torsdag 15 december 2011

Gustav Fridolin sänker sänkt arbetstid

Hörde att det skulle bli något om sänkt arbetstid och MP i gårdagens Aktuellt, så jag skyndade mig hem och landade lagom i soffan tills Gustav Fridolin i ett långt inslag än en gång deklarerade att sänkt normalarbetstid är otidsenligt. Vilket då måste betyda att den lagstadgade normalarbetstiden på 40 timmar i veckan är mer tidsenlig. 

MP har därmed hamnat i den mittenfåra där partiet enligt ledningen vill ligga. Ju harmlösare ju bättre, tycks strategin vara. 

Min dag var komisk, för jag har under tågresorna läst ett manus på en ny bok - skriven av forskare - som kommer ut nästa år och som, utifrån den forskning som de facto finns, visar att sänkt normalarbetstid faktiskt är rationellt, nödvändigt och önskvärt. Just då pläderar MP:s ledning för motsatsen. Tala om att vara helt otidsenlig. 

Gustav förklarade i teverutan att det där med sänkt normalarbetstid var nog bra 1981 när partiet bilades, men "att man måste hitta ny politik när världen förändrats". Det låter ju klokt, problemet är att verkligheten förändrats i den riktning att sänkt arbetstid är en del av anpassningen till den nya verkligheten.  Det som har förändrats sedan 1981, när partiet bildades och kravet på sänkt arbetstid lanserades, är framförallt att två saker:
  • Produktiviteten har ökat genom att snart sagt varenda miljard som näringslivet har investerat går ut på att rationalisera bort arbetstid. Vilket talar för att normalarbetstiden bör anpassas till verkligheten.
  • Klimatfrågan är alltmer prekär och allt pekar på att det enda sättet att kunna nå ner till de utsläppsnivåer som krävs är en rejäl satsning på ny teknik och att vi tar ut produktivitetsökningarna i sänkt arbetstid istället för ökad köpkraft.
Gustav Fridolin och MP:s ledning tycks totalt tappat kompassriktningen i jakten på att placera sig i den ofarliga mitten. Man tycks göra allt för att bli så harmlöst som möjligt. I en tid när grön grundsyn på livskvalitet, arbete, livet och miljön behövs mer än någonsin lägger man in backväxeln. Det är helt sjukt. Fullföljer man den politik som Gustav vill driva i den här frågan är partiet på väg att bli riktigt sunkigt.

I Aktuellt jämförde Margit Silberstein Gustav Fridolins hårda uttalanden om att partiet skulle skrota idén om 30-timmarsveckan med Maud Olofssons ledarstil när hon tvingade sitt parti att öppna upp för ny kärnkraft. Än värre var att det var Margit Silberstein som redogjorde för Miljöpartiets själ, medan Miljöpartiets språkrör redogjorde för något som mer var att likna vid själen på DN:s ledarsida.


här skrev jag förresten när Gustav Fridolin vädrade frågan om sänkt arbetstid förra gången. Den här gången vädrar han inte bara sina åsikter, den här gången går han ut så hårt som språkrör att han tycks vilja  låsa den kommande kongress som skall ta ställning till nytt partiprogram. Vi ser således en upprepning av det som Maria Wetterstrand gjorde i EU-frågan.

Idén med språkrör var från början att man skulle vara språkrör, inte ledare som försökte styra medlemmar och kongresser. Man skulle vara auktoritet utåt, men inte inåt. Sedan ett tiotal år kan man inte leva upp till den modellen, då är det lika bra att man skrotar begreppet språkrör och inför begreppet partiledare istället.

Om du vill se hur partiet resonerade så klicka här, där jag skriver om hur språkrörsidén växte fram - gå till del 3 som inleds så här: "I Miljöpartiet ironiserade vi gärna över de andra partiernas fäbless för ledare, för führer. Vi hade sett hur partiledarna fått allt större makt. Och Per Gahrton hade följt upp sin bok Det behövs ett framtidsparti med en doktorsavhandling som fått namnet Riksdagen inifrån (1983). Där hade han beskrivit partiledarkult...".



