tisdag 21 juni 2011

Ett grönt skämt - eller skämt grönt?

Den tillväxtkritik som krusat debatthavet de senaste decennierna har under senare år vuxit till en liten våg. I Sverige har Steg 3 bildats, i den internationella debatten har bland annat professor Tim Jackson bidragit till att vågen växt.  

I Sverige har emellertid Miljöpartiet valt att hoppa av vågen och istället sällat sig till tillväxtens tillskyndare. Nu senast manifesterat i tidningen Riksdag och Departement.
 
Allt fler forskare menar att den ekonomiska tillväxten inte kan fortsätta om vi skall klara oss från klimat- och andra miljöhot. Det går inte att frikoppla ekonomisk tillväxt från negativ miljöpåverkan, menar allt fler. Därför måste ekonomin styras om mot lägre tillväxt eller helt ingen alls. Miljöpartiet, stora delar av miljörörelsen, biologer och ekologer har diskuterat detta länge.

"Men på senare år har även ekonomer instämt i kritiken", skriver Riksdag och Departement. Och passar samtidigt på att fråga riksdagspartiernas ekonomiska talespersoner - i form av riksdagsledamöter - om de tror att "dagens globala tillväxtnivå är långsiktigt hållbar". Svaren förvånar. Mycket.

Miljöpartiets talespeson - Mikaela Valtersson - menar att det är möjligt. Folkpartiets talespeson - Carl B Hamilton - menar att det inte är möjligt.

Om detta är ett uttryck för Miljöpartiets strategi att bli ett "mittenparti" är det alldeles förfärande. MP tycks vara ett parti totalt utan kompass. Vad spelar det för roll vad partiprogram och kongress säger, när partiets företrädare driver en helt annan linje?

Så här svarar man på frågan Är dagens globala tillväxtnivå långsiktigt hållbar?


Jessica Polfjärd (M): Jag tror på en utveckling där sambandet mellan ekonomisk tillväxt och miljöförstöring bryts helt. 
(Kommentar: Polfjärd menar att Sverige visat att detta är möjligt, men räknar då inte med vad vår konsumtion medför för miljöförstöring, enligt Polfjärds tankevärld skulle Sverige minska sin klimatpåverkan radikalt om vi importerade all mat och allt annat vi konsumerar.) 

Mikaela Valtersson (MP): Det är inte i huvudsak nivån på tillväxten utan dess innehåll som avgör om den är långsiktigt hållbar. Dagens globala konsumtions- och produktionsmönster är inte hållbara men med hjälp av effektiva styrmedel, hållbara investeringar och en hållbar konsumtion kan det bli det.
(Kommentar: Om tillväxten fortsätter i samma takt som den haft de senaste 60 åren kommer världsekonomin att vara 80 gånger större år 2100 än vad den var 1950.  Med dagens tillväxttakt skulle världsekonomin växa sig dubbelt så stor på mindre än 20 år, fyra gånger större år 2050 och så vidare. Det är detta som allt fler inser inte är hållbart. Så kallad "grön tillväxt" är inte heller den hållbar i längden.) 

Carl B Hamilton (FP): Dagens och de senaste 30 årens BNP-tillväxt i Kina, cirka 9 procent per år, är inte miljömässigt långsiktigt hållbar, och därmed är inte heller dagens globala tillväxttakt hållbar.
(Kommentar: Det är lustigt att Hamilton - som sa så här i en debatt med mig 1987 - inser att det finns problem med tillväxttakten.) 

Anders Sellström (KD): Tillväxt är inget hot mot det långsiktigt hållbara utan en förutsättning. Tillväxt skapar resurser som rätt använda minskar miljöproblemen...
(Kommentar:  Detta parti har företrätts av tillväxtkritikern Anders Wijkman i EU-parlamentet - Wijkman är nu med i nätverket Steg 3.) 

Jens Holm (V): Nej. Dagens ekonomiska system utarmar våra begränsade resurser och håller på att leda till en ekologisk kollaps. Vi behöver ersätta tillväxtmantrat med en ekonomi för ekonomisk omfördelning och hållbar utveckling. 

Johnny Skalin (SD): Med ett bra och rätt matchat humankapital, tillgång till riskvilligt kapital samt ett gynnsamt innovationsklimat finns det definitivt förutsättningar för en långsiktigt hög steady-state tillväxt.
(Kommentar: SD och C är de enda partier som inte ens koppar långsiktigt hållbar tillväxt med miljöfrågan utan enbart med finans- och penningpolitik etc)

Annie Johansson (C): Det förutsätter att obalanserna i världsekonomin korrigeras så att länder med stora externa underskott stärker sin offentliga finanser och länder med stora externa överskott ökar sin efterfrågan. Därtill behöver den finansiella stabiliteten stärkas och tillväxtfrämjande strukturreformer genomföras.
(Kommentar: C lär vara det parti som snabbast har förflyttat sig från att ha varit ett parti som mer än de flesta kopplat all politik till miljöfrågan till att numera inte ens förstå frågeställningen.)

