I kväll samtalar jag med idéhistorikern Erland Mårald - som är redaktör för boken Kamerajägaren. SVT.s Kunskapskanalen kl 19.00.
Självfallet måste jag ta upp naturfilmarens eviga konflikt mellan att dokumentera och att underhålla. Hur mycket fejk är tillåtet i naturfilm? Och är det möjligen så att den som väljer att inte fejka blir bortglömd, medan den som gärna fejkar bli ihågkommen?
Kamerajägaren handlar om en av Sveriges absolut största naturfilmare, Stig Wesslén (1902-1987). Han är helt bortglömd. Han fejkade inte.
Med den tidens modernaste kameralinser, vägande över 100 kilo, sökte han sig ut i den svenska vildmarken för att fotografera. Inte minst i fjällen. Fascinerande är jakten - med kamera - på björnar som på trettiotalet var nästan helt utrotade. Han var förresten inte bara filmare och fotograf, utan också örfattare och ständigt kringåkande föredragshållare. Många i Sverige har sett delar av hans filmer, utan att veta om det. Skogsbilderna i Ronja Rövardotter är hämtade ur hans sista film.
Naturligtvis måste jag också rota i Stig Wessléns syn på "lapparna", vars liv han dokumenterade i flera filmer. Wesslén levde i en tid där skallmätningar och rashygien var akademiska och statliga verksamheter i Sverige.
Kunskapskanalen 19.00.
Repris 24.00 samt onsdag 09.00.
Kamerajägaren handlar om en av Sveriges absolut största naturfilmare, Stig Wesslén (1902-1987). Han är helt bortglömd. Han fejkade inte.
SvaraRaderaStig var inte alls bortglömd av oss som filmar natur, Hans expeditioner till fjälls med sin omfattande utrustning var alltid intressant att höra om på hans föredrag, senare under 80-talet gav han mig ofta tips om kamera skötsel i fjällens kyla och fukt.
Radera