söndag 1 januari 2012

Extrainsatt: Om Nordkorea

Nordkorea är minst sagt aktuellt. Få svenskar har varit där, en av dem är Lovisa Lamm. Jag samtalar med henne i Kunskapskanalen 09.00 på måndag förmiddag. Utgångspunkten är hennes nya bok Ambassaden i Paradiset. 

Mitt eget första minne av Nordkorea är en liten lokal vid Hornstull i Stockholm, där den svenska vänsterns vänner till Kim Il Sung sjöng diktaturens lov. Givetvis iförda skygglappar och gärna springande i flock med Maos Lilla röda i näven... Jag har alltid varit misstänksam mot människor som springer i flock, så jag tillhörde aldrig den där vänstern trots att jag var djupt kritisk till USA:s krig i Vietnam. Fienden till det onda - och USA:s krig i Vietnam var ont - behöver inte med automatik var god.

Jag måste förstås fråga Lovisa Lamm, som just kommer ut med en bok om det absurda landet, hur det kom sig att Sverige och Nordkorea fattade sådant tycke för varandra på 70-talet. För det var inte bara vänstern som tittade beundrande på diktaturen... De svenska företagen stod i kö för att investera, sälja och stötta regimen. Men hur finansierade Nordkorea sin ambassad i Sverige? Och vad hände egentligen på den svenska företagsmässan norr om P'yŏngyang? Hör också den makabra historien om den älskade ledarens Kim Il Sungs böld...

8 kommentarer:

  1. Neoliberal Agendasön jan. 01, 10:25:00 fm

    Jag har varit i Nordkorea.

    Det finns mycket mytbildning kring landet. Jag antar att det blir så när det är så få som besöker det. Det blir väldigt tacksamt att berätta om alla konstigheter.

    Därmed inte sagt att landet är sjukt på många sätt.

    SvaraRadera
  2. En fantastisk bok om Nordkorea som jag just läst är Barbara Demicks "Inget att avundas - Vardagsliv i Nordkorea" (Natur & Kultur 2011).

    SvaraRadera
  3. Springer vi inte lite till mans i flock?

    Tänk om någon skulle säga att Nordkorea vore bra. Gissa om han/hon bleve hackad till mos.

    SvaraRadera
  4. USA lyckades hålla södern i Korea fritt, men inte i Vietnam. Om vi ger Schlaug och hans meningsfränder några år eller decennier till så kanske de
    också kan beklaga att amerikansk politik och krigföring slutligen misslyckades i Vietnam till skillnad mot i Korea. Vad vi ser nu är ett långt farväl till Schlaugs och hans gelikars ungdomliga kärleksaffär med den kommunistiska diktaturen i fjärran länder.

    SvaraRadera
  5. Hur många diktatorer stödjer USA i skrivande stund?

    Hur mycket problem har väst egentligen med Kina, de släpper ju in våra företag?

    / 1984

    SvaraRadera
  6. I programmet framgick tydligt att vårt sätt att se på samhället är mycket bättre än det sätt, varpå nordkoreanerna ser på detsamma.

    SvaraRadera
  7. Hej, Birger. Programmet ligger inte på nätet än.

    SvaraRadera
  8. Christer Lundgrentis jan. 31, 09:15:00 fm

    In Sir Henry Wotton’s famous quip “an ambassador is an honest gentleman sent to lie abroad for the good of his country" and so too we should not take official
    pronouncements at face value. There may be a number of reasons for mendacity and we should not
    assume that the official who dispenses it actually believes it.

    http://www.timbeal.net.nz/geopolitics/pyr_index.html

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.