Ibland hamnar man i smått absurda debatter och samtal. Så skedde häromdagen för min del. Debatt/samtal om ekonomi, riskkapital och miljö. Vi kom in på riskkapitalets ovilja att satsa på t ex solceller och deras vilja att satsa på skattefinansierade områden som t ex äldrevård.
Jag ställde en enkel och mycket vänlig fråga utifrån vanlig marknadsanalys: Hur mycket, enligt era målsättningar, behöver ni tjäna på en genomsnittlig åldring för att investeringen skall bli intressant?
Tyvärr blev den som fick frågan närmast rasande och menade att sådana överväganden inte alls existerade, att frågan var oförskämd och att jag var ute efter att smutskasta det enda fungerade, och det mest framgångsrika, ekonomiska systemet som världen upplevt.
Nu var jag faktiskt inte alls det, utan bara nyfiken på hur man ser på risker och vinstmöjligheter inom välfärdstjänster och mer fysiska investeringar. Kanske är det så att kapitalets bästa vän är just skattefinansierade verksamheter. Kanske är det så att sådant som är skattefinansierat mår bäst av att inte i mer än nödvändig och rationell omfattning beblandas med den vinstsyftande - och numera allt mer globaliserade - ekonomin.
Kanske är det rent av så - ja, det är det nog - att ju mer anonyma kapitalägarna är ju mindre intresse har man för den reala verksamheten.
Lustigt, det var i alla fall det argumentet jag en gång hade när MP motsatte sig LO:s löntagarfonder - tänk om vi fått med oss sossarna på att föra över pengarna till Närfonder - som sedan skulle finansieras på samma sätt som löntagarfondernas variant på skatt på övervinster. Närfonder var lokalt/regionalt ägda fonder i syfte att stärka det lokala överskådliga näringslivet, ge räntebidrag om anställda ville ta över sina företag då de skulle säljas och på andra sätt stötta kooperativa verksamheter. Allt för att stimulera direkt gemensamt ägande och småskaligt näringsliv som har ansikte. Idén byggde på något så enkelt som att vi trodde mer på människor än på både staten och kapitalet. Jag gillar fortfarande idén.
I våra nordiska grannländer är det inte tillåtet att syfta till vinst, på sådant sätt som anses fullständigt normalt i den svenska debatten. Såväl MP som S tycks vara mer till höger i denna fråga än borgerliga partier i grannländerna. I den svenska tankeboxen har en närmast extrem marknadsfundamentalism invaderat. Arbetet för mental förändring som Svenska Arbetsgivarföreningen påbörjade på 70-talet har verkligen lett till nya normer i den svenska debatten.
Mest tragiskt är, ur min synvinkel, att Miljöpartiet också fallit i fällan. Den petimeterförändring man nu, under galgen av nyhetsförmedlingen, föreslår är rent av larvig - man vill tydligen också tillsätta en ny myndighet för att kunna upprätthålla marknadsfundamentalismens grundprincip. Tips: gå tillbaka till partiets bildande, fundera över de ideologiska överväganden som då gjordes, och de självklara gröna vägval som beslutades. Försök tänka grönt även om det går utanför den tankebox som numera är norm. Det är inte farligt, det är bara nyttigt.
Bra ! Alltid spännande med utblickar, typ grannlänader.
SvaraRaderaFortsätter tjata om Göran Rosenbergs Plikten och profiten, tycker den lägger grunden
(http://ericsecher.blogspot.com/2011/09/plikten-och-profiten.html)
Eric
När det gäller våra åldriga svenskar som har betalat skatt hela livet, och med all rätt förväntar sig ett värdig omhändertagande på ålderns höst så betraktas dom som kostnadsenheter.
SvaraRaderaNi som är intresserade av vart resurserna går till för verksamhet kan med fördel gå in och titta på "Mopsens blogg".
Från moderaternas nya partiprogram:
SvaraRadera”De som säger nej till tillväxt förnekar hungriga mat, sjuka från att botas och miljöproblem från att lösas. Tillväxtens fiender är också motståndare till tanken på att ge så många människor som möjligt chansen att få ut så mycket som möjligt av sina liv”
http://debatt.svt.se/2011/11/13/glappet-mellan-ord-och-handling-ar-enormt-hos-moderaterna/
Burenstam- Linder var är du?
Tyvärr var det ju exakt - om än i andra ord - det som moderaterna skriver i sitt program som Maria Wetterstrand och Peter Eriksson skrev, tillsammans med Lars Ohly och Göran Persson, skrev på DN-Debatt och som fick mig att lämna partiet.