Jag anar att Jonas Sjöstedt ler i mjugg när han plötsligt inser att han snart är ledarfigur i det enda riksdagsparti som kommer att driva frågan om sänkt arbetstid - och kunna koppla detta krav till både människors livskvalitet och en realistisk klimatpolitik med sikte att nå de mål vi måste nå: utsläpp med högst 1-2 ton koldioxid per konsument och år. Idag släpper vi ut cirka 10 ton. Tanken att Vänsterpartiet skulle kunna bli det fräscha alternativet i dagens riksdag känns verkligen konstigt.


Gå gärna med i nätverket för kortare arbetstid - klicka här.

PS!
De som ligger bakom det nybildade Gröna Partiet kan nog också få en del utrymme om man lyckas balansera exakt på den knivudd som skiljer intresseväckande visioner från politiskt självmord. FI bar redan från början på intresseväckande visioner, men ramlade ner på fel sida om den där knivsudden och gjorde sig därmed själva omöjliga.

44 kommentarer:

  1. Jepp, V är det enda man kan rösta på nu. Gammal hederlig socialliberalism och i alla fall ett uns miljö- och arbetstidspolitik.

    SvaraRadera
  2. Det känns lite förhoppningsfullt att de insikter som Miljöpartiet hade för decennier numera får allt större anslutning. Det är däremot tragiskt att mp sviker och bara vill glida fram på den breda släta vägen. Men det är en sak är att ligga lågt i arbetstidsfrågan av tillfälliga taktiska skäl. En annan sak är att blanda om korten och i princip få bort frågan som en ideologisk bas med samma läsa argument.
    Jag undrar i vilka miljöer Gustav rör sig i. Att några näringslivstoppar och fackklubbar är emot en arbetstidsförinte betyder definitivt inte att folk i allmänhet är det. Trots att både politiker och media gjort vad de kunnat fär att elda på motståndet.
    En annan oroväckande sak är att Gustav Fridolin går ut samtidigt som partiets gräsrotsprocess "makten över tiden" och arbetet med ett nytt Partiprogram pågår. Det påminner om hur Ulf Holm m fl riksdagsmän försökte påverka riksvalberedningen mitt i språkrörsvalet.
    Detverkar som om det börjar bli dags att mobilisera igen. Carls Schlyter m fl verkar laddade.

    SvaraRadera
  3. Tac Tic, Tac Tic.
    Tack för ORON i en galen värld!

    Roland Lidén

    SvaraRadera
  4. Freddy,
    kan du ingenting om V:s historia??? Dom är kommunister!

    SvaraRadera
  5. Jag är SÅ ledsen.
    Lena

    SvaraRadera
  6. Varje parti har sin historia.

    Moderaterna har i sina rötter (Högern) ett motstånd mot allmän och lika rösträtt.

    Folkpartiet har en gång i tiden propagerat för svenska kärnvapen.
    Idag vill de bygga ut kärnkraften och ansluta oss till Nato.

    Socialdemokraterna har sin rot i Marxismen (1800-tal). Det har även Vänsterpartiet.

    Centern har sin rot i Bondeförbundet som var emot att tyska judar skulle få en fristad i Sverige (1930-talet). Så tänkte även LO, enligt källan.

    SD hade en del brunfläckiga medlemmar i början. De ledsnade med tiden, bröt sig ur och gick in i andra nationalistiska partier.

    Miljöpartiet var i början grönt, men har glidit bort från de forna idealen. Där skiljer sig utvecklingen från andra partier. Så har t.ex. V blivit bättre, medan MP blivit sämre.

    SvaraRadera
  7. Hur länge ska Annika Lillemets vara kvar som miljöpartister i riksdagen?

