lördag 5 november 2011

Chirp 111105

Efter 2002 års val förhandlade MP med FP, C och KD för att  bilda regering. MP föreslog att den moderate 80-talsideologen Urban Bäckström (!!) - numera VD för Svenskt Näringsliv - skulle bli finansminister. Nu lovordar denne man Gustav Fridolins senaste bok. Jag får ont i magen.

15 kommentarer:

  1. Hörde för en tid sedan Bäckström i TV säga vackra ord om MP. Kusligt!

    Igår kom en liknande slöja av sorg när Wetterstrand i SVT Gokväll uttryckte sympati för Valterssons tänkande.

    Om den sistnämnda hade blivit MP-ledare, då vore den blåa mattan till Reinfeldts regering utrullad, tror...

    ...Gt

    SvaraRadera
  2. Tja, det är väl inte konstigare än när mp ville regera tillsammans med sossar och kommunister. Inse, Birger, att det finns både röda gröna och blå gröna. Det är OK att tona ned höger-vänsterskalan, men du får aldrig bort den. Själv har jag aldrig träffat någon grön som är bara grön.

    SvaraRadera
  3. Ja nog är det sorgligt att en så (politiskt) begåvad person som Gustav Fridolin blivit tilldelad rollen som näringslivskramare och förespråkare av att höjda lärarlöner tillhör de viktigare framtidsfrågorna.

    Jag skriver "tilldelad" för att jag utgår från att det finns partistrateger som gett Gustav denna roll.

    Rollen som den som ska föra ut budskapet att MP:s politik inte är något som någon ska behöva oroa sig för. MP som det positiva partiet som anser att det räcker med ny teknik för att lösa framtidsfrågorna.

    För det kan väl inte vara detta som Gustav drömde om när han som 13-åring gick med i Grön Ungdom: att få beröm av näringslivets toppar för sin framtidstro och sin tro på teknikinvesteringarnas välsignelse?

    Billy Larsson
    PS. Åsa tycker jag däremot går från klarhet till klarhet efter den svaga insatsen i Almedalen. Hoppfullt. DS.

    SvaraRadera
  4. Finns väl risk att Åsa börjat FÖR lovande och varit FÖR grön i sina senaste uttalanden, för att gillas av ett parti med tydlig röstfiskarstrategi. Vill det sig illa kanske partiledningen väljer att tona ner henne och försöka på fokus på industrikramare Fridolin, som kanske lockar fler väljare (från högerkanten). Hoppas givetvis att jag har fel.

    SvaraRadera
  5. Det är knappast hos Åsa som MP:s karta ligger.

    Även om hon personligen ligger nära Birger, i idealen alltså, så måste hon ta regi av sufflörerna i bakgrunden.

    Därför bör Gröna partiet (GP) bereda sig på, att det en vacker dag kan knacka på dörren.

    Gt

    SvaraRadera
  6. Läste tidigare i år en intervju med Fridolin där han talade om att Bäckström är hans fadder, typ. Och undrade för hundrade gången vad det är Birger ser/vill se i Fridolin.

    AK

    SvaraRadera
  7. Sorry, nu var jag ute och cyklade, det var inte Bäckström utan en annan osannolik person Fridolin uppgav som mentor.

    AK

    SvaraRadera
  8. Gt
    Schlaug i Gomorron, Wetterstrand i Gokväll. Grönt - upp som en sol, ner som en pannkaka. :-)

    SvaraRadera
  9. http://sindbad-sonora.blogspot.comsön nov. 06, 12:26:00 fm

    Nu är ni ute och sladdar ordentligt. Bara för att Urban uttalar sig positivt om Fridolin, så innebär det inte att Fridolin anammar allt som Bäckström står för. Guilt by association bara. Vänta och se vad Fridolin et al verkligen står för när Mp får chansen att göra verkliga avtryck det närmaste året. Vill Mp stänga reaktorer? Vill vi stoppa riskkapitalisternas härjningar i skolan och omsorgen? / Hinke

    SvaraRadera
  10. Hinke, jag tror att du har rätt, och att Gustavs senaste bok fyllde någon sorts strategisk funktion som jag inte förstår mi på.
    Kraxpelax, det svenska folkhemmet skapades till stor del av inflation... Alla egna hem och sommarstugor betalades med hjälp av inflationen...
    AK, det var den gamle tidningsmannen - Dagens Industri och SvD - du tänker på. Han och Gustav körde en valkampanj i Gustavs valkrets inför valet. Bertil Torekull.

    Leif, detta är naturligtvis problemet när man vunnit röster på en, till stor del, annan retorik och politik som är mer försiktigt anpassad till den agenda som övriga partier står
    för. Har man nu tur kommer klimatfrågan att lyfta igen om några veckor, vilket kan medföra att de väljare man norpat kan acceptera en grönare linje än den som fick dem att rösta på MP.

    SvaraRadera
  11. Jo, Fridolins bok hade säkert för avsikt att fylla en strategisk funktion. Men det är väl knappast förmildrande, tvärtom. Och den som brinner dagtingar inte med sina värderingar.

    SvaraRadera
  12. Jag har inte läst Gustav Fridolins två senaste böcker, bara den första, så den kan jag inte yttra mig om, men jag tänker inte som ni att det enbart är partistrategi och röstfiskeri att vara positiv och optimistisk.

    Så här: Om vi vill att fler ska engagera sig för en bättre värld (oavsett om det är i ett politiskt parti eller på något annat sätt) så MÅSTE vi vara positiva. Det är det enda som "hjälper" så att säga, det är så otroligt mycket lättare att få med sig folk om man är positiv än om man sitter och ältar gammalt skit och är negativ. Och vi BEHÖVER få människor engagerade om vi tillsammans ska kunna rädda världen. Visst ska vi prata om de problem som finns, det hjälper ju inte att sopa dem under mattan och låtsas som om de inte finns. Men det är de positiva förslagen som gör att folk vill vara med och rädda världen. Och handen på hjärtat, om vi verkligen trodde att allt är kört, vad skulle då vara vitsen med att engagera sig i partipolitiken över huvud taget? Det är ju bara meningsfullt om vi faktiskt fortfarande hyser någon sorts hopp om framtiden.

    Jag tror inte heller att Gustav har slutat brinna, men han sa i en tidningsintervju i samband med att han gjorde "comeback" i politiken, att han nu tänkte koncentrera sig på vad han VILL ska göras, inte på det han INTE VILL ska göras. Tänk också på att den som brinner väldigt mycket och intensivt riskerar att brinna upp. Jag tror helt enkelt att positivt tänkande och ett positivt budskap är ren överlevnadstaktik, inte på ett partipolitiskt plan utan på personlig nivå. Så känner jag, och det skulle inte förvåna mig ett dugg om andra tänker i liknande banor.

    För övrigt är beröm från meningsmotståndare inte samma sak som att berömma sina meningsmotståndare. Och ska vi diskutera vem som tycker som vem, så kan jag konstatera att för inte alls länge sen höll Birger med DN:s ledarredaktion ... Huvvaligen! ;-)

    SvaraRadera
  13. Gt och Leif Nordanvind: Det finns väl en anledning till att just Åsa Romson är språkrör för MP. Jag tror inte alls att någon kommer att försöka tona ner henne. Tvärtom har jag hört många, även "högt uppsatta" miljöpartister uttala sig mycket positivt om Åsa.

    SvaraRadera
  14. Kerstin, läs boken så lär du också få en smärre chock!
    M-stad

    SvaraRadera
  15. Det finns en anledning till, att Gröna partiet är ett faktum.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.