Per Gahrton satt framme till höger i aulan. Han sa inte mycket, men hade nog full koll. Såg nästa blyg ut. Vilket förvånade mig. Mediebilden av Per var ju att han var en flåbuse. Hur som: han utnyttjade inte sin auktoritet i talarstolen, han var i den bästa bemärkelsen demokratisk.
På bilden är det Eva Sahlin som talar på det partibildande mötet, söndagen den 20 sept 1981. Eva hade just blivit vald till partiets första sammankallande i det politiska utskottet, det var så nära "språkrör" man kunde bli på den tiden. Språkrör inrättades först 4 år senare, som en kompromiss eftersom medierna inte klarade av att vi bytte talesperson (sammankallande i politiska utskottet) varje månad och sedan, som en första kompromiss, var tredje månad. Man kunde inte hålla reda på vem som förde talan för tillfälle... Så man ringde Per Gahrton istället.
Språkrör inrättades således först 4 år senare, de första blev Ragnhild Pohanka och Per Gahrton. Per valdes med stora siffror. Valet av kvinnligt språkrör var dramatiskt: valet stod mellan Ragnhild och Agneta Dreber (proffspolitiker med mångårig erfarenhet från Stockholmspartiet - numera folkpartist och försvarare av svensk livsmedelsindustris manipulation av mat). Ragnhild vann med några få röster - man kan säga att det var ett val mellan "en alldeles vanlig människa" och det politiska superproffset.
Medierna skrattade åt idéer om könskvotering och avsaknad av partiledare. Lustigt kan idag tyckas att det fanns ett visst positivt intresse för det nya partiet på DN:s ledarsida! Där figurerade personer som aldrig någonsin skulle släppas in idag, typ Eva Moberg och Olle Allsén...
Att jag skulle vara något annat än passiv medlem i det parti som bildades den helgen var aldrig meningen.Men jag hade jeans, grön Fjällrävenjacka och skägg. Det var väl det som gjorde att jag efter valet 1985, i samband med ett förtroenderådsmöte, blev vald till tillfälligt rör, då Per avgick i förtid på grund av att han var både trött och besviken. Tillfälligheten förbyttes till evighet känns det som (var rör två vändor 1985-88 och återvunnet till kretsloppet 1992-2000). Avgick således år 2000, vilket var ungefär fyra år för sent för att minneskastrullen inte skulle fyllas med alltför mycket trötthet och ett antal tuggor besvikelse.
Grattis till såväl MP:s födelsedag som till mötet B+L!
SvaraRaderaSer nu fram mot boken MP-skutans historia, en studie i navigationskonst (sedan kompassen hoppade av).
Gröna tankar
Ja, det var tider det! Numera får man ibland en känsla av att alla andra sprungit ifrån partiet. Miljöhänsyn är ju liksom demokrati och jämställdhet en universell fråga, frågan är bara hur den ska se ut och här är mp:s ståndpunkter inte självklara.
SvaraRaderaApropå tillväxt som ofta diskuteras på denna blogg, så hittade jag just nedanstående kommentar från någon anonym 26 juli 2008. Klok jämförelse!:
SvaraRadera"Om en människa skulle fortsätta sin fysiska tillväxt efter det att hon är fullvuxen, skulle detta betraktas som sjukdom och bli bromsat med mediciner. Detta, att vara fullväxt, gäller ju allt skapat.
Vi har skapat samhällen med hygglig levnadsstandard. Skulle det då vara så förskräckligt, att se även vår höga standard som färdig och att den därför kan planas ut? Sen är det sant, att vi har ojämn fördelning som måste åtgärdas."
Ps Om "Senast kommenterade inläggen" hade funnits i vänsterspalten hade såväl min kommentar som den debatt den syftar på synts där istället.
Anonym 11:08: Vi vill inte stimulera kommentarer med reklam, rasistiska eller personligt kränkande uttalanden, därför har vi inte lagt in det du efterfrågar.
SvaraRaderaMen, ok, vi gör ett försök. Leder det till mer av ovan nämnda slag avvecklar vi denna funktion med omedelbar verkan. Vi hade för några veckor sedan alltför mycket av denna sort. När jag berättade att kommentarfunktionen ev skulle ta bort helt och hållet slutade dessa inlägg.