    SvaraRadera
  8. Göran, antifascist och antikommunisttors dec. 15, 08:40:00 fm

    Anonym 07:35,
    du skriver att varje parti har sin historia.
    Ja, men vill du därmed ha sagt att kommunismens illdåd är fullt jämförbara med dina exempel? Av ditt svar att döma vet du ingenting om hur kommunisterna i Sverige agerade. Du vet ingenting om v:s solkiga historia. Sedan kan du läsa på i v:s nuvarande partiprogram och vad man skriver om socialism mm. Varför ska vi se mellan fingrarna när det gäller v, när vi inte gör det när det gäller exempelvis sd? Varför ska vi behandla kommunismen annorlunda än nazismen? Båda är ju monstruösa ideologier.

    SvaraRadera
  9. Jesper Jäderkvisttors dec. 15, 09:56:00 fm

    Sänkt arbetstid innebär ju bara att vi fördelar arbetstimmarna på fler människor vilket såklart drabbar de rikaste som då stretar emot.

    Det där med att backa på vår (lyx-)konsumtion och nöja oss (och nu pratar jag om oss rikingar i väst/nord med mera mm. osv.) med den materiella nivå vi nu har verkar närmast omöjligt att ta till sig i vårt civiliserade samhälle. Att ett så kallat grönt parti också finner detta svårt säger väl... det mesta.

    SvaraRadera
  10. Det blir intressant att se om Gustav Fridolin kan köra över mp i denna fråga eller om blir det bara sorgligt att följa. Argumentet otidsenligt är verkligen svagt. Man kan säga att långsiktigt tänkande och solidaritet är högst otidsenliga, men inte mindre en bristvara för det.

    Vad gäller all historieskrivning kan man också titta på aktuella frågor. Att vi idag bidrar till slavhandel och användande av slavar är för mig förskräckligt. Och att undvika det känns nästan omöjligt. Oavsett religion kan man hålla med det Tidningen dagen skriver :
    "Det är besynnerligt att kristna i Sverige förhåller sig så passiva inför det faktum, att medskyldighet till krigsförbrytelser accepteras i svensk affärsverksamhet. Svenska folket har gång på gång och i detalj informerats om de grymheter som begåtts på de oljefält i Sudan, Somalia och Etiopien, där ett svenskt bolag opererar.
    De sudaneser som fördrevs från sina hem för att ge det svenska oljebolaget Lundin oil plats måste kompenseras.
    Annars riskerar delar av södra Sudan att bli lika oroliga som Nigerdeltat. Det hävdar James Kuong Ninrew, präst i presbyterianska kyrkan i Juba."

    SvaraRadera
  11. Detta var det sämsta utspelet i Miljöpartiets historia!!Du skriver det mesta som jag debatterade om på facebook igår och lite till. Speciellt Jonas Sjöstedt måste ju må extra gott idag..

    SvaraRadera
  12. Fridolin vill inte bara placera MP i mitten. Han vill, precis som Gösta Ekman, placera dem extremt i mitten!
    http://www.youtube.com/watch?v=_76uHtxLlM4
    Leve CPBHr!

    SvaraRadera
  13. Om man inte gör en analys av dagens konsumtionssamhälle och de problem det skapar för människor, djur, miljö och klimat, och ser dess destruktivitet och i nästa steg avstår från en aktiv opinionsbildning för ett grönt alternativ, där arbetstidsförkortning är en av hörnstenarna, så är partit inte mycket att ha.

    Gordon Apelberg

    SvaraRadera
  14. Tänk, jag har inget som helst förtroende för den här pojken Gustav Fridolin, han verkar omogen. Och nu krossar han mp:s grundbult... Sorgligt! När får vi ett GRÖNT parti???

    SvaraRadera
  15. Ja-a; där försvann en "grön" punkt till.

    Väldigt tråkigt.

    SvaraRadera
  16. Förra gången du kritiserade Gustav Fridolins utspel om arbetstiden höll jag inte med dig, för jag trodde på allvar att Gustav ville problematisera vårt förhållande till både tid och konsumtion, men nu tycker jag faktiskt att din kritik är berättigad. Det pågår just nu ett rådslag om "Makten över tiden" inom MP, och då ska inte språkrör eller andra "höjdare" gå ut så här och propagera för sin åsikt, innan medlemmarna har fått säga sitt.

