Svaret är förstås att människor blir arbetslösa när vi tillverkar på ett smartare sätt. Men detta är ju bara ett problem under två förutsättningar:
- att vi inte anpassar arbetstiden till det faktum att produktionen effektiviserats, automatiserats, rationaliserats och robotiserats
- att finansieringen av skola, vård och omsorg till största del bekostas av skatt på arbetstid, vilket betyder att när Ericsson effektiviserar tillverkningen så betalar man mindre till vår gemensamma välfärd
Är det inte märkligt att chefen för Ericsson är ledsen för att man lyckats komma på hur man tillverkar basstationer på ett smartare sätt? Carl-Henric Svanberg, vd och koncernchef för Ericsson, säger att "det är en tung dag och att minskningen görs eftersom arbetsinnehållet i våra produkter minskar samtidigt som vi blivit mer effektiva."
Det är alltså tungt att man blir klokare, smartare och effektivare... Det är tung dag när arbetsinnehållet i produkterna minskar... Men, herregud, det är ju fantastiskt bra!
Systemfelet, som råder idag, är smått groteskt - och när vi väl kommer ur det våra barnbarn att undra om vi inte var kloka. Systemfelet innebär bland annat följande:
För det första att allt mer av de pengar som skall bekosta vår grundläggande välfärd och vår grundläggande bastrygghet måste tas in från sådant som inte utgör materiell produktion. Det vill säga från sådant där mycket arbete krävs: undervisning, vård, omsorg, kultur, reparation, underhåll, kultur etc. Är det rimligt att detta goda skall beskattas mer än materiell produktion? Vore det inte bättre att Ericsson och andra företag betalade skatt på sin omsättning? Då, och först då, kan vi lossgöra oss från det finansieringsok vi nu dignar under.
För det andra att vi alltid - hur mycket vi än effektiverar, robotiserar, rationaliserar, datoriserar, automatiserar - kommer att tvingas arbeta i lönesektorn våra 40 timmar per vecka. Vi sitter helt enkelt fast i ett ekorrhjul. Hur rätt vi än gör kommer vi inte ur det.
För det tredje innebär det att vi... Fortsättningen finns här på Newsmill.
Först fick jag mackan i vrångstrupen när jag läste. Sedan började jag le allt mer lycklig. Du har ju rätt! Vi måste börja vända upp och ner på hur vi ser på saker och ting!
SvaraRaderaNyliberaler och tungsocialister kastar sig över dig på Newsmill. Alla vi som tycker Birger har rätt bör gå in och kommentera också där! Gör det! Låt inte de som sgtår stilla styra våra steg!
Matz
Haha! På newsmill håller de på att göra på sig av upprördhet! Du har trampat hårt och effektivt på de gamla stofilerna!!
SvaraRaderaJa du, Birger. Nu har du trampat i klaveret ordentligt. Jag håller med om de flesta invändningarna på Newsmill. Det finns alltså viktiga anledningar till att det ser ut som det gör på skatteområdet, de anledningarna har du missat. Så fort du går utanför din blogg och dina naiva gröna tillbedjare blir motståndet hårt.
SvaraRaderaJag var på en intressant utställning på Haus der Geschichte här i Bonn i helgen som hette "Haupsache Arbeit" - ung. Arbete är huvudsaken. De gör alltid superbra aktuella, välgjorda utställningar som griper in just i vår tid och kastar en historisk tillbakablick. Naturligtvis gratis och väldigt välbesökt.
SvaraRaderaTyskarna vet vad som kan hända om man inte tar kulturen och historien på allvar och satsar gemensamma pengar på det.
Där visades det tydligt och pedagogiskt precis det som Birger skriver om i dag. De gick igenom industri för industri, och de största sektorerna i samhället, lantbruk, vårdsektorn, post, mobiltelefoner osv.
Stora diagram på väggarna visade att Volkswagen-koncernen ökat sin biltillverkning och försäljning med hissnande siffror de senaste trettio åren men antalet anställda sedan 60-talet var konstant eller minskande för enskilda bilmärken.
Det hade ökat lite på personalsidan i hela koncernen de senaste åren genom sammanslagningarna. Men huvudpoängen var riktigt intressant. På 50,60 och 70-talen följdes antalet anställda och antalet tillverkade bilar åt, men sedan minskade antalet anställda och antalet tillverkade bilar rakade i höjden.
Det stavas effektivisering och bättre teknik. Och mängder av arbetslösa människor eftersom vi dessutom blivit många fler på jorden...
Det här är ett så pinsamt systemfel så man häpnar ju. Om inte Sverige hade tvingat sina akademiker och kulturarbetare till "kommersiella" försörjningskällor och att sysselsätta sig med att skriva deckare för sin överlevnad och i stället hade satsat rejält med skattepengar på kvalitetsutställningar och kultur så hade vi kanske kunnat ha liknande ögonöppnare där hemma...
Men nu är jag i alla fall glad att Birger och tyskarna gör jobbet...
Tack!
