Så är då partiledarintervjuerna i SVT avslutade. Vinnare blev nog det parti som inte var med, men som det talades om: Sverigedemokraterna. En utfrågning av Jimmie Åkesson hade varit intressant - och demokratiskt välmotiverad.
Rent tekniskt uppfattar jag att Jan Björklund och Lars Ohly var skickligast - överhuvudtaget har Vänsterpartiet gjort en överraskande bra valrörelse i allt från den ekonomiska debatten i SVT till partiledarutfrågningar.
Mona Sahlin fick inleda, vilket alltid är svårt eftersom man inte vet vilken strategi som utfrågarna tänker arbeta efter. Hon var noga med att vädja till våra solidariska sidor, till skillnad från Reinfeldt som valde att envist och kontinuerligt vädja till våra egoistiska sidor. Sahlins svaghet ligger i att hon a) engagerat och offensivt kritiserar de stora skattesänkningar som hon och Reinfeldt fått men b) inte gör ett dyft för att rätta till detta. I de rödgrönas förslag ligger ju alla de skattesänkningarna kvar. Jag får inte ihop det.
Fredrik Reinfeldt driver, mer än någon annan, det han kallar jobbpolitik. Han har fått det dithän att den som lovar mest arbete till flest människor uppfattas som bäst. Det måste betraktas som ett paradigmskifte i svensk politik - tidigare har man talat om att minska arbetslösheten, sänka arbetstiden, men nu uppfattas det som fint att tvinga människor att arbeta mer, intensivare och längre. Han har fått valrörelsen dit han ville. Men kylan när det gäller illa drabbade människor känns obehaglig - och att göra det till en konst att vädja till våra egoistiska sidor känns olustigt.
Maud Olofsson talar så fort, och hoppar så snabbt mellan olika trådar, att jag faktiskt inte orkar lyssna på henne. Jag lyssnar tio minuter i taget på SVT-Play, tar en paus och försöker förstå vad det är hon egentligen säger i ordkaskaderna.
Hennes tes om att nya företag ger jobb är oändligt förenklad: hon tycks tro att det blir mer jobb om kommunen lägger ut på entreprenad och om var och en av oss startar eget företag för att med F-skattsedel göra samma sak som tidigare.
Hennes argumentation om kärnkraften är rent löjeväckande: genom att öppna upp för nya reaktorer så öppnar man upp för "det förnybara". Sanningen är ju den att om hon inte bytt uppfattning så hade vi sett slutet på kärnkraftens era eftersom reaktorerna börjar bli för gamla - och därmed hade det förnybara tagit över.
Jan Björklund var klart skicklig - med demagogisk pedagogik och ett leende på läpparna skulle han kunna låta införande av dödsstraff och atombombning av Iran låta som något både harmlöst och fullständigt naturligt. Han har dessutom rätt i att energiuppgörelsen med Centern innebär att ny kärnkraft kommer att byggas. Folkpartiet kommer att göra ett bra val.
Göran Hägglund såg jag inte, men partiet tycks mig ganska ointressant eftersom det inte tillför något till det politiska samtalet - man har ju släppt alla sina profilfrågor. Jag ogillar dessa profilfrågor, men anser att det finns ett värde i att även de frågorna finns med i det demokratiska samtalet.
Lars Ohly balanserade snyggt mellan ödmjukhet, självdistans och tydliga budskap. Det kommer att gå bra för Vänstern i valet. Tjatet om allas rätt till heltid - men inte rätt till deltid - är tröttsamt, men engagemanget för bättre vård och skola utan vinstintresse är vinnande och kan utan vidare dra röster bort från Miljöpartiet, som ju plötsligt tycks var det parti som mest av alla försvarar att skolor drivs av internationella bolag med vinstsyfte - obegripligt! Vänsterns, sedan flera år tillbaka, raka linje i frågan om svensk trupp i Afghanistan skiljer sig också från Miljöpartiets virriga linje.