    Som tur är finns det ändå enormt många, främst gräsrötter, inom MP som har en helt annan syn på frågan än vissa i "partitoppen" (OBS - INTE ALLA I MP:S TOPP/PARTISTYRELSE/RIKSDAGSGRUPP TYCKER SÅ HÄR).

    Jag har både besvarat frågorna i enkäten (inklusive i en kommentar upplyst om att ett frågeblock var extremt ogrönt i hela sin infallsvinkel) och också deltagit i ett av de rådslag som arrangeras runt om i landet. Tyvärr missade jag nästan hela debatten igår på Facebook, men jag ser ändå ett mönster: Ju högre upp i partitoppen man kommer, desto mer benägen är man att tycka/tro att arbetstidsförkortning är orealistiskt. Som sagt så är det inte alls alla i partitoppen som är på den här linjen, men tendensen är mycket tydlig. Lika tydlig som jag tyckte att skiljelinjen var mellan gräsrötter (som önskade Åsa Romson som nytt kvinnligt språkrör) och toppen (som ville se Mikaela Waltersson som nytt "rör"). Och i den frågan vann ju faktiskt gräsrötterna. Jag tror nog att vi till sist är flest även i den här frågan. Om man inte ser arbetstidsförkortning enbart som något "trevligt" utan ser det i sammanhang med överkonsumtion och ojämlikhet så är det så tydligt att det är en grön profilfråga.

    Just i det avseendet är punktinsatser som barntid inte alls lika gröna. Dessutom är det enligt mig faktiskt orättvist om bara vissa grupper ska få rätten att gå ner i arbetstid. Det finns ju många som inte kan eller vill skaffa barn, varför ska de utestängas? Redan idag har ju faktiskt föräldrar rätt att gå ner i arbetstid tills barnen är 8 år.

    SvaraRadera
  17. På 1940-talet blev en rad svenska kommunister och annat vänsterfolk internerade pga deras antinazistiska verksamhet. Vänsterpressen fick transportförbud.
    Allt för att regeringen ville behaga Tyska Riket. Vidare ställde Sveriges regering fyra jagare till förfogande för att skydda nazityska trupptransporter, via svensk skärgård, till fronten i Finland. Är det då de svenska kommunisterna som ska beskyllas för skumrask?

    Att deras "namne" i öster var en superfuling är en annan historia.

    Kopplingen till Sjöstedt är befängd! Han är en hedersman!

    SvaraRadera
  18. Leif, kanske är du nåt på spåren vad gäller vilka man medvetet eller omedvetet söker bekräftelse hos.

    Kerstin, jag hade aldrig gett mig på Gustav förra gången om jag inte visste vart Han var på väg. Tråkigt. Mycket.

    Apelberg, håller med....
    Tack för alla kommentarer!

    SvaraRadera
  19. Dom som lallar runt där i riksdan blir som en stor familj, kommunister märker att den där moderaten var ju rätt trevlig och den där centerpartisen flörtar lite spännande och så sitter de i utskotten o fikaborden och flyter alla ihop till en enda mysig kompissörja och så blir det svårt vara benhård me sitt uppdrag. Enkel gruppsykologi, som förstärks av att allt ska vara så informellt och kompisaktigt idag.
    Ovanpå det finns det så har gräsrötterna övergett sina folkrörelser, som höll repesentanterna i nackskinnet.

    SvaraRadera
  20. Vanligt förekommande att folk sitter kvar i en föreställning om vad olika saker står för, rätt mänskligt men också farligt. Så för allmän information så är V idag ett försiktigt socialliberalt parti, S ett förvirrat och mjäkigt nyliberalt, M ett medvetet nyliberalt med sossekamouflage bara vänd mot populasen, FP hysteriskt hävdelsebehövande nyliberalt, C Åsa-Nisse nyliberalt.
    Birger som också har koll på terrängen och inte bara kartan kan nog fylla på med de andra

    SvaraRadera
  21. Till er intresserade av svenska intressen under nazityskland - som vi aldrig gjort upp med. Läs SOU 1999:20 kapitel 5.5 Planer på att överlåta judiskt ägda företag till Sverige.
    Tag gärna också reda på ägarna till Auschwitz , vilka företag det var (IB Farben) och vilka kopplingar där fanns till Sverige. Intressant , mycket intressant!