Huvudsyftet med den här bloggen är att ägaren skall erbjuda intresserade läsare att ta del av hans åsikter (det är en bas på mer än 1000 unika läsare per dag)ungefär som om de vore debattartiklar. Självklart är det roligt om debatt och dialog uppstår, men det kan orimligt få medföra alltför mycket extraarbete för oss som försöker sanera bort ovan nämnda sort av inlägg för att bloggen inte skall bli tummelplats för människor som ägnar sig åt ovan nämnda skriverier.
Ja, när allt är fullväxt, då är det återväxten som tar vid. Det förslitna ersätts, alltså.
SvaraRaderaEller, som denna bild från antroposoferna:
"På hösten, när löven faller, finns redan nästa års knoppar i sin linda på varje kvist."
Kan det vara så, även hos oss, att det i den åldrande människan finns en ny födsel planerad?
Kan det även vara så, att det gamla MP skulle gå under och ett nytt uppstå, det vi ser idag?
Och efter dagens MP, kommer ett morgondagens?
Mikaela, jag tycker inte det är nödvändigt att lägga ut "senaste kommentar" i vänsterspalten. De som är intresserade av att debattera håller nog koll på senaste inläggen - och dessa brukar ju för det mesta vara på de senaste inläggen (dvs de aktuella och ca 2-3 dagar tillbaka). Det är inte överdrivit jobbigt att hålla koll på för de som är intresserade.
SvaraRaderaJag tycker verkligen att det vore synd om för mycket av det som i dag finns i vänsterkanten skulle tvingas ge plats till detta högre upp, dvs. där man nu snabbt hittar till aktuella föredrag eller kan bläddra bland BIRGERS inlägg (som är huvudanledningen till att vi flesta hänger här) och att vi som är intresserade (jag tillhör dem) letar upp kommentarer själva!
Det som i mitt tycke bör vara synligt är t.ex. aktuella föredrag/uppträdanden av Birger och temarubriker som samlar artiklar om "tillväxt" "kärnkraft" "konsumtionshets" och den intresserade hittar ju kommentarer till dessa inlägg om han/hon klickar upp det!
tycker
Olle
Men, Olle, just genom funktionen Senast kommenterade inläggen så återvinns ju Birgers inlägg. Snarare det som är den stora vinsten... Tycker att det är synd att hans skarpa texter har ett bäst-före-datum på 1-3 dagar för att sedan falla i glömska.
SvaraRaderaMikeala, tack!
Nej, nu missförstod du mig anonym 12:04. BIRGERS inlägg har def. inget bäst före datum. Det var just därför jag ville ha dem under samlade kategorier vid vänsterkanten (och visst som det varit de senaste dagarna, gärna de senaste inläggen där också). Men det blir väl ändå ett högst subjektivt urval av texter som hamnar högst upp i "senaste kommenterade inlägg" om de debatterande läsarna själva ska bestämma vilka inlägg som hela tiden ska vara lättast att nå?
SvaraRaderaTa t.ex. den enormt långa debatten mellan MK och Secher förra veckan. Den var säkert oerhört stimulerande och intressant på alla sätt för de inblandade, men för de som ägnat de senaste 30 åren att dryfta dessa frågor och sätta sig in "den andres position" kanske inte hade lika mycket att hämta, just den här gången. Därmed inte sagt att andra inte har det och att diskussionen var mycket givande och nyttig på alla sätt för de inblandade. Men de som ville delta i diskussionen visste ju att den pågick där. Och så kunde resten av bloggen gå vidare.
Det har ju snarast varit det omvända problemet på den här bloggen att för få av Birgers inlägg varit väl synliga och tillgängliga i vänsterkanten så att samma läsarkommentarer kommer gång på gång till Birgers texter och åsikter. Om därför BIRGERS texter och åsikter görs mer tillgängliga än enskilda läsares kommenterar tror jag att bloggen undgår att stå och stampa för mycket och kanske kan bidra till samhällsopinionen på ett konstruktivt sätt i stället för att falla i andra webforums fälla och kanske förfalla i ensidigt navelskåderi och för mycket rundgång.
OBS! Jag menar det inte som en kritik mot alla läsarkommentarer eller enskilda debattörer, jag läser med glädje de flesta inlägg. Jag menar bara att dessa går att nå ändå för de intresserade.
Statistiken på antal kommentarer i jämförelse med unika läsare talar sitt tydliga språk. Ca 15-40 kommentarer dagligen på tusen läsare tyder väl på att de flesta inte kommenterar utan bryr sig om just Birgers texter...
