeln inte står att man skall ge genom att betala just skatt. Jag har mött kristna från högern som hävdar att tionden kan man acceptera i skatt, enligt kristendomens budskap. Och enligt den tolkningen är ju alla partier i Sverige okristna.

    SvaraRadera
  6. Sören: Ja, det finns massor av människor, som är djupt övertygade om vissa saker och förhållanden i livet. Men förhållandet till verkligheten Finns de få av.

    / Realist

    SvaraRadera
  7. Hjälp, så förskräckig Skytte är på länken!

    SvaraRadera
  8. Prognos: De kommande åren jämkar allianspartierna och socialdemokraterna ihop sina ståndpunkter, med målet att bilda en större koalitionsregering efter valet 2014. Att kristdemokraterna faller ur riksdagen skulle underlätta. För detta ändamål lär de få vinden alltmer emot sig på dagstidningarnas ledarsidor.

    SvaraRadera
  9. En gång var Göran Skytte värsta vänstern.
    Nu värsta högern.
    Man kan undra varför en människa ständigt behöver vara värst.

    Han har i alla fall gjort en omprövning...

    SvaraRadera
  10. Det var väl även Skytte som påstod att det var de ryska gummornas böner till gud som fällde Sovjet, att gud hörde bön?

    Vilket skarp politisk analytiker han måste vara...

    SvaraRadera
  11. Birger.

    Det finns väl en annan tolkning av Juholts utsaga typ "född som sosse, dör som sosse". Han kanske menar samma som du.

    Du och jag har ju behållt kursen, fast vi bytt sympati från MP till V.

    På samma sätt kanske Juholt håller oförändrad kurs, tills han märker att S inte är detsamma idag som då.

    En annan sak är, om man själv byter åsikt, medan ens partis kurs ligger fast. I detta omvända fall är det trist att fortsätta stötta ett sånt parti. Det var väl så du menade.

    Gt

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.