    SvaraRadera
  22. Precis, Leif, den där valpen har nog inte så bra koll på hur läget ligger hos folk i allmänhet. Jag valde att gå ner i arbetstid för ett år sedan och jobbar nu 4-dagarsvecka. Något av det ABSOLUT bästa jag gjort i mitt liv. Och detta har spritt sig som en löpeld på min arbetplats. Den ena kollegan efter den andra har med tindrande ögon (faktiskt!!) kommit och berättat hur det inspirerat dem att se över sin egen situation och folk har hittat olika lösningar. Någon har gjort som jag. Någon annan har kommit på att den kan vara deltidsföräldraledig. En tredje ska kolla upp deltidspension. I höstas meddelade ena chefen att hon också funderar på att gå ner i arbetstid. Och häromdagen kom högsta hönset och sa detsamma. Snart jobbar inte en kotte hos oss heltid längre. :-) Trots att vi är ett gäng arbetsnarkomaner som brinner för vårt jobb.

    Och det matematiskt geniala med att jobba en dag mindre är att man energimässigt vinner två dagar: en dag extra som inte TAR jobbenergi, vilket sammtidigt innebär en dag extra som GER energi. Och 3+4 istället för 2+5 - vilken balans! :-)

    "Än värre var att det var Margit Silberstein som redogjorde för Miljöpartiets själ, medan Miljöpartiets språkrör redogjorde för något som mer var att likna vid själen på DN:s ledarsida." Har upplevt den surrealistiska känslan på en mp-kongress. Samtidigt som partiledning dissar min motion om arbetstidsförkortning slår jag upp en tidning i vilken en journalist hyllar motionen. Upp o ner....

    Måtte valpen bytas ut innan nästa val. Förslagsvis mot Schlyter. För jag vill hemskt gärna vilja bli medlem igen.

    SvaraRadera
  23. Vore oerhört intressant att läsa mer om det som du skiver i ditt P.S.! Inte bara för att jag tycker att du uttrycker dig lite luddigt och otydligt, utan också för att du ju har samarbetat med Schyman bl.a. angående arbetstidsförkortning.

    SvaraRadera
  24. Hoppet står till Schlyter alltså?

    Men Fridolin gick ju i samma förtroendeingivande stil som Schlyter en gång i tiden.

    Vad garanterar då att den sistnämnde skulle vara ett undantag från "naturlagen" att makt korrumperar?

    Gt

    SvaraRadera
  25. Gustav Fridolin gör en "Wetterstrand/Eriksson", när han tydligen försöker torpedera det klassiska MP-kravet på arbetstidsförkortning.

    Antagligen har han visst stöd i leden, eftersom MP partiellt bytt ut sin medlemskår mot en mer sosseaktig sådan.

    Vilken tur då, att Gröna partiet finns! Gå med där, låt GP växa!

    Sen kan kuppmakarna stå där med lång näsa.

    SvaraRadera
  26. Fridolin, Fridolin, ett skri från en spräckt violin!

    SvaraRadera
  27. Gustav Fridolin är nog en sån som hamnat i fel parti.

    SvaraRadera
  28. "Men Fridolin gick ju i samma förtroendeingivande stil som Schlyter en gång i tiden." Har aldrig fattat vad man sett i Fridolin. Tycker det varit tydligt länge vartåt det skulle barka. Och ja, han har sannerligen hamnat i fel parti. Han är ju betydligt mer röd än grön. Kanske vore det på sin plats att Fridolin och Sjöstedt byter plats.