En annan vinkel av tillväxten, som en fortsättning på dina två tidigare videos: http://svtplay.se/v/1696421/kortfilm_i_svt/tillvaxtsjukan
SvaraRaderaOlle, jag tror vi är ute efter samma mål, men föreslår olika metoder för att nå detta. Jag är också främst ute efter att synliggöra Birgers inlägg, vilket jag tror man når via Senast kommenterade INLÄGGEN. Dvs inte visa mer än DEN senaste kommentaren från varje Birger-inlägg (om detta är tekniskt möjligt). Du skriver att de som vill följa gamla inlägg har koll på dem ändå, men då glömmer man ju dem som tittar in här för första gången...
SvaraRaderaNä, nu börjar jag känna mig tjatig. Naturen lockar.
Fredrik: tack för tipset! Fantastisk bra film! Kanske en länkt till den vore bra? Om inte kraven på alla länkar börjar bli för många för de stackars bloggadministratörerna...
SvaraRaderaJojo
Länkarna här nedan - hör de verkligen hemma på den här bloggen?
SvaraRaderaSchlaug!
SvaraRaderaMiljöpartiet!
Tillväxt, konsumtion, lycka…
SvaraRaderaI dag vill jag hänvisa till två, i jämförelse med många inlägg på denna blogg, avvikande åsikter, så att vi får lite mer balans…
Det ena inlägget står Per T Ohlsson på Sydsvenska Dagbladet bakom, ett inlägg som tar sin utgångspunkt i vad Maria Wetterstrand skrev på Newsmill i förra veckan. Per T hittar du här
http://sydsvenskan.se/opinion/pertohlssonkronika/article551476/Lyckan-kommer.html
Per T refererar till en ny bok av Johan Norberg – ”Den eviga matchen om lyckan: ett idéhistoriskt referat”.
Smaklig spis!
För att få lite mer balans....Johan Norberg kan prata omkull vem som helst. I alla fall på SvD.
SvaraRaderahttp://ericsecher.blogspot.com/2009/09/lyckliga-resan.html
Newsmill har flera inlägg om lyckan. Per T har onekligen en poäng och även Johan N. Kan det förhålla sig som så att kunskaperna om förutsättningarna för lyckan håller på att gå förlorade? Verkligen en intressant debatt!
SvaraRaderaÅsikter i Expressen om härliga 28-åriga Mp:
SvaraRaderahttp://www.expressen.se/ledare/1.1708297/johannes-forssberg-centern-chanslost-mot-miljopartiet
Jag och min sambo har spekulerat ett tag om vad Norbergs nästa drag skulle bli och satte en imaginär slant på just detta område. Eftersom vilken högstadieelev som helst inser att Timbro inte utan kamp skulle ge upp det problemformuleringsinitiativ, som de med enorma pengar från amerikanska tankesmedjor, privatpersoner och företag, lagt beslag på i den svenska debatten de senaste 30 åren (och som har grasserat till smått perversa höjder under den senaste mandatperioden), så var det ganska väntat. En som Norberg vet vart vinden blåser. Han vet att det gäller att norpa åt sig det som seglar upp, göra en tafflig genomgång och avfärda det som "gammal skåpmat" som redan prövats och nu kan förkastas. Endast så behåller man problemformuleringsinitiativet, så att man fortfarande kan leverera "fräscha" idéer till högerns ledarskribenter. Han är förutsägbarare än en kristdemokrat i en jämställdhetsdebatt.
SvaraRaderaÄr det nån som sätter emot om jag satsar på att hans nästa utspel/bok kommer att handla om tillväxten, som just i hans version är den riktiga vägen att i fortsättningen förhålla sig till? När han inser att ämnet inte släpper agendan trots all enorm energi som läggs på att tiga ihjäl ämnet så fort det poppar upp, så kommer han att leverera. Var så säkra!
Norberg kommer nämligen att på några korta månader komma fram till betydligt mer "sannare" och "riktigare" formler i detta ämne, än de tillväxtkritiker som räknar sina rötter tillbaka till Elin Wägner....
Beware!
Anso!
SvaraRaderaLäs först Norberg innan du sprider dina förutfattade meningar. Norberg är enligt min mening en av de främsta i dagens Sverige att synliggöra förutsättningarna för välstånd. Hans böcker har nått stor spridning inte bara i Sverige utan i många andra länder. Att vinna det du kallar problemformuleringsinitiativet gör man naturligtvis inte utan vidare. Det kommer tillväxtkritikerna aldrig att göra.