SvaraRaderaIntressant det där med löntagarfonder i någon sorts kooperativ regional anda. Har aldrig hört talas om det (kan bero på att jag var för ung när det begav sig), men tanken låter synnerligen intressant, om än lika svårgenomförbar på ett politiskt plan (som det ser ut nu). Angående ilska, så tror jag att den politiska debatten hade mått bra av mer sånt just nu. Det är ju för tusan människor som far illa och mycket på grund av en alltmer cynisk syn på vad livet egentligen går ut på. Vinstoptimering och tillväxt - det står mig upp i halsen. Att något så enkelt som att bestämma sig för vilka varor och tjänster vi vill ha i samhället och ta fram dessa på ett så effektivt sätt som möjligt, ska orsaka så mycket problem, lidande och oro - det är ta mig f-n otroligt. Argh!!!!
SvaraRadera/Jocke
Jag hörde förresten Maria Larsson på radio i morse och som hon gick på med den ständiga devisen att det fria valet är att föredra framför att kommunen eller någon annan politisk organisation gjorde valet åt dem. Det roliga var att reportern pressade henne ganska så hårt vad gäller vad vi egentligen vet i frågan. Vet vi att privata vårdalternativ är bättre? Ökar kvalitén? Ökar tryggheten? Hennes svar var som klippt och skuret ur en ideologisk handbok - en sorts tankemaskin som upprepar samma svar om och om igen - DET FRIA VALET ÄR ALLTID BÄTTRE. Varför då?I den mån det finns några större valmöjligheter (i en liten kommun finns det antagligen bara ett vårdalternativ att välja på) så är det väl knappast så att halvsenila Berta, 82 år, kan göra ett upplyst val om vilken vårdinrättning som är bäst. Eller är det meningen att hennes son, som är bor 35 mil därifrån, ska göra det åt henne? Dumheter! Att över huvud taget utsätta människor för dessa val är kränkande! Vård är, tycker jag, per definition vårdgivarens initiativ. Man hjälper människor i nöd. Den nödställde ska inte behöva göra det valet och särskilt inte om det finns vinstkrav i bakgrunden. Få saker i den politiska debatten har gjort mig så upprörd som detta. Det synes mig som hela borgligheten har förvandlats till en marknadens kortsiktiga lovsång, eller så är det som Birger skriver - att allt går så fort numera att vi bara ser enstaka pusselbitar. Helheten är grotesk men de enskilda bitarna begripliga.
SvaraRadera/Jocke
En hälsning från en överlevare från Irak som bär på sviterna av våra fantastiska kemiska vapen som människan uppfunnit och använder mot varandra.
SvaraRaderahttp://www.youtube.com/watch?v=W86jlvrG54o
Jag har aldrig varit nån fan av idoltävlingar men detta klipp förtjänar sina snart 7 miljoner visningar...
Jocke,
SvaraRadera"Få saker i den politiska debatten har gjort mig så upprörd som detta"
Håller med !!
Eric
Tro inte att det kommunala omhändertagandet är så mycket bättre alla gånger. Hör här.
SvaraRaderaMin mor bodde på ett långvårdshem för åldringar. Bra personal. Men politikerna hade satt så snäv ram, att man bringats minska antalet anställda. Det gjorde att de som var kvar fick svårt att hinna med.
Då nattpersonalen var ännu mer reducerad, glömde man en gång låsa hjulen på mors säng. Under sömnen kom hon att pressa knäna mot väggen, varvid sängen rullade undan, och hon dråsade rakt ner mot golvet. Mor skrek på hjälp. Efter ett tag uppfattade en annan gamling hennes rop och larmade nattskötaren.
Ambulanskillarna förde nu den från topp till tå blåslagna åldringen till sjukhuset. Dessbättre befanns inget vara brutet.
Eftersom det brukade betalas ut skadestånd vid liknande händelser, fördes saken nu på tal även i detta fall. Kommunen fann dock att reglerna, som dess försäkringsbolag tillämpar, inte gäller såvida patienten inte blir inlagd minst över dygnet.
Kommunen hade alltså fräckheten att ställa mor mot försäkringsbolaget, och på så vis slippa ta följden.
(Om en bilist skulle sakna trafikförsäkring, så skulle han/hon slippa betala böter vid en förseelse, om samma synsätt skulle tillämpas.)
Inte bara privatföretag kan således uppträda bedrägligt.