    SvaraRadera
  29. Ni som hyllar Gröna partiet, har ni läst deras stadgar? Lokalavdelningar är förbjudna. Upphovsmannen och ständige talespersonen i samtliga frågor, herr Joakim Pihlstrand-Trulp, kan när som helst upplösa partiet om medlemmarna inte gör som han vill. Vid partiets upplösning tillfaller sedan alla ekonomiska tillgångar herr Joakim Pihlstrand-Trulp om han själv så önskar.

    http://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=Z3JvbmEtcGFydGlldC5zZXxoZW1zaWRhfGd4OjE4OWE0NTRkYWVlN2VmZDA

    SvaraRadera
  30. Jag tycker att kapitalisterna kan betala för arbetstidsförkortningen, så att vi andra kan förverkliga oss själva.

    Fan, tänk bara att få sitta där i sin svindyra bostadsrätt på Södermalm Sthlm innerstad och glassa med likasinnade polare. Gå ut och läppja en cafelatte för att sen besöka närmaste surdegsbageri. Det här livet måste vara den yppersta livsstilen för en antikapitalist.

    SvaraRadera
  31. Anonym 12.41 - Uppfattar stadgarna som något illavarslande.

    Fredrik P och F: Det jag syftade på var en del uttalanden i samband med bildandet, det räckte tyvärr för att utdefiniera partiet. (Jag syftar inte på "män är djur" - vilket ju inte hade med FI att göra, även om det spillde över. Det behövs så lite i början för att skada så mycket. Man vill inte bli förknippad med sådant som kan upplevas som alltför konstigt. Oerhört synd för FI.

    SvaraRadera
  32. Nu har jag skrivit ett lånt inlägg på Gustav Fridolins Facebooksida, och talat om både vad jag tycker i sakfrågan och om att som språkrör gå ut i media mitt under en pågående demokratisk process. Jag var inte den första. Får säkert svar, han är ambitiös med det.

    Jag vet att Birger Vågar Vägra Facebook (fast du kanske vet ändå att du har en egen fan-sida där?) men man kan verkligen få en massa bra information där. Fick nyss tips om detta från en MP-riksdagsledamot): http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer6400/978-91-620-6458-7.pdf Jag har inte hunnit läsa hela rapporten än, men den verkar mycket intressant!

    SvaraRadera
  33. Jag menar såklart ett LÅNGT inlägg och inget annat. Blogger roade sig med att äta upp min kommentar, så jag fick skriva om den och blev väl lite trött i fingrarna. :)

    SvaraRadera
  34. Nu pratar Fridolin i TV om äldrevård. Han är ju inte torr bakom öronen, hur har han blivit språkrör?

    SvaraRadera
  35. Gröna partiet har än så länge bara en skiss till stadgar. De kommer att omformas vid den första riktiga kongressen, partistämman eller vad man kommer att kalla årsmötet. Den märkliga paragrafen, som kan tolkas som att GP är ordförandens egendom, lär knappast överleva. Synd att den ändå finns med, för då glömmer vi lätt allt bra som GP står för. Och självklart vill motståndarna utnyttja detta självmål.

    SvaraRadera
  36. Citat: "Det är föga konstruktivt när ett språkrör (Gustav Fridolin i SVT:s ”Aktuellt” i onsdags kväll, se bakgrund) går ut med ett budskap som går stick i stäv inte bara med partiets grundvalar utan även med den förda politiken. Miljöpartiet har inte en partiledare, vi har språkrör. Språkrörens uppgift är, enligt våra stadgar, att ”företräda partiet och föra ut dess åsikter”. Det är en roll som kräver respekt för medlemmarna och återhållsamhet med egna högst privata åsikter. Vi föredrar den öppna process som karaktäriserar vårt parti."

    http://www.dn.se/debatt/kortare-arbetstid-inget-fridolin-kan-saga-nej-till

    /Eija

    SvaraRadera
  37. Fridolin siktar i hemlighet på att bli ny ledare för S.
    Befängd misstanke, eller?

    SvaraRadera
  38. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  39. Härlig debatt i den här frågan, alla vill ju ha bättre livskvalite så frågan är ju oerhört lockande.

    MP Kongressen röstade i år igenom att INTE ha en sänkt generell arbetstid som prioriterat mål så Fridolin framför faktiskt en åsikt som är förankrad i partiet. Han har alltid argumenterat för att det finns andra och bättre vägar att möjliggöra minskad arbetstid. Redan idag finns som kommentarerna här visar mycket goda exempel på hur lätt det är för vissa att gå ned i arbetstid.

