tisdag 29 mars 2011

Sluta spela rysk roulett med klimatet

Ny forskning visar att vi kan vara närmare klimatets dramatiska brytpunkter än vad vi tidigare trott.  Det räcker inte att försöka begränsa uppvärmningen till 2 grader.

Vi måste därför omvärdera och skärpa våra tidigare klimatmål. Det framför vi - förutom jag bland annat Christer Sanne och meteorolog Pär Holmgren -  i en debattartikel i GP.

Som grund för vår artikel ligger bland annat följande:
  • Tidskriften Nature har det senaste året publicerat tre studier som skärper bilden. En av dem har funnit belägg för att de senaste årens extrema översvämningar har ett direkt samband med klimatförändringarna.
  • En annan studie tyder på att havens phytoplankton minskat kraftigt sedan 1950, troligen beroende på uppvärmningen av våra hav. Dessa plankton är mycket viktiga för havens förmåga att suga upp koldioxid och producera syre.
  • En tredje studie menar att världshaven, på grund av den ökande mängden koldioxid, försuras tio gånger snabbare i dag än vad de gjorde för 55 miljoner år sedan då jorden upplevde en snabb uppvärmning med påföljande massiv artdöd i global skala.

26 kommentarer:

  1. Detta är struntprat, det blir bara kallare och kallare. Vissa forskare menar ju att vi är på väg in i en ny istid. I Thailand är så kallt som det aldrig varit.Allt som händer nu i världen har hänt tidigare.Isarna smälter då händer ingenting, de flesta ligger ju under vattenytan. Tro dem inte, människan kan inte påverka klimatet!
    cob

    SvaraRadera
  2. Forskarna är köpta av skogsindustrin och vindkrafstinvesterare och får pengar av korrekta politiker
    Bosse

    SvaraRadera
  3. Ojojoj, så varmt det är. Fick inte Holmgren sparken som meteorolog på teve?

    SvaraRadera
  4. Alarm, alarm, alarm från mr Gore och hans undersåtar. Men svenska folket skiter i det där och köper rejälare bilar än alla i EU och som "hotar klimatet". Svenska folket är klokare än klimatalarmisterna.

    SvaraRadera
  5. Klimatförnekarna ger sig inte, de formligen bubblar över av vetenskapsförakt! Sanningen är den att forskare snarare undervärderar, för att vara försiktiga, hotet än säger vad de kommit fram till.

    SvaraRadera
  6. Vi är flera som noterat hur den nye S-ledaren betonar TILLVÄXT. Hur blir det då med klimatpåverkan?
    Vi är också flera som noterat hur Barack Hussein Obama försvarar usanernas deltagande i kriget i Libyen. Så talar en fredspristagare?

    SvaraRadera
  7. B von Z, det ligger något i det du skriver.

    Men samtidigt är det rätt vanligt att folk är tveksamma till forskningen, åtminstone ifråga om den medicinska.

    Där är det inte bara framsteg, utan även felsteg. Senast den förfärliga biverkningen av influensavaccinet.

    Det som talar för att klimatforskningen är mer tillförlitlig, är väl att den inte kan köpas. För det kan den väl inte?

    SvaraRadera
  8. 08:34

    Juholt menar nog något annat med ordet tillväxt. Han avser kanske bara återväxt. Fylla ut hålrummen, eller liknande.

    Det är ju så Sommestad lär mena, enligt lördagsintervjun med henne.

    SvaraRadera
  9. Är väldigt nyfiken, men framförallt förvånad över din tystnad i ämnet, på dina åsikter kring FN:s beslut om flygförbud över Libyen och ett eventuellt svenskt deltagande. Är det rätt av FN och ev. Sverige att genom flygvapenmakt skydda oskyldiga civila från Gaddafis brott mot männskligheten?

