söndag 2 januari 2011

Söndagsbagatell

Från Lars Vilks blogg.
Med anledning av min lätt sarkastiska ton vad gäller Lars Vilks igår känner jag visst behov av att sno en bild från hans blogg som visar den konstnärliga förmåga han besitter, om nu någon tror att han bara kan rita streckgubbar. 

Sedan vidhåller jag att det vore kul om den omtalade Guden steg ner som rondellkatt - detta har gjort en bloggläsare lite upprörd. Men det var inte någon elakhet från min sida. Jag är mycket förtjust i just katter. Uppfattar dem som stora livsfilosofer. Skrev om det så här en gång:

"Katterna ligger i köksfönstret. Solen värmer och de har överblick över alla livets väsentligheter som utspelas i ett kök. De gör sig inte till, lismar inte, är inte underdåniga utan visar vad de tycker. Jag gillar katter. Vi har ett gott förhållande. De accepterar att jag bor i deras hem. De bekräftar min rätt att bo där genom att då och då puffa med nosen eller med tassen.

Katter tar tillvara livet. Fyller sina liv med lagom mycket arbete, lagom mycket lek och lagom mycket lättja. En katt är stolt, ärlig och låter sig inte hunsas. Jag har svårt för hundar som viftar på svansen och som underdånigt suckande ligger vid fötterna och är trogna oavsett om man är en drummel eller inte. Kjell Olof Feldt har hund. Stig Malm också." (Ur Svarta oliver och gröna drömmar)

16 kommentarer:

  1. Öj, han är ju en konstnär!

    SvaraRadera
  2. Tack för länken till Wilks, mina fördomar kom på skam!
    ReR

    SvaraRadera
  3. Visst är Wilks en skicklig konstnär, vilket förtjänar att påpekas eftersom människor har en annan uppfattning som det tycks i debatten.

    SvaraRadera
  4. Underbart att du ser katter som stora livsfilosofer! Göran Jackson skaldade en gång följande rader i NONS brevlåda:

    "Katten är ett klyftigt djur
    följer troget sin natur.
    Medan hunden däremot
    är en duktig - idiot."

    Hoppas inte någon ny bloggläsare blir upprörd...? aj, aj,,,,

    SvaraRadera
  5. Carl Bildt har, vad jag vet, ingen hund. MEN,för att vara på talbar fot med Makten, så viftar han gärna på svansen!

    SvaraRadera
  6. Visst kan Vilks teckna, men det finns fler sätt att uttrycka konst än via teckande/målade bilder!

    Exempelvis textil, silversmide och video. Det finns också konceptuell konst som handlar om idéer, kommunikation och reaktioner.

    Konceptuell konst är i princip det Lars Vilks sysslar med, och därför är det kanske inte jätteviktigt om han kan teckna eller inte!

    Skulpturen "Nimis" på Kullaberg i Skåne är inte främst en skulptur, utan främst ett konceptuellt konstverk, där konstverket består av myndigheters, medias och allmänhetens reaktioner och idéer kring skulpturen.

    Vilks är alltså inte främst skulptör eller bildkonstnär utan konceptualist. Kanske det är därför han också är så missförstådd?

    SvaraRadera
  7. Två frågor: kommer du att intervjua denna man i "En bok en författare"? i vår?

    http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.518587-vart-prylraseri-ar-en-ohallbar-illusion


    och: var är den senaste nyhetspanelen? Var du inte med nyss?

    Allt gott!

    /flitig bloggläsare

    SvaraRadera
  8. såg just att du lagt in den senaste. Sist jag tryckte var det en gammal. Förlåt!

    Fråga ett kvarstår..

    SvaraRadera
  9. Tack för länk 16:21!

    SvaraRadera
  10. Utanför fönstret hoppar en skata fram och tillbaka. Plötsligt flaxar den iväg någonstans, ingen vet vart och varför.

    Kan det bära sig det där

    SvaraRadera
  11. Svar till "flitig bloggläsare": Nej, jag har inte fått Alfs senaste bok på min intervjulista.

    En intressant länk för er som gillar vad han skriver kan ju kika på den här debatten:
    http://www.lu.se/forskning/debatt-i-lund

    SvaraRadera
  12. synd, men tack för länken! mycket intressant debatt. synd att Lise Nordin tackat nej till att nomineras som nytt grönt rör...


    FB

    SvaraRadera
  13. När du skriver om katten som tar tillvara livet och fyller sitt liv med lagom mycket arbete kom jag att tänka på några rader ur "Förflutenhetens landskap" av Peter Englund:
    "Människan gjorde sig fri från den nyckfulla tyranni som fanns i naturens växlingar, men bara för att bli fångad av maskinen. För det paradoxala var att samtidigt som människan skaffar sig ett verkligt grepp om tiden, så gled denna tid ur hennes kontroll. Vi tvingas leva efter mattsamma rytmer som inte är organiska eller komma ur naturen utan som skapats av maskinerna.
    Att arbeta åtta timmar dag ut och dag in är givetvis vansinne. Människans naturliga arbetsrytm verkar vara högst ojämn och bestå av stråk med mycket hög och hård aktivitet blandad med perioder av stilla lättja." (!!)
    Eric

    SvaraRadera
  14. Tack för Lunda-länk! Ska absolut återbesökas.

    SvaraRadera
  15. Instämmer: Tack för Alf Hornborg !
    Eric

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.