    Själv har jag sett en sida av arbetslivet som fått mig att inse att det som händer i vårt näringsliv idag i mångt och mycket gör det väldigt enkelt att minska arbetstiden för svenskar. Det som händer är nämligen att för en dags minskad arbete i Sverige kan företaget skaffa en veckas arbete i Indien till samma kostnad. Detta är en fantastiskt bra global utjämnande effekt där välståndsökningar kan påskyndas i andra länder. Däremot är det oerhört naivt att tro att det leder till bättre miljö. Visserligen har svenskarna som drar ned på sina jobb lite mindre pengar att spendera men konsumptionsmönstren i sin helhet är ungefär desamma.

    Vad som behövs för att hjälpa miljön är att sådant som är miljöskadligt kostar betydligt mer. Bara genom att få in miljökostnaderna i priset på varor och tjänster kan vi få en feedback-mekanism som gör att konsumenter och företag snabbt ställer om till minsta möjliga miljöpåverkan.

    Om det är sant att MPs egna beräkningar visar på en kostnad på 250 miljarder för arbetstidsförkortning så måste väl även den mest inbitne arbetstidsänkningssextrimisten hålla med om att det är pengar som skulle kunna användas till väldigt många viktiga gröna investeringar? Det skulle leda till väldigt många fler jobb än en generell sänkning med ökade rationaliseringar och export av jobb till andra länder.

    35-timmars arbetsveckan i Frankrike övergavs för företagen fick problem. De övergav 35-timmars arbetsveckan genom att införa rätt till skattefri övertid. Konsekvensen blev snabbt mer jobb, bättre betalt och mindre skatt till stadskassan. På pappret ville därmed till och med företagen ha 35-timmars arbetsveckan men den minskade skattebasen är idag en del av Frankrikes ekonomiska bekymmer vilket i sin tur gör att de sätter ännu lägre prio på viktiga gröna investeringar.

    * Tvinga inte folk att sänka sin arbetstid!
    Låt de som vill göra det!
    * Uppmuntra istället folk att vara miljövänliga genom att se till att alla miljökostnader bakas in i priset på varor och tjänster (co2 avgift, förorenings avgifter, ökad skatt/avgift på naturtillgångar etc)
    * Skapa fler jobb genom gröna investera (bland annat pengarna från miljöavgifter/skatter) Då får fler jobb och den helt avgörande omställningen till ett hållbart samhälle kan påskyndas.

    * Vi behöver fler som jobbar för en grön omställning, inte färre.
    * Vi behöver minska konsumptionen av miljöskadliga varor och tjänster och påskynda övergången till miljövänliga varor och framförallt tjänster.
    * VI behöver massor av gröna investeringar inte generellt minskad arbetstid

    Uppskattar all klokskap som delas här, det är som att gå in i en grön extrem sekt vilket är befrienda från vad som annars lätt kan bli mittenextrimisterna.

    Här får man inspiration och ibland också känslan av att en del tankar inte är färdigtänkta och redo att införas i hela landet för då skulle många oänskade konsekvenser uppstå trots det fina uppsåtet.

    Min förhoppning är att all vi som hänger här kan hjälpas åt att formulera verkliga hållbara förslag som vi kan klubba igenom i kommuner, riksdag och inte minst internationellt.

    Ett förslag om 30 eller 35-timmars arbetsvecka har en del verkligt svåra konsekvenser som är viktiga att reda ut. Dessutom tycker jag som sagt att för att nå en grön omställning och fler i arbete så är det bättre att lägga pengarna på gröna investeringar och framförallt öka kostnaderna för miljöskadlig verksamhet.

    Är inte det viktigare att prioritera?

    SvaraRadera
  40. LL, instämmer i att miljöskadlig verksamhet måste bära sin egen reella kostnad, utmärkt styrmedel. Men i övrigt anser jag att du missar en hel del vad gäller långsiktighet och helhetsgrepp... symbiosen människa och miljö... problemet med vår normerande livsstil nationellt och globalt... bristen med tilltron till grön teknik och tjänster... rekyleffekten... den psykosociala aspekten...