Ps. det saknas ett "kommer" vid våra barnbarn som undrar om vi inte var kloka. /svenskläraren
här är länk till utställningen för inspiration till hugade tyskläsande...
http://www.hdg.de/bonn/ausstellungen/wechselausstellungen/aktuell/hauptsache-arbeit-br-wandel-der-arbeitswelt-nach-1945/
Anna Olsson,
SvaraRaderamotståndet är knappast hårt på Newsmill. Argumenten är tvärtom så svaga att människor inte orkar debattera mot dem. Det verkar i alla fall vara den allmänna uppfattningen bland dem som är något mer insatta i det som debatteras. För oss är Birgers blogg mycket mer givande. Kanske är det därför som du ser så lite mothugg här. Kan vara svårt att argumentera emot (särskilt dagens inlägg) på Newsmillnivå eftersom det är uppenbart att det inte håller. Istället för motargument ser vi anklagelser mot läsarna, att de skulle vara dumma och naiva - har du verkligen inget bättre och mer respektingivande att komma med?
Kerstin
Birger,
SvaraRaderaHar du missat att det redan finns MOMS som kommer från MervärdesOMSÄTTNINGSSKATT?
Har nu läst Newsmill och kan konstatera att kommentarerna visar att debatten i Sverige är rena rama sandlådan! Birgers inlägg följer den internationella debatt som finns kring dessa systemfel, som Anso också påpekar vad gäller den tyska debatten.
SvaraRaderaAnna Olsson, kom ut i världen! Läs engelska tidningar, läs tyska tidningar, läs franska tidningar! Tro inte att stenstoderna i den svenska nyhetskvarnen utgör världen!
max
Helt rätt Birger! Du formulerar det så bra!
SvaraRaderaMia
När jag började på Telefon AB L M Ericsson 1971 satt folk i långa rader på verkstaden och handlödde kretskort. I andra verkstäder stod folk och drog i samma spak hela dagen för att stansa hål i plåtar. Långt innan jag slutat år 2000 hade de där människorna (med utslitna nackar och axlar ofta) för länge sedan ersatts av robotor, automatisk maskinlödning och liknande. Samtidigt blev växlarna mindre och mindre men allt mer kunniga på olika saker. Man fick mer tjänster för mindre arbete. Och den utvecklingen har fortsatt och nu ryker Gävle. Ingen konstig process alltså, och tar man hand om den på rätt sätt är den väldigt bra. Problemet är att den ofta hanteras fel, och därför är det bra att Birger orkar mala på om kortare arbetstid. Sänk pensionsåldern också!
SvaraRaderaNewsmill verkar vara ett klotterplan för idioter om man får tro kommentarerna. Sladdrigt, befriat från analysförmåga för det mesta. Hur kommer det sig att makthavare använder detta plank för att uttala sig? Nu senaste Peter Eriksson, Fridolin och Ruwaida för några dagar sedan plus alla andra från olika organisationer etc. Men man talar väl till fler än idioter? Men det är kanske så att de som har något att säga inte kommenterar där? Men det var en bra artikel du skrev, jag tycker du skall lägga in hela på din blogg istället för att artigt länka till Newsmill!
SvaraRaderaKul att du (ni?) ska dela ut pris! Jag mejlade dig om att Kungahuset bör få priset för bästa provokation. Bröllopet lär, efter det att festen falnat, leda till uppsving gör republikanerna!
SvaraRaderaOm vi istället hade en skatt för politiker, per ord de skrev och per ytterligare resurs de kräver för att göra jobbet de valde att göra, så skulle alla i Sverige kunna sluta jobba, rusta upp skolan, sjukvården, försvaret och rättsväsendet till max, göra alla hushållsnära tjänster skattefinansierade, och dessutom göra 5-6 bemannade rymdresor från Esrange varje år.
SvaraRaderaAtt läsa Birger Schlaugs förslag är som att titta på en trafikolycka: du vet att det bara kommer bli vidrigare, men du kan ändå inte förmå dig att sluta titta...
Permalänk | Anmäl #20 Svempa, 2009-12-10, 09:45
Har kollat Newsmill för första gången. Så äckligt! Kommentarerna till olika inlägg är ju ofta vedervärdiga, en plats för anonyma sunkråttor. Hur kan PM Nilsson hålla på med sånt?
SvaraRaderaBertil! Jag håller med! Det känns som det är lika bra att jorden går under. Fy fan!
SvaraRaderaPer Gurka
Haha Gurka, så att kritikerna kan påstå att det "bara" är pessimister här på bloggen - en annan myt.
SvaraRaderaNej, Newsmill är bra. Dock chockar det alltid eliten när åsikter som annars förtrycks kommer fram. För oss vanliga är det inte förvånande att det finns personer som anser:
SvaraRadera1. att CO2-utsläppen inte kommer att leda till jordens undergång.
2. att den demokratiska staten Israel inte ska förgöras.
lugn... skatter och avgifter kommer att höjas där politikerna vågar...ex socker, fett, energi, mm... behövs till åldrande befolkning.
SvaraRaderaDet är så skönt med Birger för han vänder upp och ner på alla argument och ut kommer något som är bättre än när det var rättvänt. Vad säger det om våra politiker och om hur vi ser på vårt samhälle?
SvaraRaderaGrrreenline2