Gt
Gt,
SvaraRaderadet är riktigt som du skriver, att det säkerligen finns brister i den kommunala regin också, men det jag reagerar mest över är hela grejen att reducera en männsikas vårdbehov till att bara vara konsumenter på en marknad. En marknad där priset för den samhälleliga omtanken blir äckligt tydliggjort, och där några gör vinst på densamma. Att det kan fungera bra för vissa är säkert sant, men varför man över huvud taget ser ett behov av att föra in riskbolag i vården är mig en gåta? Skulle konkurensen göra den bättre? Knappast, såvida det inte byggs betydligt flera vårdinrättningar, vilket i slutändan skulle kosta mer för skattebetalaren. Och varför individen skulle kunna avgöra vilken vårdinrättning som är bäst är också ett synnerligen korkat argument. Då kan vi ju lika gärna låta barnen välja skolor också. Allt går tillbaka till den förmenta borglighetens ideologiska strävan att lämåa över allt på individens ansvar, vare sig det är önskat eller inte. Samhällskontraktet är dött! Varför avvecklar de inte sig själva helt och hållet, så vi slipper dem! Hellre anarki än denna förljugna och visionslösa allians av dumskallar!
/Jocke
Att slimma verksamheter som handlar om komplexa mänskliga behov sprider sig som ett virus, överallt. Sannolikt finns de största avarterna inom den vinstdrivna vården, men skattesänkningarna framkallar liknande tänk inom den offentliga vården. Själv jobbar jag privat o icke vinstdrivande (Ersta). Vi är lika nersmittade.
SvaraRaderaFör nittonde gången: Göran Rosenberg - Plikten och profiten - om konsten att vara människa.
Eric
Eric måste ändå säga att när jag läser på Ersta att jag blir rätt imponerad, om det stämmer kan jag inte dömma i..
SvaraRadera"Ersta diakoni är en ideell förening utan vinstintresse. Eventuellt överskott går rakt tillbaka in i verksamheten "
"En stor del av Ersta diakonis sociala arbete är mer eller mindre beroende av privata gåvomedel för sin existens. Ersta sjukhus drivs i huvudsak med avtal från Stockholms läns landsting. Tack vare privata gåvor har Ersta sjukhus hög teknologisk utrustning, möjlighet att bedriva forskning och personal som har tillräckligt med tid för patienterna m.m."
Tycker Ersta verkar vettigt att man inte fraktar iväg pengarna till riskkapitalister och hoppas verkligen att det ges vettigt med skattemedel till er verksamhet i framtiden, bra vård får lov att kosta tycker jag personligen.
Lars Kyrkogårds arbetaren
Vinstmaximering baserat på skattemedel borde inte vara tillåtet inom äldrevården, men valfrihet behövs så länge som brukare och anhöriga saknar reell beslutanderätt.
SvaraRaderaMånga gamla kan inte själva välja en alternativ vårdgivare, och många anhöriga kan det säker inte heller, men varför ska de som har möjlighet att göra det berövas den chansen? Ska man jobba efter devisen att alla ska ha det lika dåligt?
Många kommuner har en bra nivå på den hjälp som de ger till gamla och behövande, men många har det inte.
Vilka alternativ finns då för den som inte får den hjälp av "god kvalitet" som har beviljats enligt socialtjänstlagen eller hälso- och sjukvårdslagen?
1. Man kan klaga till kommunen, som då kanske rättar till bristerna. Om de vill.
2. Man kan klaga till Socialstyrelsen som dock mest tittar på strukturella problem. Om kommunen visar att man har fina värdedokument och riktlinjer nöjer sig Socialstyrelsen oftast med detta.
Kommunen tycker att allt är frid och fröjd, Socialstyrelsen hittar inget att kritisera samtidigt som din mamma lider av stor personalomsättning, outbildad personal, bristfällig vårdkedja mellan kommun och primärvåd (distrikssköterskan och familjeläkaren har ingen kontakt), huset din mor bor i städas inte och det börjar lukta såpass i badrummet att hemtjänstpersonalen klagar... till sina chefer (men städningen blir så klart inte bättre).
Vad gör man då? Man får endera gå till media och klaga inför hela samhället eller så byter man till en annan utförare, i vart fall när den möjligheten finns.
Ett bra alternativ till privat utförd äldrevård vore givetvis att ge brukare och anhöriga makt över den egna situationen, och därmed också makt över kommunens arbete, men det är inget parti intresserat av.
Granskningen av Carema lyft debatten om äldrevården i landet. Nu behöver den tas ett steg till. Det räcker inte med att titta på hur privata vårdföretag sköter sin verksamhet. Äldrevården i sin helhet behöver en ordentlig översyn och kvalitetsförbättring.
