måndag 2 augusti 2010

"Lekstuga för politiska passioner"

- Med en privatisering hindrar man att Vattenfall blir en lekstuga för politiska passioner.

Det säger Carl B Hamilton, folkpartiets energipolitiske ansvariga och detta partis tunga politiker när det gäller ekonomisk politik.

"Politiska passioner"... Etik, avveckling av fossila bränslen, satsningar på förnybar energi, skatter som medför att de externa kostnaderna - det vill säga miljöförstöring - vävs in i priset är väl sådana "politiska passioner" som Carl B Hamilton räds.

Mitt första möte med Hamilton bestod i att han och Bengt Westerberg debatterade ekonomisk politik med mig på redaktionen hos Veckans Affärer. Året var 1987.

Det var något skumt i luften när jag kom in på redaktionen, där Bengt Westerberg, Carl B Hamilton och redaktören träffats redan innan vi skulle träffas...
Det visar sig att man hade en plan. Tillsammans.

MP hade siffror kring 10 procent i opinionsmätningarna - precis som nu - och folkpartiet var det parti som startade offensiven mot oss. Chansen att MP som första nya parti på 70 år skulle ta sig in i riksdagen var uppenbar. Vi hade flyt. Så pass att Bengt Westerberg hade gått till våldsamt angrepp. Och nu ville Veckans Affärer "avslöja" miljöpartiet genom att låta Westerberg såga mig i nivå med fotknölarna. I en ekonomisk debatt.

Men Westerberg var rädd, han hade med sig Carl B Hamilton så det blev två folkpartister som debatterade med en miljöpartist.

Jag påpekade det orimliga i detta, men redaktören på tidningen log bara elakt till svar. Det var första gången jag förstod att etablissemangets män var rädda för oss. Men jag hade redan anat att man var ute för att manipulera den här debatten, så jag hade med mig en egen liten bandspelare så att man inte skulle kunna vrida på citaten.

Redaktören såg sur ut när jag monterade upp en egen mikrofon och tryckte igång inspelningen. En av folkpartisterna fnös och muttrade något om en "ny innovation".

Skrev om detta här, där en del av debatten är redovisad. Artikeln blev nog inte det som vare sig redaktören eller folkpartisterna tänkt sig. Den blev riktigt bra, men helt riktiga citat. Jag tackade min bandspelare för det.



En tid efteråt meddelade Handelshögskolans tidning - på ett helt uppslag - att miljöpartiet nog var de riktiga marknadsekonomerna eftersom vi var det enda parti som ville att de externa effekterna (det vill säga bland annat miljöförstöring och sociala kostnader) via skatter skulle ingå i en varas pris. För varför skall man privatisera vinster och socialisera kostnaderna...?

13 kommentarer:

  1. Robert Lagerkvistmån aug. 02, 11:41:00 fm

    Hamilton och Stureplanscentern tycks mig som skräckvarelser. Allt som byggts upp av generationer skall slås sönder i en otäck nyliberal anda där effektivitet är detsamma som snabba pengar. Jag är faktiskt rädd och ser det blivit "normalt" att tycka åt det håll som Hamilton förespråkar.

    SvaraRadera
  2. Roligt med glimtarna från ditt "insider-liv". Subjektivt förstås, men det är OK.
    Man blir påmind om hur vilseförda/förda bakom ljuset/lurade vi troligen är, allt som oftast.
    Eric

    SvaraRadera
  3. Hade Carl B Hamilton hoppat av sossarna redan då?
    För mig känns han fortf som en nykomling hos fp, som gör allt för att vara värre än originalen. Vilka å sin sida tappat färgen.

    SvaraRadera
  4. Men journalister är väl ojäviga, politiskt "neutrala", objektiva - eller?

    SvaraRadera
  5. Typiskt Westerberg, en riktig ål är han.
    @Fred Lane
    Ha, ha, ha...du är rolig du ;-)

    SvaraRadera
  6. Varför ligger mineraloljan djupt, djupt inne i jordklotet?

    Varför hänger bananer och andra frukter lätt åtkomliga?


    Kanske för att vi är skapta för ett liv i jordens evigt gröna zon, och med andra bränslen än olja.

    Gt

    SvaraRadera
  7. Robert: Jo, så tycks det vara.
    Eric: Subjektivt, jo så är det förstås. Tror därför att det är bäst att vänta minst tio år innan man skriver memoarer eller så. Kanske lättare att se sina egna brister då¨.
    Lars-Eric: Jasså, han har varit sosse.
    Fred: Kul!
    Gt: Gäller väl mineraler också i så fall. Hårda bud!

