onsdag 23 september 2009

Se upp i klimatdebatten....

Så dök då det förväntade sättet att förhala nödvändiga och reella klimatåtgärder upp.

Under FN-debatten igår nämndes från flera håll att man verkligen skall reducera utsläppen av klimatgaser rejält. I förhållande till den ekonomiska tillväxten... Det var kineserna som kastade in begreppet denna gång, och USA lär haka på inför Köpenhamn.

Detta betyder konkret att man kan påstå sig vara nöjd om utsläppen av koldioxid "bara" ökar med 2% om BNP ökar med 4%. Förhandlingarna med naturlagarna fortsätter... Med retorik i form av "vi måste hitta en bättre balans mellan ekonomisk utveckling och miljöskydd".


Detta sätt att räkna - utsläpp i relation till den ekonomiska volymökningen - ville för övrigt den socialdemokratiska regeringen också införa som enda mätmetod då det gällde gröna nyckeltal. En tillväxt på 4 procent medför fördubblad ekonomi på 18 år... Ökar utsläppen "bara" med 50 procent under denna tidsperiod så är man således nöjd...

Det är lika befriat från verklighetsförankring som när man jublar över att utsläppen av stabila miljöskadliga ämnen, som lagras i naturen, minskar. Jublet borde upphöra med tanke på att nivåerna tvärtom ökar, även om tillförseln minskar.

Det är ett av alla skäl till att man blir frustrerad när man förhandlar med politiska motståndare som fått sin världsbild hämtad från teoriböcker i neoklassisk nationalekonomi. Det faktum att den "ekonomiska krisen" visat sig medföra utlsäppsminskningar kanske till slut täpper till truten på dem som envisas med att påstå att ständig ekonomisk tillväxt, och ständigt ökande konsumtion, kan kombineras med ekologisk, och därmed social och demokratisk, hållbar utveckling.

Wijkman, Wettergren och Hamilton. Och Karl Marx!
Det finns åtskilliga sätt att mäta hur mycket klimatgaser vi släpper ut. Det är naturligtvis orimligt att jämföra land med land utan att ta hänsyn till utsläpp per capita. Men det är lika orimligt att mäta ett lands utsläpp utan att ta hänsyn till konsumtionen.

Svenska utsläpp bör därför räknas utifrån vad vår konsumtion medför när det gäller utsläpp. Att vi flyttat tillverkningen av våra konsumtionsprylar till andra länder innebär ju ändå att det är svenska konsumenter som är orsak till utsläppen.

Endast kristdemokraten Anders Wijkman (sid 459) och miljöpartisten Maria Wetterstrand (sid 457) förordade detta sätt att räkna i Klimatberedningen (SOU2008:24), där Wijkman var skarpast genom att slå fast i ett yttrande (dock inte reservation): "Vi måste mäta effekterna av vår totala konsumtion, dvs. inkludera importen av varor och tjänster". Medan däremot Folkpartiet motsatte sig att man ens utredde frågan (SOU2008:24 sid 449) med motivet att han anser att ett sådant synsätt härrör från principer lanserade av Karl Marx.

Förlöjliga, förtala, förneka, fördröja...
Den klassiska metoden när det gäller att motsätta sig miljökrav är väl känd. Den bygger på att man först förlöjligar de som påtalat ett problem (Raquel Carson blev gravt förlöjligad efter sin bok Tyst Vår), därefter förtalar man personerna i fråga genom att söka lik i garderoberna, därefter kommer man in i förnekelsestadiet för att så, när bevisen är överväldigande, påbörjar stadiet av fördröjande.

Det är där vi är nu när det gäller klimathotet.

Är det bra om man "lyckas" i Köpenhamn?
Det är inte helt säkert att den bästa lösningen är att man lyckas sy ihop något i Köpenhamn. Risken att en ev. överenskommelse i Köpenhamn blir urvattnat - och att vi tvingas leva med denna överenskommelse i många år - är uppenbar. Ett totalt fiasko i Köpenhamn kan däremot bli en spark i baken på de politiska ledarna, ett uppvaknande som får alla att bjuda till.