    SvaraRadera
  10. Måns, det borde väl stå klart för läsarna av denna blogg vad Birger står i frågan. Dessutom har du fel i din beskrivning av Säkerhetsrådets beslut, hade det gällt att upprätthålla flygförbudet hade jag gillat det, men nu innebär det så mycket mer, nämligen direkt bombande i Libyen. Detta fick bland annat Tyskland att lägga ner rösten.
    HB

    SvaraRadera
  11. De internationella klimatförhandlingarna drar igång igen i april med extrainsatt möte på Bali. EU:s agerande blir viktigt för möjligheterna att få till ett bindande globalt klimatavtal i Durban i slutet av detta år. Som ett led i förberedelserna diskuterar EU nu sin strategi kring sina egna klimatmål samt fortsättningen av Kyoto, punkter som också var uppe på miljöministerarnas senaste rådsmöte.

    På dagens möte när EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard besöker riksdagens miljö- och jordbruksutskott kommer Åsa Romson att lyfta krav på att EU höjer sitt klimatmål för 2020 till minst 30 procent samt fastställer mål för 2030 och 2050 som överensstämmer med de nivåer som forskarna internationellt säger är nödvändiga för att jorden med stark sannolikhet ska undgå allvarliga klimateffekter.

    - EU:s nuvarande strategi att sätta målet för 2020 till endast 20 procent har haft en dubbel negativ effekt. Det har varken lyckats driva på de internationella förhandlingarna mot ett ambitiöst bindande avtal, eller fungerat som en pådrivare för en grön omställning i EU. Många företag och städer i EU arbetar redan med betydligt högre klimatambitioner och investeringarna i klimatsmarta lösningar i EU-länderna ligger efter både Kina och USA. Därför måste EU byta strategi och satsa mycket mer offensivt på klimatomställning på hemmaplan, säger Åsa Romson.

    SvaraRadera
  12. ->Måns: Det libyska flygvapnet är utslaget, liksom större delen av luftförsvaret, just så som FN-resolutionen legitimerade. Vad finns då kvar för svenskt attackflyg att slå emot? Principiellt är det bra ifall svenska trupper kan bidra till att motverka övergrepp av typen som skedde och sker i Libyen, Bahrain och på en del andra ställen i arabvärlden. T.ex. i Gaza, där ju Israel beströdde ett av världens mest tättbefolkade områden med vit fosfor för inte länge sedan alls. Men jag gissar att du inte vill se JAS slå mot israeliska trupper? Jag gissar att du också anser att övergreppen i Bahrein är mer att klassificera som "olyckor" , dvs som det beskrivits av vissa EU höjdare. Det finns massakrer och så finns det massakrer. / Thomas

    SvaraRadera
  13. Urbota korkat att påstå att den som säger att vi kan få stora problem med klimatet skulle vara köpt. Det måste vara det mest olönsamma och otacksamma man kan hålla på med?! Grejen är ju att det inte finns några som helst pengar i klimatvänliga alternativ. Ekonomin är uppbyggd kring fossila bränslen. Kom med argument istället för känslostormar. Det här liknar ingenting.

    SvaraRadera
  14. Det roligaste med klimatskeptikerna (till exempel han som skickade in fyra snabba inlägg här innan klockan 8) är att de skyller på den mäktiga vindkraftsindustrin. Hahaha! Typ: enkla, hyggliga bil- och oljeföretagare bäva när det stora och mäktiga vindkraftsimperiet kommer...

    SvaraRadera
  15. Thomas 11:12, bra sagt, tack!



    Två bra nyheter på radions P1 idag:

    1) MP-kongressen ska av valberedningen rekommenderas välja Romson till kvinnligt rör.

    2) SR P1 inbjuder alla, som vill vara sommarpratare, att anmäla sin vilja NU!

    Snälla Birger, VILL! Ty därmed visar du än en gång din respekt för oss birgerianer.

    SvaraRadera
  16. Thomas: Jag håller fast vid min löjligt stolta princip om att aldrig själv söka ett uppdrag. Vilket jag faktiskt aldrig gjort.

    Måns: Jag hade föredragit att Sverige valt en annan väg än den militära för sitt internationella engagemang. Världen har inte brist på soldater, ammunition och vapen. Men brist råder på sjuksköterskor, mediciner och operationssalar. Att utifrån detta växla över från militär till sjukvårds- och räddningsinsatser skulle vara rationellt, modigt och bra för både Sverige och världen.