Tommy Waidelich (S): En rimlig bedömning är att den globala tillväxten på lång sikt ligger på 3-3,5 procent. Vad som slutligt är en långsiktigt hållbar nivå avgörs självfallet också av hur sociala och ekologisk värden utvecklas.



22 kommentarer:

  1. Herregud! Vad har hänt med mitt parti??
    LvH

    SvaraRadera
  2. Vilken otroligt fantastisk tur att Mikaela Valtersson inte blev språkrör för MP i alla fall ...

    SvaraRadera
  3. Dominique Torettotis juni 21, 12:45:00 em

    Jens Holm är en bra kille! Jag bifogar två blogginlägg som kanske kan vara av intresse.

    http://jensholm.se/2011/05/17/platt-mp-fall-infor-nyliberalismen/

    http://jensholm.se/2011/05/21/v-eller-mp-for-miljon/

    Bonus:

    http://jensholm.se/2011/03/10/20-ledamoter-for-minskad-kottkonsumtion/

    (Varför, MP? Varför?!)

    SvaraRadera
  4. Det skulle vara lättare att smälta om man trodde att (MP) inte vet vad de gör.

    SvaraRadera
  5. Den söndagsskola i ämnet Tillväxt som Birger haft under våren borde printas ut, buntas, häftas och skickas till radions och SVT:s ekonomipratare.

    Det är rätt trist att höra dem tala om tillväxt, tillväxt, tillväxt. Usch!

    Om inte Birger vill/kan göra det så kunde väl GP fixa detta. Ett bra sätt att presentera sig hos SR/SVT.

    Eller hur Trulpen?

    SvaraRadera
  6. Är det verkligen så svårt att smälta att vi inte kan konsumera i samma takt som idag?

    Tror politikerna underskattar väljarna.

    SvaraRadera
  7. Det som förvånar mig en aning är att de gamla uvarna som förstått frågeställningen och sambandet mellan Energi-Ekonomi och Ekologi inte kommer fram och har ngt inflytande inom (MP).

    Snickrar MP ihop en ny agenda och vision när partier byter språkrör? Vart tog ideologin vägen? Har det överhuvudtaget funnits ngn ideologi inom MP förutom att allt ska vara grönt. Om det är så är det inte så konstigt att MP nu hamnar snett.

    Att försöka vrida saker och ting rätt genom att bara attackera symptomen (Ekologi)och samtidigt nonchalera orsakerna till miljöförstöringen, sambandet mellan Energi och Ekonomi kan inte annat än leda till haveri. Och det är väl det som vi ser inom MP?

    SvaraRadera
  8. Varken nya eller gamla uvar är särskilt välkomna till MP-toppen när det riskerar att välta väljartrålen över ända.

    GP håller frågan om tillväxtkritik högt. Vi kommer att göra vårt bästa att bidra till att den diskussionen hålls levande och leder till förändring av det ekonomiska ramverk vi har att förhålla oss till.

    För tillfället har vi dock en del praktiska detaljer att ombestyra.

    SvaraRadera
  9. Det verkar som ett allt mer synligt mönster nu, att många blir svikna av "sina egna". Kanske har alla dessa tagit sig in genom falska premisser eller Judas-mönstret blir nu fullt synligt - pengar pengar...
    Fast ändå obegripligt för den som vill människors allra bästa ...

    SvaraRadera
  10. Joakim.
    Nog är det tragikomiskt att ni skall behöva börja om där Per Gahrton och kompani började, för en herrans massa år sedan. Men lycka till !!

    SvaraRadera
  11. Puhhhh
    Så vilken konsumtion, vilka investeringar och styrmedel ska vi fylla denna tillväxt med så att den blir långsiktigt hållbar? Klippa oss ännu mer? Gå på restaurang fler gånger om dagen? Städa varandras bostäder i dubbla skift?
    Betänk också att Högsta Ledningen i Partiet numer inte anser att effektivitetsförbättringar kan tas ut i minskad arbetstid. Istället ska vi arbeta i vårt anletes svett och konsumera och investera oss ur klimatkrisen.
    "Gröna investeringar" ska finansieras med "hållbar konsumtion".
    Dream on!

    SvaraRadera
  12. E.S. "Så vilken konsumtion, vilka investeringar och styrmedel ska vi fylla denna tillväxt med så att den blir långsiktigt hållbar"?

    En långsiktig tillväxt är i praktiken ohållbar. Inte ens om vi ökar tillväxten genom att använda mindre energi för samma produktion blir det hållbart i längden.

    /Folkhemsterroristen.