Lennart: Oj, glömde jag nämna att jag läst Johan Norberg? Jag trodde det framgick; jag brukar inte vara begiven på att kommentera sådant jag inte har någon kännedom om. Jag har dock tyvärr inte läst den senaste boken men talat med och lyssnat på människor jag känner och personer som bruka ha omdömet med sig, som funnet den vara pladdrig och lättviktig. Men jag ska låta mitt omdöme vänta på sig där. Men vad det gäller hans andra böcker har jag läst dem och har en god kännedom om vilka som ligger bakom prisregnen och vilka som stödjer sig på hans teser och har nog också åtminstone ett litet hum om var han hämtar sin inspiration. Som sagt. Norberg är ingen duvunge - jag påpekade det. Han är listig, strategisk och vill för allt i världen vara med i debattstudion när världen vandrar vidare och lämnar nyliberalismen bakom sig (vilket är långt mer uppenbart i övriga världen än i Sverige än så länge - och det är ju i den världen Norberg hämtar sin inspiration och därför vet att "dra öronen åt sig" nu!). Norberg tänker inte höra till förlorarna och därav denna bok. Jag menar inte att någon överträffar honom i nyliberal teori och försvaret av kapitalismen här i landet, men tror dock att även du håller med om att man inte kan väga honom på samma våg som övriga idéhistoriker?
SvaraRaderaLennart! Jag glömde nämna att vi antagligen ser på begreppet välstånd på lite olika sätt...
SvaraRaderaDS
I DN (inte SVD..) skrev Jenny Jewert en signerad ledare angående hur modern s.k lyckoforskning bör tolkas och tillämpas. Hon jämför Johan Norbergs senaste bok med Thomas Hylland Eriksens "Jakten på lycka i välfärdssamhället". Och kommer till samma slutsats som Norberg. Att denna forskning inte bör ha någon inverkan på det politiska arbetet. En konstig slutsats, tycker jag.
SvaraRaderaArtikeln finns länkad på;
http://ericsecher.blogspot.com/2009/09/lyckliga-resan.html
Anso. Tycker diskussionen vinner på om den fokuserar på sak och inte person. Norberg (i likhet med MK !) är väldigt, väldigt påläst, är alltid villig att gå i svaromål, har alltid en schysst debatt-ton, använder sig aldrig av personangrepp. Jag tycker han skall bemötas med sakargument. Inte tal om "listig strateg" osv.
Man får inte skilja på sak och person!
SvaraRaderaTänk om någon Jävel som levde i en Kultur på Jordens villkor fick komma till tals. Då skulle alla ni som pratar och pratar, inse att ni pratar för era sjuka fastrar och morbröder. Det är väldigt få som talar om Gullvivornas och barnbarnbarnens framtid.
Det är klart att jag lider av panik och det beror på att många tragedier redan ligger i röret om man säger! Den enda lösning som jag ser är att få med så många som möjligt på paniktåget och i full fart växla in på nya spår, det är livsfarligt men jag ser inga alternativ. Om vi överlever och de förblindade omedvetna högergalningarna öppnar ögonen och inser sin gemenskap med jorden och framtiden så finns kanske en chans.
Framtidstron måste krossas för att en framtid ska bli möjlig!
Gräv ner påven, avskaffa USA och Ryssland. Sätt Berlouskoni under uppsikt.
Vem i h...... har valt den regering som mer än allt annat talar med ormen kluvna tunga. Folket har tagit slut. Nu handlar de om ängsliga människor som tänker, rädda vad som räddas kan.
Antag att jorden och framtiden förväntar sig ett och annat av oss, ungefär som Indianen som sa att det väsentliga var att se sju generationer framåt i tiden.
Då säger EKONOMEN, vi måste anpassa oss till marknaden som också har en röst i världen som är hög och stark. Gud är stor, vem tror inte på reklamens röst.
Jag är upptäckt!
Vi som är inne, vi känner igen dig, du ifrågasätter vår värdsuppfattning, vi kommer lätt att knäcka dig!
Men Striden blir längre än ni tror. Och att jag sedan också predikar på en borgerlig blogg, skyller jag helt och hållet på BS.
RL
Det sista inlägget här ovan - Vem döljer sig bakom det? Hjälp honom, någon.
SvaraRaderaDet går tyvärr inte att hjälpa honom, inte sen de stora mentalsjukhusen lades ner.
SvaraRaderaTack för om tanken.
SvaraRadera>Idag, för 28 år sedan bildades
SvaraRadera>Miljöpartiet. Klockan 11.37. På
>Karolinska Skolan i Örebro. 28 år
>sedan!
En helt annan värld! Tänk vad tiderna förändras!