fredag 26 november 2010

Vem är rädd för jämlikhet?

Tid: Lördag 13.30 – 15.00
Lokal: Fabiansalen ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm
Samtalet spelas in av SVT.

Klyftorna i Sverige har växt under 30 års tid. Nu visar forskning att det finns ett samband mellan ojämlikhet och försämrade skolresultat, ökad brottslighet och ohälsa. Trots det dominerades valdebatten av skattefobi och hårdare tag i skolan. Några rödgröna visionärer ger sin syn på varför jämlikhet tycks vara så hotfullt, och presenterar sina förslag för ett jämlikare Sverige.
Medverkande: Birger Schlaug, Josefin Brink, Marika Lindgren-Åsbrink, Stefan Carlén och Anette Lydén.
Arr: Nätverket för Gemensam Välfärd, Verdandi och LO-distriktet i Stockholms Län.
Mer info här.

7 kommentarer:

  1. Det öppnar sig nya möjligheter för att driva en nyliberal ”satsa-på- dig-själv”-politik när majoriteten av befolkningen (två tredjedelar ) har nått en hög grad av välstånd. De två-tredjedelarna saknar ofta inga, eller få referenser, till vad det innebär att leva ett otrygg och relativt fattigt liv. Politiken verka bygga på att gynna en medelklass – eller undre medelklass - som konkurrerar sinsemellan för att positionera sig högre inom sitt eget segment t ex genom ökad konsumtion . Men den bygger också på att ha en underklass som kämpar för att komma ur sin relativa fattigdom. Genom en försämrad välfärd skapas en lönepress nedåt vilket innebär nya” jobb i låglönesektorn. Då får medelklassen råd att köpa tjänster från denna grupp och arbetslöshetsstatistiken förbättras genom de ökande klyftorna. På sikt blir det kanske ännu högre BNP – med tanke på ökad kriminalitet, ohälsa och nya behov inom säkerhetsbranschen m.m. Spekulation, kanske till viss del. En sak är däremot helt säker: Förutsättningarna till ett lugnare tempo, arbetstidsförkortning och en rättvis och solidarisk miljöpolitik minskar avsevärt.
    En signal att vi snart nått fram är:
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4202648

    SvaraRadera
  2. Vem är rädd för jämlikhet? Ja det torde vara radikalfeministerna.
    Kolla Pär Ströms blogg Genusnytt.

    SvaraRadera
  3. Kan jämlikhet förenas med "multikulti"?

    Vad är svensk kultur, frågade en kommentator nyligen.

    Ingen tycks kunna definiera den, men lika förbaskat tycks folk "känna på sig" att en sådan existerar.

    Det kanske är en känslofråga mer än en tankefråga. Men må känslor ringaktas för den skull?

    SvaraRadera
  4. I 1940-talets svenska folkskola fick vi barn lära oss vara nationella, men då enligt den goda varianten. Vi fick ofta sjunga nationella sånger och dyrka det svenska landskapet, folkets traditioner etc, för att inte tala om fanan. Den skulle man ta av sig mössan eller niga för, när den passerade i en parad exempelvis.

    Hela denna generation skulle senare i tiden plötsligt bringas ändra sig helt, om den ville bli accepterad, för nu kom vindarna från annan riktning. Idag frågar man sig t.o.m. vad "svenskt" är för något.

    Svaret kanske finns på andra håll i världen, där folk har hört talas om Sverige, ett land att flytta till. Men vad har detta med jämlikhet att göra?

    Begreppet kommer väl från franska revolutionens Égalité, men vårdades i svensk arbetarrörelse och kom att ses som svenskt eller nordiskt. Att detta synsätt kan locka förtryckta kvinnor att fly till vårt land är begripligt. Men hur kan det locka gubbarna?

    SvaraRadera
  5. PS. Jag ursäktar mig lite. Skrev nu n ny kommentar under "Vargintervjun" (om du vill läsa) - jag var lite för ivrig. Men jag är varken politiker, journalist eller författare - de tänker nog till en extra gång. Jag agerar ofta spontant...:) i frågor som engagerar.
    Jämlikhet: Den går för trögt. Vi fick ju lära oss nu att vargen faktiskt är mer jämlik än oss människor!

    SvaraRadera
  6. Hej, var på ABF, alltid kul att se dig - i pålitlig svart skjorta, bara så synd att det är så svårt att få till den riktiga debatten/mötet, hela pusslet - om sambandet mellan solidaritet, jämvikt och tillväxtfanatism, intressant med påpekandet från publiken om det unika med Japan, som trots enorm tävlingsinstinkt klarar att kapa i toppen (av solidaritet?)
    Eric

    SvaraRadera
  7. Eric! Håller med dig, det blev inget samtal tyvärr, för kort tid och jag tycker nog att många höll sig utanför ämnets två frågeställningar.

    Mira, skönt att du vet vad jag står i vargfrågan...

    Leif: Klokt, som vanligt!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.