    SvaraRadera
  13. Folkhemsterroristen, jag uppfattar det som att det var precis det som var Erik S poäng.

    Eric Secher, visst är det på flera vis tragiskt att MP inte lever upp till förväntningarna hos såpass många människor med gröna perspektiv. Komiken i det har jag dock svårt att se.

    Bäst vore nog om MP, som är en etablerad aktör, tog sig i kragen och blev det systemkritiska kitt som det var tänkt från början. Den strävan är dock avpolletterad sedan början av 2000-talet eller något åt det hållet. Nu är det makt som gäller. Fortfarande.

    Tack för lyckönskningen! :-)

    SvaraRadera
  14. Om USA går under i tid, så finns det,
    en mikroskopisk möjlighet, att vi som människor växer så att vi kan ta ansvar, för vår egen och jordens fortsatta existens.

    SvaraRadera
  15. Tänk globalt.
    Handla lokalt.
    Gå med i nyfödda GP!
    Hemsidan lär vi snart se.

    SvaraRadera
  16. Min enda kritik till politikerna, är att det under sina begränsade giriga Bondförstånds begränsningar strävar efter att skapa Missförstånd hos medborgarna.

    Ett Klotförstånd som ser hela jorden,
    som en helhet, skulle kunna vara en väg till framtiden.
    Kan den dessutom decentraliseras så att människor blir delaktiga och har överblick och känner gemenskap och får vara kreativa och skapande så kommer ansvaret på ett sådant sätt så att det bara finns där!
    Framtiden kan vara möjlig om vi vill och orkar!
    När vi är en del av Jordens mindre kretslopp, då har vi nått ända fram! Då kanske vi också kan låta bli att fördärva de större kretsloppen!

    SvaraRadera
  17. Jag tycker det är lite humoristiskt att Jonny Skalin låter som en managementkonsult. SD har fått kritik för att deras ekonomiska politik är infantil. Jonny har tagit till sig av kritiken, lärt sig tjugo nya jättesvåra ord, och bombar på allt vad han orkar för att framstå som seriös. Snacka om att överkompensera!

    SvaraRadera
  18. SD saknar inte poänger, t.ex. EU-utträdet. Men i de gröna ämnena är de hopplösa. Självklart är de även kärnkraftskramare. Och monarkister.

    SvaraRadera
  19. Jag förstår mig inte riktigt på Miljöpartiet. Hur är det med tillväxtkritiken och arbetstiden? Vilka åtgärder krävs för att ta itu med klimatfrågorna? Hur är det med pacifismen? Hur länge ska vi behöva dras med kärnkraften egentligen? Och RUT?
    Känner mig som killen som ansöker om att få följa med på den här expedition:
    http://www.youtube.com/watch?gl=SE&v=46btEgKmCTo

    SvaraRadera
  20. Mp har sedan länge i praktiken övergivit sin tillväxtkritik. Partiet förespråkat "grön" tillväxt, vad det nu är... Men oavsett om tillväxten är grå eller grön så är den lika ohållbar. Fler frågor som fått stryka på foten är tex arbetstidsförkortning och baslön. Mp:s riksdagsgrupp förespråkar numera också RUT-avdrag och manliga språkröret har förklarat frågan om arbetstidsförkortning som en icke-fråga. Man kan konstatera att partiprogram och kongressbeslut väger lätt som en fjäder bland grästopparna i mp..
    Nåja, vi har ju nu bildat Gröna partiet som vill driva grön ideologi. Mp får fortsätta sin vandring mot mittens rike, där så många andra gått vilse...

    SvaraRadera
  21. För många människor är detta nyheter. Vi befinner oss i olika stadier på förändringsskalan: förnekelse (t.ex. "vi kan hålla på som vi alltid gjort"), vrede (t.ex. "kom inte här och tala om för mig vad jag ska konsumera"), köpslående (t.ex. "ny teknik kommer nog att fixa detta"), depression (t.ex. "ok, jag måste väl ändra mig, då") och slutligen acceptans.
    För att en en ny social logik beteendemässigt ska kunna utvecklas krävs att konstruktiva alternativ lyfts fram. Dessa kan härledas bl. a. ur den positiva psykologin som har gott om evidensbaserad kunskap om hur livstillfredsställelse uppstår från konsumtionsminimalistiska aktiviteter.
    Vidare behöver skolan göras om så att människor redan i ung ålder stimuleras till att blomstra. Samhället har inte längre något behov av att skolan tillverkar arbetskraft för löpande bandet och ännu fler experter på att exploatera jordens resurser. Delad verklig välfärd i en gemensam framtid börjar i skolan.

    SvaraRadera
  22. Verkar som att vänsterpartiets Jens Holm är den enda vassa kniven i lådan...
    Jag önskar att Jens blev partiledare för vänsterpartiet.
    /Malin

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.