    SvaraRadera
  8. Lars-Erick Forsgren: Jag tror att du förväxlar Carl B Hamilton med Carl Hamilton. Lika namn, men olika personer. Den sistnämnde, som Birger inte åsyftar, var (är?) sosse och har varit politisk krönikör på Aftonbladet.

    SvaraRadera
  9. Ja, Birger, kanske det. Vi har möjligen inte därnere i gruvhålen att göra.

    Men mineraler förekommer även i dagen, om än så pass sparsamt att de inte räcker till för kanontillverkning.

    Gt

    SvaraRadera
  10. Jag har inte kunnat läsa papperstidningen, men enligt en medlem i Nätverket för gemensam välfärd finns följande att läsa i SvD idag (fast inte på nätet ännu):

    Reform skapad av blind ideologi


    Jag gick in på Apoteket vid Götgatan och letade efter ett knäskydd i storlek large. - Vi har sålt slut, sa apotekaren. - Kan ni kolla om de har det i Bagarmossen?

    - Nej de tillhör en konkurrent. Du kan åka till Gamla Stan, de ingår i vår kedja.

    - Men jag ska ju till Bagarmossen, det är åt motsatt håll från Gamla Stan. Förut kunde ni kolla på alla apotek.

    - Ja, men vi är numera konkurrensutsatta.

    Jag frågade henne om de hade märkt någon skillnad på priser eller utbud sedan de privatiserats.

    - Nej ingen märkbar, sa hon med en nöjd ton.

    - Så, har jag förstått dig rätt att enda skillnaden av privatiseringen är att ni inte kan ge mig den service som ni kunde innan?

    - Ja, om du menar så.

    Ja men vad fan! På vilket annat sätt kan man mena det på då?

    När man som jag bor utomlands och åker hem en gång om året så blir samhällsförändringar ganska tydliga. Den där gradvisa tillvänjningen försvinner och istället blir det uppenbart hur salamin skivats och bara en korvstump återstår.

    Men en bastion har stått stark: Apoteket. En samhällstjänst som faktiskt fungerade.

    Då kommer regeringen och gör alla fotbollstränares arvsynd: ändrar ett vinnande lag. Privatiseringar är bra när de leder till lägre priser och bättre utbud. Men det betyder inte att privatiseringar alltid är bra.

    Avregleringen av tågtrafiken har varit katastrofal, med kaoset i vintras som fulländat exempel. Bilprovnings-dito kommer att resultera i högre priser för kunderna. Stockholms stad sålde Birka Energi till finska Fortum och resultatet är att stockholmarna får betala mer för fjärrvärme än i städer där det sköts av kommunalt ägda bolag. Inte underligt att den ansvarige politikern, Mats Hulth, numera kallar utförsäljningen för ett "historiskt misstag". I ett litet land som Sverige blir privatiseringar lätt bara en jättelik överföring av gemensamma resurser till en handfull semi-monopol. Följden för medborgarna blir sämre service och högre priser. Miljön tar stryk när möjligheter till stordrift och koordinering av samhällsfunktioner försvinner.

    Deng Xiaoping ledde Kina ur kulturrevolutionens ideologiska vansinne genom en enkel maxim: "Det spelar ingen roll om katten är svart eller vit, så länge den fångar råttor". Deng drog igång Kinas ekonomiska mirakel med insikten att det viktigaste inte är om något följer socialistiska principer, utan om det funkar. Man skulle önska att den svenska regeringen också kunde ta av sig de ideologiska skygglapparna.

    För ekonomi är något som sker i verkligheten och inte i Maud Olofssons Lilla röda (eller vad deras ideologiska pamfletter nu kan tänkas heta, Lilla gröna?). Exempelvis när man vill köpa ett knäskydd i rätt storlek och inte kan få ett vettigt svar på grund av en idiotisk reform som ändrade ett vinnande lag.

    PS. Allt har inte blivit sämre. Förut fanns inte fiskejournalisten Bill Dances tabbar på youtube: [ http://www.youtube.com/watch ]www.youtube.com/watch ?v=Q_BLggf-mqs&feature=related

    Ola Wong, svd, 3 augusti 2010

    SvaraRadera
  11. Hoppsan. Fred. Två personer, samma tanke. Se dagens blogg!

    SvaraRadera
  12. Att journalister skulle vara objektiva!!!!!

    Suck.

    Med tanke på hur korrupt det är i Sverige & journalisterna gör inget, inte mycket, så är det så att antingen så är de tröga eller så är de köpta.

    Birger: Mineraler får man i sig av att äta grönt, frukt, svampar,m,m

    Växter tar upp miniraler.

    / realist

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.