Tanken att man än så länge ligger lågt, för att inte spela ut sina kort, känns lite malplacerad. Att ligga lågt kan innebär att man låser fast sig, och sedan tar prestigen över.
Dessutom är det så att tar man panikbeslut efter en huggsexa, som inte är förankrade i det egna landet eller ens genomtänkt, i Köpenhamn så blir det bara ett papper av det.

25 kommentarer:

  1. Men, birger, det är ju så vi räknar! Allt annat har ju med verkligheten att göra, och den ska vi akta oss för, den ställer bara till trassel ju.

    SvaraRadera
  2. Alltså vad har folk för förväntningar egentligen? Först nu New York-mötet sedan Köpenhamnsmötet som ska rädda världen, politik fungerar inte så.

    Mest intressant är dock hur alla vänster-, miljö- och folkpartister mm som nästan drabbades av andningsstillestånd när Obama valdes till president för snart ett år sedan kommer att reagera. Nu skulle allt bli bra och fred på jorden!

    Kommer Grön Ungdom åka till Köpenhamn och demonstrera under parollen "Obama not welcome" som man gjorde i Göteborg 2001? Före 9/11 var ju huvudkritiken mot Bush just hans ovilja att skriva på Kyotoprotokollet. Som om Clinton/Gore lade allt för många strån i kors i frågan... Men är man duktigt på PPT-presentationer och flyga privatjet kan man ju alltid få Nobels fredpris när man inte längre behöver ta ansvar!

    Tror verkligen folk att det kommer bli en förändring mer än i USA retorik? Se på talet igår, bara luddigt snack och inget konkret, någon Reinfeldt tydligt påpekade.

    SvaraRadera
  3. "Wettergren" i underrubriken skall vara Wetterstrand?

    SvaraRadera
  4. "Förlöjliga, förtala, förneka, fördröja..." Det stämmer förstås.

    Men det stämmer också att den sociala rörelse, som utgick från kritik både av neoliberalismen (den korporativa globaliseringen) och kritik av den gamla vänstern, på många sätt vann och fortfarande vinner sedan den visade sig vara så stark vid WTO-förhandlingarna i Seattle 1999. Miljoner människor världen över såg sambanden mellan anti-miljö, anti-demokrati och anti-utveckling som det toppmötet gav uttryck för. Och till skillnad från politiker som förhandlar, så ser en social rörelse långsiktiga mål: en liten seger i Seattle har gett delsegrar sedan dess:

    Är det inte mycket pga. Seattle vi överhuvudtaget har en diskussion idag? Det är möjligt idag att framföra krav på sann globalisering, dvs. globala miljöhänsyn, global hänsyn till demokrati och utveckling som är hållbar i världen. "ven om det inte gäller i alla sammanhang och förlöjligande, förtalande, förnekande och fördröjande präglar fortfarande den offentliga debatten.

    Men det har också utvecklats en alternativ diskurs av oss som kanske är i majoritet även om vi inte är ”mainstream” i politiken. För första gången har vi en världsomspännande social rörelse och jag hoppas att den visar sig i Köpenhamn. Obamas mest seriösa kritiker kommer från den rörelsen, och ett kännetecken för den är att den har växt fram helt utan ledare (och har aldrig sökt en ledare), den fungerar bra ändå (den har inte något behov av att förneka Obamas brister). Snacka om demokrati och globalisering. (Dessutom är detta en ickevåldsrörelse, precis som oppositionen i Östeuropa mm. som det var tal om häromdagen här på bloggen. Det visar hur ickevåld kan ge människor möjligheter att förändra och ta ansvar utan att vara makthavare.)

    ”Först ignorerar de dig, sedan förlöjligar de dig, sedan slåss de mot dig, sedan vinner du.” Sa Mohandas Gandhi.

    Annelie

    SvaraRadera
  5. Just tanken att världen blir bra när utsläppen minskar någon procent känns igen. Men för att få verklig FÖRBÄTTRING måste väl utsläppen helt upphöra eller??
    Annars är det bara att förlänga lidandet?

    SvaraRadera
  6. Många är vi, stamgäster på denna blogg, som längtar efter den kraft som ska ställa tillrätta.

    Ett nytt MP har nämnts, men ingen vill tydligen stå vid rodret. Om ett sådant parti ska ha en chans i nästa val, då måste det starta "igår".

    Vad ska man egentligen rösta på 2010?