    När nu läget är som det är, så är jag ganska övertygad om att JAS-Gripens närvaro i Nordafrika inte betyder just någonting annat än att vi sugs in i Nato och att JAS får ett bättre CV när det gäller stridserfarenhet.

    Ska JAS nu ändå användas så anser jag att de endast skall användas för att upprätthålla flygförbudet, inte för att användas till strid. Jag anser att Säkerhetsrådet gick för långt i vad uppdraget skall innebära, vilket också bland annat Tyskland anser.

    SvaraRadera
  17. Länken till formuläret där man föreslår sommarpratare:
    https://web.questback.com/sr/rlgg8xlzdj/

    SvaraRadera
  18. Just nu pågick en presskonferens om valberedningens förslag till MP:s språkrör.

    Åsa Romson talade väldigt bra, men hyllade samtidigt den hittills förda politiken.
    (Märkligt f.ö. så lik hon är Wetterstrand. Fattas bara en hästsvans. Är de kusiner?☺)

    Sedan talade Fridolin. Även han prisade partiets förda politik. Svårt att tro att han är med i Steg 3. Men det är han, varför vi nog kan vara lugna. MP är väl på väg att hitta hem igen.

    SvaraRadera
  19. Genom förbränning överförs omkring 6 miljarder ton kol från geosfären till atmosfären årligen. Det är lite jämfört med att i hydrosfären finns omkring 40 000 miljarder ton kol varav nästan allt i djuphaven. Omkring 100 miljarder ton transporteras till atmosfären årligen och 150 miljarder ton till geosfären i form av sedimentära bergarter.
    Spelar människornas förbränning någon roll i sammanhanget?

    SvaraRadera
  20. Bengt skriver ovan att det spelar ingen roll vad vi gör. Rånar inte vi den gamla damen så rånas hon i alla fall... Visst är det så att det spelar roll om det läcker in mer vatten i huset om hinken redan är full.

    SvaraRadera
  21. Det var en fråga. Det naturliga kretsloppet är ju så mycket större än det av människan skapade utsläppen. Den naturliga variationen mellan olika år, kanske är större.
    Jag vet inte,jag bara undrar.

    SvaraRadera
  22. Hur kommer det sig att det finns ett så utbrett forskningsförakt när det gäller klimatfrågan? Det skribenterna i GP har gjort är ju att sätta fingret på den faktiska forskning som finns och som oroar allt fler forskare som ägnar sig åt dessa frågor.

    SvaraRadera
  23. Att Fridolin och Romson talade gott om den förda MP-politiken var ett måste, oavsett vad de tänkte inom sig.

    Antag att de sagt det motsatta, hur skulle det gagna saken? Det viktiga är väl att de för en bättre politik från och med avstampen.

    Eller som Fridlin sa idag, angående valsamarbetet: "Jag recenserar inte bakåt".

    SvaraRadera
  24. Hur vore det om vi närmade oss frågorna kring Moder Jords mineraler ur en helt annan vinkel, nämligen denna:

    Hur kan vi vara säkra på att Jordens "inälvor" inte behövs, där de är?

    Antag att vi i en framtid kommer på, att de har en betydelse, trots att de ligger kvar. Är oljan Jordens blod och lymfa? Är stenkol och malm hennes lever och andra organ? Står dessa "inälvor" i något radiologiskt förhållande till andra himlakroppar?

    Kan man lära sig att lyssna på jordens röst?

    I dagens kultur blir förstås dylika funderingar avfärdade.

    Men det lär finnas en morgondagens kultur också.

    SvaraRadera
  25. Radiotips, ca 38 minuter in i detta klipp kommenteras Anders Borg olika roller som människa och som nationalekonom:

    http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3718

    som människa skulle han inte råda någon att konsumera mera i tuffa tider men som nationalekonom skulle han göra det. Dock har han inte mått så bra när han stått och sagt i talarstolen att vi ska shoppa oss ur kriser...

    Det måste väl ses som ett jättekliv för mänskligheten, med detta erkännande?

    Hoppas Anders Borg snart blir entledigad från nationalekonomrollen och får vara människa på heltid.

    /A

    SvaraRadera
  26. A: kan du kolla om adressen är rätt? Hittar det inte på den du nämner.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.