Förslag till åtgärder:
1. Äldrevården bör liksom handikappvården i största möjliga utsträckning vara brukarstyrd. Tog man bort åldersbegränsningen för LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, skulle det lösa mycket av dagens omsorgsproblem.
2. Socialtjänstlagen behöver skärpas så att kommunen åläggs att fatta beslut baserat på brukarnas önskemål och behov, och inte bara "i samråd”. Med "samråd" lyssnar kommunen och gör sedan som den vill.
3. "God kvalitet" enligt socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen måste slås fast tydligt och klart. I dag beviljar vissa kommuner rehab och ledsagning för äldre och utbildning av personalen utan processer, medan man i andra kommuner måste klaga både hos förvaltningsdomstol och Socialstyrelsen för att ens få hjälp med fönsterputs.
4. Socialstyrelsen behöver få skarpare instruktioner när det gäller tillsyn oavsett om det är privat eller kommunal utförare. Detta fungerar mycket bättre när det gäller handikappboenden och inom skolan men inte alls när det gäller äldrevården.
5. Sanktioner (böter) bör i större utsträckning utdömas av Socialstyrelsen och förvaltningsrätt mot de vårdgivare som inte sköter sig. Precis som när det gäller de privata vårdföretagen så är pengar det som styr kommunernas verksamhet.
Min mor har fått erbarmelig hjälp av den kommunala hemtjänsten i sin hemkommun Karlstad efter en kraftig hjärnskada hösten 2007. Det finns en del skrivet om det i den här bloggen: http://ikarlstad.wordpress.com
Under de år som kommunen skötte hemtjänsten har jag tvingats att sluta yrkesarbeta för att hjälpa min mamma. I stället för att ge min mor den hjälp hon behöver har kommunen velat sätta henne på ett hem.
Sedan några månader har mamma i stället en privat utförare. Hon bor kvar hemma, mår bättre, känner sig trygg och jag ser äntligen en egen framtid igen.
Så, ja. Alternativ behövs. När brukare och anhöriga saknar maktmedel över äldrevården.
Låter vettigt Eric jag läste artiklen i svd om att vårdtagare/anhöriga borde ges större makt
SvaraRaderahttp://www.svd.se/opinion/ledarsidan/vanvard-forsvinner-inte-for-att-riskkapital-gor-det_6637936.svd
Lösningen för vissa människor kan nog ligga på det planet tror jag med. Tur i oturen kan man säga med turerna runt carema att ljuset nu sätts på det faktum att människor är mer än ekonomiska objekt.
Lars
Jag tror inte att människor på gatan och givetvis även politiker förstår vad ett riskkapitalföretag har för inriktning och mål med sin verksamhet. Om man förstod det så tror jag att det skulle låta lite annorlunda. Eller är vi så förblindande av den fria marknaden och nyliberalismen att vi slutat tänka?
SvaraRaderaSom erfaren marknadsföringskonsult kan jag bara konstatera att den offentliga sektorn är rena rama klondyke för riskkapitalister och deras koncept. Det är verkligen som att skjuta på sittande fågel! Ler i mjugg hur grundlurade våra svenska politiker har blivit. Och det värsta av allt det kan inte ta till sig detta, utan verkar vara hjärntvättade.
Hela vården verkar vara i gungning, om man får tro alla rapporter
SvaraRaderaFör åratal sedan började en del sakkunniga klaga på de många läkemedel som läkare kan ordinera åt en patient.
Nu kommer rapporter om att folk blir ännu sjukare av medicinerna.
Till detta kommer larm om sjukhussjukan och om vacciners biverkningar.
Dags att börja titta på seriösa alternativ.
Mvh
Nöjd patient på Vidarkliniken.
En av lösningarna på vårdens/omsorgens problem..
SvaraRaderaFörbjud aktiebolag i omsorgen, och byt ut dem mot idéburen non-profitvård, betalad med offentliga medel:
www.famna.se/medlemsorganisationer.html
En sån modell medför att alla pengar används till det de är avsedda för.
Non-profit-modellen är vanlig i många av våra grannländer.
Föreningar, kollektiv och stiftelser står där för alternativen i vård, skola och omsorg. Aktiebolag, firmor och riskkapitalister får inte förekomma!
Ytterligare bra länk:
www.ideburenskola.se
Japp! Att kalla saker för vad det är, vill vi gärna höra mer av! Hela europa håller på att gå åt höger och en iskall vind försöker få oss att kröka våra ryggar. Då är det uppfriskande med dina ord!
SvaraRaderaHur mycket vinst ska man göra per "enhet"?
SvaraRadera