När utfrågarna hävdade att det fanns en utredning som visade att sänkt arbetstid skulle kosta 270 miljarder borde Ohly bett utfrågarna redovisa den utredningen. Den finns nämligen inte i annan form än som ett slarvigt nedklottrat papper från regeringskansliet.
För Maria Wetterstrand lär utfrågningen varit ett smärre helvete eftersom det alltid är pressande att leva upp till enormt stora förväntningar - jag minns hur lättsamt och positivt det var att fixa partiledarutfrågningen i 1994 års val då jag hade allt att vinna eftersom opinionsmätningarna innan pekade på två procent... Och hur pressande utfrågningen var 1998, då jag fått rykte om mig att vara skickligare än jag var och dessutom hade allt att förlora. Jag gjorde dåligt ifrån mig 1998.
För Maria Wetterstrand gick det sådär, det är inte lätt att försvara en blockpolitik som ligger en bra bit från det egna partiets uppfattningar. Hon är en god rödgrön representant, lojal till utmattningens gräns.
Hon tog inte chansen att angripa tillväxt- och konsumtionssamhället när frågan om nya köpcenter togs upp, hon valde att inte gå till offensiv i klimatfrågan när frågan om köttskatt kom upp och hon planade ut i socialdemokratisk argumentation när det gällde kärnkraften och transportberoende. Hon lär inte ha skrämt någon betongsosse, men inte heller fått hjärtan att brinna hos oss som vill se omvandling från konsumtionssamhälle till utvecklingssamhälle.
Jag sörjer att inte Maria fick vara en fri grön fågel som hade möjlighet att tända hjärtan för en grön livsbejakande kulturrevolution där tillväxtsamhällets stress och konsumtionshets fick konkurrens av en annan vision.
Hur går det då i valet? Tja, jag vidhåller att 1+1+1+1 blir mer än 4 för borgarna, men att 1+1+1 blir mindre än 3 för oppositionen. Jag är rädd för att Alliansen vinner valet - om nu Centern kommer in i riksdagen - och att Sverigedemokraterna kommer in utan att bli det minsta partiet. Jag tror att Vänstern blir större än Miljöpartiet.
fredag 10 september 2010
20 kommentarer:
KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.
LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.
MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.
VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.
DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Maria Wetterstrand sa flera gånger att SD kommer att få den makt de drömmer om.
SvaraRaderaAlltså var detta en indirekt maning att välja SD, om man känner för det, men kanske ryggar pga att rösten skulle kunna vara bortkastad vid en marginalisering i riksdagen.
Maria punkterade därmed, vad de gamla partierna och deras SVT & TV4 försökt få oss att tro.
I övrigt var Ohly bäst i raden av partiledare. Såväl tekniskt som substansmässigt.
Instämmer helt i dina omdömen, inte minst den sista om Wetterstrand. Lite sorgligt på något vis.
SvaraRaderaSjälv lägger jag rösten på FI. Hörde Schyman på medborgarplatsen häromdagen argumentera för 30 timmarsvecka på tio års sikt. Utmärkt.
(1+1+1 osv; Passar på att dra en lans för 1-1+1-1 (Zero), det "ärofyllda återtåget", New Generosity och STEG 4.
(www.newgenerosity.blogspot.com))
Eric
Märktes igår att Maria Wetterstrand börjar bli panikslagen. I alla valrörelser har ett parti sjunkit kraftigt mot slutet, 2002 var det M, 2006 var det FP och det kan mycket väl bli MP 2010. Det mest obegripliga var hennes argumentation kring SD.
SvaraRaderaKan någon förklara för mig varför det är mer att spela SD i händerna att Alliansen vill stödja sig på MP i ett sådant läge än att de rödgröna fullständigt utsiktslöst försöker locka över C och FP in i en regering? Även de rödgrönas supportrarna bör väl ändå se att vid ett läge där SD får en vågmästarroll bör man till en början låta det block som är störst bilda en minoritetsregering.