    SvaraRadera
  41. Problemet med de som ropar efter 30-35 timmars-vecka är att de sällan lever som de lär. Verkligheten har sprungit ifrån politiker som inte ens kan kontrollera sin egen arbetstid. Exemplets makt är bland det mäktigaste som finns. Det var länge se lagboken eller ens anställningskontraktet speglade verkligheten. Det spelar ingen roll vad som står i texten för det väljs ändå bort. Vill vi verkligen åstadkomma en förändring av samhället till att innehålla mer egen tid och mindre konsumtion, mer tid för varandra och mindre tid i bilköer - då måste vi börja med oss själva. Det vet alla stora vishetstraditioner. Man har ingen trovärdighet när man tror sig själv om att stå utanför systemet. Förändringen börjar i människors hjärtan. Människor som kanske varit tvugna att gå lite långsammare, tala lite tystare eller lyssna lite mer.

    SvaraRadera
  42. @Anonym 02.35
    Jag håller med om fördelarna med att dra ned på arbetstiden. Har själv gjort det periodvis och mått väldigt bra av det.
    Problemet uppstår när vi tvingar på folk en minskad arbetstid.
    Jag tror det finns många amdra mer positiva sätt att möjliggöra och uppmuntra minskad arbetstid.
    Bland annat genom att fler som Lotta sprider glädjen i att göra det.

    SvaraRadera
  43. Lotta K.:
    "Problemet med de som ropar efter 30-35 timmars-vecka är att de sällan lever som de lär."

    Jag som fritidspolitiker inom mp lever så här:
    *jag arbetar högst 30h/v; några månader under året är jag arbetslös
    *äger ingen bil utan har en elcykel; med full laddning kan jag cykla nästan 5 mil/dag eller tar bussen dit jag har ca 3km att gå el. cykla till
    *bor på landet
    *är non-vegan; odlar ganska mycket min mat själv
    *handlar nästan bara mat; alla kläder är exkl.skorna begagnade
    *bor väldigt billigt i en liten stuga
    etc. etc.
    För mig är det väldigt konstigt att många miljöpartister bilar och äter kött och fisk.

    JAG vill helst ha medborgarlön; NU!

    SvaraRadera
  44. Birger, du skriver:"Tanken att Vänsterpartiet skulle kunna bli det fräscha alternativet i dagens riksdag känns verkligen konstigt."

    Berätta gärna varför för en som inte ser några skynken i röda partier. Personligen tycker jag att det bara är logiskt och följdriktigt att man måste kombinera ekologi och ekonomi med ett socialistiskt alternativ. Annars blir det precis den ideologilösa mischmasch som jag upplever att MP står för. Spretigt och otydligt, helt enkelt.

    Jag har roat mig med att på nytt läsa Hans Palmstiernas Plundring, svält och förgiftning från sextiotalet. Han kunde knappast föreställa sig den aggressiva konsumism vi nu upplever, ändå skrev han så här:

    "Vi måste kräva ett ekonomiskt system där de rikare inte bara blir än rikare, de fattiga svälter ihjäl. Tiden är ute för det liberala 'laisser faire - laisser aller'. En verklig internationalism med sträng, planerad hushållning av jordens resureser kan klara oss. Ett frö finns i socialismen. Hinner det gro innan jorden utarmats?"

    Jag tycker det är så sorgligt att många "gröna" inte kan skilja mellan kommunism och socialism. Som jag ser det så har en förespråkare av demokrati inget ansvar för vad exempelvis USA gör. Lika lite kan en socialist ha personligt ansvar för vad kommunismen gjort (och gör exempelvis i Kina) i andra länder. Om ni vågade ta av er era färgade glasögon så skulle ni se att V idag är det enda partiet som har en konsekvent miljöpolitik insatt i ett ideologiskt sammanhang. Obs! Jag är partipolitiskt obunden, men en "sökare".
    /Anita

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.