    SvaraRadera
  7. Annelie,
    Intressant det du tar upp. I vilken utsträckning tror du "sociala rörelser" som växer underifrån kan ersätta konventionell-uppifrån-styrd- politik ?
    "Har aldrig sökt en ledare". Riktigt spännande !

    Det är något kvinnligt över det här perspektivet :-)
    Mycket Yin , och precis lagom lite Yang.

    SvaraRadera
  8. Anneli, förklara gärna på vilket sätt WTO är anti-demokrati. Det demokratiska landet Sverige har valt att frivilligt ingå i denna organisation, på vilket sätt är det anti-demokratiskt?

    För övrigt väcker Seattle 1999 inga som helst trevliga minnen, det var första gången som våldverkare lyckades störa ett demokratsikt möte på det sättet. Kränka grundläggande demokratiska fri- och rättigheter! Det krävdes att USA:s president utlyste federalt undantagstillstånd för att åter lag och ordning skulle råda i Seattle.

    SvaraRadera
  9. Måns,
    Var och en har väl sina "inspirationskällor".
    Om man känner vanmakt (och förtvivlan) inför vad nyliberala avregleringar åstadkommer så tar man gärna intryck av t.ex Naomi Klein. Och då är steget inte långt att vara kritisk mot WTO, som är en viktig ingridiens i "chockterapin".
    Får jag spekulera i att du har andra inspirationskällor ?

    (Hörde häromdagen en detaljerad genomgång om avregleringar i Stockholm, av bostäder, omsorg och sjukvård. Allt under förevändningen "ökad valfrihet". Men konsekvenserna, som Göran Rosenberg så väl belyst, blir att det inte längre är behov som styr, utan efterfrågan på en marknad. Vilket är något helt annat.
    Tant Agda, 87, i behov av hemtjänst, skall gå in på hemsidan och välja mellan 50(!) entrepenörer, som alla bedyrar sin förträfflighet. 36 av dom är mer eller mindre ekonomiska brottslingar. Men det skiter kommunen i. Tant Agda får själv polisanmäla.
    Resultatet av Vårdval Stockhom, som nu ska ut i landet, är att vårdcentraler i kommuner med "komplicerade, multisjuka patienter, riskerar att få slå igen. Dom går inte ihop. Ingen efterfrågan. Men ett behov som heter duga. Osv, osv.)

    Birger,
    Om man (som jag) är mer fokuserad på vår livstil och möjligheterna att "tagga ner" än alla spekulationer om alternativa energikällor så är effekterna av finanskrisen på koldioxidutsläppen riktigt hett stoff.
    Blir man lynschad (och redo för mentalsjukhus som någon föreslog häromdagen...) om man önskar oss en mer permanent finanskris ?

    SvaraRadera
  10. En mer permanent finanskris skulle säkert skaka om och skapa förutsättningar för nya tankar om utveckling. Nu lär en ny finanskris komma inom några år, och då hoppas jag verkligen att det finns en intellektuell och taktisk opposition är förberedd och mogen att axla sitt ansvar. Det lustiga är att jag är osäker om den oppositionen finns i det rödgröna eller i det blåa lägret.

    SvaraRadera
  11. Birger! I dag saknades du i debatten må jag säga. Råkade avlyssna en debatt på studio 1 med många intressanta inslag om veckans snackis i Ankeborg (innan björnbusarna slog till från luften vill säga...) och debatten hamnade exakt där jag befarade att den skulle, hemmafrutillvaron som ett alternativ för dem som har råd eftersom "livspusslet" är så jobbigt och vi bara surar hela tiden för att vi jobbar så mycket och inte hinner med nära relationer... Det var många bra inlägg och en bra debatt. Men trots att några av Sveriges bästa debattörer lade pannorna i djupa veck så var det INGEN som kunde komma på idén att vi kanske alla skulle jobba lite mindre och vara mer med varandra och våra barn i stället för att välkomna en ny hemmafruera...

    Till slut klappade de alla varandra i ryggen och menade att här hemma gäller ändå arbetslinjen! Med Anders Borg vid rodret kommer vi minsann att arbeta till vi är 70...

    SvaraRadera
  12. "Det lustiga är att jag är osäker om den oppositionen finns i det rödgröna eller i det blåa lägret."