Vilket troligt scenario ser Maria Wetterstrand att man kan bilda en majoritetsregering på i ett läge där SD är vågmästare? S+V+MP+C/FP(dessa två skulle i ett sådant läge bli fullständigt omintetgjorda av sin väljare)? Vilken trovärdighet har hon att vara benhård i denna fråga efter hur hon agerade 2002? Då försökte hon bilda regering tillsammans med FP, C och KD med passivt stöd av M (de sistnämnda fullständigt tokdissar hon nu)?
Rapp och effektiv recension av intervjuerna. Hade inte Gudrun varit ett enda stor EGO, hade jag röstat på henne. Nu får det bli nåt rödgrönt pga att jag inte vill att Alliansen skall fortsätta. Kanske vänstern för första gången i mitt liv, det känns lite obehagligt och främmande men i dessa tider gäller det att dra åt motsatt håll än Reinfeldt. Wetterstrand, javisst, men det känns som om Mp inte vill något längre, annat än att sitta i en regering. Hon kunde ju varit en lite grönaktig. lätt Stureplansinfluerad, sosse lika gärna.
SvaraRaderaMicke, miljöpartist
Tyvärr måste jag säga att din analys är träffsäker. Tyvärr, tyvärr. Åhhh, vad Maria hade kunnat påverka opinionen om hon vågat vara grön!
SvaraRaderaDet var visserligen mer än tio år sen du var språkrör och hade nåt uppdrag i partiet men varför kan du inte vara lojal mot de som nu driver partiet till ett framgångsrikt val. MP är moderniserat och realistiskt och kommer, med eller utan din lojalitet, göra sitt bästa val hittills. Din kritik av "tillväxtsamhället" är negativt och utvecklingsfientligt, låt oss använda tillväxten till något gott och grönt! Hoppas få se dig på barrikaderna igen när du sansat dig lite! För du var bra under din tid också, men nu har det vuxit (grön?) mossa på sina åsikter.
SvaraRaderaClinton och Zebbe
Ojdå, du har charmat Aftonbladets läckra modeexpert som skriver "Kunde inte låta bli att imponeras rejält av Birger Schlaug. Cool, rolig, kunnig och kaxig."
SvaraRaderaHär skriver hon och där finns också en video fråbn radioprogrammet.
http://blogg.aftonbladet.se/modeetc/2010/09/valmodevisning
Birre fan-club
Bra analys av intervjuerna. Ja den göran lyskraften har tyvärr tonats ner till omisskänlighet av den röda filt som ligger över den gröna lampan. Snart riskerar den gröna gnistan att kvävas av det röda tjocka täcket.
SvaraRaderatrist och tråkigt. Ska detta kallas "modernt"???
Nisse
Jag tycker också det var kul att Birger charmade Aftonbladets modeexpert. Där ser man.
SvaraRaderaOch det där med att bara kunna lyssna på Maud Olofsson i mer än 10 min därför att hon talar för fort.
Asgarv.
Underbar bild! Maria i fallskärmen landar bland sossarna...
SvaraRaderaNoterade att det var saker(skattehöjningar) som Maria sa de rödgröna skulle komma överens om och offentliggöra EFTER VALET. Varför skall väljarna inte få veta innan valdagen?
SvaraRaderaEn utfrågning av ditt "enmansparti" hade varit intressant. Jag undrar vad väljarna skulle säga om alla dina djärva grepp här på din blogg :-) Stopp för tillväxten, t.ex. "Ingenting till någon" kunde ja vara din valparoll :-)
SvaraRaderaMaria var väl så grön som hon kunde vara. Mörkgrön politik går inte hem i stugorna, då hade partiet rasat under 4 %-spärren. Partiet måste ligga ungefär där de övriga partierna ligger när det gäller miljön. Det finns en bred samsyn i dag.
SvaraRaderaTräffsäkert om Björklunds leende demagogi. Ja, nog skulle han kunna "sälja" ett lagförslag om införande av dödsstraff, om han ville. Det skulle låta hur självklart som helst.
SvaraRaderaHur är det förresten, har inte Sverige kvar dödsstraffet i krigslagarna? I så fall kan man ju undra, om man redan i fredstid övar i "konsten" att avrätta folk.
Exempelvis sådana som samarbetar med fienden.
Vet någon något om dylikt?
Måste bara säga att jag tyckte Maria var lysande. Rapp, intelligent och fantastisk. Kan man önska sig en bättre politiker?
SvaraRaderaKanske kunde hon varit ännu vassare i samhällskritiken, men det är väl inte sånt man ägnar sig åt en vecka innan ett val? Då gäller det väl bara att sitta still i båten och presentera vad man vill de kommande fyra åren?
Jag tycker Mp:s valmanifest ändå, trots att Birger inte tycker det, är ganska radikalt. Tänk på omställningen av transportsystemet (till järnväg), tänk på utvecklingen av den förnybara energin, och tänk på kollektivtrafiksatsningar, landsbygds- och storstadspolitik!
Maria = BÄST (i viss konkurrens med Birger).
Intervjun med Wetterstrand var den enda som jag såg i sin helhet, så jag kan inte säga så mycket om de andra partiledarnas insatser.
SvaraRaderaVad gäller Maria så var jag dock klart imponerad! Skulle gärna se henne som statsminister i en rödgrön regering, men som opinionsmätningarna nu ser ut, så lär hon väl inte ens bli miljöminister...
20:07
SvaraRaderaMätningarna gjordes innan Maria framträdde. Avvakta nästa mätning!
Jonny Fagerström, Marian Radetzki och Lars Bern.
SvaraRaderaI vår värld finns det, ovan här, riktiga förvillare.
Mitt förslag, som kanske är allt för farligt för Klotet, är att vi så fort som möjligt, borde ta strid med dessa .
En annan variant är att totalt ignorera dessa.
En tredje väg är staka ut nya spår.
En fjärde väg skulle kunna vara att skapa föreningen för framtidens begynnelse.
Där skulle naturligtvis poeter, världsmedvetandegörare, mentala krigare och lokala kulturskapare och samhällsbyggare vara med.
En liten förutsättning, för att det ska komma att fungera, är bara att människor har ett klotförstånd som tillåter att lokala kulturer under denna parasoll bildas.
Ingen ska naturligtvis behöva vara Klotets röst i världen hela tiden, utan den rösten, bör komma från olika håll och gärna från den som kan uppenbara hur Jorden som helhet fungerade före människans ankomst och visa en väg framåt
En inte helt lätt uppgift blir att gå tillbaka till den tiden när det gick fel, kanske ända till den tid när vi klev ner från träden.
Den tid är förbi när vi kan tro på evig tillväxt genom ekonomisk kolonisation och rovdrift av ändliga tillgångar och förstörelse av de kretsloppssystem som vi en gång var en del av.
Det är dumt att vänta tills det är för sent.
RL
Ovanstående inlägg anmäls..
SvaraRaderaDet är oroande, inlägget antyder att vi i alliansregeringen inte fattar hur det står till med vår jord, men det gör inte socialdemokraterna heller. Vi kan ju inte tala om för folket vad vetenskapen säger och vad de ska tycka då skulle de ju inte rösta på oss. Folket följer ju sin inre röst och det måste vi ju respektera. Röststödet är nu mer 62 miljarder kronor när man räknar in konsumtionsstödet för den sittande regeringen.
Folkets röst, är min vinning.
Per år ska det vara.
SvaraRaderaTvillingtornen växte upp till himmelen.
USAs konsumtionsnfilosofi som anammas av Hela världen, kräver att Jorden går under.
Dä ä dumt!
Därtill Rädd och Nödd och Tvungen, sade den sista människan!