    Om jag fick inleda ovanstående mening så skulle det bli så här.

    Tänk att jag har varit tvungen att sälja min arbetskraft och min kreativitet till Kapten Konkurs. Nu är jag pensionär och krafterna kommer att avtaga. Jag kommer att sörja att vi inte tillsammans skapade kulturer på Jordens villkor. Att vi inte skapade en egen folkskola som tog till sig insikter om globalt medvetande och lokala kulturer. Frågan är: "Är inte ni på något sätt innerst inne medvetna om, att Vi har underkastat oss en vansinnig men övermäktig makt?" Makten kan beskrivas som fartblind och att den FÖRLÖJLIGAR, FÖRTALAR, FÖRNEKAR OCH FÖRDRÖJER den mognad som vår planet behöver.

    Arbetarpojke med viss (in)bildning.

    SvaraRadera
  13. Birger,
    "I det röd-gröna eller blå lägret." Intressant.
    Misstänker att du från det blå lägret hoppas på konservativa tänkare som Staffan Burenstam-L ?
    Och att du från det röd-gröna kan befarar låsning vid gamla dogmer ?

    SvaraRadera
  14. Eric
    Varför fick inte jag någon kommentar, va -:)

    SvaraRadera
  15. Eric: Ja, ungefär så.
    Anso: Jo, det var tragiskt.
    Annelie: Seattle, jo förmodligen fick det en sådan effekt trots allt.

    SvaraRadera
  16. RL,
    För att jag har väldigt lite att invända mot din beskrivning :-) Om fartblindhet . Och att vi borde skapa kulturer på Jordens villkor.
    Men värjer mig ändå mot din favorit kapten Konkurs. Det känns för ledsamt. Några år yngre och inte lika uppgiven ?

    SvaraRadera
  17. Måns,

    Du lägger ord munnen på mig.

    Jag talade inte om våldsverkare, utan om den ickevåldsliga sociala rörelse som visade sig vara väldigt stark i Seattle och i alla världsdelar samtidigt. Samma rörelse visade sig igen, över hela världen, i protesterna mot Irak-kriget.

    Jag sa heller inte att WTO som intern organisationsstruktur är odemokratiskt uppbyggd (rösträtt etc). Jag sa att toppmötet (förhandlingarna och besluten de utmynnade i) gav och fortfarande ger uttryck för anti-miljö, anti-demokrati och anti-utveckling.

    WTO skapades för att kontrollera internationell handel och utesluta alla andra institutioner från att ha något som helst inflytande. Korporativa företag har all rätt över nationell lag överallt. Internationell lag gäller inte företagen. NAFTA har skapat fattigdom, miljöförstörelse, konflikter och gynnar auktoritära stater eftersom det är så lätt att handla med dem.

    Den sociala rörelse som är emot detta är för något annat och samarbetar till och med traditionell höger: småföretagare har nämligen insett att de förlorar lika mycket som traditionell vänster på den korporativa globaliseringen. Gamla rednecks i USA har börjat samarbeta med ickevåldsaktivister. Etc.

    Eric,
    Denna sociala rörelse (den demokratiska globaliseringen) är absolut inte ett alternativ till parlamentarisk makt, men den kan ge den folkvalda makten fler val: Obama likaväl som Wetterstrand behöver stöd i en samhälleligt förankrad diskurs där saker och ting kallas för sina rätta namn, annars kan de (och andra) som ledare aldrig ta risker: Det är förenat med politisk risk att säga att konsumtionssamhället inte leder till hållbar utveckling, t.ex.

    Precis som det är förenat med politisk risk att säga att all makt åt storföretag innebär en utveckling av anti-miljö, anti-demokrati och anti-utveckling. Det behövs en social rörelse som upprepar det tills ord och handling blivit legitimt att ta till traditionellt politiska nivåer. Vilket det blir mer och mer (parallellt med konsumtionssamhälle / korporatismens globalisering).

    Annelie

    SvaraRadera
  18. Måns du skrev kanske fel? Det krävdes att _USA:s president_ kränkte grundläggande demokratiska fri- och rättigheter. Det började med att han utlyste federalt undantagstillstånd och sedan dess har alla toppmöten bara släppt in våldverkare nära inpå - för att försöka visa att civilsamhälle är av ondo. Det är dokumenterat att polisen slog helt fredliga demonstranter redan i Seattle.

    SvaraRadera
  19. Neoliberal agenda,

    Ser bra ut !

    Högre BNP = mindre utsläpp
    Lägre BNP = mer utsläpp

    Är det så du menar ?

    Är det (möjligen) några samband/kurvor du utelämnat ?
    Sambanden mellan klimathuseffekter o BNP. Sambandet mellan välståndsklyftor och BNP.
    T.ex

    SvaraRadera
  20. Neoliberal agenda,

    Anledningen till att flera av dessa ämnen har minskat är politiska beslut, som antagligen hade dröjt betydligt längre om det inte hade funnits en aktiv miljörörelse. Det hade väl snarast varit förvånande om PCB hade ökat när det varit förbjudet att använda sedan 70-talet eller om flera av de andra ämnena inte hade minskat, när man införde krav på katalysatorer på nya bilar för 20 år sedan.

    De minskade mängderna av ämnena beror således inte på ökad tillväxt de sista 15 åren(de hade naturligtvis minskat ytterligare om vi exempelvis hade kört mindre bil), utan på att man fattat kloka politiska beslut.

    SvaraRadera
  21. Neoliberal Agendafre sep. 25, 08:09:00 em

    Anonym,

    Det jag vänder mig är när man inte riktar sin energi och kraft mot själva problemen, dvs när folk får sin privata egendom eller sin hälsa förstörd av andra individer

    Tillväxt är i grunden något bra. Utan tillväxt ingen utveckling. Det gör att vi tex. har kapital så att vi kan ägna sig åt att uppfinna nya och mera miljöriktiga saker.

    Samma sak med bilar. Bilar i sig är inget problem och motorvägar är bra för det gör att folk kan ta sig från A till B. Felet är utsläppen som bilarna gör och när dessa utsläpp förstör andras hälsa och privata egendom. Det är vad som ska bekämpas. Bilarna bli bara renare och tillslut så är de inte miljöfarliga längre.

    Samma sak med elskatter som miljörörelsen förespråkar. Det är inte elen i sig som är farlig, utan utsläpp från vissa elproduktionsanläggningar och när dessa utsläpp kommer i kontakt med andra individer och deras egendom. El är också i grunden något bra.

    Lägg avgifter på det som förstör, hindra inte utvecklingen och allt det som är bra. Kasta inte ut barnet med badvattnet.

    SvaraRadera
  22. Neoliberal Agenda, ditt senaste inlägg är INTE en neoliberal agenda.

    SvaraRadera
  23. Neoliberal Agendafre sep. 25, 11:47:00 em

    Neoliberal Agenda, ditt senaste inlägg är INTE en neoliberal agenda.

    Det jag förespråkar är en (ny)liberal miljöpolitik. Liberalismen går ut på att alla individer har rätt liv, frihet och egendom. Du får inte skada andra människor eller utsätta dem för tvång. Utsläpp inkräktar på andra individer och därför ska man inte kunna göra det ostraffat.

    Det är också vad som är bäst rent ekonomiskt, på nationalekonomi-lingo kallas det att internalisera kostnaderna.

    När det gäller hav och luft är problemet just att det inte finns privat äganderätt där. Om ingen äger en resurs så är det ingen som bryr sig. Om inte jag tar upp den sista torsken ur Östersjön, så gör någon annan det... Om man däremot har ägande så får resursen ett pris och den som äger den vill så klart ha avkastning. Fiskar man då ut all fisk så får man inga fiskar att ta upp nästa år.... Har resursen ett pris så kan även den som får den förstörd stämma de som har förstört den.

    SvaraRadera
  24. Neoliberal agenda har drabbats av panik, det har jag också, men av en egen själ. Av kommersiella och kriminella skäl har världen satsat på kortsiktig vinst istället för långsiktig kulturell överlevnad.

    Jag tror inte längre att det räcker att vi drivs av vad lagen föreskriver. Jag tror på att vi inser vår gemenskap med biosfären och att vi begriper att mognaden inte inträder på grund av att vi fyller år.
    I morgon sitter jag på en stubbe långt ute i skogen och dricker kaffe!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.